Overheidsfinanciën diep in het rood, toch 5 miljard euro naar stikstof- en klimaatbeleid

De Nederlandse economie krijgt flinke klappen te verduren. De overheidsfinanciën staan in één klap flink in het rood en de staatsschuld loopt op tot ruim 65 procent, oftewel zo’n 92 miljard euro. Maar CO2-maatregelen, klimaatbeleid en stikstofreductie blijven gewoon hoog op de agenda staan!

Kabinet Rutte trapte voor de samenleving hard op de rem. Maar niet voor het regeringsbeleid, dat gewoon z’n koers blijft varen. Aan de ene kant betekent dit dat er nu niet extra bezuinigd zal gaan worden. Extra geld dat binnenkomt, wordt gebruikt om de staatsschuld mee af te lossen. Op zich prima, maar aan de andere kant blijft men dus wel gewoon de knip trekken voor klimaatinvesteringen…

Deels is het bureaucratie en afspraken/regeltjes (van vlak voor de pandemie) volgen, dat snap ik wel. Maar misschien moet daar tóch nog eens naar gekeken worden dan. Want waarom nu CO2-maatregelen (opgelegd vanwege het Urgenda-vonnis) volgen, als het halve land plat ligt? Die verminderde CO2-uitstoot hebben we zo ook wel te pakken, lijkt me.

En dan een half miljard euro per jaar (voor tien jaar, dus 5 miljard) voor stikstofreductie. Lijkt me inmiddels ook al flink te zijn gereduceerd, dus heeft dat nog wel zin? En dat de hele boel weer opstart (en dus weer uitstoot) na corona begrijp ik ook wel. Maar de kans zit er dik in dat een economische crisis ervoor zorgt dat het weggegooid geld is.

En aangezien we nu al een flinke schuld hebben opgebouwd, kan dat geld mogelijk veel beter ergens anders aan worden besteed. Want bedenk je wel hè, minister Hoekstra moet alleen al voor de maanden maart, april en mei, zo’n 65 miljard euro (uitstel belastingen + noodpakketmaatregelen) lenen om de klappen op te kunnen vangen. Dat is al tweederde van het huidige geschatte begrotingstekort. Als de crisis langer duurt (bijvoorbeeld door een tweede uitbraak) en economisch valt het straks helemaal niet mee (CPB: slechts 1,2 procent krimp) maar juist tegen (CPB: ‘zwartste scenario is 7,3 procent krimp’), dan staat ons nog behoorlijk wat te wachten straks.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. lotje

  Zieke laffe honden

  1. Wesley Benley

   Ja jij

 2. Alfred Bentinck

  Tja, de Corona heeft ons niet verlost van de stikstof- en klimaatproblemen.

  Dat is het kabinet bekend.

  1. Antiglobalist

   Alfred
   Het enige klimaat dat enorm te lijden heeft, is het sociale klimaat. Dit heeft enorm te lijden onder de klimaathysterie, de sfeer van angst rond corona en de gevolgen van de coronamaatregelen.

   Het klimaat in termen van gemiddeld weer over 20-30 jaar is zo’n complex systeem, met zoveel natuurlijke variabelen, dat het valt aan te nemen dat de mensheid daar een significante invloed op heeft.

   1. Alfred Bentinck

    “dat het valt aan te nemen dat de mensheid daar een significante invloed op heeft.”

    Sterker, dat is inmiddels wetenschappelijk keihard bewezen.

  2. fisufisu

   Er is helemaal geen stikstof/klimaatprobleem achterlijke imbeciel dat je bent, jij bent een glasharde ontkenner van gezond klimaat, jij bent net als als die andere klimaat gefrustreerde religieuze, een leugenaar…

   1. Alfred Bentinck

    Natuurlijk niet, fistel, er is helegaar niks aan de hand met het klimaat.

    Het is een links sprookje om jou geld uit de zak te kloppen of zoiets.

    1. Balkebrij

     @alfredje @(boudewijntje) vanuit de FPA in Den Dolder is verward door allerlei tegenstrijdige berichten over klimaat enzo…
     @alfredje heeft geleerd van de NPO dat het klimaat heel slecht gaat en de zeespiegel stijgt met 5 meter per eeuw en dat de mens daar schuldig aan is.
     @alfredje leest hier nu van zijn vrienden op dds(in zijn beleving) dat dat niet zo is .
     @alfredje raakt helemaal van slag en gaat allerlei blokletters op dds tikken en draait helemaal door.
     @alfredje loopt rood van woede aan zijn begeleider ziet het weer aankomen en geeft hem een doekje en zegt ;kom alfredje het toetsenbord niet onderkwijlen het is wel coronatijd nu hé.
     @alfredje hoopt dat hij vanavond het niet te benauwd krijgt en dat hij weer de telefoon moet lenen van de begeleider om maar te kunnen reageren hier op dds ,want anders wil de begeleider weer in zijn heerlijk jeukend bipsgaatje en dan heeft @alfred weer bipspijn.

     1. Wesley Benley

      Maks 777?

    2. fisufisu

     beide is waar alfredje..

 3. CLoVis

  We zijn op de goede weg;

  maar:

  – het gebrotingstekort is nog maar 92 miljard
  – de staatsschuld is nog veel te laag
  – de DNB (en ander banken) staan nog niet op omvallen

  We moeten nog meer ons best doen om uit de EU-ruif te kunnen vreten.

