Denemarken doet het na versoepelingen ‘relatief goed’, voornamelijk door zich schrap te zetten voor tweede coronagolf

Denemarken is begonnen met fase twee van de strijd tegen het coronavirus: versoepeling van maatregelen. Het werd even spannend, en eigenlijk is het dat nog steeds, maar men is voorzichtig optimistisch. Al blijkt dat meer te komen door de ‘zet je schrap-maatregelen‘ dan door een verminderd risico op een nieuwe uitbraak.


Toen Denemarken enkele maatregelen versoepelde schoot het reproductiegetal (R0) van 0.7 naar 1.0. Dit was ‘op de grens‘ voor besluiten of versoepelingen moesten worden teruggedraaid, of dat er gewacht moest worden met verdere versoepelingen. In de week erop daalde het reproductiegetal weer naar 0.7. Maar het feit blijft dat er enige mate van onzekerheid is over dat cijfer. Dit wordt namelijk bepaald door het aantal testen dat wordt afgenomen en waarschijnlijk het aantal patiënten die zich melden.

Men blijft dus voorzichtig. Want de nieuwe versoepelingen gaan het risico natuurlijk wel vergroten. Kappers, winkels, bioscopen en musea gaan daar binnenkort weer open (of zijn dat al). Bottom line is dat er maar één besmet persoon zo’n drukke toko binnen hoeft te wandelen en je bent vrijwel direct weer terug bij af. Dit lijken ze daar maar al te goed te beseffen, en tóch zijn ze voorzichtig optimistisch!

De Deense premier heeft tijdens een persconferentie de Deense strategie toegelicht. Er komt een ‘effectief traceersysteem’. Klinkt als een soort corona-app, maar dit wordt in het artikel niet verklaard. Verder wil hij zieken isoleren, zodat ‘de infectieketen kan worden doorbroken’. Ook wordt de testcapaciteit opgevoerd. Praktisch hetzelfde als wat de Nederlandse regering zegt te (willen gaan) doen. Maar mogelijk verschilt men van elkaar bij de uitvoering ervan.

Dat creëert de mogelijkheid voor een toetsing van strategie en beleid. Door de Deense aanpak te vergelijken met de Nederlandse, kunnen we kijken of iets werkt en leren van elkaar. Maar ik vraag me af of daar ruimte voor gaat zijn. Want de kans zit er natuurlijk dik in dat er daardoor vraagtekens worden gezet bij bepaalde beslissingen, handelingen en verklaringen. Eigenlijk net zoals de discussie over de effectiviteit van mondkapjes. Ik heb het idee dat er een enorme beerput is ontstaan, die ook met wob-verzoeken niet volledig open zal worden getrokken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Steven Opti

  Rode Wout weer.. zucht. Telkens weer wat nieuws om de mens bang te houden. Dit is echt een copy van opper viroloog Marion. Nu.nl of NPO past beter bij jou. Wanneer vertrek je?? Maar heel DDS mag ondertussen wel opgedoekt worden met de linkse msm berichtgeving de laatste tijd.

  1. Jack Flash

   Marion Koopman en Sylvana Simons allebei op een bezemsteel.
   Eucalypta & de zwarte heks.
   Whoehaha!

 2. Kretoloog

  De virologen voelen haarfijn aan dat de media de belangstelling voor hen gaat verliezen. Dus komen ze met nieuwe horrorverhalen aanzetten, onder de noemer: 2e golf Corona.

  Helaas, het momentum is voorbij. De wereld keert weer terug naar normaal. 3 maanden is welletjes geweest. Zelfs onze Wout ontkomt daar niet aan!

  Nu de scherven bij elkaar rapen, want er zijn wel heel veel vaasjes stuk geslagen.

  1. Jack Flash

   Kretoloog@ Mooi verwoord++

 3. lotje

  Die hebben natuurlijk een regering die tenminste nog wat onderneemt voor de burgers. Wij hebben een regering die niets doet niet andere luistert en met de handen in het haar zitten. Stond erbij en keek ernaar. En laat de RIVM regeren met valse informatie omdat Rutte een dombo is. Kun je ook niet anders verwachten van een boekhouder.

 4. JochemX

  “Bottom line is dat er maar één besmet persoon zo’n drukke toko binnen hoeft te wandelen en je bent vrijwel direct weer terug bij af”. Wout hoe weet je dat? Heeft Osterhaus je dat verteld? De goede resultaten hebben alles met het lekkere weer te maken en de luchtvochtigheid, weinig met de maatregelen.

  1. Annie Klavan

   Hoe weet jij dat?

 5. fisufisu

  Pfffffffffffffffffffffffffffffffffff het goede nieuws gelijk even ontkrachten door angstnieuws

  1. Annie Klavan

   Maks?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.