‘Voor coronacrisis verantwoordelijke politici moeten voor vele jaren achter de tralies!’

De politieke klasse mag niet straffeloos wegkomen na het falen inzake de coronacrisis, zo verkondigt milieudeskundige Vicki Van Lommel: “Bij het verkwisten van vele miljarden minder, beland je bij het vertonen van soortgelijk onverantwoordelijk gedrag als dat van overheden, voor vele jaren achter de tralies. In dergelijke gevallen ben je wel degelijk persoonlijk aansprakelijk.” En dus: “Hoog tijd dat bij wet wordt vastgesteld dat dit ook voor politici geldt?”

Daar gaan we weer! Over miljoenen hun hoofden wordt mogelijk besloten dat de zomervakantie wordt ingekort als na de meivakantie scholen zouden gesloten blijven. Opnieuw worden dan de gevolgen van maatschappelijk gemaakte keuzes afgewenteld op een groep zonder inspraak, maar die wel de rekening betaalt.

Ongevraagd zijn ouders en kinderen gedrukt in een leraar-kindrelatie. In plaats van dat de kinderen huiswerk maken met continue begeleiding van hun ouders, zitten de meeste kinderen en ouders natuurlijk te neuspeuteren of verkeren in een onveilige thuissituatie waarbij digitale middelen en een internetverbinding ontbreken. Dat ouders zich de benen van onder het lijf lopen om alle ballen in de lucht te houden en kinderen mogelijk zelfs meer leren dan ze op school zouden doen, is een illusie. Een zomervakantie is dan zeer zeker niet welverdiend, tijd voor een normale ouder-kindrelatie overbodig, en dus kan de vakantie wel ingekort. Dat scholen al jaren overlopen van lerarentekorten zodra de herfst aanbreekt en personeel met een burn-out, is ook irrelevant: gewoon meer les in 2020 – 2021.

Zullen we dan direct alle vakanties afschaffen, gezien een Harvard-studie deze artificiële levenswijze tot in 2024 onderschrijft?

Mogelijk is het coronavirus niet veroorzaakt door een vleermuis op de markt van Wuhan, en daarom leggen we de hele wereld plat. We trekken als overheden nonchalant de beurs van de belastingbetaler en delen onevenredig en conform een irrationele verdeelsleutel vele miljarden uit aan elkaar: welke wereldburger kan ons aanklagen?

Zelfs in het bedrijfsleven zijn dit soort taferelen ondenkbaar. Ook in een besloten vennootschap, waarin je als individu niet hoofdelijk aansprakelijk bent, kan je het zo bont niet maken. Bij het verkwisten van vele miljarden minder, beland je bij het vertonen van soortgelijk onverantwoordelijk gedrag als dat van overheden, voor vele jaren achter de tralies. In dergelijke gevallen ben je wel degelijk persoonlijk aansprakelijk. Hoog tijd dat bij wet wordt vastgesteld dat dit ook voor politici geldt? Als je ondanks dit persoonlijke risico toch nog mensen hebt die verantwoordelijke posities willen bekleden in het bedrijfsleven, is er vast ook zo’n blik politici open te trekken. Mogelijk is dat een effectievere integriteitstoets, dan het eenmalig opsteken van je hand bij het afleggen van een ambtseed. Beroepsacteurs zijn het bewijs hoe overtuigend je iets kan zweren, zonder er wat van te menen, laat staan je verantwoordelijkheid te nemen.

Feitelijk gaat het niet om geen, meer of minder Europa, natiestaat, globalisering noch neoliberalisme. In welk systeem dan ook, bij welke keuze dan ook, zijn de gevolgen desastreus als machthebbers weigeren hun verantwoordelijkheid te nemen. Het is in coronatijd onnodig dat landen aan elkaar geld uitdelen: de hele wereld dealt met corona. In principe moet ieder land financieel zijn eigen broek kunnen ophouden, ook nu. Net als een huishouden, dien je als land je inkomsten en uitgaven af te stemmen op het aantal personen in je land en de inkomsten en vaste lasten die daarmee gepaard gaan. Het is op dit moment wel logisch dat je tussen landen overleg pleegt over de schaarse middelen die er zijn om te zorgen dat de distributie daarvan eerlijk en efficiënt verloopt. Daarbij dient geborgd te worden dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en huichelarij onbeloond blijft.

