‘Coronacrisis-demasqué: wat ons economisch en financieel nog te wachten staat is niet mals, David van Reybrouck!’

David Van Reybrouck was afgelopen zondag na zeven jaar weer op bezoek bij Buitenhof. Cultuurcriticus en schrijver Van Reybrouck kwam naar Nederland om uit te leggen hoe we verder moeten gaan ná de coronacrisis. Van Reybrouck pleit voor een nieuwe aanpak van het milieuprobleem. Van Reybrouck wil een burgerberaad dat zich bezighoudt met het klimaat.

We kennen Van Reybroucks concept Burgeroverleg: een periodieke vergadering van gewone burgers over thema’s die zij van belang vinden voor de politiek, ‘G1000’. Dat wordt volgens Van Reybrouck toegepast in Nederland, Ierland, Engeland, Frankrijk, Spanje en Denemarken. Hij wil deze aanpak nu ook toepassen op het klimaatissue.

Van Reybrouck: “Mensen zijn slimmer als burger dan als kiezer, dus laat mensen als burger over belangrijke issues beslissen in plaats van als kiezer.” Dat lijkt op zich een goede gedachte, maar in Nederland lijkt het helaas niet te werken. In Nederland was D66 een groot voorstander van referenda. Sinds de oprichting van deze partij stond het aan de basis ervan: de burger moet beslissen via referenda. Maar toen refenda aan de orde kwamen en de burger contrair besliste aan wat bestaande machtspartijen wensten, werd de uitslag van de referenda niet toegepast. De burger werd frontaal geschoffeerd. “U wikt, wij beslissen”, zeiden de machtspartijen. Denk hierbij aan het Oekraïne verdrag en de Europese Grondwet. Opeens was de burger dom en te onnozel om over zulke belangrijke issues te kunnen beslissen: “dat doen wij wel, want wij begrijpen het beter, wij hebben er voor doorgeleerd.” Het was een machtspel van de tradionele partijen, VVD en D66 voorop.

Van Reybrouck zegt dat “een democratie draait om het delen van waarheden en waarden”. Dat is maar al te waar. Welnu, in Nederland hebben de traditionele partijen, de machthebbers, er alles aan gedaan om waarheden te negeren en te verdraaien en waarden te verkwanselen. Allerwegen wordt erkend dat we in een identiteitscrisis verkeren. Door massaimmigratie heeft er verloedering van Nederland plaatsgevonden, Europees drugscentrum nummer één. De correlatie is enorm, maar wordt ontkend. Mark Rutte: “Nederland is een waanzinnig gaaf land” en “de Nederlandse samenleving is als een teer vaasje”. Rutte is een kleine tien jaar premier en draagt alle verantwoordelijkheid. Naar mijn mening is hij met een baseball knuppel tegen dat tere vaasje tekeer gegaan. Het vloog in duizend stukken door het volkomen getribaliseerde en gepolariseerd land.

Van Reybrouck vertelt in Buitenhof dat hij met Macron heeft geluncht. Macron zou een half uur ademloos geluisterd hebben over zijn G1000-concept. Macron zou een soort G1000 nu hebben ingevoerd in Frankrijk. Het zou volgens hem ook ingevoerd zijn in Nederland, Engeland, Denemarken en Duitsland. Werd G1000 echt een succes? In Nederland horen we er niet meer over. Is het een theoretische luchtballon? Van Reybrouck spreekt zijn weerzin uit over de mens als kiezer. “België zit al ruim een jaar zonder regering. De kiezer zoekt de extreme flanken op”. Zou hij soms Vlaams Belang bedoelen? Is dat de reden dat België vaker geen regering heeft dan wel een regering heeft? Populisme is toch niet uit de lucht komen vallen?

