China is het nieuwe evil empire, een totalitair en welhaast fascistoïde land

Econoom Frits Bosch schreef in het kader van de coronacrisis een tweeluik over China. Vorige week verscheen het eerste deel, over hoe het Chinese optimisme triomfeert boven het westerse pessimisme. Vandaag deel 2: over hoe China het nieuwe ‘evil empire‘ van deze wereld werd.

De Verenigde Staten trekken zich terug uit het mondiale strijdtoneel. China stapt in en noemt alle economische veroveringen acceptabel in het kader van de Nieuwe Zijderoute. China is de economische winnaar, maar we mogen constateren dat het mondiaal sentiment ten aanzien van China sterk verslechterd is. China speelt een verderfelijke rol: het coronavirus, hun WHO-connectie, Taiwan en Noord-Korea, om maar eens wat voorbeelden te noemen. China is het nieuwe ‘evil empire.’

In mei 2019 kwam het kabinet met de China-notitie. Geconstateerd wordt dat China en het westen binnen verschillende modellen opereren. De vraag is: past dit in één wereld?

China stelt dat ‘één land, twee systemen´ mogelijk zou moeten zijn. Maar uit de strubbelingen met Hong Kong blijkt dat dit in de praktijk zeer moeilijk is. Het levert grote spanningen op. De Chinese gedachte was dat de kwetsbaarheden van China versus die van Hong Kong complementair zijn en overkoombaar zouden moeten zijn, mits er sprake is van wederzijds respect. Maar gezien het machtsverschil tussen beide partijen is dit praktisch lastig uitvoerbaar. Aanvankelijk was de gedachte in het westen dat er convergentie zou optreden tussen de beider systemen, maar dit blijkt inmiddels ijdele hoop. De VS gaat uit van twee economische blokken, maar we zien een steeds verdergaande fragmentatie. De vraag is nu wie de winnaar wordt. Mijn antwoord? China.

De EU neemt geen duidelijk standpunt in, maar beschouwt China wel als een systeemrivaal. Hoe om te gaan met een dominant China? De China-notitie van onze regering gaat uit van het principe ‘wees open waar het kan en bescherm waar het moet.’ Maar hoe dit te doen in de praktijk? Hoe gaat de Nieuwe Zijderoute zich ontwikkelen en kunnen Rotterdam en Schiphol belangrijke knooppunten blijven? In hoeverre kunnen en mogen wij onze zelfstandigheid opgeven ten behoeve van Chinese ontwikkelingen? Het is goed dat bepaalde economische ontwikkelingen plaatsvinden die anders zouden blijven liggen, maar in hoeverre moeten we daar blij mee zijn als we steeds afhankelijker worden van China? Wat dient onze houding te zijn als de VS aan ons eisen gaat stellen ten aanzien van onze opstelling naar China als de VS in aanvaring komt met China, ook militair? Stel dat de VS oorlogsschepen stuurt richting China, hoe dienen wij ons dan op te stellen? Het is belangrijk dat er bij ons een Chinese taskforce komt die lange termijn antwoorden gaat geven op dit soort vragen en dat het politieke debat hierover op gang komt”.

De economische ontwikkeling van China is onstuimig. Ik constateer dat China een belangrijke voet aan de grond heeft gekregen in de scheepvaart – denk aan de dominante positie die China heeft in Griekenland, Pireus en het container verkeer richting het westen, waaronder naar Rotterdam. China verscheept nu ook electrische SUV’s naar het westen, ditmaal van prima kwaliteit. China bouwt vliegtuigen, nu nog enkel voor de middellange afstand, maar ze gaan dat naar een full range uitbouwen en Boeing en Airbus stevige concurrentie aandoen. Dit met staatssteun, hoewel het lastig is daar de vinger op te leggen. China is bovendien druk om ernstig met de Zuid Koreaanse scheepvaart te concurreren.

