‘Solidaire’ EU toont incompetentie maar weer eens aan: ‘Virologen hebben enorm veel moeite om geld te krijgen van de EU voor onderzoek’

Volgens viroloog Lia van der Hoek, leider van een Europese onderzoeksgroep naar coronavirussen, is het haast onmogelijk om extra subsidie te krijgen van de hoge pipo’s in Brussel. Dit terwijl dit Europese team al een paar jaar keihard onderzoek doet naar verschillende vormen van het coronavirus.

Al jaren is Van der Hoek met een team van promovendi bezig met onderzoek naar diverse soorten van het coronavirus. Toen het virus in China uitbrak trok zij met haar team direct aan de bel in Brussel. Tot haar grote verbazing bleef het stil.

„Als onderzoeksgroep zijn we al jaren bezig met het in kaart brengen van het coronavirus. Nog voordat het virus in Nederland was, had ons team al een synthetische versie liggen in Zwitserland. Ik heb gezegd dat wij al jaren onderzoek doen naar coronavirussen en gevraagd wat de mogelijkheden zijn om te helpen, maar de EU wilde geen geld voor ons beschikbaar stellen.”

Na enige weken kwam er toch een reactie. Het geld was al weggeven aan onderzoeksteams die veel minder ervaring hadden dan haar team. Dit tot schrik van haar team.

Van der Hoek pleit er al langer voor om alle expertise binnen de EU in een groot crisisteam te zetten. Nu zijn er tientallen teams, waardoor de kennis enorm versnipperd is. Volgens haar moet de EU geld vrijmaken voor een groot expertise team.

 

Ook is Van der Hoek zeer kritisch op de Nederlandse variant van de lockdown. Zij meent dat een totale lockdown vele malen beter zou zijn geweest.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. golie

  Het kan toch niet zo zijn dat onderzoekers maar gewoon onbeperkt geld kunnen factureren, daarnaast vragen farmaceuten to-ren-hoge bedragen voor vaccin dus niet zeiken, hier weer naast is de EU een gedrocht dat snel opgedoekt moet worden…

  1. B. Pascal

   China had door dit onderzoek een falende klap ontvangen. Men wil ten koste van alles een confrontatie voorkomen. Wetenschap? Hou op, men is in Europa meer van spelen op gevoel. Het voelde zo goed die cijfers uit China. Het viel tot immers mee, aldus de woorden van Peking. En maar bidden tot de goden uit China, de geldgod geeft hen een beter gevoel dan het leven van ouderen en zwakkeren. Leven? Men is dient de dodengod. Maar alles wordt anders, de links schreeuw verstomt.

 2. Kretoloog

  Ja ja, de EU moet geld vrijmaken.

  Dat komt er dus op neer dat Nederland en Duitsland het geld moeten geven aan Brussel. Niet doen! Geef het geld dan maar rechtstreeks aan de Nederlandse onderzoekscentra. En laat de EU, met die heks Ursula, er met haar grijpgrage klauwtjes van afblijven.

 3. LifeBuddy

  Dit toont maar weer eens aan hoe lomp [blo] en zonder respect de linkse de Echte economen kopje onder duwen in dit [fatsoenlijke] land. De Echte economen staan aan wal!

 4. Peetjoh

  Dus een viroloog heeft opeens verstand van economie. Schoenmaker hou je bij je leest.

 5. Sleipnir

  Er verdwijnen hier plots teksten, vreemd.

 6. Piet Klein

  We leven in een gekke wereld. Rutte en consorten en het RIVM hebben totaal de corona crisis onderschat, hebben verzuimd bij de start (januari) beschermende middelen, testen in te kopen, hebben verzuimd de IC capaciteit voor te bereiden om een grotere vraag. Stapelen fout op fout, stapelen in schattingsfout op inschattingsfout. We zitten nu in de positie dat er veel mensen overlijden in verpleeghuizen, mensen die thuiszorg moeten ontvangen overlijden. Thuiszorgmedewerkers worden gedwongen onbeschermd hulp te verlenen die intensief is vanwege de fysieke hulp die gegeven moet worden en intensief is omdat ouderen in eenzaamheim mogen sterven. Dan blijkt uit dit artikel dat noch op nationaal niveau, noch op Europees niveau er alles aan wordt gedaan om vaccins en medicatie te ontwikkelen zoals uit dit artikel blijkt. Het is een grote schande. In de EU wordt de crisis misbruikt om schulden door te schuiven waarbij men op geen enkele manier schuwt om ons te diskwalificeren, terwijl wij (dankzij onze falende overheid) tot de top behoren die te lijden hebben onder het virus. De telegraaf en het AD plaatsen artikelen dat Rutte de held is ????? De man die van januari tot nu fout op fout plaatst, blundert, waardoor er meer doden vallen. Zorgmedewerkers gedwongen worden om zorg te verlenen waarbij zij een significante kans op besmetting krijgen. Het is alleen dankzij de inzet van velen in de zorg, het is dankzij de inzet van velen dat er nog heel veel gebeurd waarvoor groot respect. Maar de overheid faalt keer op keer. Dan is er de gekke rol van de main stream media die elke vorm van serieuze journalistiek zijn kwijt geraakt. Rutte een held? We leven in een gekke wereld.