Alles heeft een reden en een geschiedenis. Wat was dan de reden van populisme in België? België is nota bene de bakermat van de Europese Unie! België zou het toonbeeld moeten zijn van een schitterende samenwerking tussen twee zeer uiteenlopende bevolkingsgroepen. Solidariteit zou hoog in het vaandel moeten staan van de Belgen als voorbeeld van de Europese Unie, waar nu zoveel te doen is over solidariteit. In plaats daarvan krijgen we helaas de indruk dat Walen en Vlamingen elkaar niet zo mogen. Walen gaan naar Nederland om Nederlands te leren in plaats van in Vlaanderen.

Van Reybrouck meent dat er nu door de coronacrisis een demasqué van populisten plaatsvindt, want mensen scharen zich achter de tradionele partijen. Is dat zo? Wat er naar mijn mening plaatsvindt is dat bevolkingen buitengewoon angstig zijn geworden om door het virus dodelijk geraakt te worden. Dit is de bekende reflex dat men zich dan achter de leider schaart als men zich aangevallen voelt. Dat doet de burger, ook al is die leider nog zo fout, kuddegedrag. De historie kent sterke staaltjes van dit verschijnsel, zeer ten nadele van de bevolking. De hemel verhoede dat dit nu weer gebeurt, maar garantie tot op de hoek. Wat ons economisch en financieel nog te wachten staat is niet mals. We hopen er maar het beste van.

Hup België! Wees een voorbeeld voor ons allen.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Start

  Er gaan ontzettend veel bedrijven failliet, dat wordt de komende drie maanden duidelijk.

  1. Blitzkrieg

   Start :
   Quote : “Er gaan ontzettend veel bedrijven failliet, dat wordt de komende drie maanden duidelijk.”
   Es effe kijken of de msm Rutte dan nog steeds zo gaaf kunnen laten lijken?!

   Economische schade
   ———————– = 5 tot 10 miljoen per corona dode
   Aantal corona doden

  2. Cootje

   Als er hier een failliet gaat gaan er in zuid Europa 3 te gelijk , MACRON gaat zijn auto en vliegtuigbouwer en vliegtuigmaatschappij redden met onze belasting centen , gelukkig is er geen redding meer mogelijk land is failliet er liggen te veel lijken in de kast , maar ja de Fransen hebben de liefde en hun middellandse zee ,

 2. Original NL

  Alweer de “deskundige” mening van een dromer…
  Belgie functioneerd gewoon verder zonder regering..ziet u verschil?
  Scheelt de bevolking in ieder geval belastingverhogingen en geld verspilling door klimaat hysterici.

  1. Cootje

   Nou dan zal ik mij eens verdiepen in België , maar die moesten dank zij de Franse opmakers in hun land met een toekomstige scheiding rekening houden. En waar kunnen wij die Fransen gewoontes van ? . Wallonië gaat België slopen zo niet wordt vlaams belang de grootste in België , is nu al de tweede partij. En met de opkomende zeer zware recessie wordt het koren van het kaft gescheiden,

   1. Blitzkrieg

    Cootje :
    Quote : “Wallonië gaat België slopen zo niet wordt vlaams belang de grootste in België , is nu al de tweede partij.”
    Virtueel – iedereen weet wat ik altijd zeg over virtueel – is vlaams belang zelfs al absoluut de grootste of de grootste geweest.

    1. Rammstein

     Blitz, je weet dat ik politiek rechts van het midden sta. Toch, als ik me voorstel dat een Wilders, Baudet of De Winter minister(president) zijn, bekruipt me een lichte huiver – hoezeer ik ook hun denkbeelden onderstreep, toch welt gelijk de vraag op of ze wel voldoende zijn uitgerust voor die taak.

     Herken je dat?

     1. Rammstein

      Uitgerust moet zijn toegerust.

     2. Blitzkrieg

      Rammstein : Het hangt er een beetje af van wat je daarmee bedoelt. Als Baudet of Wilders de verkiezingen wint is natuurlijk alles nieuw, maar denk dat dit bijna voor iedereen geldt die nog nooit premier is geweest. Ik denk dat Baudet de competentie heeft om op termijn een goede premier te worden. Wilders lijkt me geen figuur voor premier, volgens mij ambieert hij het ook niet, Bosma zou het wel fantastisch doen. Ik denk dat je teveel denkt aan het punt direct na de verkiezingen, je moet het tijd geven.