Kijk als overheid een keertje in de keuken van de crème de la crème van de zware industrie. En dan niet de Nederlandse Aardolie Maatschappij en aanverwante bedrijven, die alleen de vruchten plukken en de schade die ze willens en wetens aan anderen aanbrengen afwentelen, maar de top van de industrie die hoog scoort op het gebied van proces-, arboveiligheid en milieu. Als je in dergelijke bedrijven je verantwoordelijkheid afschuift, zoals de overheid dat veelvuldig doet, breng je je collega’s en jezelf in direct gevaar en vaag je mogelijk ook met slechts één handeling een heel bedrijf en haar omgeving letterlijk van de kaart. Feitelijk gebeurt dat volcontinu op maatschappelijk niveau, maar gezien de overheid onbeperkt op kosten van de belastingbetaler gebruik kan maken van de landsadvocaat om de rechten van burgers nog verder te schenden en de staatsschuld te vergroten blijft die explosie heel lang uit totdat er een moment komt dat het volledige draagvlak weg is en niemand dan nog in staat de gevolgen te overzien. Zie dan de geest maar weer in de fles te krijgen.

Wanneer neemt de overheid haar verantwoordelijkheid? Laat dat de les zijn die corona ons leert. Voer een wet in dat als je het echt te bont maakt als bestuurder, je wel hoofdelijk aansprakelijk gesteld kan worden. Verbrand je je billen, dan ga je op de blaren zitten. Bepaalde keuzes hebben zekere gevolgen en daar bedenk je oplossingen voor zonder de gevolgen af te wentelen op de bevolking. Daarbij dient het gegeven ook dringend te landen, dat huishoudens geen inspraakloze grenzeloze pinautomaat dienen te zijn. Als je dat wilt als overheid, moet je ook ten allen tijde je verantwoordelijkheid nemen voor de samenleving. Dat is een faire deal.

Wereldhandel is op zich een mooi streven, maar je handelt wel alleen met verantwoordelijke partners. Ontwikkelingshulp, prima. Maar dan wel met harde garanties dat zo’n land er alles aan doet om haar bevolking uit de mensonterende armoede te tillen. Wie onverantwoordelijk gedrag vertoont, dient daarvoor de prijs te betalen. Geen zaken doen met vage partners en instanties als het gaat om volksgezondheid waarbij mogelijk humanitaire met commerciële belangen vervlochten zijn.

En nu er dan toch gekozen is voor een ‘intelligente’ lockdown, 17 miljoen verplichte mondkapjes voorkomen waarmee kinderen angst wordt ingeboezemd door een dagelijks vervreemdend aangezicht. Mondkapjes zijn gelukkig schaars en daarop heeft zorgpersoneel dat in de frontlinie staat het meeste recht. Laat andere mensen ondertussen in de zomer genieten van een welverdiende vakantie en zoek naar andere oplossingen om de leerachterstanden bij een kleine groep op te lossen.

ing. Vicki Van Lommel schrijft over duurzaamheid, klimaat, energie, circulaire economie, politiek en samenleving.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

56 reacties

 1. Boudewijn Hummelinck

  Ook Vicky lijkt het Corona-virus danig te pakken te hebben.

  1. Seneca

   @hummeltje
   treffend dat je iemand, die je niet kent, maar wel een zeer lezenswaardig topic schrijft, bekritiseerd met de opmerking: ‘ook Vicky lijkt het Corona-virus danig te pakken te hebben’. daarop ken ik slechts één antwoord, een laag bij de grond antwoord, maar ik ben van mening dat mijn antwoord jouw mentaliteit en geestesgesteldheid treffend weergeeft: ‘jij kan niet gaan ruiken, waar Vicky heeft gescheten’. lummel!

