Overleg coronabonds lijkt geschrapt – Zuid-Europa blijft nog even schuimbekken om starre houding Nederland

Het telefonische overleg tussen premier Rutte en de zuidelijke premiers (met name Spanje en Italië), gaat hoogstwaarschijnlijk niet meer door, aldus het AD. Onze zuiderburen zullen dus nog even wat langer boos blijven. Het kabinet kreeg namelijk steun van een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer.

Eurobonds, coronabonds en noodfondsen. Ineens staan de kranten er vol mee! In een mum van tijd zijn er grofweg twee kampen ontstaan: zij die euro- en coronabonds als noodzakelijk, wenselijk of solidair zien (of een combinatie van die drie). En zij die huiverig zijn voor dit plan en denken dat het doel niet de middelen heiligt. Er is echter niemand (zover ik heb gekeken) die vindt dat we Zuid-Europa maar moeten laten barsten.

De tegenstanders, die onder andere door D66-leider Rob Jetten morele verwijten naar hun hoofd krijgen, lijken ervan overtuigd dat er een addertje onder het gras zit. En hoe meer ik erover lees, hoe meer ik denk dat ik hem ook heb gezien.

De hele tekst en uitleg kunt u hier vinden, maar dit is de crux: Bij dergelijke -bonds moet de Europese markt als geheel garant staan voor die leningen. We gaan allemaal een enorme economische klap krijgen en anders blijft hij echt niet nog veel langer uit. Door zulke -bonds zouden rijke landen (Nederland, Duitsland en Finland) al meer af gaan dragen dan de zuiderburen. Dat is dus al een eerste en vrij acuut risico.

Het hoofdpunt is echter dit: Als de hele boel straks instort of in lijkt te zullen storten, hoe gaat die gehele markt dan garant kunnen staan? Men moet vertrouwen in die garantie-claim zien te wekken. De enige manier om dat te doen is door controle te krijgen over de markt, of in ieder geval een (deel van een) sector. Met het nemen van maatregelen laat je dan zien dat die markt/sector gezond is of weer gezond wordt gemaakt. Dat kan alleen een EU doen.

Wat je dus met eurobonds krijgt, en vooral bij grote bedragen, is dat iedere crisis met economische gevolgen dan een reden voor de EU kan zijn om in te grijpen. Voor onze eigen bestwil natuurlijk. En deze discussie speelt volgens mij al dik tien jaar. Het lijkt er dus ook een beetje op dat bepaalde EU-gezinden de coronacrisis nu juist aangrijpen om dit erdoor te kunnen drukken. Maar daarbij moet ik wel bekennen dat ik dit hele onderwerp hoogstwaarschijnlijk te plat heb geslagen. Het is toch namelijk best ingewikkeld. Maar goed, mocht het waar zijn en grofweg in de goeie richting zitten: dan hoop ik dus dat Rutte en Hoekstra hun poot stijf blijven houden. En desnoods de veto inzetten, al staat dat in de diplomatieke wereld van dit moment volgens mij gelijk aan een kernbom.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Ze hebben boos de deaur achter zich dichtgeslagen, omdat de smerige chantagepraktijken niet hebben gewerkt. En van die 1 miljard kunnen ze niets.

  1. Pijnstiller

   Wederom bewijs dat de EU in haar huidige vorm failliet is

  2. Blitzkrieg

   Eurofiel bokje :
   Quote : “En van die 1 miljard kunnen ze niets.”
   Dit moet jij toch wil snappen, dit pas niet in de spirit van de europese unie (wat dat ook moge beteken). Al onze welvaart moet daar naar toe, in de toekomst uiteraard ook naar landen als albanie en noord macedona. Allemaal arm, grond voor totale onderdrukking en ontdaan van elke menselijk grondrecht. Helemaal jou ding toch, allemaal slaven van een totalitair systeem waar china de vingers nog bij zou aflikken.