     3. Rammstein

      Blitz, uiteraard: iedereen moet in zijn rol groeien. Maar is daar voldoende tijd voor? In deze tijd kun je je een leerschoolperiode gewoonweg niet permitteren: de nationale en internationale politiek vragen permanente alertheid, brede dossierkennis en grote actiesnelheid. En als ik dan de onbeholpen escapades van Baudet zie vrees ik het ergste.

      Wilders is de eminence grise en heeft zeker de ervaring en capaciteiten om een land te leiden, maar mist de diplomatieke kwaliteiten om tegenstellingen te overbruggen en bevolkingsgroepen bij elkaar te brengen. Ik ben er niet gerust op.

     4. Blitzkrieg

      Rammstein :
      Quote : “Blitz, uiteraard: iedereen moet in zijn rol groeien. Maar is daar voldoende tijd voor?”
      De situatie is altijd dynamisch en tijd groeit met je mee! Heb je gezien hoe oneindig veel tijd er was voor de brexit. Wat is er geworden van al die deadlines.

      Quote : “In deze tijd kun je je een leerschoolperiode gewoonweg niet permitteren: de nationale en internationale politiek vragen permanente alertheid, brede dossierkennis en grote actiesnelheid”
      Dit is nooit anders geweest, toen Rutte premier werd was het niet anders. Het is belangrijk een groep capable mensen om je heen te hebben. Wat heeft Rutte zo bezonder? Ervaring, maar voor de rest liegt en bedriegt hij alles bij elkaar. Ik heb veel liever een integer iemand met minder ervaring die zich nog kan vormen.

      Quote : “En als ik dan de onbeholpen escapades van Baudet zie vrees ik het ergste.”
      Baudet moet leren de media beter te bespelen, wat mij betreft “meer escapades”; niet zo bang zijn voor die media.

      Quote : “Wilders is de eminence grise en heeft zeker de ervaring en capaciteiten om een land te leiden, maar mist de diplomatieke kwaliteiten om tegenstellingen te overbruggen en bevolkingsgroepen bij elkaar te brengen. Ik ben er niet gerust op.”
      Wilders is hier misschien niet de juiste persoon voor, maar voor mensen als Baudet of Bosma zie ik geen enkel probleem. Op het moment dat we een rechtse regering krijgen zal op een gegeven moment ook het constante frame van de media veranderen, die maken momenteel nog het meest kapot.

      Het is een rit, waarschijnlijk zelfs eentje met genoeg hobbels. Toch rijd ik liever met Wilders, Bosma of Baudet mee dan met Rutte.

    2. Cootje

     Nee niet virtueel , Vlaams belang heeft meer stemmen dan de PS in Wallonië , maar door scheiding der kies districten is de PS de grootse in Wallonië en de NVA in Vlaanderen dus met minder mensen en minder stemmen heeft de PS toch veel in de melk te brokkelen

   2. Original NL

    Walonië is de eu van belgië..ook zo’n bodemloze put.

 3. Cootje

  Ik ga van mij laatste centen een feestje geven als de zuiderlijken Europese landen omvallen met een werkeloosheid van 25/30% zit dat er dik in. Corona heeft de opvreters ingehaald , is met 4 generaties niet meer dicht te timmeren, sleurt ons ook mee , maar de solidariteit is over

  1. Blitzkrieg

   Cootje :
   Quote : “Ik ga van mij laatste centen een feestje geven als de zuiderlijken Europese landen omvallen met een werkeloosheid van 25/30% zit dat er dik in.”
   Mag ik langs komen? Uiteraard lap ik wel mee en neem een paar kisten bier mee.

