Veiligheidsberaad van burgemeesters: ‘Jongeren blijven moeite hebben met regels naleven, hier moeten we iets voor bedenken’

Afgelopen weekend hielden de meeste mensen zich keurig aan de opgelegde regels, uiteraard kwamen er ook berichten dat mensen min of meer lak hadden aan de regels. Zoals te verwachten viel waren dit jongeren/studenten. Zij blijven vooralsnog de grens opzoeken van het toelaatbare. Voor het Veiligheidsberaad van burgemeesters is dit de reden voor handhaving en politie om deze groep in de gaten te houden!

Iedereen zag afgelopen weekend de foto’s wel voorbij komen, parken in de grote steden lagen alsnog redelijk vol. Ondanks dat meeste mensen wel afstand van elkaar hielden was er duidelijk sprake van samenscholing. In sommige steden ging men zelfs de parken ontruimen.

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter Veiligheidsberaad van burgemeesters, was zeer tevreden met het overgrote merendeel van de samenleving. De meeste mensen hielden zich keurig aan de regels, terwijl de verleiding door het mooie weer groot was.

“Op deze Eerste Paasdag zien we in de veiligheidsregio’s dat de meeste mensen zich aan de regels houden. De oproep om thuis te blijven of in de eigen buurt is in grote mate opgevolgd. Ook zien we dat de 1,5 meter-regel goed wordt nageleefd. Op de meeste recreatieve plaatsen, zoals natuurgebieden en stranden, waren er wel bezoekers, maar gelukkig geen grote drukte. De overlast van motoren en fietsclubs was ook aanzienlijk minder dan vorige week. Het aantal buitenlandse bezoekers in Nederland was niet groot, ook niet in Limburg. In de Bollenstreek leidde de drukte tot ingrijpen, door het afsluiten van kleinere wegen en door te handhaven. De samenscholende jeugd blijft een aandachtspunt voor de meeste veiligheidsregio’s. Dit heeft de aandacht van de gemeentelijke handhavers en de politie.”

Toch blijven er groepen de regels overtreden, voornamelijk studenten nemen maling aan de geldende regels. Dit komt deels door onduidelijkheid in de regelgeving, en deels door hun houding.

Het wordt tijd dat er verduidelijking komt in de regelgeving, dit maakt het voor handhaving een stuk makkelijker en iedereen weet waar hij/zij aan toe is.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. JochemX

  Handhaven is ook veel makkelijker als de regels logisch zijn, maar dat zijn ze niet en veel studenten weten dat. Buiten is de kans dat je iemand aansteekt vrijwel nul. Binnen is gevaarlijk. En kom niet telkens met foto’s van een jaar geleden aankakken. Google naar de artikelen van Maurice de Hond.

 2. Kretoloog

  Idiote maatregelen zijn het ook. Jongeren lopen nauwelijks tot geen risico. Dus ik snap ze heel goed.

  De burgemeesters van de 25 veiligheidregio’s vallen nu door de mand. Het zijn feldwebels voor wie slechts “Order ist order” geldt. Verstand op nul en handhaven maar! De NSB-mentaliteit komt toch weer boven drijven.

  1. hans-e-pans

   Zouden de burgemeesters die in deze “Veiligheidsberaad van Burgemeesters” zitting hebben nooit jong zijn geweest?

 3. ikweetwatikwil

  Toch blijven er groepen de regels overtreden, voornamelijk studenten nemen maling aan de geldende regels. Dit komt deels door onduidelijkheid in de regelgeving, en deels door hun houding.

  Heb altijd al geweten dat ouderen over het algemeen snuggerder zijn dan jongeren
  Wat is nu niet duidelijk voor de jongeren. Er zijn veel jongeren die de regels wel snappen en houden zich er aan

  Maar je hebt ze ook die maling aan alles hebben. Ik zou zeggen “de zweep ” er over.

