Het uitsluiten is weer begonnen! ‘CDA-voorzitter Ploum wil NIET in een kabinet met FVD’

Het CDA laat nu al voorzichtig zien welke koers ze willen gaan varen tijdens de naderende verkiezingscampagne. Ze kiezen voor de linkse koers van Hugo de Jonge! CDA-voorzitter Rutger Ploum zet een samenwerking met het Forum voor Democratie op een zijspoor. In een brief aan de leden van zijn partij schrijft hij een samenwerking met Thierry Baudet niet te zien zitten.

Even was er de hoop dat we in Nederland niet langer partijen bij voorbaat zouden uitsluiten. In Noord-Brabant besloten het CDA, FVD, VVD en een lokale partij namelijk een provinciale coalitie te smeden. De leden van het CDA zien deze samenwerking wel zitten, maar het partijbestuur van de christendemocraten kiest voor een radicaal andere koers.

In een brief aan de leden van het CDA schrijft partijvoorzitter Ploum:

“Meerdere uitspraken van de politiek leider van FVD zijn in mijn ogen niet verenigbaar met de principes die wij als CDA hoog houden. Voor ons als partij is leidend dat partijen met wie wij willen samenwerken de pijlers van onze samenleving en rechtsstaat onderschrijven in plaats van afbreken”.

Het klinkt allemaal quasi filosofisch, maar eigenlijk zegt Ploum zoveel als: ‘Ik kies liever voor een linkse koers van mijn partij en schuif daarom het liefst Hugo de Jonge naar voren als kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2021’. Hoe de gedoodverfde concurrent van De Jonge en publiekslieveling Wopke Hoekstra hier over denkt is niet bekend, maar wel interessant. Ziet hij een samenwerking met FVD dan wél zitten, bijvoorbeeld?

Enfin, het maakt niet uit welke partij (links of rechts) wordt uitgesloten, feit blijft dat het gewoon reinste minachting van de kiezer is.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

59 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Baudet heeft gezegd dat elke partij, van rechts tot links, cultuur-marxistische clubs zijn die Nederland willen vernietigen. Thierry zal ongetwijfeld tranen met tuiten halen. Maar door zijn eigen wangedrag is het vrij logisch dat steeds meer mensen niet meer met Forum willen samenwerken.

  Als Baudet zo graag met anderen wilt samenwerken, moet hij zijn toon matigen. Zijn woorden zijn dikwijls weerzinwekkend en dat geldt niet minder voor de eindeloze stroom van leugens en complottheorieën due hij maandelijks uitstort.

  1. truletwiesje

   “Als Baudet zo graag met anderen wilt samenwerken, moet hij zijn toon matigen”

   Nee hoor dat moet Baudet helemaal niet, dat doen alleen maar de rubberen ruggetjes, en daar lopen er nogal wat van rond in Den-Haag..
   Het is natuurlijk een schande dat een partij uitgesloten wordt, een partij die immers demo (volk) cratisch (heerst) gekozen is, jullie linkse ratjes hebben daar altijd jullie mond vol van maar nu even niet…

   1. AnnetKlaver

    Het FvD is in N-Brabant toegetreden tot het kartel.
    Over rubberen ruggetjes gesproken ☺☺☺☺

    1. truletwiesje

     Aldus annaantichristnazisympathiereinoudbrendaaytaswatcherklaver

     1. Annie Klavan

      Maks666?

     2. Canta

      annaantichristnazisympathiereinoudbrendaaytaswatcherklaver

      Grappig dat, wanneer je met je eigen woorden gevangen wordt, dat je antwoord is.

     3. Lotje Tik

      En weer voelt zich dr eentje aangesproken.

  2. Dirk Derksen

   “eindeloze stroom van leugens“

   In dat geval kunnen ze het waarschijnlijk zeer goed vinden met de VVD, en eigenlijk weet de VVD ook wel dat ze toch echt met het FVD het meeste raakvlak hebben.
   CDA is allang op z’n retour. Nederlanders zijn steeds minder gelovig.

 2. Lugor

  Het klinkt allemaal quasi filosofisch, maar eigenlijk zegt Ploum zoveel als:

  Ik word altijd voorzichtig als een redacteur uit gaat leggen dat een spreker eigenlijk iets anders bedoelt dan hij zegt.
  Of vertaalt Kenneth het naar een uitspraak die hier op afkeuring kan rekenen?
  Of ziet Ploum juist een samenwerking met de rechtse VVD zitten?

