MH17 update! Bellingcat: ‘Russische generaal betrokken bij plaatsing Buk-raket’

Onderzoekscollectief Bellingcat komt met bijzonder nieuws: ze menen dat ze een Russische generaal hebben geïdentificeerd die betrokken is geweest bij de plaatsing van een lanceerinstallatie van de Buk-raket. Mocht dit nieuws later worden geverifieerd door het JIT team dan wordt de aanklacht tegen Rusland nog groter. Dit zou mogelijk betekenen dat er inderdaad Kremlin personen betrokken waren bij de plaatsing van de Buk-raket.  


Het zou gaan om generaal Andrej Boerlaka, een prominent figuur binnen de FSB – de Russische geheime dienst. Bellingcat heeft op beelden kunnen verifiëren dat de generaal betrokken zou zijn geweest bij de plaatsing van de lanceerinstallatie van de Buk-raket die uiteindelijk MH17 heeft neergehaald.

Het JIT had al eerder de vraag gesteld dat zij de identiteit van de generaal willen achterhalen, de prangende vraag van het JIT is nu mogelijk beantwoord door de onderzoekers van Bellingcat.

Boerlaka was als generaal verantwoordelijk voor het toezicht van het transport van wapens vanuit Rusland naar oost-Oekraïense rebellengroepen. Doordat hij deze functie had toegewezen, zou hij ook verantwoordelijk zijn geweest voor de transport van de Buk-installatie meent Bellingcat.

Nu is het aan het JIT om te alle feiten te wikken en wegen. Uiteindelijk zal het JIT de beslissing maken of zij het onderzoek van Bellingcat als waarheidsgetrouw zien, tot die tijd blijft het bij een gerucht. Maar mocht dit waar zijn, dan zal dit flink wat invloed hebben voor de rechtszaak die in maart is begonnen rondom het MH17 onderzoek.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. Alfred Bentinck

  Het bevestigt wat verstandige mensen al vanaf het eerste uur wisten.

 2. Politiek Profeet

  Naief …het zal de russen een worst zijn welke namen er opduiken vanuit westerse linkse ideologie wensprofielen.
  Feit(!) is en blijft…helaas onderbelicht, dat de KLM daar gewoon NOOIT had moeten vliegen, er waren daags ervoor gevechtsvliegtuigen neergehaald in dezelfde regio.

  1. Piet51

   @Politiek Profeet
   Of de KLM daar wel of niet had moeten vliegen is niet zo relevant. De KLM vloog daar helemaal niet. Het was een vlucht van Maleysia Airlines, die werd neergeschoten.

   1. Kretoloog

    De regering had kunnen verbieden om nog vluchten vanaf Schiphol over Oekraïne (in de zomer van 2014 oorlogsgebied!) te laten gaan. Diplomaten hadden dat ook geadviseerd. Maar die adviezen sloegen premier Rutte en toenmalige minister Schulz in de wind.

    Zij horen eigenlijk in het strafbankje te staan.

    1. Terminator

     Dat is wel een ongelooflijk spitsvondige manier om de schuldvraag omtrent de verantwoordelijkheid van de Russen te ontwijken.

    2. Piet51

     @Kretoloog
     Geen enkel land had vliegen over Oekraïne verboden. Er waren wel luchtvaartmaatschappijen die dat zelf gedaan hebben. Er wordt nu onderzocht of het eigenlijk wel mogelijk is, dat regeringen vluchten boven oorlogsgebied verbieden of dat dit een zaak van de maatschappijen zelf is.
     Je stelt het te simpel voor en die schuldvraag wordt ermee niet beantwoord.

    3. rexm

     Inderdaad, er is een mail gestuurd naar de Regering om niet te vliegen boven de Oekraine, maar deze is in de prullenbak beland.
     VVD nog steeds 10 zetels plus, we gaan het nog geloven ook nog.
     En nu maar kijken of er een of andere generaal kunnen toveren, in het westers propaganda systeem van de EU.

