‘Door de coronacrisis is er kans op een bankrun bij in zwaar weer geraakte ABN AMRO en ING’

Twee van de drie grootste Nederlandse banken, ABN AMRO en ING Bank, melden dat ze in zwaar weer verkeren. Nu al zulke slechte berichten, en het coronavirus is pas drie maanden onderweg. Dit extreem slecht nieuws, zelfs beangstigend: het schrikbeeld van een run op de bank doemt op.

Over de eerste drie maanden van het jaar heeft ABN AMRO een verlies geleden van 395 miljoen euro. Het is voor het eerst in 6,5 jaar dat de bank in de rode cijfers duikt. Vorig jaar was er over dezelfde periode nog een winst van 478 miljoen euro. ABN AMRO had al gewaarschuwd dat de resultaten negatief zouden zijn. Dat heeft onder meer te maken met een groot verlies bij een Amerikaanse klant. Door heftige bewegingen op de aandelenbeurzen bleek dit investeringsfonds niet in staat te zijn om aan kapitaaleisen te voldoen: verlies 183 miljoen euro. ABN AMRO zette ook geld opzij als bedrijven en consumenten leningen niet terugbetalen door de coronacrisis: 511 miljoen euro. Ook is er vermogen opzij gezet voor relaties in de olie-industrie: 1,1 miljard euro. Voor de rest van 2020 is 1,4 miljard euro gereserveerd. ABN AMRO is in meerderheid eigendom van de staat, dus belastingbetalers. De bank keert dit jaar geen dividend uit, evenals andere Nederlandse banken. ING maakte dat door corona de winst met 40 procent daalt.

Dit extreem slecht nieuws. Het is zelfs beangstigend nieuws onder de gegeven financieel-economische omstandigheden. Dit hangt vooral samen met het relatief hoge eigen woningbezit van Nederlanders. De eigen woning maakte in 1970 22% van het totale gezinsbezit uit, in 2010 was dat gestegen tot 60% en door de felle waardestijging is dat opgelopen tot meer dan 70%. De eigen woning is het belangrijkste vermogensbestanddeel. De waardeontwikkeling van het eigenhuis Nederlandse particulieren is dus van groot belang voor de vermogenspositie van gezinnen. De Nederlandsche Bank, DNB, wijst erop dat de huizenprijzen de afgelopen jaren hard zijn gestegen, de laatste drie jaar gemiddeld met bijna 8 procent per jaar. Maar de inkomens van huizenbezitters groeiden minder hard mee. Starters en ‘doorstromers’ lenen het maximale bedrag dat ze kunnen krijgen, vooral door de aantrekkelijk extreem lage rente. Als de huizenprijzen instorten, zullen consumenten ongetwijfeld in problemen komen. Als ze bij een crisis hun baan verliezen, kunnen ze mogelijk hun hypotheek niet meer betalen. De banken moeten dan op de leningen afschrijven en zitten met een huis wat minder waard is geworden.

Hamvraag nummer één: gaan de prijzen van woningen instorten? Dat is nog steeds niet het geval, maar blijft dat zo? Hoe groot de schade die het coronavirus aanricht op de Nederlandse economie is nog niet geheel duidelijk, maar de daling van de economische groei is ruim 7%. Dat is een dreun die doorwerkt naar alle sectoren van onze economie, inclusief particuliere huishoudens.

De werkloosheid loopt sterk op, waardoor we moeten verwachten dat er gezinnen in de problemen om hun hypotheken af te lossen. Banken zijn verplicht om meer buffers achter de hand te houden voor de hypotheken die ze verstrekken. Toezichthouder DNB is bang voor zware klappen voor de banken mochten de huizenprijzen instorten. Daarom werden ze verplicht zich beter voor te bereiden. Het komt erop neer dat Nederlandse banken in totaal 3 miljard euro extra aan kapitaal moeten aanhouden. Uit zwaarweerscenario’s van toezichthouders blijkt dat de verliezen bij banken fors kunnen oplopen: de buffers verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zo’n zwaarweerscenario doet zich nu voor. We mogen er gif op innemen dat ze bij DNB nu erg zenuwachtig zijn. Sinds de kredietcrisis hebben banken hun buffers weliswaar verbeterd, maar als de huizenprijzen dalen en de hypotheekschulden ‘onder water’ komen te staan waardoor banken oninbare schulden krijgen, dan is de ellende niet meer te overzien, ‘sauve qui peut”!