Naar mijn mening hebben politieke leiders in Nederland nog niet goed door hoe de macht in de wereld aan te verschuiven is in de richting van China. In Frankrijk en Duitsland zien we dat hun houding ten opzichte van China verandert. Ze zijn zich bewust van het grote gevaar voor de economische positie van de landen. Nederland lijkt dit nog niet goed begrepen te hebben, commercieel als we zijn. China doet er alles aan om steeds meer economische macht te verkrijgen. Daar horen zaken als een vrouwenquotum niet bij. De gedachte dat je vrouwen voorrang zou moeten geven boven mannen en daarmee mogelijkerwijze beter gekwalificeerde mannen zou uitsluiten, zou in China een absurde gedachte zijn. Nederland verkeert in een soort ethische droomwereld waar het maar moeilijk uit wakker wordt. Het zal ooit wakker worden, maar dan is het te laat.

De grote Nederlandse pensioenfondsen kunnen met hun beleggingsbeleid bijdragen aan een grotere transparantie ten aanzien van milieubeleid, sociaal beleid en bestuur van Chinese ondernemingen. Instituut Clingendael en een vermogensbeheerder willen met een zogenaamd ‘China Forum’ de kennis hierover vergroten, zodat beleggers beter kunnen meten wat de maatschappelijke invloed van hun portfolio is. Het doel is om met China Forum het gesprek aan te gaan met Chinese bedrijven en toezichthouders. Het isbegrijpelijk dat men dit wil vanuit commerciële overwegingen.

Maar we moeten ons ook de morele vraag stellen: in hoeverre is het te verantwoorden om met China zaken te doen? In deel 1 van mijn China-saga heb ik gesteld hoe verachtelijk de uitgangspunten van de Chinese Communistische Partij zijn. Onder leiding van deze beweging is China een totalitair en welhaast fascistoïde land geworden. Wij westerlingen treden het Chinese denken en hun politiek echter nog steeds tegemoet vanuit ons westelijke conceptuele kader. Dat is niet de goede insteek, want er mankeert veel aan de Chinese beschaving. Er heerst weinig empathie, en zijn daardoor in mijn ogen onbeschaafder.

De hemel verhoede dat dit soort immorele mensen hier nog vaster voet aan de grond krijgt.

Geef me werk wat bij me past en ik hoef nooit meer te werken”, Confucius

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

56 reacties

 1. Bullshit16

  Kijk naar COMMONSENSE tv zo word je belazerd door onze landverraders kabinet en zo worden de Duitsers ook belazerd door merkel een interview van welt met professor DR stefan homburg kijk en oordeel zelf 1week geleden

 2. inert

  Zou China bezig zijn met de ontwikkeling van kwalijke virussen/bacteriën mbt oorlogsvoering/etnische zuivering?
  Hij zou niet de eerste zijn, Adolf.H en Saddat doen/deden het ook.

 3. Beukman

  @Frits boscht:
  Maar we moeten ons ook de morele vraag stellen: in hoeverre is het te verantwoorden om met China zaken te doen? In deel 1 van mijn China-saga heb ik gesteld hoe verachtelijk de uitgangspunten van de Chinese Communistische Partij zijn.

  De verachtelijkheid van een potentiële handelspartner is zelden of nooit een belemmering geweest om zaken met hem te doen. Dat zal nu ook niet gebeuren.

  Dat de “macht in de wereld aan het verschuiven is naar China”, is voor een belangrijk deel te danken aan Trumps egocentrische America first-politiek.
  De decennia na de oorlog heeft de VS de rol gespeeld van politieagent van de wereld. In die rol konden veel naties zich min of meer vinden, en de VS vervulden haar met wisselend succes. Het droeg bij aan de stabiliteit.

  Inmiddels is onder Trump America een onbetrouwbare partner geworden, die eenzijdig en zonder overleg verdragen opzegt en zich op eigen houtje terugtrekt uit mondiale organisaties. Het is met middel bare schoolnatuurkunde al te begrijpen dat China dit nieuwe vacuüm in wordt gezogen, en daar volop van zal gaan profiteren. Aangezien het land als eerste de coronacrisis gaat verlaten, heeft het daarmee meteen een strategisch voorsprong. Mensen die hier veel verstand voor hebben waarschuwen dat we hier de ingrediënten hebben van een nieuwe Koude Oorlog, deze keer tussen de VS en China.

  En het arme Europa? Dat dreigt uit elkaar te worden getrokken. Anno 2020 koesteren sommige Nederlanders een ressentiment naar dat goede oude Nederland van vóór de EU. Over tien jaar koesteren diezelfde mensen een ressentiment naar die goede oude EU.