 3. AnnetKlaver

  Ploum ziet het niet zitten maar zoiets wordt op een congres beslist.
  Zie CDA congres 2012 – samenwerking met PVV

  1. Lugor

   zoiets wordt op een congres beslist.

   Het klinkt allemaal quasi democratisch , maar eigenlijk zegt Annet zoveel als:
   Natuurlijk worden dit soort beslissingen bij het FvD helemaal niet democratisch maar dictatoriaal door Baudet genomen.

 4. lotje

  Hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha. Dat is ook niet nodig. De FvD en de PVV worden zo groot dat ze deze zooi helemaal niet nodig hebben. Straks staan ze weer te slijmen van mag ik mee regeren. CDA sukkels.

  1. AnnetKlaver

   Je moet bij het toneel..

   1. LifeBuddy

    Toen Geertje Wilders gedoogsteun voor het kabinet gaf, Kwam de media bij de cda met de vraag of de PVV wel de Goede partij was. JA hoor riepen ALLE cda érs ,daar is niets mis mee. Ha Ha, moet je je niet afvragen hoe ze bij het cda met een Natte vinger over te halen zijn.

   2. Henk Albarda

    Idee om uw inhoudsloze reacties op joop.nl en nu.nl te plaatsen? Daar krijgt u vele plusjes, hier uitsluitend kraak reacties.

 5. Piet51

  Ik snap niets van de ophef hier. Het CDA geeft nu al duidelijkheid en dat lijkt me heel goed. Want dat betekent, dat kiezers nu al kunnen zien wat er met hun stem wel of niet gebeurt. Dan hoeven ze niet in spanning af te wachten wat er na de verkiezingen bekokstoofd wordt.
  Partijen maken partijprogramma’s waar kiezers inhoudelijke informatie krijgen. Tot nu hielden partijen vaak de kaarten voor de borst als het ging om toekomstige coalitiepartners. Maar daar geeft het CDA nu ook duidelijkheid over. Ik ga ervan uit, dat andere partijen dat ook gaan doen. De kiezer wordt daarmee niet gepasseerd, want een coalitieakkoord moet nog steeds gefundeerd zijn op een meerderheid van de keizers, alleen zit daar v.w.b. het CDA het FvD niet bij.
  Die duidelijkheid zouden meer partijen moeten geven. Als het FvD (en eventueel ook de PVV) heel groot wordt, daar kunnen hun kiezers voor zorgen, ontstaat er natuurlijk weer een heel andere wereld en dat is nu precies de essentie van democratie.
  Merkwaardig genoeg wordt er nu door het CDA over de PVV niets expliciet gezegd.

  1. Bullshit16

   Piet51
   Heel goed stel dat fvd de grootste word fvd heeft al gezegt niemand uit te sluiten zal die schuit cda dan nog zeggen van nee of zou de cda dit weer gebruiken als dreiging
   Van pas op stem niet op fvd
   Ik zeg stem niet meer op partijen die bij voorbaat al zeggen ik sluit fvd en pvv UIT wand dat zijn juist de dictators partijen en dat zijn er een hoop
   Democratisch man laat mij niet lachen
   Stem fvd of PVV uit de eu

  2. Vraagtekentje

   Over welk land hebt u het? Ik ken namelijk geen land met meerdere keizers.

   1. Piet51

    @Vraagtekentje
    Goede vraag. In ieder geval om te zien dat je mijn reactie geconcentreerd meerdere malen hebt gelezen.
    Overigens had het Romeinse Rijk onder Keizer Diocletianus twee keizers. Één voor het oostelijk deel en één voor het westelijk deel. Dus zo onwaar was mijn beschrijving nog niet. Er werd alleen niet gekozen door kiezers. Er waren dus wel twee keizers die beslisten, maar geen kiezers.

  3. Henk Albarda

   Het CDA maakt met deze uitsppraak helemaal geen keuze. Ploum weet heel goed dat oa Groen Links CDA’er Hirsch Ballin netzolang door gaat met zijn idiote observaties totdat hij gehoor krijgt bij de CDA top.
   Met een kiezers geheugen van 2 weken tot een jaar, is iedereen deze uitspraak van Ploum bij TK 2021 allang weer vergeten.
   Alleen links laat zich als anti-democratisch horen, door FvD en PVV uit te sluiten.
   En laat nu links de afgelopen 18 maanden geen winst hebben geboekt in de peilingen!
   Ik hoop slechts dat Jetten partijleider wordt van D66 (helaas weinig kans), dan zou D66 bij TK 2021 echte klappen krijgen.
   Nogal wat vrouwen met lege bovenkamer stemmen wel op terrorist kaag of op dictator ollongren maar niet op leeghoofd jetten.