 7. Raspoetin

  Onze EU-bonzen zijn de dood voor nieuwe verkiezingen, omdat ze weten dat ze de stem van het volk dan niet langer kunnen onderdrukken met minderheidsregeringen.
  Daarom is er de lockdown, zodat verkiezingen uitgesteld kunnen worden totdat er een genoeg aantal migranten zijn om de ‘rechtse’ stem te overheersen. (want de verschillende Ngo’s werken ondertussen vlijtig verder)
  De rechtse, populistische stemmen zijn in dit geval alle mensen dat er genoeg van hebben dat hun opgebouwde welvaart aan vreemdelingen wordt uitgedeeld welke weigeren zich te assimileren en ons continent overspoelen.

  1. Boudewijn Hummelinck

   “Daarom is er de lockdown, zodat verkiezingen uitgesteld kunnen worden totdat er een genoeg aantal migranten zijn om de ‘rechtse’ stem te overheersen.”

   Dit is een bizarre en ook tamelijk onnozele complottheorie. Er zijn geen aanwijzingen dat verkiezingen zullen of kunnen worden uitgesteld. Dat migranten de rechtse stem zouden kunnen overheersen is ook te debiel voor woorden.

   1. Raspoetin

    Wanneer het linksvolk getriggerd is, dan weet ik dat ik iets goed doe.
    En let een beetje op uw woorden.

    1. evil knievel

     👍🏼👊🏼😜

 8. lotje

  En van der leijen strijkt iedere maand 33000 euro loon op. En 6 Biljoen euro is naar Afrika gegaan. ILLEGAAL

 9. CLoVis

  De EU heeft het geld allang aan Franse en Duitse onderzoekers gegeven.
  Mocht één van die twee landen een anti-virus ontwikkelen dan kunnen ze profiteren van de industriële ontwikkeling en verkoop ervan.

  Het geld moet natuurlijk wèl naar de grootste EU-landen gaan.

 10. Freewheeler

  Ze zijn als de wiedeweerga 7 miljard vaccin/track en trace aan het maken.

 11. rory

  Het EU leger is één van de huidige prioriteiten, want volksonlusten gaan er in de nabije toekomst komen!
  De Brusselse financiële verdeelsleutel heeft Corona research ergens onder in het lijstje staan!

 12. Boudewijn Hummelinck

  ht*ps://twitter.com/i/status/1248039118480736260

 13. Rosasolis

  Vele arme landen pleiten voor steeds meer EU subsidie, en nu ook vele wetenschappers hebben steeds meer financiele steun nodig. De kosten voor medische onderzoek zullen
  enorm gaan stijgen. Er moet snel nieuwe wegen gevonden binnen de EU om voor noodzakelijk subsidies te zorgen. Geen trage, slome beleid meer, maar spoedig actie.
  Hoewel ik niet katholiek ben, was ik niet verbaasd gisteren met het toespraak van
  de paus met kritiek op de trage werkwijze van de EU. Terwijl overal in alle landen
  de problemen groeien.

  1. Kretoloog

   Nog belangrijker dan geld is een goede organisatie. Veel Westerse landen hebben de productie van essentiële medische goederen vermarkt. En de marktpartijen hebben die productie vervolgens verplaatst naar lage loonlanden. Met als gevolg dat wij nu voor mondkapjes e.d. afhankelijk zijn van de landen in het verre oosten. Al die productielijnen moeten weer terug naar hier.

   1. Rosasolis

    Kretoloog. Wat goed nieuws. Gisteren gehoord dat er nu een bekende farmaceutisch bedrijf in Alkmaar is, en er ook een bekende bedden bedrijf in Nederland is, die hun medewerkers terugroepen hebben om mondkapjes en vele andere medische zorg producten te gaan produceren. Er wordt nu duizenden mondkapjes dagelijks in Nederland gemaakt, en ook verplegingspakken, schorten, doeken, en veel andere medische verzorgingsproducten van stoffen gemaakt. Onze verpleegkundigen zijn van de beste
    van de hele wereld. Omdat mijn moeder een WW2 Rode Kruis verpleegkundige
    was , heb ik veel van haar over deze zeer belangrijke vaak geleerd. Maar ik had voor de muziek en de vocalisten kunst gekozen.
    Maar mijn interesse en steun voor verpleegkundigen gaat door.
    Een waarheid is er wel: artsen en verpleegkundigen moeten samen werken en kunnen van elkaar leren. Vooral gedurende deze vreselijke moeilijke tijd.