  2. Bullshit16

   Boudewijntje
   Het blijkt telkens maar weer dat je niet tegen de waarheid kan.je kan maar 1 ding en dat is weg kijken voor de waarheid
   Ik weet zeker lamlul dat je hier zit uit verveling en constant de waarheid te verdraaien naar een leugen
   Stem fvd of PVV uit de eu

   1. Fortiori

    Wat moet een FvD of een PVV met figuren zoals u ? Dan wil niemand daar meer bijhoren vermoed ik.

 2. lotje

  Niet alleen voor de corona. Ook de 2 huilbaby’s. De bruine homo jetten en arrogante mislukte Marokkaan klaver. En de RIVM met de valse cijfers.

  1. Dippaz

   Hoe zeden ze dat ook al weer. Van LOTJE GETIKT

 3. blank

  Voor elke leugen één dag gevangenis. Reken maar uit,wordt levenslang dus. Hoe sloop je de econome en trap je iedereen de armoede in. Levenslang met een dwangbuis.

 4. Bullshit16

  Niks mis met dit stukje van vicki van lommel
  Moeten ze gelijk aan beginnen die landverraders rutte en koozoten verdienen niet beter
  Voor iemand die het nog niet weet ze hebben ons land verkocht aan Brussel en aan die gelukszoekers die maar blijven komen het is een schande
  Stem fvd of PVV uit de eu

  1. Sleipnir

   ‘In Nederland zijn in de week van 6 tot en met 12 april ongeveer tweeduizend meer mensen gestorven dan gemiddeld in de eerste tien weken van dit jaar is gemeten. Dat wijst erop dat er veel meer mensen sterven aan de gevolgen van het coronavirus dan dagelijks wordt gemeld, zo concluderen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag.’

   nu.nl

   Voor een tribunaal met Rutte en RIVM consorten!

   1. Buit P

    En Trump erbij!

    1. Peetjoh

     Deus wat hebben wij in hemelsnaam met Amerika te schafte. Je bent een sukkel.

     1. Buit P

      Ja ja, lul er maar weer overheen.

     2. Fortiori

      Wat moet een FvD of een PVV met figuren zoals u ? Dan wil niemand daar meer bijhoren vermoed ik. .

    2. Seneca

     @buit
     wellicht is het je ontgaan dat wij in NL wonen en dat het topic gaat over de NLse bewindslieden. Je wist het dus nog niet, maar de heer trump is president van de Vereenigde Staten van Amerika en – dit wist je dus ook niet – dat land ligt aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

   2. KokZonderKeuken

    Quote: Voor een tribunaal met Rutte en RIVM consorten!
    .
    Arme Trump, dat wordt die ene stoel.

    1. LifeBuddy

     Nee, alle stoelen zijn bezet door obama. google maar ”methaanlek amerika” dan weet je wat voor een misdaad tegen de mensheid obama heeft begaan.

 5. KokZonderKeuken

  De volgende media-narcist welke haar mening wil geven in teveel woorden.
  Eerst dacht ze iets te weten over het milieu, nu heeft ze overal verstand van en een mening over.

  1. ikweetwatikwil

   Iedereen mag zijn mening hebben en die van Vicki is zo slecht nog niet. De veroorzakers van deze crisis komen er weer schoon van af. Er zijn zelfs mensen die weer op ze gaan stemmen . Je kunt die mensen bekijken als makke schapen die zelf niet kunnen denken.

   Wat mij opvalt is , dat KZK geen andere mening accepteert . Zelf heeft hij geen mening , het denken laat hij aan anderen over.

  2. bas van der bijl

   Je kunt Rutte niet verantwoordelijk verklaren voor de doden. Iedereen doet zijn stinkende best. Wel is de kapitalistische maatschappij verantwoordelijk voor de economie en de gevolgen. Iemand moet de schuld krijgen. Zondebok politiek.

   1. AS210854

    Bas,
    Inderdaad iedereen in de regering doet zijn stinkende best, om de kwetsbare Nederlandse bevolking te beliegen en te bedriegen , en straks nog kaler te plukken.