  1. Cycle25

   En het arme Europa…

   Nee, Europa is/was niet arm, defensie bezuinigingen op ’t VK na maakt van Europa een zielig jongetje, weerloos tegen de harde wereld.

  2. gustav

   beukman@
   “VS de rol van politieagent van de wereld”
   De VS had twee atoombommen nodig om de Japanners de mond te snoeren!
   Als de spanningen écht oplopen tussen landen onderling is diplomatie is voor de bühne, dan is enkel grof geweld een oplossing, kijk ook naar de Cuba dreiging, was óók net op het randje!

   1. Beukman

    Dat van die atoombommen was nog tijdens de oorlog, @gustav.
    De Cuba-crisis is gelukkig met een sisser afgelopen; de NAVO heeft ons – met de VS in de hoofdrol – stabiliteit verschaft.

   2. Alfred Bentinck

    De atoombommen op Japan waren een weerzinwekkende misdaad tegen de menselijkheid. Een barbaarse zinloze daad, zoals Dresden dat ook was.

    Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de V.S.

    1. henk43

     Hiermee ben ik het NIET eens@A.B. Voordat men besloot deze bommen te gooien had men uitgerekend hoeveel Amerikaanse soldatenlevens het zou kosten de Japanse eilanden te veroveren mede door het fanatisme waarmee de Jappen vochten.En aangezien Japan de oorlog was begonnen met de laffe aanval op Pearl Harbour kwam de beslissing zo een eind aan de oorlog te maken.

     1. henk43

      @A.B.Wat betreft Dresden ben ik het wel met je eens maar initiatief en de uitvoering stond onder bevel van de Engelsen en wel luchtmaarschalk Arthur Harris .

     2. Alfred Bentinck

      Alleen al de cynische rekensom van mogelijk te sneuvelen militairen (er was geen militaire noodzaak Japan te bezetten) en weerloze burgerslachtoffers is een perversiteit zonder weerga.

      Aan Dresden lag dezelfde perversiteit ten grondslag.

     3. Annie Klavan

      Dat is een ontwijkend antwoord.
      Op deze manier geef je niet aan wat een realistisch (niet “pervers”) alternatief had kunnen zijn om Japan op korte termijn tot overgave te dwingen.

    2. Cycle25

     Pssst…het was Trumps voorvader die dat deed jôh..

    3. fisufisu

     Daarin tegen vind achemd alfred Stälin en Hïtler natuurlijk lieverdjes

    4. Mario44

     schaamteloos varken

  3. Rammstein

   Beukman: Trump is voor jou een obsessie aan het worden. Het maakt niet uit waar een artikel op DDS over gaat – jij haalt Trump erbij en geeft hem de schuld.

   Pas op dat je Trump-haat je hartkransslagader niet aantast

   1. Beukman

    Dit topic heeft niet Femke of Sylvana of de islam of Zwarte Piet als onderwerp maar de wereldpolitiek, beste @Rammstein.
    Het is heel moeilijk om dan over China te spreken zonder de rol van de VS onbelicht te laten. Ik begrijp dat je eigenlijk wel met me eens bent dat China niet anders doet dan in het vacuum springen dat de VS aan het trekken is? Denk je dat Putin blij is met deze ontwikkeling, of had je die er óók buiten willen laten?

    1. Rammstein

     Beukman, China kan niet hard genoeg aangepakt/geboycot worden en Trump doet dat naar mijn idee prima, maar het mag nog iets steviger.

     Jij ziet blijkbaar het enorme gevaar niet van die oosterse fascistische contro*lestaat die uit is op volledige werelddominantie. Niet alleen economisch, door de hele wereld te overspoelen met een onafzienbare meuk rotzooi en alles op te kopen wat los en vast zit, maar ook door zijn invloedssfeer op amorele wijze uit te breiden in elk land dat poen nodig heeft en vatbaar is om door het Chinese systeem opgeslokt te worden.

     China heeft geen enkel respect voor mensen, landen of het milieu, trekt een spoor van grondstoffenuitputting, vervuiling en verspilling en is als onderdrukkend systeem het grootste gevaar voor de hele wereld. China is als land een megalomane psychopaat: fantastisch dat Trump daar tegenwicht aan biedt.