    1. Rammstein

     Als ik Rosasolis lees, zie ik altijd Vera Lynn voor me: ‘We’ll meet again, don’t know where, don’t know when’.

     Maar dat was 1945. Het is nu 2020. Waar is zij het spoor bijster geraakt?

     1. Rosasolis

      Rammstein. Je bent niet goed snik. Blijkbaar heb je niets van je moeder of vader geleerd, en waarschijnlijk heb je weinig waardering voor hun vak kennis en werkzaamheden. Hoewel ik veel bewondering voor Vera Lynn heb, is mijn bewondering voor onze Aafje Heynis aanzienlijk hoger.

     2. Borealist

      Rammstein
      Ik dacht dat die tekst van ABBA kwam.
      ABBA-Hasta Mañana

    2. M. Brandenburg

     De oplossing ligt ook in de vrije markt, de vrije markt is gewend en ingesteld op snelle veranderingen, het is juist de politiek en hun ambtenaren die dit tegen werken, doordaat met te veel macht bij politici en ambtenaren de markt wordt verlamd. De markt roept al weken dat de overheid niet luistert, sterker nog men heeft speciaal voor het coronavirus een nieuw departament in het leven geroepen en helemaal nieman hiervan op de hoogte gesteld, geen contact adrss geen telefoonnummers en geen e-mails. Het ergste is nog dat de ondernemers die onwetend met de overheid in contact traden op de oorspronkelijke adressen, kregen enkel gestandariseerde e-mails terug, en helemaal niemand trad persoonlijk met hen in contact. Men moest uiteindelijk via de media vernemen dat er een nieuw departament was, of ze even opnieuw in contact wilden treden, je vraagt je af wat al die incompetente zooi op de oorspronkelijke departamenten eigenlijk doet.

 14. FJ

  Dit verbaast toch niemand. Er wel eens aan gedacht, dat de salarissen van TimmerFrans en co. zeker gesteld moeten worden. En hoe dacht van de salarissen met reis- en verblijfkosten van het parlement en natuurlijk als er nog wat over is, moet dit parlement ook nog eens verhuizen naar Straatsburg, want het is de eer van de Franzen te na om hiervan afstand te doen voor belangrijkere zaken.

  Die trotse Fransozen vragen wel solidariteit van het Noorden, maar willen onder geen beding afstand doen van hun geldverslindende idioterieën.
  En afspraken hebben de schijt aan. Alleen als het hen past.
  Solidariteit, wat is dat. De Italianen en Fransozen weten niet eens wat dat is, behalve als ze zelf in de problemen zitten, dan wordt dit wel gevraagd van een ander.

 15. Cycle25

  De EU doet zeer gretig mee aan de sanering van ouderen, weg met die dure vergrijzing dus laat maar doorgaan met deze virus.

  1. Boudewijn Hummelinck

   Walgelijke insinuatie.
   Je spoort echt niet.

   1. golie

    boudewijntje is het dan wel weer eens met het bewust vermoorden van 50.000.000 weerloze ongeboren baby’s

 16. Bes Tolen

  Rosasolis. Ook die protestanten deugen niet. Niet meer. Rome heeft tientallen miljoenen mensen in Europa laten ombrengen en voor de rest ongeluk gebracht. Ondertussen baadt de Roomse en Joodse elite in diverse landen in het geld.
  Daarom zijn veel landen ook niet te vertrouwen.
  De regio waar ik woon, is in de loop van de tijd onnoemelijk vaak slachtoffer geweest. Ook in de moderne tijd nog bestolen. Kortom, ik zie niets in zo’n paus.

 17. M. Brandenburg

  Die lieve mevrouw gaat nu al direct heel erg de fout in, ze stelt dat we alles moeten combineren onder 1 grote paraplu…. Nee het is beter om de zaken gescheiden te houden, zodat we verzekerd zijn, dat er meer invalspunten zijn, immers ga je alles combineren dan resulteert dit juist in een tunnelvisie waarbij van bovenaf wordt bepaald in welke richting te gaan. Dan is het beter om goed gefinancierd in diverse richtingen te zoeken, met een eis op resultaat, omdat anders financiering wordt verloren, dan de EU 13 in een dozijn, de one size fit all mentaliteit ook in het onderzoek door te voeren. Tijdens de koude oorlog kwam al naar voren dat gedecentraliceerd onderzoek veel meer successen bood dan he gecentraliseerde wetenschappelijk onderzoek onder de paraplu van de staatspartij.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.