 3. Sleipnir

  Bellingcat is een niet serieus te nemen amateur op een zoldertje.

  1. Piet51

   @Politiek Profeet
   Voor meer en vooral “echte” informatie verwees ik naar sites met Bellingcat-info, zoals de eigen website en de Engelse Wikipedia. Het passeerde helaas niet de DDS-censuur; daarom op deze manier. Ook op vn.nl/christiaan-triebert/ is een boeiend portret van een Bellingcat-medewerker te lezen.

   1. Jack Flash

    Bellingcat Bullshit.

  2. Alfred Bentinck

   Het is een internationaal geprezen en betrouwbaar onderzoekscollectief.

   1. Sleipnir

    Ja voor debielen zoals jij hahaha…

    1. Piet51

     @Sleipnir
     Kun je aangeven op welke argumenten je Bellingcat diskwalificeert?

     1. Sleipnir

      Ja hoor, maar dat ga ik bij een linkse zeikstraal zoals jij niet doen, jullie geloven toch halsstarrig dat de Russen de daders zijn, dat past zo lekker in jullie linkse leefbubbel.

      De gehele MH17 kwestie stinkt als een pak haring wat weken in de zon heeft gelegen. Radars waren ineens in onderhoud, die vlucht werd over een oorlogsgebied gestuurd door de vluchtleiding in Amsterdam etc etc.

      En dan zou een of andere amateur die thuis op een zolderkamertje begint te ‘onderzoeken’ ineens alle ‘feiten’uit de doeken te kunnen doen?

     2. Alfred Bentinck

      “Ja hoor, maar dat ga ik bij een linkse zeikstraal zoals jij niet doen”

      Sleipnir bedoelt dat hij zijn flodderige oordeel inhoudelijk niet kan onderbouwen.

     3. Alfred Bentinck

      h*tps://www.nu.nl/weekend/6030927/de-onderzoeksjournalisten-van-bellingcat-gaan-nu-pas-echt-beginnen.html

     4. Sleipnir

      Nee jij trekt volle zalen met het plaatsen van je debiele linkjes, flikker toch op zakkenwasser met je linkse gezwets.

     5. Alfred Bentinck

      Sleipnir weet het allemaal niet meer.

      Gelukkig kan hi nog wel schelden en tieren. Meer zit er kennelijk niet in.

     6. Sleipnir

      Denk je nu echt dat ik een hoop stront zoals jij serieus antwoord geef Alfred Benflink, sterf lekker een langzame dood.

     7. Rammstein

      Wiki: “Bellingcat is een BURGERjournalistiek-netwerk dat is opgericht door de Britse blogger Eliot Higgins. Het maakt daarbij onder andere gebruik van online bronnen, zoals sociale media. Het onderzoekt internationale conflicten en werd bekend door berichtgeving over de Syrische Burgeroorlog, de oorlog in Oost-Oekraïne en de vliegramp met de MH17. Daarnaast publiceert het handleidingen over de gebruikte werkmethoden om anderen aan te sporen hetzelfde te doen.

      Eliot Higgins begon het blog Brown Moses in maart 2012 en onderzocht hierop internetfilmpjes van de Syrische Burgeroorlog. Hij lokaliseerde de plaats van opname en bestudeerde details over de gebruikte wapens. Higgins richtte Bellingcat op in 2014 met behulp van een Kickstartercampagne.”

      Burgerjournalistieke pulp dus op basis van internetonderzoek dat je alleen daarom al onmogelijk serieus kunt nemen. Bellingcat wordt zo geprezen omdat het voortdurend precies in het potje plast dat de diverse overheden zo uitstekend in hun propaganda-oorlog kunnen gebruiken.

     8. Terminator

      Rammstein,

      kun je dat misschien ook even aan figuren als Jensen doorgeven?
      Die categorie “journalisten” struinen eveneens het hele internet af om informatie uit te zeven die precies in hun denkkader van pas komt.