  1. Blitzkrieg

   CLoVis :
   Quote : “We moeten nog meer ons best doen om uit de EU-ruif te kunnen vreten.”
   Maak je geen illusie, wij zijn de EU ruif.

  2. Antiglobalist

   Clovis
   Als de Rockefellers niet massaal geld drukken voor de FED en de ECB vallen de banken om. Dat doen zij echter wel en als gevolg daarvan krijgen wij inflatie en verlies aan koopkracht.

 4. Vee

  Maar van de eu mogen we boven de 60% staatsschuld uitkomen. Hoe belachelijk maak je jezelf dan.

  1. Antiglobalist

   Het slaat sowieso nergens op dat landen continu schulden hebben. Ik vermoed dat dat een manier van de Rockefellers om via onder andere de Fed en de ECB de geldpers onnodig aan te kunnen zetten, zodat wij niet te veel koopkracht krijgen.

 5. RvdBe

  Maakt niet uit, gewoon die staatschuld oplaten lopen, heeft toch geen zin om zuinig met de financiën om te gaan, eventueel bezuinigd geld gaat –> zuidelijke lidstaten.
  Denk dat het verstandig is om de schuld dusdanig op te laten lopen dat we netto ontvanger worden, lekker op de zak van de Duitsers teren, en als ze niet snel genoeg geld geven ze uitschelden voor aso,s.
  En uiteraard de pensioenleeftijd ook omlaag,

 6. Jack Flash

  De verzonnen problemen krijgen ze maar niet uit hun hoofd, de arrogante kwasten.
  Stem PVV/FVD Nexit.

  1. Alfred Bentinck

   Je vond voor de Corona-crisis toch ook al dat er geen klimaat- en stikstofprobleem bestond, Jack?

   1. CLoVis

    @lulhannes

    De klimaatcrisis bestaat niet
    het stikstofprobleem wil ik je wel persoonlijk bezorgen.

  2. Dippaz

   En dan? Wat gaan we dan doen.

 7. Bullshit16

  Ach wat maakt het uit straks mag de hardwerkende Nederlander weer voor de kosten opdraaien onze landverraders kijken niet op een miljard meer of minder de belasting betaler betaald wel
  Klootzakken zijn het ze zijn alleen maar goed voor Brussel en buitenlanders al vaker gezegt eigen volk kan dood vallen
  Nee rutte doet het goed
  Stem fvd of PVV uit de eu

 8. Appelstroop

  Gelukkig komen er ondanks de enorme schulden waar we ons nu mee opzadelen geen bezuinigingen aan, maar misschien ook wel, maar waarschijnlijk niet, te vroeg om te zeggen, blabla.. overheidsgeld (whatever dat mag betekenen).
  De persconferentie van daarnet was weer een kunststukje geen antwoord geven op hele directe vragen. Net als de stikstof maatregelen van 5 miljard die erdoor is gefietsts, gaat juist geld opleveren, maar misschien ook weer niet. Ook geen concrete vooruitzichten voor ondernemers die in de knel zitten. Hij was weer heerlijk aan het draaien.

  Ik ving nog ergens iets op over een besloten vergadering over wijziging in de grondwet, weet iemand hier meer van? of was dit nep-nieuws?

 9. fisufisu

  Die gasten zijn echt gewoon niet goed bij hun hoofd, zich bezig houden met een door valsheid gecreëerd probleem..

 10. Politiek Profeet

  Heeeeerlijk, laat het land de afgrond instorten, precies het linkse beleid met steun van de gristelijke troep cu en cda…
  Uit de puinhopen van pinokkio zal een hernieuwd masterplan plaatsvinden waarin geen enkele rol meer is voor gristelijk tuig en liberaal gajus.

  1. Wesley Benley

   Vergeet het rechts-extremistische gajes niet.

 11. lotje

  Ons land wordt geregeerd door de jostie band. Klaver met een triangel en. Jetten een blokfluit. Nu wil ik de jostie band niet te kort doen want die zijn een stuk slimmer dan wat er in Den Haag zit en ze zijn een stuk gezelliger.

 12. kees cup

  Daar gaan weer bakken vol belastinggeld naar de linkse n@tte dr0men.
  STIKSTOFBELEID valt ook onder de verantwoordelijkheid van het ons welbekende RIVM.
  CO2 = klimaat, ook.
  En aangezien onze regering blind vaart op de adviezen van deze faalfabriek, die thans bewezen heeft dat zij iedere keer weer mijlen ver achter de feiten aanloopt, verbaast mij dit niet zo veel meer.
  ” zucht ” …

 13. werikke

  Men had eerst niet eens 50 miljoen over om extra buffers vwb medicijnen te genereren.nu ineens miljarden weggeven naar buitenland en milieu issue’s .je raad nooit wie dat later moet betalen.niet de aow leeftijd verlagen want die kosten zouden voor de volgende generatie komen .deze kosten natuurlijk ook .regering rutte is hypocriet

 14. Heras

  Na de verkiezingen zal er weer flink bezuinigd moeten worden. De kosten gaan omhoog. Want het tekort moet aangevuld worden.
  Dus, rutje kan natuurlijk nu mooie praatjes houden, maar dat geldt tot mei 2021.

  Trouwens, ik krijg nog 1000 euro..

 15. OrangeBlancBleu

  We moeten ze verplicht “Planet of the Humans” laten kijken van die gekke Michael Moore, deze keer slaat hij de spijker wel bovenop zijn kop!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.