     Als jij enig inzicht had in geopolitieke verhoudingen zou je Trump steunen. Maar dat heb je niet. Bovendien ben je als links watje beducht voor ‘internationale spanningen’. Maar onthoudt dit: sommige spanningsvelden zijn alleen met kracht, en soms noodzakelijk geweld, op te lossen. Of anders wordt er over je heen gelopen.

     Boycot China, koop geen Chinese meuk meer!

     1. Meriadoc Brandebok

      “China kan niet hard genoeg aangepakt/geboycot worden en Trump doet dat naar mijn idee prima, maar het mag nog iets steviger.”

      Het heeft geen zin China aan te pakken als je tegelijkertijd een machtsvacuüm achterlaat waar datzelfde China in kan springen. De plaats waar Trump het internationale Amerikaanse rijk af heeft doen brokkelen is de plaats waar China haar fundamenten legt voor een nieuw wereldrijk.

      Als Duitsland zich uit de Europese orde zou terugtrekken baant dat de weg voor Frankrijk om haar invloed uit te breiden. Zo moet je dat ook zien bij China en de VS, op wereldniveau.

     2. Rammstein

      Kletskoek Brandebok. China is niet pas sinds het aantreden van Trump met zijn imperialistische politiek bezig, maar al decennia lang, al onder George Bush. Er is ook helemaal geen ‘machtsvacuum’ zoals jij dat in je domme Trumphaat noemt, maar eindelijk iets van tegenstand.

      Obama heeft de hele rotzooi uitverkocht door handelsovereenkomsten met China te sluiten die in alle opzichten onvoordelig en nadelig voor de USA waren. Obama is dan ook de slechtste president die het land ooit heeft gehad is en is daar tot op de dag van vandaag bezig van te herstellen.

     3. Beukman

      Je vergist je ernstig @Rammstein. Ik kan een heel eind meegaan in jouw reactie. Het is echter Trump met zijn egocentrische “America first” die er medeverantwoordelijk voor is dat China nu bijna in onze achtertuin staat.

      Overigens steekt Donalds America China naar de kroon wat betreft mensenrechtenloosheid, milieu etc. Donald biedt geen tegenwicht zoals jij beweert, de VS is hard op weg zich te ontpoppen tot een evil empire. Donald heeft de belangrijkste milieuwetten van zijn land verpatst aan de grootste milieu-overterders, en hij doet graag zaken met moordenaars en massamoordenaars, zoals die in NK en in SA.

     4. Meriadoc Brandebok

      Zoals Beukman al schreef: “Inmiddels is onder Trump America een onbetrouwbare partner geworden, die eenzijdig en zonder overleg verdragen opzegt en zich op eigen houtje terugtrekt uit mondiale organisaties.” Ja, het machtsvacuüm is er, Rammstein, de NAVO-leiders lachen Trump (letterlijk!) achter de rug uit: Trump, die zelf heeft getracht de Europese samenwerking te verzwakken. Hij heeft traditionele bondgenoten van zich vervreemd en handelsoorlogen met hen gestart.

      China is in het gat gesprongen dat Trump, door diens doorgeslagen America first-policy, heeft achtergelaten.

      En of Obama nu de slechtste president ooit is: Trump krijgt een goede tweede plaats.

     5. Kees

      +++++

     6. Brain43

      Maar de pvv en fvd willen uit de eu,
      Om dan tegen china op te boxen in ons eentje.
      17mil tegen 1.5 mildard hhhhhh

 4. inert

  Nadat de VS en Europa hun knowhow en productieprocessen grotendeels verkwanseld hebben aan China, zijn wij nu afhankelijker van hen!
  Immers tegen de in China vervaardigde producten, kunnen wij niet meer concurreren, hun loonkosten zijn véél lager, cao’s/vakbonden zijn er niet, vadertje staat maakt zonder tegenstand de dienst uit!

 5. Cycle25

  Links Nederland kan gaan feesten na de corona :

  h*tps://youtu.be/WkuwjiVzy1k

  Eindelijk hun ideale wereld, ingezet door 5G + regie China.

