Kroegbaas in Groningen gaat open op 1 juni, Rutte op persconferentie: ‘ook met waterdicht protocol mogen sectoren niet open, eerst effecten berekenen’

De eigenaar van de Groningse horeca-zaak De Drie Gezusters is er klaar mee: ‘Mijn zaken gaan op 1 juni weer open‘, zei de kroegbaas. De overheid komt de afspraken volgens hem namelijk niet na. Premier Rutte kreeg hier een vraag over op de persconferentie. Hij zag het als een noodkreet, maar zei even later: ‘ook met waterdicht protocol mogen sectoren niet open, eerst effecten berekenen’.

H.E.L.P.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wordt overspoeld met berichten van ondernemers die het water aan de lippen staat. Waar het kabinet bij het aankondigen van het noodpakket nog de indruk gaf dat er, voor de eerste paar maanden, genoeg geld beschikbaar was, is dat beeld voor de horeca-ondernemers compleet aan diggelen. Groningse horeca-ondernemer Meijer zegt: “‘Alle vaste lasten lopen gewoon door, daarvoor kreeg je één keer 4000 euro. Dat is lang niet genoeg. (…) ‘Ik wil gewoon dat de afspraken worden nagekomen. Mensen worden verkeerd voorgelicht, we krijgen helemaal niet negentig procent van de loonkosten vergoed’, claimt hij. Volgens hem gaat het in de praktijk om 65 procent.”

Ja, niet zo gek dat als ‘het water aan de lippen staat’ je dan dreigt met het heropenen van je zaak. Bij de overheid heerst dat urgentiebesef kennelijk niet en wil het ook niet doordringen. Tenminste, als we de reactie van minister Hugo de Jonge lezen.

Premier Rutte gaf de Nederlandse horeca, of eigenlijk het hele bedrijfsleven, tijdens de persconferentie ook geen sprankje hoop. Allerlei protocollen en initiatieven die bedrijven, brancheorganisaties en individuele ondernemers verzinnen, zijn ‘mooi meegenomen’, maar zullen niet tot (gedeeltelijke) heropening van de betreffende sector leiden. Rutte wil namelijk eerst dat alle cijfertjes van alle corona-gerelateerde factoren worden meegenomen in het rekenmodel van het RIVM. En afhankelijk van wat daar uitkomt ‘kijken we verder’. Daar schiet je als horecabaas dus echt helemaal niks mee op. De overheid mag dus wel opschieten met compensatieregelingen, want straks wordt de situatie onhoudbaar (en begint de lockdown weer van voor af aan).

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

66 reacties

 1. lotje

  Rutte is gevaarlijker dan de virus. Huichelaar.

  1. B. Pascal

   Eerst China geloven, nu geen enkel risico lopen. Die handelaren kom ik elke dag tegen. Ze lopen nooit risico. Het soort van geleiders van succes. Maar ze zijn het succes nooit!

   1. Michel Bloemkist

    Fonzie?

  2. Vliegenvanger

   Je kan in Nederland beter gelukszoeker zijn, dan helpen ze je overal mee.
   Miljoenen naar ’t buitenland, maar het mkb de helpende hand reiken kent Rutte niet.
   Ze moeten ’t zelf maar uitzoeken.

 2. RPML

  Stap 1: Ondernemers die het water tot aan de lippen staat gaan zich niet meer aan de opgelegde regels houden van de ambtenarij en politiek die haar baantje toch wel houdt

  Stap 2: De politie gaat met harde hand ingrijpen, ondernemingen sluiten en ondernemers zwaar bestraffen

  Stap 3: De ramen gaan aan diggelen in Den Haag of erger…

  Tijdspad: maximaal 4 weken als de politiek niet héél snel ondernemers weer een kans geeft.

 3. Alfred Bentinck

  Rutte is voorzichtig, en mogelijk te voorzichtig, maar dat komt wellicht ook omdat de besmettingscijfers en sterfgevallen maar heel traag teruglopen.
  Als hij de teugels nu laat vieren bestaat er kennelijk een kans dat we over een maand weer een golf krijgen.