 2. lotje

  Veel deskundigen op internet zegt dat dit het einde is van de EU. Dan kunnen de Nederlandse vlaggen uit de kast.

  1. Pijnstiller

   Laten we het hopen.
   Economische samenwerking is okay.
   Het idee van een superstaat waar het nu naar toe gaat doet mij gruwelen.

  2. RPML

   Ja, als de Eurobonds in welke vorm dan ook erdoor worden gedrukt zal dat het einde van de EU in de huidige vorm zijn. Solidariteit werkt twee kanten op, dat kan niet eenzijdig zijn en blijven.

   De eerste ‘fout’ in het proces om versneld tot Eurobonds te komen is al gemaakt: de 37 miljard noodhulp gaat niet naar de plekken waar de nood het hoogst is. De EU heeft daar officieel over medegedeeld: “De Commissie erkent dat het toegekende geld en de crisisomstandigheden in de landen niet echt op elkaar aansluiten, maar snelheid was doorslaggevend bij het beschikbaar stellen van de middelen.”

   De tweede ‘fout’ is dat het geld niet direct wordt gebruikt op de plekken waar het nodig is, maar dat er (staats)obligaties van gekocht worden. En dan niet van obligaties die iets waard zijn, nee, van o.a. Griekenland. De andere obligaties gaan ‘op’ aan banken, terwijl de meeste banken (zelfs de Deutsche Bank) al jaren op omkiepen staan; dat geld verdwijnt dus in de balans van de bank en komt niet terecht bij de hulpbehoevenden.

   Er zijn nog figuren die zeggen dat er door het aan de banken te geven er kredieten door de bank kunnen worden gegeven aan ondernemers. De crisis in 2008 heeft duidelijk gemaakt dat banken dat niet doen, 97% verdwijnt in hun zakken, 3% komt na 20 maanden (!!!) op de plek waar het bedoeld was.

   Als Nederland garant gaat staan voor de geldzucht van de zuidelijke landen is het met de solidariteit snel afgelopen. De pot met 850 miljard aan pensioenen lonkt en de welvaart zal snel achteruit gaan omdat deze bodemloze put oneindig lang gevuld zal moeten worden. Ik denk dat Rutte beter in een atoomkelder kan gaan schuilen als hij bij dat kruisje gaat tekenen; hij doet Nederland en de Nederlanders in de uitverkoop.

  3. Gewoon werken

   Deskundig hoef je daar niet voor te zijn gewoon gezond verstand hebben is volgende 😉

   1. Gewoon werken

    Voldoenden bedoelde ik

 3. Bockbeer

  De Spanjaarden krijgen waarschijnlijk een basisinkomen na de crisis, zodat de economie weer gaat aantrekken. Ben benieuwd wat Nederland gaat doen.

  1. Joshuak

   Met een staatsschuld van 181 procent van hun GDP is dat geen herstel.. Maar een waarschuwing dat na deze crisis die landen met dezelfde methode verdergaan als ze waren waardoor ze nu in de problemen zitten..

   Dus dit moet juist een waarschuwing zijn om er niet aan te beginnen.

 4. Boudewijn Hummelinck

  Het verzet tegen de Eurobonds lijkt in toenemende mate op een achterhoedegevecht.

  1. Mario44

   Schaamteloos varken

 5. Boudewijn Hummelinck

  De discussie over de Eurobonds IC vindt plaats tegen de achtergrond van een gel-politiek spel waarin Europa moet overleven in een strijd met grootmachten, Trump, Puton en Xi die maar één doel hebben: Europa uit elkaar spelen en verzwakken.

  We kunnen in dat geopolitieke geweld alleen staande blijven als de EU zich versterkt en ontwikkelt tot een politieke eenheid en daarmee grootmacht.

  De Eurobonds staan symbool voor de bereidheid van de lidstaten om die eenheid te bereiken of te versnipperen naar een vechtende kluwen van kleine landen.

