Belgische viroloog: ‘Nederland onderschat aantal coronadoden, in werkelijkheid wel twee keer zo hoog!’

De Belgische viroloog Steven van Gucht, omschreven als de ‘tegenhanger van RIVM-baas Jaap van Dissel’, beweert tijdens een persconferentie over de epidemie in Europa dat Nederland het eigen aantal coronadoden ernstig onderschat. In werkelijkheid ligt dit volgens hem wel bijna twee keer zo hoog als dat men tot nu toe heeft beweerd.
België zou om de haverklap buitenlands commentaar krijgen over het hoge aantal sterfgevallen dat zij aan corona toeschrijven. Het blijkt namelijk dat men in België praktisch 100 procent van de oversterfte toeschrijft aan corona.

Nederland doet dat anders. Tot 15 mei registreert het RIVM 5.643 meldingen van overleden coronapatiënten. Dat zijn alleen patiënten waarbij het coronavirus ook daadwerkelijk is vastgesteld. Het CBS noemt een oversterfte van 9.000 (36.000 doden over de afgelopen negen weken, ten opzichte van het normale gemiddelde van 27.000 voor diezelfde periode). Met andere woorden: Van die 9.000 schrijven we er 5.643 aan corona toe en valt de rest onder ‘zou kunnen, maar niet zeker’.

In België gebruiken ze dus wat meer hun boerenverstand, want 3.357 meer doden in Nederland dan normaal? Dat kan haast niet anders dan door corona zijn gekomen. Nederland hanteert echter weer aparte categorieën. Want patiënten die zijn overleden, omdat ze uit angst of onzekerheid thuis zijn gebleven toen ze écht zorg nodig hadden, ‘zijn niet overleden door corona’. Maar zonder corona waren ze er nu nog wél geweest.

En dan komt dat beleid van nauwelijks testen de Nederlandse overheid wel heel goed uit. Want men gaat zich natuurlijk blijven beroepen op de officiële cijfers en laat de oorzaak voor de resterende 40-50 procent van de oversterfte over aan aannames, want bewijs is er (straks) toch niet (meer). En dat zullen we in andere landen straks ook terug gaan zien in (parlementaire) debatten over dit onderwerp. Want zeg nou zelf: China telt nog steeds slechts 83.000 besmettingen en 4.600 doden. En Amerika telt al 1.461.000 besmettingen en 87.000 doden. Kom nou toch…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. jhak

  Ja als je niet alles test dan blijft het allemaal natte vinger werk. Nederlands beleid ten top.

  1. Antihedo

   Uiteraard worden aannames gedaan maar ik zeer veel respect waarop de regering en de deskundigen met de materie omgaan. Dit soort optimalisaties zijn complex maar ze zijn helder welke parameters ze gebruiken en welke doelen ze hebben.

   1. NoDoubt

    Met aannames kun je alle kanten op. Uit de cijfers van het RIVM blijkt sinds kort dat niemand meer aan de griep overlijdt????? Het aantal mensen dat overlijdt is niets gestegen met vorige jaren. Keep on dreaming.

 2. Bockbeer

  De spotgoedkope therapie met hydroxychloroquine wordt al door duizenden artsen in meer dan 30 landen met groot succes toegepast bij mensen met de eerste verschijnselen van Covid-19. Het medicijn bestaat al sinds de jaren ’50, staat op de lijst met essentiële medicijnen van de WHO, is 100% bewezen effectief en kan bijzonder veilig worden genoemd, aangezien bij slechts 135 van 1,5 miljoen mensen bijwerkingen werden geconstateerd.

  1. Alfred Bentinck

   Hoe lang gaat dat gelieg over hydroxychloroquine nog door?

   h*tps://edition.cnn.com/2020/04/21/health/hydroxychloroquine-veterans-study/index.html

   1. Beukman

    Inderdaad. Donald noemde het een “gamechanger”. Hij sprak echter opnieuw voor zijn beurt.

   2. Bockbeer

    CNN is bagger.

