Vorige week 2000 meer overlijdens dan gemiddeld, CBS: ‘In acht gemeenten ligt sterfte ruim vier keer zo hoog’

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat weten dat het sterftecijfer de afgelopen weken flink hoger is uitgevallen, vergeleken met het gemiddelde voor die periode. Zo zijn er vorige week ongeveer 2.000 mensen meer overleden dan in de eerste weken van het jaar.

Voor week 14 (30 maart tot en met 5 april) werd het totaal aantal overledenen voor dit jaar tot nu toe, geschat op 5.100. Het weekgemiddelde gedurende de eerste tien weken van 2020 lag ongeveer op 3.130. De week ervoor (13) telde men nog 4.425 overleden personen.

We moeten wel oppassen dat we die verhoging van 2.000 overleden volledig toeschrijven aan corona. Al zal het voor een groot deel inderdaad wél direct door corona komen. De gevolgen van de coronamaatregelen zijn een tweede grote factor, bijvoorbeeld: zieke patiënten die geen alarm slaan, omdat ze het zorgsysteem niet willen belasten. Die toename van 2.000 overleden mensen betreft namelijk vooral 50-plussers (1.900 van hen waren 65-plus, die leeftijdsgroep zag een stijging in overlijdens tegemoet van 68 procent).

Op 27 februari constateerde Nederland de eerste coronapatiënt, op 6 maart het eerste sterfgeval. Vijf dagen later noemde de WHO de uitbraak een pandemie. Rond die tijd had er degelijk ingegrepen kunnen worden. Zwakkeren en ouderen beschermen werd later ook een doel van de strategie voor het coronavirus. Althans, dat werd beweerd… Deze cijfers laten volgens mij vrij helder zien dat er in de praktijk weinig van terecht is gekomen.

Het RIVM had niet zo moeten bagatelliseren. De overheid had zat tijd om mondkapjes en andere beschermende kleding in te slaan, zodat ook personeel in de ouderenzorg voldoende beschermd zou zijn. Want dáár zit volgens mij het probleem: besmetting via zorgpersoneel. En kerkdiensten natuurlijk. Maar ja, die waren nog toegestaan en/of hadden de ernst van de zaak niet door. En het blijft niet bij die 2.000 hè, we zijn er nog lang niet klaar mee.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Kretoloog

  Er is al bijna 4 weken een lockdown. Ouderen in verpleeg- en verzorgingstehuizen mogen al die tijd niet meer worden bezocht. Toch raken zij daar – nog steeds – zwaar besmet. De enige oorzaak kan zijn dat dit via het verplegend personeel komt. Want nog steeds dragen die nauwelijks beschermingsmogelijkheden (mondkapjes en zo).

  Het hele Corona-drama is te wijten aan tekortschietende zorg. Dat kunnen de achtereenvolgende kabinetten zich aantrekken. Zij bezuinigden exponentieel op de ouderenzorg.

  Al de coronamaatregelen die nu gelden zijn slechts symboolpolitiek: 2,5 meter afstand, geen groepen van 3 of meer, scholen dicht etc. Allemaal tamelijk overbodig, het gaat bij de bestrijding van het C-virus om twee hoofdzaken: 1. de isolatie van ouderen en 2. bescherming van zorgpersoneel.

 2. Kretoloog

  De gemeenten met een 4x zo hoge sterfte liggen (op 1 na) in Oost-Brabant en Midden-Limburg. Regio’s waar eind februari uitbundig carnaval is gevierd, tot het elkaar aflebberen aan toe.

 3. Cycle25

  Wat gaat de zorg hard onderuit, dramatisch wat sanerende, scorende politici in hun haren kunnen wrijven, en alles blijven weglachen. Mocht de helft van alle ouderen sterven en de asielkraan 100% open gaan zie je vanzelf in wat voor gruwel we leven.

  Het RIVM gaat doodleuk voor 100% besmetting, heel Nederland mag het ondergaan en de grootste uitdaging : Overleef zo lang mogelijk ZONDER bescherming.

  1. AnnaKlaver

   PVV stemde in met bezuiniging op de zorg.

   Minder mensen op IC, betekent meer IC bedden vrij.

   1. CLoVis

    Waar jij bezord over zou moeten zijn
    is of er nog plaats voor je is op een gesloten afdeling.

    Tussen ons gezegd en niet gezwegen;
    dit dient meer het maatschappelijk belang dan het jouwe.

 4. rexm

  Nederland rommelt met de doden cijfers van corona en waarom, ze willen zich verschuilen dat op 29 januari door Baudet is aangehaald om te zorgen dat we genoeg middelen moeten hebben om het virus te weerstaan.
  Nu heeft Belgie ineens meer doden als Nederland, Nederland zit weer de boel te vernagelen, diegene die verantwoordelijk zijn, wassen hun handen in onschuld.

 5. m.van.rosmalen

  Zullen geen thuiswerkers zijn.

 6. Hendrik_Groen

  Voorlopig doen we het een stuk beter dan in België, dus zo slecht doen we het nog niet.

  1. CLoVis

   @lamlul
   En in Europa op derde plaats qua gerelateerde doden.
   Maar jij gaat liever voor de eerste plaats?

 7. Boudewijn Hummelinck

  Er zijn hier op DDS dwazen die zeker weten dat Corona niet erger is dan een gewone seizoensgriep.

  Kom er maar in Rammstein.

  1. leukeditter

   ach boudeweintje 100,000 doden wereldwijd met een pandemie, terwijl misschien maar 5% sterft aan het coronavirus alleen. de cijfers verontrusten mij niet maar zolang de verpleging niet genoeg beschermd worden zullen er nog vele ouderen sneuvelen

  2. Maks

   Willem Welsh?

 8. Maks

  De cijfermolen, onderdeel van de staatspropaganda. Heeft u de virus-app al op uw jasje genaaid?

  ✡︎

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.