 6. Rammstein

  Ook Wout Willemsen gaat langzaamaan begrijpen dat Eurobonds de financiele en economische doodklap is voor de noordelijke EU-landen.

  Italie is een maffia-staat. 30% van de economie gaat zwart, nog nimmer is de staatsbegroting op orde geweest en het land heeft altijd feest gevierd op een steeds uitdijende staatsschuld.

  Je zult toch echt volkomen gek en gestoord zijn als ordentelijk land als Nederland om hierin bij te springen: val dood Italie, ga maar door een periode van diepe armoede en ellende, wellicht dat je daardoor leert dat het anders moet.

  Maar vooral: door het onthouden van steun komt het opblazen van de EU met rasse schreden naderbij. En dat is het belangrijkste.

  1. Boudewijn Hummelinck

   “ Maar vooral: door het onthouden van steun komt het opblazen van de EU met rasse schreden naderbij. En dat is het belangrijkste.”

   Het omgekeerde geldt echter evenzeer: het geven van die steun, al dan niet in de vorm van Eurobonds, zal de integratie van de EU zeer te stade komen.

   Om die reden zal die steun, in welke vorm dan ook, er komen. Elke zinnige Europese bestuurder ziet in dat er geen alternatief is. Europa zal economisch en politiek een hecht machtsblok zijn of niet zijn.

   1. Albertha1

    Gelukkig heb je constant ongelijk. Die eurobonds komen er niet
    Ongelooflijk dat je het zo met Italië houdt. Een vreselijk corrupt land waar de maffia de baas is! Typeert jou dat je daarmee heult!
    Geef mij dan Hongarije maar.
    Is tenminste een land met een democratische regering.
    Ze krijgen straks de meeste steun uit de noodmaatregelen samen met Polen.

   2. .NL

    Boudewijn Hummelinck?

  2. Meriadoc Brandebok

   Ik denk het niet, want Italië heeft het meest te winnen bij de EU.

   Voor de rest ben ik het met je eens.

   1. Joshuak

    Principe niet, een stervende patiënt eindeloos aan een apparaat houden die ze in leven laat kan je zeggen dat het goed voor de patiënt is..

    Maar het probleem is je stelt alleen het overlijden alleen uit.. Dus is echt echt goed voor ze?

    De klap kan uiteindelijk alleen maar pijnlijker zijn wanneer het moment er eindelijk dan toch is..

  3. Gewoon werken

   Idd mee eens

 7. P.Sisterons

  Het heeft niets met het overdreven gedoe van corona te maken. Het is de zoveelste ordinaire poging tot oplichting. Weg met die bedelaars.Lagarde en Von der Leyen in de bajes.

 8. Jack Flash

  Afgelopen.Basta.
  Nexit.

 9. fusilier

  Elke euro die je uitgeeft moet eerst verdient worden, op de pof leven maakt je tot slaaf.

 10. trollenvanger

  test

  1. Thierry Trollinator

   Okée boomer.

 11. Cootje

  Het maakt mij niet uit Hoelang Corona nog duurt als het maar lang genoeg duurt dat het Europese bolwerk omvalt , einde van het jaar nog een keiharde brexit en het valt wel om , dat zo pandemie wel de verschillen duidelijk maakt is helder maar dat de dieven en fraudeurs uit het zuiden nog voor de verkiezingen in nederland in 2021 proberen ons met hun schuld proberen te overdonderen , zo Corona maakt een hoop duidelijk dat het Europese zooitje op drijfzand is gebouwd , met heel wat dubieuzen figuren

 12. Bullshit16

  Wedden dat Rutte overstag gaat net als toen geen euro meer naar Griekenland na je weet wat er gebeurd is het zelfde gebeurd met Italië let maar op

 13. Broodnuchter

  Eerst de pensioenleeftijd gelijk trekken. Laat ze maar werken voor hun geld. Dat moeten wij hier ook.

 14. harte385

  Lekker boos laten en asap EU verlaten is onze enige redding, zo niet worden wij de pin van zuid Europa.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.