    1. Beukman

     FoxNews is pas echt bagger, maar zelfs dit baggerbedrijf beveelt hydroxychloroquine niet aan.

     foxnews.com/health/hydroxychloroquine-avoided-outside-hospitals-fda-warns

   3. Alfred Bentinck

    Mogelijk wekt deze bron meer vertrouwen:

    h*tps://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.16.20065920v2

    1. Alfred Bentinck

     Uit deze bron:

     In this study, we found no evidence that use of hydroxychloroquine, either with or without azithromycin, reduced the risk of mechanical ventilation in patients hospitalized with Covid-19. An association of increased overall mortality was identified in patients treated with hydroxychloroquine alone. These findings highlight the importance of awaiting the results of ongoing prospective, randomized, contr lled studies before widespread adoption of these dr u gs.

     1. Kretoloog

      Hydroxychloroquine onderdrukt het vrijkomen van cytokininen en helpt daardoor de natuurlijke weerstand te verhogen. Gebruik zal altijd een positief effect hebben, ook bij Corona-patiënten.

     2. Cycle25

      @ Kretoloog, laat ‘m toch, TDS is niet te genezen, ze komen toch uit op bleekmiddel.

 3. Pauline Kummer

  De goochemerds binnen de aanhang van DDS doen niet meer aan onderschatting. Na de ferme eis tot volledige lock down, nu 180 graden gedraaid. Bestorm de terrassen.

 4. C.A.Barstow

  Wij weten natuurlijk allang dat wij als bevolking door dit kabinet worden misleid en bedonderd.
  U denkt toch niet dat deze roversbende voor sinterklaas speelt?
  De nasleep van deze corona crisis zal voor de gewone man een snoeiharde financiële linkse directe worden, zet u maar vast schrap wanneer de rekening dmv belasting verhogingen gepresenteerd wordt, tenslotte willen de fascistoïde machtsbeluste linkse bazen van misleider Rutte jaarlijks ook de miljarden zien die Rutte naar Brussel sluist.

  Stem FvD/PVV.

 5. rexm

  Nu ziet iedereen, nou ja iedereen, dat de Firma List & Bedrog daardoor het aantal zetels uit de VVD hoed tovert.
  Het schapenland, Nederland.

 6. Alfred Bentinck

  “En dan komt dat beleid van nauwelijks testen de Nederlandse overheid wel heel goed uit. Want men gaat zich natuurlijk blijven beroepen op de officiële cijfers en laat de oorzaak voor de resterende 40-50 procent van de oversterfte over aan aannames”

  Het RIVM geeft in zijn dagelijkse rapportages altijd en consequent aan dat het werkelijk aantal doden door Corona hoger ligt dan de formeel gerapporteerde.

  Dit artikel slaat weer nergens op.

  1. Antihedo

   @Alfred. Blijkbaar is niet iedereen hiervan op de hoogte. Voor mij is de wijze waarop de regering optimaliseert helder en dat ze binnen de grenzen het optimum vinden. Helaas liggen de grenzen niet zo gunstig als dat we gewend waren en ligt het optimum veel lager dan voor de coronacrisis. Dat is niet leuk maar dat moeten we accepteren.

 7. lotje

  Hahahaha hahahaha. Wat een sukkels die Belgen. De Belgen tellen verkeerd. Anders laten ze even naar Jensen kijken want die heeft het al eens uitgelegd en onderbouwd. De Belgen zijn nog dommer als die van dissel van het RIVM.

  1. Lugor

   De Belgen zijn nog dommer als die van dissel van het RIVM.

   U schrijft dan een allochtoon.

 8. Mar

  Test

  1. Mar

   Reguliere zorg in ziekenhuizen werd opgeschort. Huisartsenpraktijken hielden de deur zoveel mogelijk gesloten voor patienten. Op hun websites stond niet zo maar naar de praktijk te komen maar eerst te bellen. En dan was het nog maar de vraag of je de huisarts te zien kreeg.

   Als men zo zuinig is met zorg verlenen aan niet-coronapatienten, kan het gebeuren dat het voor iemand niet goed afloopt. Wellicht kan daar ook eens een onderzoek naar gedaan worden.

   1. fisufisu

    “Huisartsenpraktijken hielden de deur zoveel mogelijk gesloten voor patienten”

    Nee hoor helemaal niet, overigens bel je altijd eerst je huisarts voordat je daar naar toe gaat, we moeten wel even normaal blijven doen natuurlijk..

 9. fisufisu

  Ik denk zelfs dat het de helft is van wat nu gezegd wordt..

 10. Vrijedenkert

  Gevaar Corona-pandemie:

  Aantal bevestigde besmettingen wereldwijd: 4,588,873
  Aantal bevestigde doden wereldwijd: 306,185
  Uitkomst: wereldwijd sterft 14,98% van het aantal besmette mensen!