     9. Piet51

      @Alfred Bentinck
      Ik blijf dergelijke vragen stellen naar een onderbouwing van welke idiote stelling dan ook. Ik krijg, op een heel enkele uitzondering na, altijd antwoorden zoals hier nu. Dat lijkt me voldoende om kritische lezers zoals er hier heel veel onzichtbaar zijn, duidelijk te maken dat deze rechtse DDS-subgroep het allemaal niet zo precies weet. Het is een onbetekenende rechtse subgroep, soms irritant, vaak vermakelijk en verder gelukkig onschuldig.

      Maar verder ben ik nog steeds heel verbaasd over de instemming die Poetin krijgt. Ik heb lang zitten piekeren over de vraag wat Poetin de afgelopen decennia nu eigenlijk voor ons heeft gedaan, dus waarmee hij dit krediet heeft verdiend. Ik ben er niet achter gekomen.

     10. Alfred Bentinck

      Ik denk @Piet51, dat de liefde voor Putin die je in guurrechtse kringen aantreft voortvloeit uit de haat tegen de eigen democratisch gekozen bestuurders in het algemeen en die van de EU in Brussel in het bijzonder.

      De parallel met de 30-er jaren, waarin een groep Nederlanders meer liefde voor Hitler koesterden dan voor de eigen Regering, Grondwet en democratie dringt zich op: wie onze regering en Brussel als vijand ziet is onze vriend.

      Het is de reflex waar Wilders en Baudet in voorgaan en de aanhang gaat in dat sentiment mee. In die associatieve logica worden niet de daders van de ramp met de MH17 veroordeeld maar de eigen regering die de vlucht van het toestel niet tegenhield.

      De ironie wil dat degenen die hier zo redeneren mensen als jij en ik net zo makkelijk uitkafferen voor landverrader.

     11. Beukman

      @Piet
      Putin heeft echt wel een paar goeie dingen gedaan hoor, maar dat was tijdens de eerste helft van zijn carriere als president. Hij heeft Rusland weer op de kaart gezet, het land weer aanzien gegeven, en dankzij zijn beleid is de welvaart flink verhoogd.

      Maar dat is uiteraard niet de reden dat de man zo geliefd is op DDS. Dat komt veeleer omdat Putin en dat selecte deel van DDS een gemeenschappelijke vijand hebben: het megalomane cultuurmarxistische project, tevens de opvolger van het Derde Rijk, genaamd de EU.

      “De vijand van mijn vijand is mijn vriend.” Dat deze kleine Sterke Man inmiddels samen met vrienden en familie zijn land leegplundert, zijn tegenstanders laat vergiftigen én weigert om de verantwoordelijkheid te erkennen voor het (per ongeluk) neerhalen van een kist vol met Hollanders, dát bedekken de fans van Putin dan maar met de mantel der liefde. Waarmee de aanhang voor deze man griezelig dicht in de buurt komt van wat de filosoof T. Baudet “oikofobie” noemt.

     12. Piet51

      @Beukman
      Ik bedoelde daden van Poetin, waarmee hij ons krediet heeft verdiend. Daden waar wij direct voordeel van hadden.

     13. Beukman

      @Piet
      Ah, “voor ons”. Excuus, daar had ik overheen gelezen.
      Nee, ik zou niks weten. Behalve dan dat er tijdens zijn bestuur een Hermitage bij is gekomen in Amsterdam. Maar dat zal het wel niet zijn.

     14. CLoVis

      @pietje

      Ik heb anders van jou ook nog geen onderbouwing
      -van welke idiote aard dan ook-
      gekregen met betrekking tot de miljardensteun voor de KLM.

      Je loopt nu wel te piepen over ‘kritische lezers’
      maar je kunt zelf nog niet eens de waarheid destileren uit twee verschillende doch gelijkwaardige artikelen, hoewel ze beide uit de door jou zo graag gelezen en geciteerde, linkse media komen.

