Coalitie in de clinch met elkaar vanwege corona-hulp aan Afrika! VVD: ‘Geen euro erbij voor ontwikkelingshulp’

Binnen de coalitie is er flinke onenigheid over het vraagstuk ontwikkelingshulp ontstaan. In het regeerakkoord staat duidelijk dat er geen extra geld naar ontwikkelingshulp gaat als het bruto nationaal inkomen daalt, nu zijn er toch coalitiepartijen die extra geld naar Afrika willen sturen vanwege de pandemie. De VVD moet hier helemaal niks van weten, het CDA twijfelt. Wie zal er als eerste gaan draaien qua standpunt?

Het advies van de AIV, Adviesraad Internationale Vraagstukken, schiet in het verkeerde keelgat bij sommigen in de coalitie. De AIV stelt namelijk voor om één miljard euro extra te geven aan ontwikkelingshulp voor Afrika. De VVD moet hier – nog – niet aan denken. Zij menen juist dat wij het geld zelf ook hartstikke goed kunnen gebruiken – en daar heeft de VVD gelijk in, ook in Nederland verloopt zeker nog niet alles soepel, zo maar geld naar het buitenland sturen is niet bepaald het slimste idee op dit moment.

Toen het regeerakkoord werd gesloten werd ontwikkelingshulp gekoppeld aan onze eigen economische successen. Stijgt ons bruto nationaal inkomen, dan gaat er iets meer geld richting Afrika. Echter keldert ons BNI dit jaar, en dus is de VVD zeer stellig: geen extra geld naar Afrika. De VVD wil dus dat men zich houdt aan het regeerakkoord. Minister Kaag kwam met de boodschap dat we volgens de geldende afspraak in het regeerakkoord het bedrag naar beneden moeten gooien. De VVD ondersteunt dit plan. Alleen denken de andere partijen hier anders over. D66 en CU willen maar al te graag meer geld naar ontwikkelingshulp, het CDA sluit dit plan voorlopig nog niet, en de VVD blijft dus eenzaam achter: zij willen dit gewoon niet.

„Het regeerakkoord is helder”, zegt VVD-Kamerlid Arne Weverling. „Als ons inkomen daalt, moet ook het budget voor ontwikkelingshulp omlaag. Ons uitgangspunt is: nul euro erbij. Ik snap dat de coronacrisis hard aankomt in kwetsbare landen. Maar wij hebben het geld ook hard nodig.”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Kretoloog

  Zeer binnenkort gaat dagblad Trouw dit vuurtje wel weer opstoken. Een interview met de CDA-fossielen Ernst Hirsch Ballin of Doekle Terpstra, schijnheilige deugers van de hoogste plank. En dan gaat het CDA wel weer door de pomp. Met opnieuw zetelverlies in de peilingen.

  1. hans-e-pans

   Hoevaak heb ik dat soort kreten al gehoord?

   Ga er maar van uit dat het geld al is overgemaakt, of in iedergeval al overgemaakt.

 2. Dirk Derksen

  “het CDA twijfelt. Wie zal er als eerste gaan draaien qua standpunt”

  Door empathie gedreven, wil het CDA miljoenen weggeven.

  Ondanks de VVD is ook deze casus is reeds besloten.

  1. Maurits Dekker

   Het CDA doet dus aan discriminatie. Wel Afrika helpen met het van de belastingbetaler geroofde geld, maar de honderdduizenden die in eigen land onder de armoedegrens moeten leven kunnen wat hen betreft doodvallen.

  2. Rosasolis

   Dirk Derksen. De CDA gelooft niet in grote steun aan Afrika te geven. Dit moet uit
   de VN, de WHO, Rode Kruis, bedrijven en rijke individuelen komen. Maar mogen we niet wat empathie en begrijp tonen dat deze hele continent snel achteruit gaat, vooral wegens extreem milieu problemen. Het wordt steeds warmer en droger door het hele continent. Het Sahara woestijn gebied breidt zich uit.
   Vele landen zien hun hele graan en groente oogsten opgevreten worden door springhanen. Het lijkt momenteel in Afrika als een van de Oud-Testament plagen…
   Landbouw lukt haast niet meer, mensen en de vee sterven overal wegens honger en dorst. De bewoners vechten om kleine stukjes land, of over een heel kleine vijver. Vele wetenschappers denken dat de hele Afrikaanse continent langzaam maar
   zeker aan het sterven is. Zal het alweer een lange, droge honger zomer dit jaar
   in Afrika worden…met boten vol economische vluchtelingen richting Europa?
   CDA wil zeker geen miljoenen weggeven, maar met de hele wereld zijn we bewust dat
   Afrika nu de meest bedreigde continent op onze planeet is.

   1. ervi

    @Roosje, De problemen in Afrika kunnen zomaar worden opgelost door er miljoenen scheppen heen te sturen.Niet gezien in een spotje op t.v?
    Als ze de boel daar omspitten wordt Afrika weer vruchtbaar.
    Moeten ze daar wel gemotiveerd zijn en wat gaan doen, in plaats van de hele dag HIV-babies produceren,internetscammen of schaamlippen afsnijden.