 6. Kretoloog

  Afgelopen weken zijn veel lokale CDA-afdelingen in actie gekomen om een uitspraak te eisen van het landelijke bestuur. Wel of niet samenwerken met FvD, waarbij de onuitgesproken eis natuurlijk is om dat NIET te doen.

  Tijden herhalen zich. Want 10 jaar geleden ging dat net zo, toen het landelijke CDA wilde samenwerken met de PVV. De tweespalt binnen het CDA deed velen uitwijken naar andere partijen.

  Maar de hardliners binnen die club leren niet van die geschiedenis. Principieel samen naar de hel: “Jeden Prinzipenreiterei fuhrt zum Teufel” zei Goethe al.

 7. Wim Roelofsen

  CDA sluit FVD uit, het wordt hoog tijd dat wij die partij CDA van Van Agt eens uitsluiten!!

 8. Mar

  “maar eigenlijk zegt Ploum zoveel als: ‘Ik kies liever voor een linkse koers van mijn partij en schuif daarom het liefst Hugo de Jonge naar voren als kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2021’.”

  Nee Kenneth, dit heet nu iemand woorden in de mond leggen (dat doen toch alleen linkse media). Sowieso is niet terug te vinden dat Rutger Ploum ook maar ergens iets van een voorkeur voor De Jonge of Hoekstra heeft laten blijken.

 9. ManusR

  Het CDA is allang niet christelijk meer en de democratie hebben ze ook aan de islam gegeven, niet dat die er iets mee doet maar je moet toch wat met je gristelijke principes dat iedereen gelijk is, behalve als je rechts stemt natuurlijk.

  1. Annie Klavan

   Volume?

 10. Beukman

  Baudet onlangs:

  VVD en CDA zijn er als onderdeel van de ‘cultuurmarxistische linkse mainstream’ op uit om Nederland te vernietigen.

  Dat lijkt me duidelijk zat. Beter dan maar meteen duidelijkheid scheppen en eieren voor je geld kiezen. Er is toch geen vruchtbare samenwerking mogelijk met een partij die meent dat je Nederland naar de filistijnen wil helpen?

  1. Henk Albarda

   Beukman, rationeel en logisch nadenken is voor u een echt probleem.
   De kiezer heeft bewezen een geheugen van 2 weken, de meeste misschien 6 weken. Uw geheugen is net 1 dag.
   Rutte is per Rutte III direct aan de slag gegaan met Groen Links (hij is lid) samen te werken. Volkomen terecht dus heeft Baudet die observatie gedaan.
   Dat heeft geen enkele invloed op een samenwerking met VVD en CDA, en indien, dan een positieve, nl dat de kiezer bij TK 2021 of TK 2025 naar FvD of evt PVV uitwijkt.
   Daarbij worden uw vriendjes, Groen Links, D66 en groen links VVD behoorlijk te kijken gezet.

 11. Paardenmiddel

  Ik heb ook het idee dat Baudet veel zetels wint. Zeg: 13 zetels. Wat gebeurt er dan met de samenwerking. Want ze hebben de pvv mee (die alles weet over uitsluiting), en deels de sgp.
  Wanneer wordt iemand MP??
  Ik wil zo graag van Rutte af.

  1. Brenda Welsh

   Deels SGP? Dat klinkt komisch, een zondags partij ?

  2. Marija

   Ik hoop dat we heel die op macht beluste zittende regeringskliek eens goed kunnen doorspoelen en zuiveren.
   Die zitten er echt niet voor ons of het landsbelang.
   En pas op voor VVD die uitslagen m.i. met het grootste gemak zal manipuleren, links of rechtsom, maar het MOET de grootste partij blijven.
   Wat dat betreft zijn wij niet beter dan een bananenrepubliek.