  1. JochemX

   De regels zijn wel duidelijk, maar sommige zijn onzinnig. Ouderen zijn gezagsgetrouwer, maar beslist niet snuggerder. Binnen is gevaarlijk, buiten is prima. Al ze nou eens in die moderne verzorgingshuizen beter gaan ventileren dan scheelt dat veel besmettingen. Nu ademt iedereen de hele dag dezelfde lucht in. Lekker binnen blijven is Killing!

 4. Bockbeer

  Alle bars gesloten, restaurants gesloten, draconische maatregel tegen overtreders, mensen bedekken hun gezicht.

  En, bevalt de Sharia jullie een beetje??

 5. golie

  cóntróle!!!!!!

 6. Ben-NIET-Groen-L

  Jongeren blijven moeite hebben met regels?
  Ik denk dat “moeite hebben” nou niet het juiste woord is.
  Het is eerder schijt hebben aan andere mensen en die ongehoorzaamheid, is op een leeftijd dat ongehoorzaamheid allang verleden tijd moet zijn.

  Maar gelukkig heb ik niks met wat ze de “toekomst” noemen en mogen ze van mij allemaal sterven op hun verjaardag.

 7. ikweetwatikwil

  JochemX Ben het met je eens dat goed ventileren bij ouderen en zeker in bejaardentehuizen een probleem is . Ouderen “voelen”elk tochtje.

  Wat ik zie hier in het Noorden is ,dat mensen zich houden aan de regels van dit moment. Ze wandelen en fietsen , blijven heus niet thuis zitten.

  Als er gewaarschuwd wordt voor een virus die heftig kan ingrijpen pas ik zoveel mogelijk mijn leven aan. Baat het niet, het schaad ook niet zolang het maar tijdelijk is.

  Ontkennen heeft geen zin. Er gaan teveel mensen dood aan deze virus.
  Ben geen wetenschapper dus ik luister en haal er uit wat mij zinvol lijkt.
  Dat jongeren geen risicolopen , is flauwe kul en ze kunnen het ook nog eens overdragen. Gisteren nog een stukje gelezen over een 20 jarige jongen die corona heeft.

  1. Peetjoh

   Ja er gaan wat mensen dood. Sommige 1 week eerder anderen een maand. Die paar wat jongeren waren ook dood gegaan hoor met of zonder corona. Er is Dr geen 1 die erg ziek is en niks mankeerde. Er vallen ook wel eens voetballers of joggers dood neer omdat ze toch iets onderliggends bleken te hebben.

   1. Piet51

    @Peetjoh
    En heb je nu werkelijk geen enkel idee, waarom de corona-schade hier toch wel meevalt? Zou dat komen door de strenge maatregelen die ze hebben genomen: streng en al snel? Hetzelfde geldt voor enkele andere landen. En heb je gezien wat er gebeurt als landen die maatregelen niet of pas veel later namen? Heb je goed naar Trumps Amerika gekeken? Heb je gezien hoe hij heel lang corona ontkend heeft en het zelfs een hoax noemde, geen reisbeperkingen instelde, even later alleen vanuit Europa maar binnen;lands nog niet. En welk land is nu koploper? Ze zullen het waarschijnlijk niet blijven, want de Afrikaanse landen en Azië volgen nog en die missen de mogelijkheden voor maatregelen.

    Als ik wat je beweert heel letterlijk neem, gaat het alleen maar om wat eerder sterven van kwetsbare mensen. Dat betekent dan, dat over een langere periode het aantal doden niet anders zal zijn dan voorgaande jaren. Die mensen waren immers toch op korte termijn wel gestorven. De kwetsbare mens die vandaag aan corona sterft, sterft over twee maanden niet aan iets anders. GOver een iets langere periode blijft het aantal overledenen dus hetzelfde. Ik zou dat eens goed volgen, als ik jou was. Dan kun je zelf zien of je gelijk hebt of niet. Ik ben ervan overtuigd, dat het je tegen zal vallen.