   2. RobertB

    Waar haal je in godsnaam deze onzin vandaan. Houd je bij de feiten.
    Ik heb mijn hele loopbaan, 35 jaar lang, als hydroloog in Afrika gewerkt.
    Alle klimaat modellen voor Oost Afrika voorspellen meer regen, en dat zie je ook.
    Lake Vicoria heeft zijn hoogste stand in 100 jaar bereikt.
    De Sahel wordt steeds vochtiger/Groener. Google even op “greening of the Sahel”

    Toen ik begin jaren 80 in Kenya woonde had NL 15 miljoen inwoners en Kenia en 14.
    Nu heeft Kenia 55 miljoen inwoners en NL 17. De voedsel en water tekorten onstaan door slecht managment en bevolkingsgroei en hebben nul en niks te maken met klimaat.
    En wie zijn die vele wetenschappers die denken dat Afrika aan het sterven is. Non Sense. Er wordt door bedrijven zwaar geinversteerd in het continent. Maar allerlei goeden doelen clubs willen dat het fabeltje blijft bestaan.

    1. Scaldis

     Waar ze deze onzin vandaan haalt?
     Ze is een linkswappie, en die verspreiden nu eenmaal graag Linkse Leugens.

 3. perry

  In de politiek kan men zeer zeker het vrouwenquotum niet toepassen en handhaven, het is een ernstige bedreiging voor de economie gebleken!
  Al die tuthola’s reageren en besluiten enkel op onderbuikgevoelens, denken is blijkbaar iets voor mannen!
  Terug naar het aanrecht, crêche, verpleging, bejaardenzorg, en wél snel!

 4. Brenda Welsh

  Het ligt in het karakter van de CU en D66 om gezamenlijk de pijn te lijden. Aangezien er voor de arme Afrikaanse landen nauwelijks mogelijkheden zijn de crisis het hoofd te bieden, buiten alle andere gezondheidszorgen om, is hulp noodzakelijk.

  1. Dirk Derksen

   Brenda,

   1,5 meter afstand bewaren en diverse instellingen dicht zijn vooralsnog gratis. En een mondkapje Kost 80 cent, volgens dit kabinet is dat afdoende. Dus hoezo meer geld?

   1. Crassus

    Ik denk dat een mondkapje uitdelen en de patiënt weer het bos insturen erg zuinig is. Dat hoeft w.m.b. nu ook weer niet. Een beetje meehelpen is nu het belangrijkst.
    In een reddingsboot hoost iedereen en verschuilt niemand zich onder een deken.

 5. lotje

  Hahahahaha. VVD geen euro erbij? Hoeveel zouden ze nu weer hebben overgemaakt naar Afrika? VVD en beloftes zijn 2 verschillende dingen. Ze zouden het wel hebben overgemaakt naar de EU want daar hoor je de zuidelijk landen niet meer.

 6. harte385

  Ben niet VVD maar in dit geval sta ik er wel achter GEEN extra geld voor ontwikkelingshulp en ook geen extra geld naar andere landen.

  1. Crassus

   Rijkdom delen, rendeert ! Dat hebben Bill Gates en George Soros goed in de gaten. Gentlemen met een grote G.

   1. Dirk Derksen

    “Rijkdom delen, rendeert!”

    Ahum, indien het misschien bij de juiste mensen en instellingen terecht zou komen, zou het kunnen helpen. Maar dit lost de toekomstige problematiek niet op.

    Mag ik je een stuk van Arjen Nijeboer Aanbevelen;
    -Waarom ontwikkelingshulp niet werkt en hoe Afrika zich wel kan ontwikkelen.

   2. evil knievel

    Grote Geestesgestoordheid idd!😆

 7. LifeBuddy

  Binnenkort hier weer de Pinokkio Twist, Eerst de hele hand pakken en dan het topje van de middelvinger teruggeven. Dan jezelf op de Borst slaan en roepen, kijk eens hoe goed dat ik ben.
  ALLE ontwikkelingshulp is maffiageld. Het geld komt bij de rijke afrikaners op een hoop te liggen, waar ze mooie auto’s van kopen enz. Als je dan hier met een Stalen gezicht weer ons geld in de sloot gooit, heb je echt Breinrot en Geen mentaliteit.

 8. Kees

  Als je Afrika echt wilt helpen, dan geef je de komende 10 jaar niets! Zestig jaar lang zijn er duizenden miljarden dollars naar toe gegaan, zonder veel resultaat. De enige die er veel beter van werden zijn de voorzitters van wazige NGO’s en andere vriendjes van Kaag.

 9. Rosasolis

  Min. S. Kaag heeft, in samenwerking met VVD en CDA helemaal gelijk. Omdat vooral Zuid-Europese landen waren door de Corona zwaar getroffen, namelijk Italie, Griekenland, Spanje, en nu Frankrijk, moet eerst deze EU landen steun krijgen voor hun economische herstel. Een oud Engelse uitdrukking: Courtesy begins at home. Afrika is een grote continent die continue lijdt aan vele milieu, gezondheid’s, bevolking’s, en economische problemen, die enorm blijven groeien. Nooit is er sprake van echte vooruitgang of verbetering in welke Afrikaanse land dan ook. Steun aan Afrika moet komen uit de VN, de WHO, en de Rode Kruis, en van bedrijven of individuelen die belangen met Afrikaanse landen hebben.

 10. Lefty

  De VVD is al bezig met de verkiezingen en sluit bij voorbaat een samenwerking met het FvD niet uit. Een rechtse partij in een links jasje. Vroeger een rechtse partij in een rechts jasje.

 11. Bolland

  Corona hulp voor Afrika?

  Stelt daar niks voor, Zuid Afrika 55.000.000 inwoners totaal 429 doden, op het ministaatje Mayotte na zit er geen enkel land boven de 14 doden per 1miljoen inwoners, sterker nog 90% vd zit zelfs daar ver onder.

  onderschrijft Maurice de Hond zijn theorie buiten krijg je het niet en als het binnen goed geventileerd is het virus ook minder kansrijk

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.