Rabobank verwacht ECONOMISCHE RAVAGE door coronamaatregelen

De overheid heeft een behoorlijk groot steunpakket aangekondigd in een poging om de economie nog iets van overeind te houden. Nou, slecht nieuws: zelfs als het bij de huidige maatregelen blijft zorgt de coronacrisis voor een krimp van 5%. Als het pakket met nogmaals drie maanden verlengd wordt hebben we het zelfs over een krimp van 14%.  Met andere woorden, als we de economie niet heel snel aan de gang krijgen gaan we een ravage zien die we decennialang niet hebben meegemaakt — niet sinds de duistere jaren 30 van de vorige eeuw.

Tot die voorspelling komen economen van de Rabobank in een nieuwe analyse die vandaag gepubliceerd wordt. Als het bij het pakket blijft voor de duur zoals nu aangekondigd — voor twee maanden in totaal — komen we dit jaar uit een economische krimp van 5%. Ook zullen er meer faillisementen dan ooit zijn én zal de werkloosheid rap oplopen, van 2,9% nu naar 6,5% volgend jaar. Met name in de horeca, recreatie, logistiek, tuinbouw en industrie zal het effect vreselijk zijn. “Wij verwachten dat in deze sectoren bijna een half miljoen zelfstandigen en ruim een half miljoen werknemers met een (zeer) flexibele arbeidsrelatie hun werk gedeeltelijk of geheel kunnen verliezen,” aldus de Rabobank experts.

Het ergste is, aldus de economen, dat het helemaal niet duidelijk is dat de maatregelen inderdaad bij twee maanden zullen blijven. “„Het herstarten van de economische activiteiten zou wel eens een nieuwe uitbraak kunnen veroorzaken, een risico dat China en Iran nu lopen, en waarvoor delen van Europa binnenkort lijken te gaan kiezen,” aldus de Rabobankers.

Als dat rampscenario uitkomt zal “de economische schade dan buitengewoon ernstig zijn. “Het effect van een mondiale lockdown van drie maanden extra is verwoestend.” Zo zouden we uitkomen op een economische krimp van maar liefst 14%. Dat is in moderne tijden ongekend. De crisis van 2008 is daar absoluut niets bij.

Het onderstreept maar weer eens de noodzaak — de absolute noodzaak! — voor een exitstrategie. We moesten een tijdelijke lockdown ingaan om de situatie onder controle te krijgen. Nu dit het geval is moeten we er juist weer voor zorgen dat iedereen zo snel mogelijk weer ‘normaal’ aan de gang kan. We konden het ons niet veroorloven om het zorgsysteem te overbelasten, maar we kunnen het ons óók niet veroorloven om de economie op te blazen.

Oh, en voor mensen roepen: ‘Maar jij was juist voor een lockdown!’ Ja, dat klopt. De gedachte erachter was dat je zo’n lockdown heel kort kon hebben. Vervolgens kon je, zoals Thierry Baudet ook al meerdere keren heeft uitgelegd, in twee a drie weken a) zorgen voor genoeg capaciteit in de zorg, b) voldoende tests regelen, en c) een grootschalige steekproef houden onder de bevolking om te zien in hoeverre het virus zich al verspreid heeft én wat het sterftecijfer daadwerkelijk is. Na die korte periode kon je dan vervolgens de economie weer op gang trekken.

Ik ben dus nooit voorstander geweest van een ellenlange pauze zoals het kabinet Rutte nu wil. Als die wappies meteen geluisterd hadden, in januari, dan had de lockdown veel korter kunnen duren en was de economische schade dus ruimschoots te overzien geweest. In plaats daarvan hebben we het nu over een krimp van 5% en mogelijk 14%, over een lockdown van mogelijk een half jaar, én over allerlei Big Brother-apps waarmee de staat ons fulltime in de gaten wil houden.

Volg mij op Twitter en Steun mij (al vanaf 1 euro per maand!) op BackMe.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Mart89

  Een gezond bedrijf kan wel wat lijden

 2. Reinoud van Gelre

  Ach, niets aan de hand. Als wij als Nederland in financiële problemen komen, schiet de bejubelde Europese Unie ons gewoon te hulp, andere landen zoals Spanje en Italië staan dan klaar om bakken met Euro’s naar ons over te maken.

  1. -Bo-Realist

   Lekker sarcastisch, Reinoud?

   Iedereen weet dat het geld in landen als Nederland, Duitsland, Oostenrijk wordt verdiend en dat Zuid-Europa veel hogere staatsschulden heeft dan Noord-Europa.

   Zonder Noord-Europa had de EU ofwel nooit opgericht ofwel allang opgeheven.

 3. Fortiori

  Versie Rabobank zelf (FD) Rabobank verwacht diepere recessie dan in 2009. Nergens ben ik ravage tegen gekomen.

 4. Lugor

  Tot die voorspelling komen economen van de Rabobank in een nieuwe analyse die vandaag gepubliceerd wordt.

  Kijk nou, DDS hijst die D66 trut Barbera Baardsma op het podium.

  1. hans-e-pans

   Zaten alle economen van de Nederlandse grootbanken er wat hun voorspellingen betreft er voor de financiele crisis van 2008 ook niet heel ver naast?

   Boer let op je kippen.

 5. lotje

  De Rabobank roept dat alleen maar voor hun eigen bankwezen. Maar wedden dat ze de maandbedragen omhoog gooien.