  2,044,542
  Cases which had an outcome:
  1,738,166 (85%)
  Recovered / Discharged
  306,376 (15%)
  Deaths

  h**ps://www.worldometers.info/coronavirus/

  Tot nu toe hoorde je steeds berichten dat ongeveer 5 tot 10% van het aantal zieke mensen komt te overlijden, dat is dus niet waar ongeveer 15 % van het aantal besmette mensen komt wereldwijd te te overlijden!
  In Nederland ligt dat op 7.7%
  het aantal werkelijke besmettingen ligt veel hoger maar het aantal werkelijke doden ook…

  Als er geen vaccin of effectieve behandeling komt en de verwachting is dat 50 tot 60% van de wereldbevolking uiteindelijk besmet zal raken betekent dat van de 7.7 Miljard mensen er uiteindelijk 4.62 Miljard besmet zullen worden en er op langere termijn uiteindelijk 693 Miljoen mensen kunnen sterven aan dit virus!

  In potentie is dit Corona-virus veel gevaarlijker dan de Spaanse griep uit 1918 die uiteindelijk leidde tot naar schatting 20 tot 100 Miljoen doden!

  1. fisufisu

   Uiteindelijk sterft deze generatie helemaal uit…

  2. M. Brandenburg

   Het grote verschil is dat het aantal doden misschien twee keer zo hoog is, maar het aantal besmette mensen wel vijf keer a zes keer zo hoog kan liggen. Zoals in de VS het sterfte cijfer puur op GEREGISTREERDE besmettingen is 0.06%, gaan we de cijfers van het CDC van vorige week aanhouden dan is die 0.06% al te hoog op het aantal geregistreerde besmettingen. Gaan we inderdaad zoals het CDC is begonnen met het testen op anti-lichamen en dus ook de mensen gaat vinden die al hersteld zijn en die niet nog niet getest waren en dus ongeregistreerd. Echter wij luisteren graag naar de alarmisten, maar het misschien wel het beste instiituut in de werled, geen instituut dat zo gespecialiseerd is en actief in het bestrijden in virussen bij elke nbieuwe uitbraak buiten China worden zij als eerste uitgenodigd om te helpen en zijn al geen ander bekend met het bestrijden en compartiliseren van virusuitbraken, dat negeren, alles wat daar naar buiten komt wat haaks staat op wat de alarmisten roepen negeren we, Facebook classificeerde vorige week zelfs het officiele nieuws en nieuws op de website vanhet CDC als nepnieuws.

   1. Alfred Bentinck

    In België is het aantal geregistreerde besmettingen ook veel hoger dan in Nederland, 54.000 vs 34.000.

    Het is juist dat er in Nederland onderregistratie plaatsvindt, maar als je ook rekening houdt met het bevolkingsaantal valt niet aan de conclusie te ontkomen dat Nederland het op dit punt veel beter doet dan België.

 11. M. Brandenburg

  En wederom in een artikel het ophemelen van China, immers er waren maar 83.000 geinfecteerden, laten we vooral de feiten negeren die een maand geleden al werden gecommuniseerd dat China met een factortje 15 tot 40 loog en liegt over het aantal geinfecteerden, en waarschijinlijk ook over het aantal overledenen. Maar hey dat mag de prest niet drukken, laten we gewoon de propaganda van de communitische partij van China blijven herhalen. Tevens is ook al bekend dat in de VS het aantal aan Coronavirus gerelateerde slachtoffers flink lager is, immers men heeft alle overleden patienten onderzocht naar doodsoorzaak, het hebben van het virus houd niet in dat het de doodsoorzaak is, zo werd vorige week al de 65000+ aantal slachtoffers omlaag geschaald naar 37000+ slachtoffers, omdat het virus hebben niet direct betekent dat men er aan is overleden, immers, het virus richt zich voornamelijk op ouderen met en een spaarzame jongere met onderliggende gezondheidsproblemen. Het kan dus zijn dat iemand gewoon aan de onderliggende ziekte is overleden. Blijft het feit dat zeker in de VS waar men nu ook mensen op anti-lichamen test en het CDC al vorige week liet weten dat de besmettingen veel meer in aantal zijn dan enkel de positief geteste mensen en de uitbraak dus vele malen groter is en het percentage overledenen dus nog veel lager ligt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.