Bah! Dokter stuurt spuugzieke corona-patiënt huiswaarts: ‘Bel maar als je niet meer van bank naar wc kan lopen!’

Een schrijnend verhaal van een oud-Kamerlid, dat vertelt hoe coronapatiënten die zich afschuwelijk voelen gewoon linea recta naar huis worden gestuurd. Er wordt zelfs geen test afgenomen, en ze mogen zich pas weer melden als ze niet meer naar het toilet kunnen kruipen. “Echt. Schiet mij maar lek,” aldus de voormalige PvdA-politica: “Joejoe!”

Al weken vertonen de dagelijks gepubliceerde RIVM-grafieken een voorzichtig positief verhaal: minder ziekenhuisopnames, lagere IC-bezetting en een minder overbelaste gezondheidszorg. Mooi. Maar het is slechts een deel van het verhaal, want uit het relaas van oud-PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens blijkt dat er ook gewoon zeer streng gecontroleerd wordt bij de ingang van het ziekenhuis.

Zelfs mensen die ‘koorts, blafhoest en hoofdpijn’ hebben worden gewoon linea recta weer naar huis gestuurd. Zelfs zonder een test af te nemen, terwijl ze vermoedelijk wél het coronavirus onder de lede nhebben.

Hilkens vertelt:

“Dus iemand die heel dichtbij staat is ziek. Koorts. Blafhoest. Hoofdpijn. Huisarts zegt: Corona symptomen, je moet door naar de Corona-poli. Daar ging hij dus vanochtend naartoe. Koorts check. Saturatie: lager dan normaal. Maar niet ziek genoeg voor een test. Boodschap:

Ga maar weer naar huis en bel als je niet meer van de bank naar de wc kan lopen. Letterlijke tekst. Als testen-traceren-isoleren het doel is; wat is dit dan? En: waarom laat je mensen naar een Corona-poli rijden, waar dus ook wél besmette mensen komen, als je niks doet?”

Het zette kwaad bloed bij de vrouw die ooit haar Kamerzetel opgaf omdat ze niet samen met toenmalig PvdA-leider Diederik Samsom VVD-beleid wilde verdedigen. “Schiet mij maar lek,” zegt ze:

“Dan kun je mensen maar beter telefonisch bevragen en ze niet naar een plek sturen waar mensen die mogelijk besmet zijn, samenkomen. Echt. Schiet mij maar lek. En dan jammeren dat mensen onbetrouwbare zelftests kopen. Joejoe.”

Dus als de dagelijkse RIVM-cijfers weer eens een daling laten zien: het zal best dat het virus zich minder hard verspreidt dan halverwege maart. Maar dit is een typisch voorbeeld waarmee je hard kan maken dat er veel ondergerapporteerd wordt, en er nog altijd geen adequaat en toegankelijk testbeleid is in Nederland.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. AS210854

  Dat is toch algemeen bekend dat dit zo gebeurd. Als ze niet testen ook geen nieuwe corona patiënten, en minder ict bedden en als laatste minder corona doden. Wat doet Rutte het tocht goed.🤮🤮🤮

  1. Antihedo

   Wat helpt een test in dit geval? Iemand die alle symptomen van Corona heeft, hoef je niet meer te testen. Dan weet je wat je moet doen. Een Coronatest geneest niemand van Corona.

   1. AS210854

    Maar als er niet getest wordt, komt dat ook niet in de statistieken en blijven de corona cijfers lager dan dat ze in werkelijkheid zijn.

    1. Antihedo

     We moeten dus gaan testen voor de statistieken? Dat is een keuze.

 2. AnnetKlaver

  Als goede journalist ga je voor wederhoor.
  Hup Tim, iedereen kan wel wat roepen, of niet dan….

 3. Bolland

  En toch 43 zetels dus vette winst voor de grote leider van deze chaos, inderdaad schiet mij maar lek

  1. Blitzkrieg

   Bolland : Dit is een bekend fenomeen, is een tijd van crisis schiet de populairiteit van de zittende bestuurder altijd omhoog. Hetzelfde is bijvoorbeeld ook bij #macron gebeurd, ook hij ging opeens sterk omhoog in de peilingen. Echter bij @macron is de magie alweer uitgewerkt, hij zit nu in een all-time low.

   In het dagelijks leven zijn er altijd natuurlijke fluctuaties (en terreur media), het is belangrijk dat je daar een beetje contect bij kan geven. Omdat ja, je ziet dat de populairiteit van de zittende leider tijdelijk omhoog gaat, ook zie je dat juist hij degene is die daar uiteindelijk op afgerekent gaat worden. Juist na crisis zie je vaak de grootste veranderingen, je hoeft je werkelijk geen enkele zorgen te maken dat doet Rutte wel voor je.

  2. Antihedo

   Chaos? Dit is een mooi voorbeeld van goed toegepaste optimaliseringstechnieken waarbij gebruik gemaakt wordt van lineaire programmering met een helder geformuleerde objectfunctie waarbij ze binnen het gebied van de toegelaten basisoplossingen blijven.

 4. Tom Bombadil

  Dat hele corona gebeuren is nep…. Natuurlijk doen ze geen test er Is immers niks te vinden……..

  Maar ff serious, er zal vast wat aan de hand zijn. Maar op dit mom

 5. LifeBuddy

  Nou Myrthe , gewoon lekker vvd of cda stemmen , dan weet je [zeker] dat jij en je kinderen een gezonde en democratische [SAMEN]leving tegemoet gaan.

 6. Mar

  Myrthe vertelt niet wat de dierbare heeft gedaan na de eerste symptonen van hoesten en! koorts.
  Partner van dierbare schijnt in zorg te zitten,

  14 dagen binnen gebleven of toch gewoon doorgaan alsof er niets aan de hand is.

  Ik word kriebelig van dergelijke verhalen. Lijkt op politici die bij een hot item ineens veel brieven en mailtjes hebben ontvangen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.