    1. Shadow1100

     Dit is de ultieme natte droom voor Robot Jettes D666 en “ons” kabinet. Alle zieken, zwakkeren en 67+ers de pijp uit.
     Dus geen hoge ziektekosten meer aan uit te geven.
     Geen AOW-uitkeringen meer aan de door de oudjes jaren lang betaalde oudedagsverzekering en aan jaren ingehouden en achterstallige salarissen, ook wel pensioen genoemd.
     Alle €Uro’s gaan naar Brussel en dus naar Zuid-€uropa.
     De lege plaatsen in de verpleeghuizen kunnen direct ingenomen worden door de asieleisers (de meubeltjes kunnen blijven staan).
     De lege huurhuisjes kunnen dan naar de statushouders.
     Dan komt er nog een kapitaal aan erfbelasting aan.
     Dit gaat nog mooier en sneller dan euthanasie, de pil van Drion, palliatieve sedatie of voltooid leven.
     Niemand nu verantwoordelijk. En dan nog even de bruikbare orgaantjes er uit roven.
     Heeft u een zakdoekje…..?

  3. Seneca

   @kokzonderberoep, dus houdt zijn hand op!
   deze mevrouw van Lommel heeft in ieder geval meer verstand dan jij, kokkie. hoe ik dat weet? lees je plempsels, zelden zulk stompzinnig commentaar gelezen. soms overtref je zelfs de commentaren van lummelhummel,. dat wil wat zeggen…

   1. Kretoloog

    Nieuw spreekwoord: “Praten als een Kok zonder kop”.

 6. Cycle25

  Rutte geeft voorkeur aan een goede relatie met China, en bekommert zich niet over burgers in Nederland. Politieke verantwoordelijkheid bestaat niet, zelfs al doet Nederland mee met een illegale oorlog lopen de heertjes er goed mee weg.

  Rutte heeft half Nederland verkocht aan China : h*tps://www.trouw.nl/economie/van-snackbars-tot-fietsenmakers-nederland-heeft-steeds-meer-chinese-bedrijven~b33d9d8d/

  Rutte wil van 2 walletjes eten, zaken doen met China én leunen op de militaire schouders van Amerika. Hij mag kiezen, Amerika is helemaal klaar met de uitgekookte liberalen.

  1. O.k.

   Rutte zou zijn eigen moeder nog voor een euro verkopen,die man heeft voor niks en niemand sympathie,niet voor niks dat hij alleen is/blijft.

   1. Cycle25

    Ja, dat zien we aan de teruggestuurde mondkapjes naar China, hij wilde de “goede relatie” niet verstoren waarmee deze premier zijn oren laat hangen richting een communistisch regime. Hij dient China meer dan Nederland op dit moment, de terminals in Rotjeknor moeten overeind blijven, made in China is heilig voor VVD.

 7. Vee

  Ben het er er mee eens dat dit kabinet en zeker de eu op het corona dossier gigantisch faalt Maar, Vicky, het is natuurlijk niet zo dat het wordt afgewenteld op een groep zonder inspraak. Hoezeer ik dt kabinet en de eu ook veracht, “WIJ” hebben ze democratisch gekozen. Bedenk dat maar in maart 2021.

  1. Bullshit16

   Vee
   Nee hoor volgens de linkse media doet rutte het goed
   Dus dat word volgend jaar gewoon weer rutte 4 helaas
   Stem fvd of PVV uit de eu

   1. Vee

    Waarom dan “nee hoor…”?

   2. Maurits Dekker

    Rutte is de beste premier die Links ooit heeft gehad.

  2. Seneca

   @vee
   helaas ook u dient zich goed te informeren wat democratie betekent en inhoudt. NL kent geen democratie dus hoe u erbij komt dat dit kabinet democratisch gekozen zou zijn, is mij een raadsel.

   1. Boudewijn Hummelinck

    Het is voor mij een raadsel waarom dit voor u een raadsel is.