 12. FJ

  En dan komt een coryfee als Hirsch Ballin in het geweer, zwaar katholiek, maar geen enkele scurpules als zijn eigen ego niet voorop staat.
  Dezelfde man joeg Julio Poch over de kling, terwijl deze man onschuldig bleek, maar werd uitgeleverd om het geweten van Hirsch Ballin te sussen. Intussen is hij regelmatig bij zijn katholieke kerk te biecht gegaan om zijn geweten op te schonen. De grote hypocriet.
  Van dat soort schijnheilige CDA-ers moet je het niet hebben, zelf pek op het hoofd en maar wijzen naar een ander. In dat opzicht lijkt hij zelfs op Trump.

 13. EvertB

  Kenneth schrijft:

  “Enfin, het maakt niet uit welke partij (links of rechts) wordt uitgesloten, feit blijft dat het gewoon reinste minachting van de kiezer is”.

  Die conclusie kun je toch niet trekken na de volgende vaststelling van het CDA?

  “Voor ons als partij is leidend dat partijen met wie wij willen samenwerken de pijlers van onze samenleving en rechtsstaat onderschrijven in plaats van afbreken”.

  Vrijwel Kamerbreed wordt de visie van het CDA onderschreven. De kiezer weet dus vooraf wat een stem op Forum betekent.

  1. Marija

   Als de kiezer beslist dat PVV en/of FVD de grootste partijen worden, waarom heeft CDA dan het recht hen buiten te sluiten?
   De kiezer beslist en alleen de kiezer, geen gristelijk achtergebleven van Agt/CDA.
   Volgens mij is die Van Agt zwaar dement.

   1. Brenda Welsh

    Het ziet er niet naar uit dat de voorkeur van de kiezer voor een van die partijen massaal gedeeld wordt. Het blijft wel aardig om er over te discussieren. Voorlopig is het luchtfietserij.

 14. DennisEijs

  Ze vragen zich nooit af of anderen wel trek hebben om met hen in zee te gaan. Een verdeelde partij, waarbij de C bij sommigen staat voor conservatief, en bij anderen voor Christelijk. Oud en nieuw testamentelijk dus.
  En islam ondersteuners omdat ze bang zijn om hun eigen religieuze privileges kwijt te raken. Heel sneu clubje dus.

 15. Vogel

  Wat ben je toch voor een partij als je bij voorbaat al anderen uitsluit. Dan heb je toch schijnt aan de kiezers.
  Cda heeft volgens de peilingen weer iets meer zetels, en gelijk weer een grote bek. Ik zoek een partij die alle opties open houd. Wie is die Ploum laat hem z’n bek houden, en doe wat de kiezers willen. En mischien mag hij ze dan vertegenwoordigen

 16. Piet51

  Uit het gedrag van Wilders en Baudet in de Tweede Kamer kun je maar één conclusie trekken: Ze willen helemaal niet in en kabinet met VVD, CDA, D66, e.a. Hun uitspraken zijn zo scherp, afkeurend, onfatsoenlijk, respectloos, dat ze er geen andere bedoeling mee kunnen hebben dan uitgesloten te worden voor een toekomstige coalitie. En die uitsluiting vooraf geeft natuurlijk weer heel veel stof voor gespeelde woede-uitbarstingen in de Kamer.

  1. Lodewijk Raevensburgh

   Het is inderdaad hypocriet en leugenachtig, Piet51. Ze doen alles om mogelijke coalitiepartners te diskwalificeren om vervolgens moord en brand te gillen als ze worden afgewezen voor samenwerking.

   Wilders sloot overigens eerder samenwerking met GL en de VVD onder leiding van Rutte ook al een expliciet uit.

   1. Kretoloog

    Lodewijk ‘Asscher’ Raevensburgh?

    1. Lodewijk Raevensburgh

     Heb je echt niets meer in te brengen, trieste sukkel?

  2. Rosasolis

   Piet51. Het is nu al duidelijk wat de plannen van FvD, PVV en SGP zijn: onze sterke
   VVD en CDA coalitite proberen te overheersen door steeds meer (mannelijke) extreem- rechts leden te lokken, en ons huidige liberal-conservatief regering weg te werken.
   Zij hebben geen enkele waardering voor wie dan ook in ons huidige coalitie, en zij
   gaan door met alleen agressief, heel domme pesterijen. Zij zullen steeds meer van alles en nog wat doen om te trachten ons huidige regering kapot te krijgen…TV talk shows, Twitter, sensatie stunts. Niets nieuws. Veel van deze technieken komen vanuit Amerika.
   Baudet is niets meer dan een copy-cat. Hij neemt veel over van de groot-bek dictators, zoals Trump en Orban van Hongarije. Wilders doet niets anders dan “boos zijn”.