 6. Piet Klein

  Je kunt je bezig houden met het voorspellen van rampen of je kunt je bezig houden met vinden van oplossingen. Tot welke categorie behoort de Rabobank? Wat nog meer jammer is, dat er een groot aantal zaken zijn die aandacht vragen al voor de coronacrisis. Grote problemen in de economie en de financiële systemen. Bij alle problemen die we nu hebben zijn er ook kansen omdat de economie in de lage stand draait. Er zijn ook tal van kansen om de koers te verleggen met name op onderwerpen waarmee we met structurele ernstige problemen zitten. Bijvoorbeeld de ECB lukt het niet om de geld pomp uit te krijgen waardoor er een gigantisch bubbel ontstaat, de problemen steeds groter worden. Eens moet de boel teruggedraaid worden of erger, zal klappen. Voor dit probleem zijn er betere kansen nu de economie uit een hoge versnelling terugvalt. Er is nog een groter probleem met de opstelling van de Rabobank, want er zijn ook stemmen die zeggen: helaas om de economie op peil te houden moet je maar meer doden accepteren. Zowel ethisch als intellectueel grote missers. Met dit bericht lijkt de Rabobank de onrust de verdeeldheid in de samenleving alleen maar te vergroten temeer daar ze niet duidelijk zijn in welke oplossingen de Rabo voor ogen heeft. De Rabobank heeft zich voor de coronacrisis onthouden van het debat om oplossingen te vinden voor de grote monetaire en financiële problemen die we al hebben. Als je het debat nu draait naar het is of de economie of …. Dan ben je nogal verkeerd bezig. Mijn advies aan de Rabobank trek die persbericht terug en kom met een betere aanpak.

 7. Piet51

  Zijn er voorbeelden te noemen van landen die wel snel volledig afgesloten waren en daarna ook snel weer open, liefst binnen 1 à 2 weken? Ik kan wel landen noemen die al snel zijn begonnen met drastische maatregelen en waar de besmettingsrisico’s nog steeds een groot probleem zijn. Interessante site: nos.nl/artikel/2329314-corona-aanpak-in-zuidoost-azie-van-complete-lockdown-tot-weinig-maatregelen.html Deze info is een paar dagen oud.

  1. Blitzkrieg

   Piet51 : Man man man… wat ben je toch weer hopeloos ouderwets. Jij bent toch zo’n NWO verheerlijker, die het liefst zo snel mogelijk een federaal europa wil. In plaats van landen moet jij staten zeggen, heimelijk je eigen principes verloochenen; wat moet er van je worden.

 8. lucinde

  De schrijver trekt wel heel snel conclusies en bijbehorende oplossingen, natuurlijk snel even een FvD promo erbij,

  Een oplettende reaguurder zei het al, de bank schrijft in haar voordeel.

  Zo deed de bouwsector dat ook al…kommer en kwel.
  Echter de praktijk is dat er enorm veel aanvragen worden gedaan, de portefeuilles zijn stampvol.

  Ok, het duurt wat langer, maar er is werk zat in de bouw.

  Maar dat vertelt de sector je niet, of al die bouwvak-zzp’ers maar effe gratis geld van de overheid mogen vangen, hoeven ze niet betaalt te worden door de graaisector zelf.

  We worden genept door iedere sector momenteel..van boer tot milieu

 9. Sando

  Zo en onze horeca die heeft het ERG ja er is nu geen nieuwe munt he zoals van gulden naar euro weet je dat nog wel de oplichters ja god straft altijd en ik heb bij deze tak geen medelij maar plezier!!

 10. Mart89

  Sando

  Welke oplichters bedoel je?
  Is iedereen in de horeca een oplichter?

 11. Genoeg van linkse dictatuur

  Was de E U maar nooit opgericht, de heersende macht wil nog meer macht, en de landen die bewust niet herfomt hebben, willen nu hun slag slaan. Het is beter exxit,

 12. Vogel

  Is dat diezelfde Rabobank die een paar jaar geleden een hele hoge boete kreeg, omdat ze al hun klanten bedonderd hebben om de rente bewust te hoog hebben gehouden.
  Helaas geen medelijden met deze oplichters. Hun komen er altijd als eerste uit

 13. m.van.rosmalen

  Misschien kan de vakantievierende thuiswerkvereniging hier iets in betekenen.
  Zij hebben de hele dag geen bal te doen met doorbetaling van loon die alle vitale beroepen hierna ook nog mogen bekostigen ivm het overeind houden van die schijtondernemers.
  Lijkt me wel zo netjes.

  1. Politiek Profeet

   De aloude raiffeisen/boerenleenbank,dat waren nog eens tijden in de EEG periode.
   Toen het de rabobank werd gingen helaas nog een groot gedeelte van de boeren mee met die nieuwe constructie.
   Blijkt nu, en achteraf gewoon een dievenbende te zijn, net als de amrobank, de ing…
   boeven van maffiagehalte, gajus net als pinokkio en zijn boevenbende, net als het leugencircus rivm van japio en zijn darmtoeristen.(lees=kontenlikkers)

 14. Paardenmiddel

  Het mkb moet weg, volgens de regels van de NWO.
  Dan blijven er alleen de mutinationals over en het klootjesvolk.
  Dan kun je het volk lekker bespelen, want zij hebben het geld, dus macht…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.