  1. JBoul

   Waar heb je het in godsnaam over? als we de teugels laten vieren bestaat er een kans dat we WEER een golf krijgen?? Er is helemaal geen sprake van een “golf”, er zijn minder/ongv evenveel doden als normaal.. Daarbij zijn er in heel NL 55 echte corona doden( mensen die sterven door ALLEEN corona ). Bizar hoe gehersenspoeld sommigen hier zijn …

   1. Alfred Bentinck

    Ik doel op de golf patiënten die de IC’s niet meer kunnen opvangen.

    1. Blitzkrieg

     Bunzing : Sinds wanneer maakte Rutte zich zorgen over de zorg en onze ouderen?

     1. JBoul

      Ja dat ook nog eens, afgelopen 12 jaar hebben zijn kabinetten de hele zorg afgebroken

     2. Original NL

      Sinds hij daarmee kan scoren Blitz….en het werkt!!

    2. weer woord

     Zeg dat dan meteen en niet pas als iemand je er op aanspreekt.

     1. Alfred Bentinck

      Ik verduidelijkte het nu. Ben je het ook met me eens?

     2. B. Pascal

      Rutte wil eerst die vervloekte anti democratische noodverordening er door drukken. Daarna kunnen we de lol wel op!

    3. JBoul

     Je bedoelt die ic’s die allemaal weg “bezuinigd” zijn?

     1. Alfred Bentinck

      Ik doel op de 2400 IC’s die voor deze crisis zijn ingericht, een knappe prestatie.
      Rutte en het RIVM voeren het beleid dat in nagenoeg alle landen geldt namelijk ‘flattening the curve’. Dat impliceert dat we nieuwe ziektegevallen accepteren maar wel binnen de medische capaciteit. Rutte en het RIVM zijn er kennelijk nog niet zeker van dat we met een opheffing van de lockdown binnen die capaciteit blijven.

      Of die afweging juist is kan ik niet beoordelen en, naar aanneem, jij ook niet.

    4. Racerfirst

     Oud nieuws!!!! Ic is weer op normaal circa 700!

   2. Rammstein

    JBoul, je praat tegen de grootste fantast en charlatan op DDS. Een nitwit die werkelijk nergens verstand van heeft, maar wel over een uitermate grote bek beschikt waar hij uitsluitend baarlijke nonsens uit kraamt.

    Vandaag is deze narcist al vele malen met feiten en argumenten onderuit gehaald op vrijwel elk onderwerp, maar door de betonnen bunker voor zijn kop blijft hij zijn kul uitschijten. Hij is al 89 keer geband van deze site maar net als onkruid komt deze simpele ziel steeds terug, tot ieders verdriet.

    1. Alfred Bentinck

     Je laat je weer kennen, R*ammstein. Een aandoenlijk beeld.

     Nog iets inhoudelijks te melden over het beleid van Rutte?

     1. weer woord

      Alsof jij ook maar iets weet van inhoud, moet jij niet muggenziften over spelling of zo?

     2. Bolland

      Ja, het was niks, het is niks en het wordt niks.

     3. Mario44

      schaamteloos varken

     4. Bas1974

      Alfred Bentinick als jij nu is met iets inhoudelijks te melden komt jou commentes zijn zoals gewoonlijk vol met onzin en hele grove leugens en onderbouwd nooit iets, jij loopt vaak te dreigen,te kleineren tegen mensen die niet in jou gedachte passen,dar flik elke keer. jij bent een hele grote egoist, je bent een figuur om van te kotsen

     5. Alfred Bentinck

      Bas1974, je bijdrage is in infantiel kreupel Nederlands gesteld.