   1. Cootje

    Misschien goedkopen servesa .de ene zijn dood is de andere zijn brood

 4. lotje

  Voor onze regering moeten ze de grondwet weer aanpassen en de doodstraf weer invoeren. Als je je land zo verraad. De NSB in de oorlog was nog niet zo erg als Rutte nu is.

 5. Beukman

  @Frits boscht:
  Van Reybrouck meent dat er nu door de coronacrisis een demasqué van populisten plaatsvindt, want mensen scharen zich achter de tradionele partijen. Is dat zo?

  Ja, dat is zo. Populistische leiders zoals Trump en Bolsonaro, zogeheten sterke mannen, roepen in macho bewoordingen dat het allemaal wel meevalt. Op het moment dat het helemaal niet blijkt mee te vallen raken ze in paniek, vluchten in inconsistent beleid, geven anderen de schuld, en hangen ondertussen zelf ook nog eens de viroloog uit. De burgers zien het, de sterke mannen staan in hun hemd.

  Vergelijk het met Rutte, een allesbehalve sterke man, maar een vent met weinig ego die zich voor het beleid baseert op de wetenschap, zonder hierin dogmatisch te worden.
  Wat een verfrissend contrast.

  1. Blitzkrieg

   Beukman :
   Quote : “Vergelijk het met Rutte, een allesbehalve sterke man, maar een vent met weinig ego die zich voor het beleid baseert op de wetenschap, zonder hierin dogmatisch te worden.”
   Alles weg censureren wat niet voldoet aan de spinsels van WHO en de msm noem ik geen wetenschap maar eerder een dictatuur; wetenschap is kennelijk te koop.

   Weet je Beukman, het maakt me echt allemaal geen reet uit. Doordat er geen enkele discussie toe gelaten wordt hebben we al gewonnen, het wordt alleen nog niet beseft.

   Wat denken ze precies? Dat ze door censuur, fakenews en fact-checken de realiteit kunnen veranderen? De schade is zo groot en de leugen zo grof dat ze binnenkort in hun eigen dolk vallen en ondertussen peilen ze zich een ongeluk. Zo doen hun best maar, bij de volgende verkiezingen komt het goed; als de uitslag tenminste wordt geaccepteerd en er geen truukjes worden uitgehaald.

   1. Beukman

    Welke discussie wordt er dan niet toegelaten, @Oor? En wie zijn “we”?

 6. Meriadoc Brandebok

  Dit artikel is voor het overgrote gedeelte tamelijk richtingloos gezwets. Oude rechtspopulistische dogma’s worden herhaald, maar een concrete visie ontbreekt. Deze bewering “Dit is de bekende reflex dat men zich dan achter de leider schaart als men zich aangevallen voelt. Dat doet de burger, ook al is die leider nog zo fout, kuddegedrag. De historie kent sterke staaltjes van dit verschijnsel, zeer ten nadele van de bevolking” verdient wel een prijs van Grootste Gelul 2020.

  Waardeloos artikel.

  1. Blitzkrieg

   Meriadoc Brandebok :
   Quote : “Waardeloos artikel.”
   Wat denk je dat ik van jou reaguursel vind? Zeg ik daar iets van? Nee nou dan, dat siert me!

   1. Meriadoc Brandebok

    Ik heb liever dat je er wat van zegt, Blitz.

  2. Kretoloog

   “Dit artikel verdient een prijs Grootste Gelul van 2020”, schrijft Brandebok.

   Wij weten al wie de prijs Grootste Lul 2020 gaat krijgen. Dezelfde persoon namelijk die hem de afgelopen 5 jaar ook heeft gehad:
   Guus Gelul (pardon: Geluk).

   1. Start

    Aan die andere moet je geen lucht verspillen!

 7. Cootje

  De champagne verkoop stort in in Frankrijk en dat is niet erg want alles wat komt uit dat land is niet om mee te vieren , en een boycot van Franse goederen moeten we overwegen als hun ons leeg stelen , dus laat maar instorten die handel ze kunnen toch niet voor zich zelf zorgen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.