      Volgens mij ‘weet je het zelf niet zo goed’;
      Onbetekenend persoon uit een linkse subgroep:
      irritant, lachwekkend en een voorbeeld van de rottenis in een gezonde samenleving.
      amusant figuur uit een linkse subgroep.

     15. Piet51

      @CLoVis
      “Volgens mij ‘weet je het zelf niet zo goed’; Onbetekenend persoon uit een linkse subgroep: irritant, lachwekkend en een voorbeeld van de rottenis in een gezonde samenleving. amusant figuur uit een linkse subgroep.”

      Oei, oei, nu heb je me wel eventjes neergezet. Dat moet ik eerst even verwerken, als je het goed vindt. Ik zelf ben overigens niet ontevreden met mijn positie, waar dan ook. Ik vermaak me kostelijk, o.m. met de opponenten hier, ik heb mijn natje en droogje, heel boeiend werk met mensen die in NL wat te vertellen hebben, mijn politieke overtuigingen zijn zeer relevant in NL en ik ben 100% gezond. Wat wil een mens nog meer? Ik heb geen enkele reden voor zware onredelijke kritiek, al kan het altijd (ietsje) beter.

      Wat betreft die discussie over de KLM heb ik, dacht ik tenminste, mijn cijfers toegelicht. Ik had geen vraag meer van je staan. Die artikelen bevatten geen strijdige informatie, zoals ik al aangaf en later nog eens toelichtte. Maar misschien heb je mijn post met de volgende tekst gemist:
      “@CLoVis
      Is dit jouw manier van serieus van gedachten wisselen? Door mij woorden toe te schrijven die ik nooit geschreven heb? Ik had het niet over een half miljoen arbeidsplaatsen die afhankelijk zijn van de KLM. Ik noemde 300.000 en had het over afrondingsverschillen. Jij noemt 284.000; zie daar die afronding.
      Over je draai naar de veehouderij zeg ik niets. Ik legde dat verband niet en Van Nieuwenhuizen gaat daar ook niet over. Dus ik begrijp je punt niet.”

    2. Alfred Bentinck

     h*tps://www.vn.nl/bellingcat-post-truth/

     1. Brenda Welsh

      Al zouden de Russen toegeven betrokken te zijn geweest, dan blijft @Sleipnir dat bestrijden. Sleipnir gaat tot het uiterste.

     2. Rammstein

      Brenda Kuttje, misschien moet jij je stomme kop eens houden. Je domme geblaat wordt irritant.

     3. Alfred Bentinck

      “Brenda Kuttje, misschien moet jij je stomme kop eens houden.”

      Pijnlijk.

    3. Terminator

     Schaamteloos varken

 4. Duckday

  Ze menen Ja ze blijven Rusland de andere zijde doet niks ter zake Waarom de KLM niet zij wisten dat het luchtruim gevaarlijk was Zou de waarheid boven komen of zou er veel politiek in het spel zijn Kan ook zijn dat dat bericht weer een afleiding is en dat de denkbeelden weer de andere kant op moeten

  1. CLoVis

   Bellingcat is net zo betrouwbaar als de JIT, Rutte en Oekraïne samen;

   drie maal niets bij elkaar opgeteld
   is en blijft nog altijd niets.

   1. Alfred Bentinck

    Onze zelfverklaarde academicus blinkt weer uit in de onderbouwing van zijn standpunten.

    🙂

    1. Ab Infinitum

     Afgestudeerd aan de UU (unie van Utrecht)

 5. Ab Infinitum

  Natuurlijk is dit reeds lang bekend bij de upper chief Putin, al vanaf het begin na de rampzalige vergissing. Putin weet van de hoed en de rand. Laat iedereen in het ongewisse en deelt via onderbazen vriendschapsspeldjes uit. Hij prijst zichzelf gelukkig met het idee dat er in de buitenwereld enkelen zijn die overtuigd zijn van elke niet betrokkenheid van Russische adviseurs in de regio. Alles is fake.

  1. Stanly2000

   Ab I. was samen met Zijlstra bij Poetin op bezoek in het buitenhuisje.