      Mogelijk bedoelde je:

      “Alfred Bentinck, als jij nou eens met iets inhoudelijks komt?
      Jouw comments bevatten, zoals gebruikelijk, slechts onzin en hele grove leugens. Bovendien onderbouw je nooit iets; je loopt vaak te dreigen en je kleineert mensen die niet in jouw denkraam passen. Dat flik je elke keer. Jij bent een hele grote egoïst, je bent een figuur om van te kotsen. ”

      Dit is toch veel leesbaarder?

      Kun je een voorbeeld geven van een bijdrage van mij die slechts onzin bevat?

     6. Cycle25

      Infantiel kreupel, maar jij als Eurofiel zou toch Nederlands niet moeten promoten ? Jij bent en blijft een taalnazi, een hobby van Jole en consorten, het linkse tuig wat je voor elke scheet een gele kaart geeft.

     7. Racerfirst

      Ja rutte is waardeloze clown en dat gaat ie merken ook! Maart 2021!

  2. Blitzkrieg

   Bunzing : Rutte is helemaal niet te voorzichtig, die doet gewoon wat hem is opgedragen. Het volks slaafs en arm, allemaal corona leningen om het failliete systeem wederom verder op te blazen. De armen nog armer en de allerrijkste nog rijker.

   1. Original NL

    Rutte neemt geen enkel risico, als het aan de virologen ligt lopen we de komende 10 jr met mondkapjes.
    Kom op mark..durf eens initiatieven te nemen en geef de mensen hun vrijheid om zelf te beslissen terug.

    1. RPML

     Van een vriendje met 2 restaurants aan zee begreep ik dat inmiddels 1.000 restaurants op 1 juni opengaan; ze willen nog wel de 1.5 meter respecteren maar met daardoor gemiddeld nog maar 40% van de normale omzet is ook dat nog altijd niet de oplossing maar slechts een pleister op de wonde.

     Grootste probleem is het totale onbegrip van de baantjes-gegarandeerde politici en ambtenarij die de pijn pas als laatste aan de boom gaan voelen, als de economie compleet op z’n gat ligt

     1. Rammstein

      Ik had die burgerlijke ongehoorzaamheid en opstand al twee weken geleden verwacht. Rutte staat buiten de werkelijkheid.

     2. RPML

      We zijn geen Amerikanen… heb geduld 😉 In de USA loopt dit nog veel sneller ‘uit de hand’, het is wachten op de eerste burgemeester die een kogel door z’n kop krijgt omdat hij een restaurant sluit dat zich niet aan de regels houdt

     3. Meriadoc Brandebok

      Rammstein en RMPL zijn beiden ernstig wereldvreemd. Niet onwetend, maar wereldvreemd. De coronacrisis is geen mediahype, de politiek kent de consequenties van de lockdown (vandaar het steunpakket voor de ondernemers van zoveel miljard) en Nederlanders radicaliseren niet.

  3. Racerfirst

   Kijk dat is het gevaar!
   Rutte en Rivm(zijn maar waardeloze ambtenaren!) geloven op puppy ogen en lach!
   Of we nou een dag of weekend hadden met veel of weinig lui binnen 1,5m. bij de cijfers komen er geen pieken en dalen!
   Zeker bij sterfte niet! Gaan heel geleidelijk omhoog en omlaag!
   Ik geloof meer in maurice de hond dat de lucht icm temp. het veel meer verspreid!
   Ps virulogen beamen het maar DENKEN dat t meevalt!

 4. fusilier

  Rutte kan best zelf de helft van zijn loon inleveren, laat hij maar een voorbeeld nemen aan Trump.

  1. Antihedo

   Ik zit er niet op te wachten dat Rutte het belastingstelsel wijzigt in het voordeel van zichzelf.