  Brussel heeft ons allang “verkocht”, nu nog officieel maken.

 6. Ritter

  Een onderzoeksdossier dat is opgesteld door de zogenaamde “Five Eyes” -alliantie, stelt dat China opzettelijk bewijs van de coronavirusuitbraak heeft verborgen of vernietigd, waardoor tienduizenden levens over de hele wereld verloren zijn gegaan.

  Het document van vijftien pagina’s van de inlichtingendiensten van de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland, werd verkregen door de Australische krant Daily Telegraph en stelt dat de geheimhouding van China neerkwam op een “aanval op internationale transparantie”.

  Het dossier heeft betrekking op thema’s die zijn besproken in mediaberichten over het uitbreken van het virus, waaronder de eerste ontkenning dat het virus tussen mensen kan worden overgedragen, het zwijgen of “verdwijnen” van artsen die probeerden te spreken, de vernietiging van bewijsmateriaal in laboratoria en weigering om levende monsters te verstrekken aan internationale wetenschappers die aan een vaccin werken.

  In het dossier wordt met name vermeld dat China vanaf 31 december begon met het censureren van nieuws over het virus op zoekmachines, waarbij termen als “SARS-variatie,” Wuhan Seafood-markt “en” Wuhan onbekende longontsteking “werden verwijderd.

  Drie dagen later, op 3 januari, beval de Chinese National Health Commission de virusmonsters te verplaatsen naar de aangewezen testfaciliteiten of te vernietigen, terwijl tegelijkertijd een ‘niet-openbaarmakingsbevel’ met betrekking tot de ziekte werd gehandhaafd.

  Misschien wel het meest verontrustende is dat in het dossier staat dat de Chinese autoriteiten ontkenden dat het virus tot 20 januari tussen mensen kon worden verspreid, ‘ondanks bewijs van overdracht van mens op mens vanaf begin december’.

  Het dossier is evenzeer spaarzaam over de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waarin staat dat het de Chinese lijn over de overdracht van mens op mens aanbracht ondanks het feit dat “ambtenaren in Taiwan al op 31 december bezorgdheid uitten, evenals deskundigen in Hong Kong op 4 januari.

  h**ps://www.foxnews.com/world/new-dossier-condemns-china-for-destroying-evidence-of-covid-19-outbreak

  1. Beukman

   @Ritter
   China is absoluut niet brandschoon inderdaad.

   Het is daarnaast goed om te benadrukken dat Americaanse veiligheidsdiensten Donalds bewering dat het virus in een Chinees laboratorium is ontstaan volledig onderuit hebben gehaald:

   U.S. intelligence agencies have concluded the virus was not man-made or genetically modified. Washington has so far presented no evidence publicly that the virus came from a lab, which Beijing strongly denies.

   nytimes.com/reuters/2020/05/04/world/europe/04reuters-health-coronavirus-britain-china.html

   1. Ritter

    Beukman

    Trump heeft niet beweert dat het virus man made is.

    Waar het om draait is dat China heeft gelogen tegen te wereld over het virus met als gevolg dat regeringen wereldwijd niet de juiste maatregelen hebben genomen tegen het virus.
    =================

    Fauci: Chinese “verkeerde informatie” vertraagde Amerikaanse reactie op coronavirus

    Dr. Anthony Fauci, de beste expert op het gebied van infectieziekten van de taskforce coronavirus van het Witte Huis, verscheen zondagavond op MSNBC om te spreken over de conclusie van de regering dat coronavirus een bedreiging was en hoe Chinese “verkeerde informatie” over de vraag of het virus zich van persoon tot persoon zou kunnen verspreiden -persoon stelde de reactie van de VS uit.

    Fauci zei dat hij besloot dat het een gevaar voor Amerika was nadat “het duidelijk was dat een deel van de verkeerde informatie die we aanvankelijk uit China kregen – hun eerste gevallen werden eind december gemeld … Ze zeiden dat het ongeveer 24 gevallen waren in deze ‘natte markt’ waar deze exotische dieren worden verkocht. ”

    h**ps://www.realclearpolitics.com/video/2020/04/13/fauci_chinese_misinformation_delayed_us_response_to_coronavirus.html

    1. Alfred Bentinck

     Trump beweerde wel degelijk dat het virus door de Chinezen in een laboratorium is gekweekt.

     ht*ps://edition.cnn.com/2020/04/30/politics/trump-intelligence-community-china-coronavirus-origins/index.html

     1. Rammstein

      En daar heeft Trump volledig gelijk in.