  2. Terminator

   En Stanley lult er maar weer braaf overheen.

 6. JBoul

  Bellingcat is fakenews/cia propaganda .. zie o.a hun “bevindingen” ten aanzien van Assad

 7. Peetjoh

  Kenne we nie eens stoppen met dat gezeik. Het ligt aan de vakantie gangers zelf. Niemand heeft vleugels mensen kunnen niet vliegen. Dus je teken je doodvonnis. Op vakantie word je ziek. In gore stink landen heb je niks te zoeken eigen schult dikke bult.

 8. yellow thread street

  Zou er ook zoveel ophef ontstaan zijn als ze met de Buk per abuis een Oekrain’s passagiersvliegtuig uit de lucht geschoten zouden hebben.

  Ik kan mij niet voorstellen dat ze de hele operatie in werking gezet hebben met als doel om de MH17 neer te halen.

 9. shidaian

  Als dat zo zou zijn….wat bewijst dat dan nog. Hebben wij geen buitenlands schiettuig staan Is dat een bewijs dat een Rus de raket heeft afgeschoten. Ach,ach en Oekraïne moet buiten schot gehouden worden want……het Oekraïne verdrag zit in de weg.Stel je voor dat een bondgenoot zpoiets geflikt heeft. Wat een kermis

 10. 56RdK

  So what! Russische generaal heeft raket geleverd! Nou en?
  Die man deed zijn werk als militair in actieve oorlogstijd, net zoals die anderen die aangeklaagd zijn!

  De schuldigen en échte verantwoordelijken bevinden zich in westerse regeringen en luchtvaartmaatschappijen! Zij lieten bewust en uit pure winstbejag die MH17 over actief oorlogsgebied vliegen wellicht in de hoop dat het goed zou gaan!

  Ach, hoe je ziet hoe men nu ook dat Coronavirus bestrijdt, duizenden doden al gevallen, straks hebben de Russen dat ook gedaan!

  1. Alfred Bentinck

   “De schuldigen en échte verantwoordelijken bevinden zich in westerse regeringen en luchtvaartmaatschappijen! “

   Een weerzinwekkende leugen en een walgelijke belediging voor de slachtoffers.

   Dit soort krankzinnigen bestaan en ze stemmen niet zelden FvD.

   1. Maks

    Alfred Fallus Bentinck?

 11. Bes Tolen

  De machtspolitiek van de VS berust voor een belangrijk deel op invloed van het
  Vaticaan sinds de tweede helft van de negentiende eeuw. Dat levert nog steeds veel ellende op. Het is de voortzetting van oude politiek van Rome, die altijd tegen Rusland is geweest omdat het de machtigste christelijke niet-Rooms katholieke partij was nadat het christelijke Byzantium/Constantinopel als zelfstandige staat van het politieke toneel verdween. Ondertussen is Rusland wel veel kleiner geworden, het heeft haar leger en vloot beperkt, enzovoort. Dat is ook logisch want het tegenwoordige Rusland is het oude Rusland niet meer waaruit de Sovjet Unie voortkwam. Rusland vormt geen wezenlijk gevaar voor haar westerse buren mits die buren natuurlijk als hoort op hun tellen verdacht zijn. Ieder land moet in de eerste plaats voor zelfbescherming zorgen. Ook tegenover (zogenaamde) vrienden. [In dit opzicht staat Nederland zwak en dat zeker mee door haar eigen politiek].
  Overigens was het ontstaan van de communistische staat een grote ramp voor Europa en dat blijft het. De ontwikkelingen waren in Rusland tot 1917 al tientallen jaren positief. Daarna kwamen barbaren aan de macht. Het tsarenrijk had een wereldvreemde leiding en de democratische leiders lieten (al te naïef) zich door de communistische terreur uitschakelen. Uiteraard had het verloop van de Eerste Wereldoorlog en wat er op volgde grote invloed. Hier valt alle grote westerse landen veel te verwijten. Nog steeds is die politiek heel onzuiver.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.