  3. Meriadoc Brandebok

   Inderdaad, het is allemaal een grote act.

  4. Canta

   Klopt helemaal, alleen de stemmers op PVV en FdV hebben dat niet door.
   Vandaar dat, als hun voorman de verontwaardigde onschuld speelt, klagen zij met hen mee.

  5. truletwiesje

   Uit het gedrag van leugenclown Rutte alle cda-ers, pvda-ers, glsers etc etc kun je maar één conclusie trekken: Ze willen helemaal niet in een kabinet met de PVV en FvD.
   Hun uitspraken zijn zo scherp, afkeurend, onfatsoenlijk, respectloos, dat ze er geen andere bedoeling mee kunnen hebben dan de PVV/FvD uitsluiten voor een toekomstige coalitie.
   Het is ondemocratisch te noemen om partijen bij voorbaat uit te sluiten met name de enorme hoeveelheid mensen die hebben gestemd op de PVV en FvD worden ondemocratisch buiten gesloten en dat in hun eigen land nog wel….

 17. Bes Tolen

  Een christelijke politieke partij is gericht op macht voor het christendom. Het is de innerlijke erkenning, dat op andere wijze die macht niet valt te krijgen in een democratie. Maar het is allemaal nog veel erger; het christendom is uit het winnen van daartoe opgezette oorlogen ontstaan en gehandhaafd. Een andere mogelijkheid had het christendom niet omdat het de mensen niet kon overtuigen. Immers redelijke argumenten behoren niet tot de grondslag.

  1. Dion Grauss

   Zeer eenzijdige benadering. Gespeend van een fiks aantal historische gegevens.

 18. Canta

  Ik lees overal verontwaardiging over het feit dat het CDA het FvD uitsluit.
  Wat daarbij opvalt dat sommige het hebben over het CDA van van Agt. De man die zijn premierschap eindigde in 1982. Dat er daarna nog 8 jaar Lubbers en 5 jaar Balkenende is geweest is ze waarschijnlijk ontgaan.
  Dan vraag ik me ook het volgende af, Stel dat na de verkiezingen blijkt dat er een meerderheid te vormen is van FvD met GL en SP. Hoeveel van jullie ( de aanhangers van FvD) zouden dan zeggen: DOEN?

 19. Rosasolis

  Weken geleden hebben meerdere CDA medewerkers bekend gemaakt dat zij geen enkele samenwerking met FvD zien zitten; waaronder E. Hirsch-Ballin en K. Ferrier. En nu komen er dagelijks steeds meer bezwaren van vele leden. Wij zien geen redenen om met een Extreem-rechts, racistisch partij samen te werken. Ook hebben vele CDA leden bezwaar tegen de uitspraken van Baudet dat vrouwen geen hoge functies in bedrijven of politiek moeten krijgen! Gelukkig hebben we nu Rutger Ploum die de sterke kant van
  ons CDA ledenaantal steunt, die steeds meer bezwaar tegen Baudet en zijn nieuwe
  racistisch partij hebben.

  1. Kretoloog

   CDA-ers als mevr. Rosa hebben altijd de mond vol over ‘verbinding’ en ‘bouwen’. En wat doen ze als eerste? Een muurtje optrekken om andersdenkenden uit te sluiten!

 20. Vliegenvanger

  De Nederlandse wetgeving moet veranderd worden. Zodat partijen niet uitgesloten kunnen worden door kortzichtige individuele linkse landverraders. Dit is compleet de Nederlandse samenleving de nek om draaien. Partijen waarop gestemd is en zetels hebben behaald moeten samen werken met overige partijen. En niet als kleine kinderen wij willen niet samen werken. Nee want dan hebben ze gezicht verlies. Stem die niet samen werkende partijen bij voorbaat al weg, dat zal ze leren. Democratie, laat me niet lachen. Zijn allemaal clown’s eigen zakken vullen, de rest kan stikken.

  1. Petrazoveel

   Organiseer dan ook gelijk even dat zetelroof niet meer mogelijk is.