     2. Beukman

      @Rammstein, Donalds eigen inlichtingendiensten hebben gemeld dat het virus niet uit een laboratorium komt.
      Sowieso is het godgeklaagd dat de man dit nepnieuws naar buiten bracht zonder dat hij de waarheid van ervan kon aantonen.

      Je herinnert je nog wel de leugens die Bush Jr. verspreidde over die zogenaamde WMD’s. Het bewijs van het bestaan ervan bleek door Bush zelf te zijn gefabriceerd.
      Ik denk dat wat Trump hier flikt van hetzelfde dubieuze morele niveau is.

      Jij als verblinde Donaldfan zou hier je gedachten eens over moeten laten gaan. Doe die oogkleppen af, man!

     3. Ritter

      Alfred Bentinck

      DHS: China deed meer dan alleen liegen over het virus

      Hoe meer we leren over de vroege stadia van de nieuwe uitbraak van het coronavirus, hoe erger de Chinese Communistische Partij eruitziet.

      In plaats van onschuldige slachtoffers van Moeder Natuur te zijn, was de CCP naar verluidt van plan om haar eigen voordelen te maximaliseren ten koste van alle anderen op aarde. Dat is tenminste het resultaat van het laatste rapport van het Department of Homeland Security. Liegden de Chinezen aanvankelijk over het virus, of verborgen ze op zijn minst kritische informatie erover voor de rest van de wereld? Natuurlijk waren ze dat.

      Maar het was niet alleen om te voorkomen dat ze er slecht uit zouden zien, hoewel dat er deel van uitmaakte. Ze gebruikten de vertraging ook om snel te beginnen met het opslaan van essentiële medische benodigdheden voor eigen gebruik voordat er een run op de markt kwam. (Associated Press)

      Amerikaanse functionarissen zijn van mening dat China de omvang van de uitbraak van het coronavirus – en hoe besmettelijk de ziekte is – heeft verdoezeld om medische voorraden in te slaan die nodig zijn om erop te reageren, blijkt uit inlichtingendocumenten.

      Chinese leiders hebben de pandemie begin januari ‘opzettelijk voor de wereld verborgen’ voor de wereld, volgens een inlichtingenrapport van vier pagina’s van het Department of Homeland Security van 1 mei van The Associated Press.

     4. Willem Bever

      Hummeltje dat heeft Trump geoppert….niet beweerd zoals jij zegt
      Jij als taalvirtuoos zou toch het verschil moeten weten

   2. Ritter

    @Beukman

    Dr. Deborah Birx, responscoördinator van de White House Coronavirus Task Force, zei dinsdag dat de VS traag reageerde op de Wuhan-coronaviruspandemie vanwege door China gerapporteerde onjuiste gegevens.

    ‘Toen je oorspronkelijk naar de Chinese gegevens keek’, met 50.000 geïnfecteerden in een gebied van China met 80 miljoen mensen, ‘begin je dit meer als SARS te beschouwen dan als een wereldwijde pandemie’, zei Birx op een persconferentie.

    ‘De medische gemeenschap interpreteerde de Chinese gegevens als, dit was ernstig, maar kleiner dan iedereen had verwacht’, vervolgde Birx. “Omdat we waarschijnlijk … een aanzienlijk deel van de gegevens misten, nu we zien wat er met Italië is gebeurd en we zien wat er met Spanje is gebeurd.”

    h**ps://www.nationalreview.com/news/dr-birx-claims-u-s-was-slow-to-respond-to-coronavirus-outbreak-because-china-withheld-a-significant-amount-of-data/

    1. Rammstein

     En Beukman is uitgeluld, neergesabeld door de onontkoombare feiten die Ritter aandraagt. China is niet alleen de schuld van de uitbraak van de Covid-19 pandemie, maar heeft ook de ontkenningen, doofpotten en vertraging in handelen op zijn geweten. Plus de beinvloeding en manipulatie van de WHO. Het is een schurkenstaat waarbij de nazi’s onschuldige kleuters waren.