Het schrikbeeld van een run op de bank doemt op. Beelden die we nog niet zo lang geleden kennen in Griekenland. Waarom zouden we er hier van gevrijwaard zijn?

Hamvraag nummer twee: zullen onze banken kunnen dan zomaar ernstig in de problemen komen? De Rabobank is daar zeker niet van uitgezonderd als een notoir forse hypotheek verstrekker.

In een crisissituatie is er een hoop volatiliteit. Dan kunnen er uitzonderlijke gevallen optreden, zelfs bij klanten waar je al lang bij bent”, zegt Robert Swaak, de nieuwe topman van ABN AMRO. Hij kan z’n borst nat maken. “In bankieren en in ondernemen zal altijd enige mate van risico’s zijn.” Understatement. De bank onderzoekt wat er moet gebeuren met het bedrijfsonderdeel waar deze twee klanten onder vielen. Mogelijk wordt erin gesneden. Maar wie wil kopen in deze markt?? “Dat heeft te maken met de winstgevendheid en of de risico’s van sommige onderdelen in lijn zijn met het risicoprofiel van de bank. Dit reken ik tot een van mijn prioriteiten. De kern van de bank gezond is. Zonder de tegenvallers had ABN AMRO winst gemaakt.” Zelfs deze mededeling kan lang niet geruststellen, eerder het tegendeel. De financieel-economische situatie van Europa is uiterst fragiel, die van Nederland is fragiel, die van de banken is fragiel en die van particuliere huishoudens is zelfs bijzonder fragiel. Zet alle zeilen bij, er is extreem slecht weer op komst…

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. lotje

  Rutte bedankt

  1. Politiek Profeet

   Pinokkio bedankt he….maar niet heus klojo…

  2. Antihedo

   We mogen Rutte inderdaad wel bedanken. We doen het economisch een stuk beter dan onze buurlanden.

 2. Duckday

  De huizen prijzen zijn veel te hoog. Dank zei de EU en EURO gaan we gewoon naar de kloten in Nederland Het is toch bezopen dat een gewoon rijtjes huis 650.000 euro moet opbrengen en er dan nog halve zolen zijn die overbieden .Geem medelijde ook niet met die banken. We moeten gewoon uit de EU en EURO en grenzen dicht. Dit kasbinet moet snel weg .
  Stem PVV of FvD daarna exit nl

 3. Cootje

  Over de banken had ik het hier gisteren al , toen vroeg een mafkees hier of ik van het ministerie van economische zaken was. Ik zei gisteren let op de cijfers van ABNAMRO en de gevolgen daarvan , en let op de zuid Europese banken , want die hebben oogluikend door de ECB toegestaan / dragi/ veel te veel van hun eigen land aan obligaties op hun conto staan , en dan kan de ECB bijdrukken wat ze willen het blijft monopolie geld en die zuid Europese banken gaan failliet en dan is het dominosteentjes aan het rollen. Het enige positieve is dat het gedrocht in Brussel mee gaat in de kattenbak. Over 50 jaar staat in de Chinese geschiedenisboekjes Nederland WAS een rijke provincie van Europa

 4. Alfred Bentinck

  Frits Bosch maakt zich met het plaatsen van dit soort paniekerige berichten medeplichtig aan een bankrun.