 21. Braboworstenbroodje

  Ploum wil gewoon lekker deugen(in zijn belevingswereld) en ‘aan de goede kant staan’ ,dat is wel zo veilig(zolang je in de meerderheid blijft met meerdere die ook willen deugen)

 22. Dirk Derksen

  Als alle partijen tijdens coalitie vorming gewoon kijken naar de overeenkomsten ipv de verschillen, dan pas zouden ze de burger echt vertegenwoordigen en mag Nederland weer een democratisch land heten.

 23. Cycle25

  Opnieuw het bewijs dat de democratie in Nederland morsdood is, het “polit correct” citeert, dicteert, fileert, sorteert…in naam van een globalisme.

 24. Lex

  Er zullen hier op DDS wel aantal mensen zijn die dit omarmen nee ik ga geen namen noemen.

  Het partijkatel dat moet op het pluche blijven zitten en ons land nog meer naar de kloten helpen.

  Wanneer zijn we eens af van de kabinetten Rutten.

  De nederlanders hunkeren naar een ander politiek.

  Dus laten we volgend jaar of liefst eerder het partijkartel geen kans geven en hun afstraffen voor hun wanbeleid.

 25. Henk Albarda

  Kenneth, je hebt de uitspraken van de CDA partijvoorzitter overdreven.
  Punt 1 heeft de CDA voorzitter niets in te brengen dan lege briefjes, punt 2 heeft hij de uitspraak uitsluitend gedaan omdat hij groen links CDA’er en machtswellusteling Hirsch Ballin tot zwijgen wilde brengen.
  Asscher, politiek leider van de PvdA, beroeps-anti-semiet, zelf jood, en ANTI-democraat, heeft letterlijk FvD en PVV uitgesloten.
  Binnen het CDA is bovendien een machts strijd gaande met (helaas) evenveel kans op winst voor de jonge als voor iets WELdenkdender Wobke Hoekstra.
  Tenslotte tellen alleen uitspraken die op het moment van de Formatie Vorming worden gedaan.

 26. polleke67

  Een cordon sanitaire (uitsluiting van een politieke partij) is absoluut ondemocratisch. Partijen die hier aan meedoen, zouden uitgesloten moeten worden van deelname aan de regering….

 27. Drollevanger

  Ik heb het al vaker ergens gelezen. Onze democratie moet op de schop.
  Het volgende kabinet moet worden samengesteld naar het aantal kiezer dat op de partijen heeft gestemd. Dus:
  Heeft de VVD de meeste kiezers, dan volgt een kabinet met een VVDer aan het hoofd.
  Is de tweede partij wat kiezersaantal betreft Groenlinks, dan wordt die partij uitgenodigd als 2de aan dat kabinet deel te nemen.
  Als de volgende club wat aantal kiezers betreft de SGP, dan is dat de derde kabinetspartij.
  Kabinetsdeelname gerekend via aantal kiezers. Alleen zo krijg je een democratische meerderheid in de regering.
  En zo verder. Deelnemen aan het kabinet is verplicht via dat aantal kiezers. Dan zoek je maar overeenkomsten en ga je die uitvoeren.
  Deze methode zal er ook voor zorgen dat de splinterpartijen moeten aansluiten bij een grotere club die het dichtste bij hun eigen overtuiging ligt. Zijn we ook van die splinters die nergens over gaan af.

 28. Drollevanger

  Nog een keer.
  Onze democratie ligt op zijn kont via uitsluiting van personen en clubs. Daarom de volgende oplossing..
  Het volgende kabinet stellen we vast via het aantal kiezers.
  Heeft de VVD de meeste kiezers dan levert die de premier.
  Is de volgende partij wat aantal kiezers betreft Groenlinks, dan zijn ze als tweede aan de beurt.
  De volgende is bv de SGP wat kiezers betreft, dan volgen die in de kabinetsdeelname.
  De verdeling van kabinetsdeelname via hun aantal kiezers. Weigeren kabinetsdeelname verboden. Als je gekozen wordt moet je erin. Dan zoek je maar overeenkomsten op.
  Pas bij 75+zetels kan een regering worden gevormd, maar het mogen er ook veel meer zijn.
  Dit zal ook de wildgroei aan partijen oplossen. Een splinter zal zich als ze nog wat van hun standpunten willen verwezenlijken moeten aansluiten bij een partij die wat standpunten betreft het dichtst bij die van hen staat.
  Dus niks 1-manspartijtjes meer.
  Alleen op deze manier komen de meeste kiezers tot hun recht.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.