 5. Bullshit16

  Nee Rutte doet het goed bah wat een kwal rutte zit niet te wachten om de boel weer los te gooien opdracht van brussel ze zijn doodsbang dat die demonstraties en de die geele hesjes weer gaan demonstreren het word tijd dat we met elkaar naar den haag gaan om dat tuig Rutte een lesje leren

 6. B. Pascal

  h**ps://stopdenoodwet.petities.nl/?t=Stop+de+noodwet%2C+laat+u+uw+rechten+niet+afnemen

 7. B. Pascal

  RUTTE WIL EERST DIT, GRONDWET AANPASSEN. MET ANTI DEMOCRATISCHE GRONDEN. WELKOM IN DE PROEFTUIN VAN DE EU. DE EENMENINGSMAATSCHAPPIJ.

  h**ps://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5103601/spoedwet-corona-grondwet-noodverordeningen-den-haag

  1. Politiek Profeet

   Burgerlijke ongehoorzaamheid gaat straks verder als opstand en nog verder als anarchie….het komt gelukkig steeds dichterbij…

   1. RPML

    De overheid laat DGA’s compleet in de steek, zorgt alleen maar voor de werknemers maar alle vaste lasten en inkomen van de DGA valt compleet weg. En dat zijn degene waar de overheid straks de rekening ook nog eens neer gaat leggen. Grote corporates worden gered met gemeenschapsgeld, de werknemer wordt gered met gemeenschapsgeld, de lening voor 7 mln werknemers die de overheid afsluit is 12k pp. Dat kan 5% van werkend Nederland ooit opbrengen (die krijgen zoiets nooit geleend bij een bank) en mogen dus de ondernemers (DGAs) gaan opbrengen. De grote corporate jongens betalen praktisch geen VPB. Kortom, DGAs worden in de steek gelaten, zijn hun pensioen kwijt en krijgen hierna de rekening gepresenteerd voor een actie van de overheid (de garantiebaantjes mensen) waar ze sowieso op tegen waren.

    Het topje van de ijsberg zijn de kroegbazen en restauranthouders, denken ze in Den Haag dat die nog rustig komen overleggen? Voor de boeren was het nog een ver-van-mijn-bed show, voor DGA’s is het gewoon morgen…

   2. Racerfirst

    Ik hoop dat het virus muteert in virus alleen voor lui in politiek, ambtenaren, hand ophoudende niksnutten die links lullen en rechts vullen!!!

  2. Bullshit16

   Pascal
   Zo ist precies daar zijn ze mee bezig dat hoor je ook niet bij npo alles gebeurd achter gesloten deuren pas als die grondwet er is dan mogen we weer naar buiten demonstreren en actievoeren word verboden kortom wij als burgers worden mond dood gemaakt er moet nu wat gebeuren anders word het een noord Korea

   1. B. Pascal

    Maar wij hebben een geuzenvlag. Oranjewitblauw, dat 3x op een vlag.

    Geuzen blijven! Aan al de methoden die men gebruik zit een stekker.

 8. fusilier

  De zorgwerkers hebben een contact beroep, en de kapperszaken moeten dicht blijven. En met honderden naar Ikea mag wel.

 9. JFU

  Het RIVM is blijkbaar heilig, ondanks de kortzichtigheid van deze instantie. Met een minister president die last heeft van tunnelvisie is de economische ramp een feit.
  Onbegrijpelijke besluiten worden genomen. Tandartsen die vlak boven de monden van patienten hangen,mogen weer beginnen, en kappers die achter de klanten staan en alleen de haren knippen nog steeds niet. En dat zijn nog maar enkele voorbeelden van een zwalkend, niet te begrijpen beleid. Geen wonder dat er meer en meer onvrede komt.
  Met sommige handhavers die zich gedragen als de gestapo van weleer komt er een moment dat het totaal uit de hand gaat lopen.

 10. Antihedo

  Ik zou me nog wel 3 keer bedenken voor ik in deze tijd naar een kroeg ga. In de kroeg is de kans van overdracht van het virus wel het grootst. Misschien moet er eerst gekeken worden naar het spoelproces van de glazen. De glazen worden nu ondergedompeld in een bak water met glansspoelmiddel en dan weer aan een ander gegeven. Misschien is dat nog iets om over na te denken voordat we van alles roepen. Ik moet zeggen dat ik deze site hier wel hele linkse standpunten verkondigt. Het rechtse standpunt is meer dat van pech gehad en zoek het maar uit. Analoog aan de standpunten ten opzichte van vluchtelingen en asielzoekers.