  1. Cootje

   Je kan het ook wegkijken

  2. Bas1974

   Bentinck je kan beter smoel houden in plaats hier onzin te plaatsen, je hebt op alles en iedereen commentaar je onderbouwd nooit wat en het enigste wat je hebt is een grote bek. ga eens werken man in plaats van de staat te teren. zulk tuig zoals jou werden namelijk na de oorlog voor het voor peloton gezet. en nog iets ik ben geen vriendelijke mijnheer met een heggenschaar ik ben een persoon die jou zonder pardon kan leten omleggen. hou daar rekening mee dat dat nog is kan gebeuren

   1. Alfred Bentinck

    “en nog iets ik ben geen vriendelijke mijnheer met een heggenschaar ik ben een persoon die jou zonder pardon kan laten omleggen.”

    Deze akelige bijdrage is gemeld aan de redactie.

    1. Sleipnir

     Krijg je al een Wilders gevoel bunzing?

     1. Jack Flash

      Bewijs dat bunzing een NSB’er is.

     2. Alfred Bentinck

      De NSB is al 80 jaar geleden opgeheven.

      Je kunt niet alles weten, natuurlijk.

     3. Sleipnir

      Ik gun je Bas1974 van harte, veel succes Bas!

   2. kees cup

    U bedreigd iemand op dit forum met de dood (omleggen), met deze manier van discussieren verleent u “rechts” zeker geen dienst, gaat u toch eens gezellig bijpraten met ene meneer Breivik in Noorwegen, iemand die ook veel schade aan rechts heeft toegebracht.

    Overigens doet uw taalgebruik mij een beetje aan dat van Bullshit denken maar dan met een doodsbedreiging erbij.

  3. Blitzkrieg

   Bunzing : Ga je toch lekker Pinkeltje lezen.

   1. Antihedo

    Pinkeltje is een te hoog niveau voor mij. Hier is het niveau wat lager. Dan snap ik het tenminste.

 5. Cootje

  In januari schreef ik al dat we eerst Corona onderschatten , en de gevolgen daar van zijn een zeer zware recessie die de jaren 30 doet verbleken , en dat de volkstuintjes weer populair worden. Zuid Europa gaat het eerste direct gevolgd door het noorden . Schulden worden onhoudbaar en die zijn rijkelijk aanwezig in Europa , opkomende economieën met zuid Europa zijn de eerste slachtoffers , en 4 miljard mensen in Azië die geen werk en geen inkomen meer hebben wordt een gevaarlijke cocktail

 6. Jack Flash

  Het zien aankomen van misère maakt het extra schrijnend.
  Thanx klootzak rutte.

 7. Lugor

  De mensen die Fritz serieus met nemen, mogen rustig hun centjes van de banken halen.
  Geen bank die daardoor in de problemen komt.

  1. Cootje

   Ik weet het maar voor particulieren het moeilijk is , maar een dollar rekening bied uitkomst . De dollar zit ook onder een schuldenlast , maar de euro is in de wereld een bijzaak muntje net als de renminbi .

 8. Sabreur

  gewoon een keer ophouden met die mega-systeem-banken. Gewoon opsplitsen in een consumer en corporate bank, waarbij alleen bij de eerste een garantieregeling geldt. Mogen de criminele speculanten lekker de risico’s nemen die ze willen.
  Rente krijg je toch al niet meer, dus van mijn geld hoeven ze die risico’s niet te nemen.

 9. redlum

  er komt veel onrust in de wereld geen werk geen geld Rusland geen geld door lage olie prijs zuid europa helemaal een probleem we staan dichter bij een derde wereld oorlog dan dat we ooit hebben gedaan je ziet nu we zijn allemaal van elkaar afhankelijk!

 10. fusilier

  Heb een originele safe kluis van Lips ,dat ding weegt 300 kilo.

 11. AntiPartijKartel

  Even goed lezen. Men reserveert alvast geld om mogelijke verliezen op te vangen.
  Daardoor heeft men verlies maar het is een boekhoudkundige actie.
  De banken zullen echt niet ineens ondergaan, omdat ze juist reserveren voor de komende periode.
  Niet te snel paniek nieuwsberichten gaan verspreiden!

  Uiteraard is het mooi om verlies te hebben op papier, zodat de banken ook om steun kunnen vragen. Dus nogmaals, goed tussen de regels doorlezen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.