  2. JochemX

   Je bent geen wetenschapper, OK. Maar ga de artikelen van Maurice de Hond lezen. Die geeft een samenvatting wat er over infectie bekend is. Moderne gebouwen kunnen helemaal niet goed ventileren, heeft met energiebesparing te maken. Er kan geen raam open. Buiten is prima, gevaarloos, en wegen afsluiten is onzinnig.

 8. Peetjoh

  De regels kloppen niet. Dat is alles. 30 gelovigen mogen in 1 kerk. Gezinnen met 10 kinderen mogen fietsen. Jongeren met z’n 5 e mag niet?. Kleine kinderen mogen buiten spelen met 40 uit verschillende gezinnen. Nou dan kan je gewoon niet zeggen. 10 vrienden mogen niet. Krom beleid word nooit geaccepteerd op gevolgd en terrecht. Tis toch een hoax.

 9. Freewheeler

  Over jaar of wat is er face recognition allemaal boete van +-400 euro op de deurmat.

 10. marianne71

  ‘Dat jongeren geen risico lopen is niet waar! gisteren nog stukje gelezen over iemand van 20 in het ziekenhuis!’

  Dit hoor ik zo vaak. Natuurlijk ben je niet onschendbaarheid als twintiger. Maar als de kansen statistisch gezien even laag zijn als een dodelijk verkeersongeluk vind ik het niet gek dat jongeren er niet bang voor zijn. En een leven zonder risico’s bestaat niet.

  Niet in vrijheid kunnen leven boezemt mij meer angst in dan dood gaan aan Corona virus.

  1. ikweetwatikwil

   Als 20ger ga je ook niet expres onder een auto lopen dat is een ongeluk. Ga je dan wel expres als 20ger met zijn allen feest vieren? Dat is uitlokken. Ik ken verstandige jongelui die het niet opzoeken en vermaken zich best. Anders dan ze gewend zijn , maar vermaken zich ,het is maar tijdelijk.
   Niet in vrijheid kunnen leven is heel vervelend en hopelijk veranderd dat weer gauw.

 11. marianne71

  Expres onder een auto lopen vergelijken met een feestje houden met 20 personen?

  Wil je hiermee zeggen dat je je kansen dan evenredig verhoogd op overlijden..?

  Er zijn tot nu toe 10 mensen onder de 44 aan dit virus overleden van de 25.587 positief geteste mensen. Dit is 0,04%. En er dan nog vanuit gaande dat veel meer mensen het virus al gehad hebben levert een heel laag percentage op.

  Je kan de jongeren er zeker van beschuldigen geen rekening te houden met ouderen om zich heen. Maar zeggen dat ze uit eigen veiligheid moeten uitkijken ‘want dit virus dood ook jonge mensen’ vind ik niet realistisch. Wat ik net al zei, mensen zijn bereid dit risico te lopen als ze daarmee weer normaal kunnen leven.

 12. AS210854

  Dit is weereens typisch de linkse aanpak. Ga nu TOCH eens aanpakken. Linkse struisvogelpolitiek heeft ons tot nu toe alleen maar ellende gebracht.

 13. Rosasolis

  Afgelopen zaterdag was het prachtige weer om eindelijk een half uurtje in de tuin te werken. Dit moet kunnen: rustig dagelijks een paar minuten in je tuin werken, zonder directe contact met de buren. Een vriendelijke groet aan voorbijgangers. Fijn is het om alle oude geurende roos soorten zien opkomen, en ook alle kruiden en vaste planten…
  Mogen wij gedurende deze zware tijd, niet een kleine beetje van het simpele leven genieten? Terwijl ik dit schrijf, zingt Aafje Heynis Ave Maria op radio 4. Vele luisteraars hebben voor deze oude opname van Aafje gevraagd, voor wat troost in deze zware, moeilijke tijd.

  1. Borealist

   Zelf vandaag met relatief veel wind 3,5 uur gewandeld. Muziekje op en gaan met die banaan. Ik geniet met volle teugen van de vrijheid die ik nog heb.

 14. Cycle25

  Nederland en landelijk ? laat me niet lachen, dat is maar één ding : belastingen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.