     China is the evil empire en moet gestraft worden via een wereldwijde bewustwording naar een totaalboycot.

     Weg met de Chinese rotzooi: boycot alles dat uit dit rijk van het kwaad komt.

     1. Beukman

      Gezellig dat je meeleest, @Ramm!
      Grappig hoe makkelijk jij opgewarmde frames adopteert trouwens. “China is the evil empire.” Woehaa!

     2. Alfred Bentinck

      “dit rijk van het kwaad”

      De heer R*mmstein heeft de oorlogsretoriek al goed te pakken.

      Dit gaat ons uiteraard enorm helpen.

     3. Maks

      Alfred Fallus Bentinck?

    2. Beukman

     @Ritter
     Zeker heeft de Chinese reactie de reactie van de VS vertraagd.
     Wat het nog meer vertraagd heeft, was de halfslachtige wijze waarop Donald er mee omging: het luchtruim sluiten voor China, maar wél ook 40.000 Chinezen het land binnenlaten; het luchtruim sluiten voor Europa, behalve voor UK, roepen dat corona vergelijkbaar was met een griepje op een moment dat anderen allang beter wisten; niet luisteren naar de goede raad van Joe Biden, die had gezegd dat Donald als de sodemieter Americaanse deskundigen “on the ground” naar China moest sturen. Gedurende de maand februari verstuurde Donald 900 tweets. Slechts 20 daarvan gingen over corona, waaruit blijkt dat hij de ernst van de situatie zwaar onderschatte. Overigens hadden alle 20 van die tweets de strekking hoe goed hij en zijn regering wel niet waren, en hoe slecht de Democraten waren.

     In februari heeft Donald ook nog 15 keer Xi een veer in de Chinese reet gestoken, zoals:

     China has been working very hard to contain the Coronavirus. The United States greatly appreciates their efforts and transparency. It will all work out well. In particular, on behalf of the American People, I want to thank President Xi!

     Ook een aantal Americaanse organisaties maakten er overigens een potje van door een gebrek aan regie:

     On 28 January 2020, the federal government publicly released its approach to COVID-19 testing. Despite this, the U.S. testing effort was slow, obscuring the extent of the outbreak. Many of the 160,000 test kits produced in February were found to be defective and were not used. Academic laboratories, hospitals and private companies were not allowed to use their own tests until 29 February, when the FDA started issuing approvals for them.

     wikipedia.org/wiki/National_responses_to_the_COVID-19_pandemic#United_States

     1. Cycle25

      ht*ps://www.whitehouse.gov/presidential-actions/proclamation-suspension-entry-immigrants-nonimmigrants-persons-pose-risk-transmitting-2019-novel-coronavirus/

      Je plaat blijft hangen, vliegrestricties.

     2. Beukman

      Lezen, @Cycle. Vliegrestricties of niet:

      Since Chinese officials disclosed the outbreak of a mysterious pneumonialike illness to international health officials on New Year’s Eve, at least 430,000 people have arrived in the United States on direct flights from China, including nearly 40,000 in the two months after President Trump imposed restrictions on such travel, according to an analysis of data collected in both countries.

 7. Kretoloog

  Weten we het nog? Op 7 februari 2020 is diende GroenLinks een motie in die verbood (!) om grappen te maken over Chinezen in relatie tot het Corona-virus. Heel de Tweede Kamer omarmde deze motie. Op 2 dappere leden na. Hun namen: Thierry Baudet en Theo Hiddema.

 8. Alfred Bentinck

  Met de hysterie van malle Frits komen we wel tot een nieuwe koude oorlog.

  Samen met Ritter en zijn Führer Trump zal het vast lukken het vuurtje tot een Derde Wereldoorlog op te pompen.

  1. Rammstein

   Dat lijkt me een uitstekend idee, Bentinck. Laten we maar voor eens en altijd uitmaken hoe de verhoudingen liggen.

   Maar jij schijt al zeven kleuren in je broek bij het idee van ‘internationale spanningen’ en een ‘nieuwe koude oorlog’.