   2. Michel Bloemkist

    Gaat u maar eens een tijdje in de voormalige Sovjet Unie, of in China wonen. Dan herinnert U zich vroeg of laat wel weer wat u ooit op school over over het begrip “D
    democratische rechtsstaat” geleerd hebt. Inclusief de grondwettelijk gegarandeerde vrijheidsrechten.

    Uw simplistische stemmingmakerij is van de ratten besnuffeld.

    Bah!!

    1. Seneca

     @michel doodskist
     ik neem aan dat je reactie voor mij bestemd is. voortaan even de nickname vermelden voor wie het bestemd is. de SU en China zijn totalitaire Staten. NL was dat nooit en is nu bijna een totalitaire staat. zo duidelijk lijk in een doodskist?

  3. Cycle25

   Inspraak is er niet, referenda zijn de Noordzee ingeschoven, Nederland heeft een “parlementaire” democratie, en daar zit de crux.

   De volmacht ligt hiermee uitsluitend bij de overheid, vertaalt : democratisch “dictatuur”.

   Liberaal Thorbecke heeft dit vastgelegd, en deze overheid zal dat nooit afstaan.

  4. macsjang

   En dan willen ze ook nog het lager onderwijs weer in gang zetten. Die goorpijpen willen een zo groot mogelijk aantal proefkonijnen. Het MO mag nog niet aan de gang, want de 3 A’s van oranje zitten daar nog op. De kleinkinderen van die kloothommel van het RIVM zitten daar natuurlijk ook op. En de grootste bedrieger sinds de 2e oorlog ziet dat het goed is. Mocht dit doorgaan, heeft de leerplichtambtenaar met mij een vette uitdaging. Een hele vette, zeg maar.

 8. harte385

  Vicky je heb groot gelijk en ik sta er pal achter. Zij moeten verantwoording aan ons af leggen en niet anders om. Opsluiten die struikrovers voor alle wandaden, diefstal van burgers en andere graaierijen

 9. Beukman

  Zelfbenoemde milieudeskundige Vicki van Lommel lijkt hier erg haar best te doen om zichzelf neer te zetten als hysterisch warhoofd.

  Of ze dat ook is? Het valt moeilijk te zeggen, want er is geen doorkomen aan. Ze zou er goed aan doen om het te herschrijven. Geef het stuk focus door een duidelijke probleemstelling te definiëren, dit probleem van verschillende kanten te bekijken, en tenslotte met een conclusie te komen.
  Probeer ondertussen meningen van feiten gescheiden te houden, doe dit alles in pakweg half zo veel woorden als het oorspronkelijke stuk.

  Nog één advies tot slot: laat de roep achterwege om mensen acter de tralies te zetten, want dit geeft aan het geheel een zo sterke bias, dat elke poging tot objectiviteit die er mogelijk wordt ondernomen, in het niets verdwijnt.

  Ik lees je verbeterde versie graag, Nickie!

  1. Cycle25

   Kijk naar jezelf man, lezen kun je toch al niet.

   Vicky “schrijft” over milieu…deskundige azijnpisser.

   1. Beukman

    Het is “Vicki”, @Cycle.

    zo verkondigt milieudeskundige Vicki Van Lommel:

    Het staat er echt.

    Google ook even:
    “vicki van Lommel” milieudeskundige.

    1. Cycle25

     Ze draagt het predicaat Ing, zal wel uit de lucht komen vallen dan.

     En Vicky, Vicki, lekker belangrijk, als dat je vlucht is..I rest my case

     1. Buit P

      Jij ken niet eens behoorlijk reageren ,
      Leer dat eerst maar eens!!