   Jij hebt liever dat China de hele boel ongezien, ongemerkt en stilletjes overneemt. Dat is veel beter voor je gemoedsrust, nietwaar smerige lafaard?

 9. RvdBe

  Die achterlijke Trump zag dat een aantal jaren geleden al en begon China aan te pakken, de eu reageerde afkeurend op deze ontketening van een handelsoorlog.
  2 jaar later beginnen ze hier ook wakker te worden en geven toe waarschijnlijk te naief geweest te zijn tov China.
  De eu: nikszeggend naief geldverslindend laf links bolwerk.

 10. rexm

  Stel je voor, China en de economie is straks weer op volle toeren en dat zint de VS niet.
  Ze pakken alles aan om ze in een slecht daglicht te stellen.

 11. Cycle25

  Met de WHO in hun pocket,

  ht*ps://youtu.be/zj64JUf2NUI

  Taiwan doet het opmerkelijk goed met 438 besmettingen, 6 doden nu, ze werden door pipo WHO genegeerd. Pipo wilde alleen over het “goede” initiatief van China praten, en klikte het interview doodleuk weg.

 12. fisufisu

  “h**ps://nos.nl/artikel/2332768-farmaceuten-halen-alles-uit-de-kast-om-vaccin-te-ontwikkelen.html”

  Farmaceuten halen alles uit de kast om vaccin te ontwikkelen, een vaccin tegen SARS-CoV-2

  Waar hebben we dit eerder gezien! ooh wacht in 2002.

  Mensen jullie zijn echt te dom om te poepen…

  1. Annie Klavan

   Jij zou er goed aan doen je zaagselkop even te houden.

   Één van de kenmerken van stupiditeit is dat de persoon in kwestie vaak niet eens door hebt wat voor onnozele verdachtmakingen hij de ether inslingert.

 13. fisufisu

  Miljarden opgehaald voor coronabestrijding? de wereldbevolking verpieterd maar de miljarden stromen binnen voor “onderzoekers” dit geld moet naar de mensen gaan die in de problemen zijn gekomen…

  1. Annie Klavan

   Jij zou er goed aan doen je zaagselkop even te houden.

   Één van de kenmerken van stupiditeit is dat de persoon in kwestie vaak niet eens door hebt wat voor onnozele verdachtmakingen hij de ether inslingert.

 14. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Das vierte Reich Zio Nazie USA is op sterven na dood ! Maar net als een rat in een hoek levensgevaarlijk. Als knechten van Israël neemt het zomaar de hele wereld mee in de ondergang. Als de Zio Nazie ook in China de dienst gaan of blijven uitmaken dan krijg je gewoon Sambal bij en wordt er niet meer gevraagd.

 15. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Wat een tweeslachtig geleuter… De Nederlandse / Ashkenazie Khazaren elite is slavendrijver numero uno… De Chinezen zijn onze moderne slaven

 16. Beukman

  Frits Bosch meent:
  Maar we moeten ons ook de morele vraag stellen: in hoeverre is het te verantwoorden om met China zaken te doen?

  Die vraag wordt des te actueler, nu recent is uitgekomen dat de familie Trump op diverse fronten zaken doet met China: Donald heeft een paar Chinese bankrekeningen. Hij heeft de afgelopen jaren zelfs meer belasting betaald in China dan in de VS zelf.

  En dan Ivanka Trump. Nadat ze voor het Witte Huis is gaan werken, heeft ze handelscontracten met China gesloten voor haar kleding- en tasjeslijn. Niet bepaald fris; er hangt de penetrante geur van nepotisme aan.

  Ook heeft Trump, de man die steeds weer afgeeft op China, na zijn overwinning in 2016 een penthouse aan een Chinese zakenvrouw verkocht, en wel voor 5,6 miljoen dollar, zo blijkt uit zijn belastinggegevens. Notabene een penthouse dat daarvoor nog was bewoond door Ivanka en Jared. Deze Xiao Yan Chen heeft via haar bedrijf “high level conntections” met de Chinese elites.

  1. Ernest Stern

   De ironie wil dat Trump Biden verwijt ‘soft on China’ te zijn.

   1. Beukman

    Het zou hilarisch zijn als Biden het Donald straks tijdens het debat onder diens neus kan wrijven.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.