 10. Kristalix

  Eindelijk, 👌

 11. M. Brandenburg

  Vicky heeft wel een pint, sterker nog politici en ambtenaren die wanbeleid voeren Zouden ook strafrechtelijk vervolgd moeten worden,aar het is belachelijk dat dit niet zo is. Maar daar stopt het niet, kijk naar de weigering om echt te straffen met betrekking tot criminaliteit, alwaar heropvoeding als belangrijker wordt gezien, iets wat na tientallen jaren aantoonbaar niet werkt en de kosten de resultaten extreem overschrijden ook bij processen als TBS zouden betrokken strfarechterlijk vervolgd mieten kunnen worden,aar de ene na de andere geestesziekte wordt losgelaten op de samenleving als onderdeel van hun therapie, maak degene die hem goedkeurt voor vrijlating in de samenleving medeaansprakelijk voor diens gedragingen, en we zullen zien hoeveel van deze doorgewinterde criminelen nog op proefverlof gaan.

  Vervolgens verwijst Vicky naar vervuilende sectoren als de Nederlandse NAM, maar houd zij de groene en.veel meet vervuilende groene subsidie indusstrie erbuiten. Ook daar dienen dezelfde zaken strafrechtelijk vervolgd dienen te worden,aar ondanks dat die tienduizenden slachtoffers per jaar in China en Afrika vallen.

 12. Vogel

  Omdat boudewijn Hummelink
  Zelf zero positief is getest.
  Heeft hij weinig begrip voor mensen die zeggen dat het zijn eigen schuld is.
  Wel staat hij regelmatig langs de snelweg.

 13. Dippaz

  Wat is het ook een armoede hier en dat vertegenwoordig onze samenleving. Ga is invulling geven aan jullie leven. Stelletje lamlullen.

  1. fisufisu

   dippaz heeft een prima zelfbeeld

 14. mmx

  Wat mij wel prettig lijkt is dat het verboden wordt te gaan werken in een geld stroom die je zelf direct of indirect gecreëerd hebt.

 15. Racerfirst

  Als er geen opzet in het spel is dan vindt ik celstraf niet nodig!
  WEL meteen aftreden! En wellicht een wet dat je 1 ronde(4 jaar) niet meer mee mag doen!

 16. Racerfirst

  Nou de 1ste scheuren komen er al in de aanpak van kabinet en stellingen van rivm!
  Daar komen later een paar mooie onderzoekjes naar voren!!!
  Aftreden en niet meer meedoen voorlopig!

 17. Rud56

  Rutte c.s. is naast dat fake-instituut, dat RIVM, verantwoordelijk voor de duizenden doden en alle andere ellende doordat men signalen en adviezen van wél echte experts en deskundigen en van sommige politicy compleet hebben genegeerd!

  Daarom moeten Rutte c.s. en dat volledige RIVM voor moord met voorbedachte rade worden aangeklaagd!

  Opdat dan duidelijk wordt dat we niet door stupide en kortzichtige leeghoofden met dodelijke besluiten geregeerd willen worden.

 18. ReneR

  Deze overheid, ergo kabinet Rutte landverrader de eerste is zo rot als dikke stront. Rutte en consorten verdienen een dikke straf. En inderdaad persoonlijk verantwoordelijk voor hun wandaden. Terug betalen die weggegeven miljarden. Stelletje idioten dat het zijn. Rutte weg, voor de elite die Nederland leeg rooft, dikke pech.

 19. Pescador

  als minister Zijlstra een leugen verteld die hem door de vvd werd gedicteerd , dan mag hij opstappen. de grootste leugenaar die de nederlandse regering ooit gekend heeft mag gewoon aanblijven en verder liegen? die demente dom lullende transgender moet oprotten

 20. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Politici worden door het ” Volk ” gekozen en in deze context zouden wij gezamenlijk verantwoordelijk zijn. Het is echter anders: Politici worden aangesteld door de Illuminatie Zio Nazie Cabal … Wij ! De mensen zijn het vee. Te veel vee ! ? Ruimen die handel en dan is een Corona virusje of HIV wel een handige tool… Ook een geweldig verdienmodel want voor dat je de pijp uitgaat nog even dokken. Bill Gates en clique lachen zich de besneden l#l uit de broek ! Ja toch ?!

 21. plakband

  Bekleedt een vrouw met een burgemeestersketting.
  Bekleedt een man met het ministersambt.
  En grootheidswaanzin tiert welig.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.