  1. RPML

   Als je 70plus bent zou ik dan maar geen kroeg bezoeken, lekker thuis blijven zitten en wachten tot de storm over is. Ben je 70min dan blijft het nog altijd je vrije keuze

   1. Antihedo

    Heeft de zorg dan ook de vrije keuze om je te helpen of niet als je ziek wordt? Mogen ze dan de andere patiënten voorrang geven?

    1. RPML

     Er zijn in Nederland tot dusverre 54 mensen ‘zonder onderliggend lijden’ en onder de 70 jaar overleden aan Corona; ik neem aan dat er nog wel een plekje over is voor een potentiële 55e.

     1. Alfred Bentinck

      Een interessante bewering. Heeft RPML hiervoor wel een bron?

     2. RPML

      Achterlijke idioot Bentinck, ben je er nu nog niet achter dat ik nooit iets roep zonder dat uitgezocht te hebben?

      Uit je favoriete krantje:
      h++ps://www.parool.nl/nederland/het-coronavirus-in-nederland-op-de-kaart-in-cijfers-en-grafieken~b0ff746f/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

      Grafiek ‘Overleden coronapatiënten met/zonder onderliggende aandoening’; 531 totaal waarvan 53 zonder onderliggend lijden

     3. Alfred Bentinck

      “ Achterlijke idioot”

      Rustig maar, schelden kenmerkt de beperkte debater.

     4. Alfred Bentinck

      @RPML,

      Ik kon het door jou genoemde getal niet precies terugvinden in je bron maar meen je dat mensen met onderliggend lijden niet de moeite waard zijn om in leven te houden?

     5. Antihedo

      Hoeveel mensen fysiek fitte mensen van onder de 70 zijn in het ziekenhuis opgenomen? Zoals je weet is de capaciteit van het ziekenhuis niet onbeperkt.

    2. Racerfirst

     Wat maakt dat uit???
     Nu loop je in supermarkt, op straat ook vaak binnen 1,5meter!!!
     Personeel draagt handschoenen en kapjes en spatschermen en als je 2x kucht gaat iedereen op de vlucht!
     MAAR ondanks dat iedereen dat ziet of meemaakt gaan de cijfers nauweljjks omhoog of omlaag!
     Kapjes helpt wel, maar politiek kan ze niet krijgen en zijn bang voor kritiek!
     Laat ondernemers maar vallen! Staan na de crisis wel weer nieuwe op!

  2. Racerfirst

   Koekoek! 20 seconden handenwassen of 20 seconden spoelbak?
   En pinautomaat dan? Voor klant niet schoon!
   Ik zeg terug naar kontant geld! Dan kunnen we ook echt wat verdienen! (Zwart!)
   Trouwens waarom zie je weinig ontsmettingsplekken bij winkels?
   Rivm en politiek zit ernaast en zal ook gaan blijken! OMT geeft nu al toe het onderschat te hebben! Carnaval had gesloten gemoeten en alle eerste vluchten uit wintersport in quarantaine! Dan hadden we nu niet of nauwelijks lock down!!!!

 11. Willem Bever

  Dus bottom line….genomen maatregelen zijn op vrijwillige basis en missen dus elke vorm
  van een wettelijke grondslag??.

 12. inert

  test

 13. Frons

  Als dit allemaal door gaat op 1 Juni zal ik zeker bij goed weer een terrasje bezoeken, bij slecht weer ga ik zelfs een uitzondering maken en bij het eerste de beste cafe naar binnen! Bang voor een boete? Laat ze maar komen, dat heb ik er wel voor over!

 14. Mastiffan

  Kijk mensen met lef. Ze zijn er nog stééds. Hulde, en ik zal kijken of ik er dan kan zijn in Groningen. Mien stad.

  1. Racerfirst

   Ik weet van kroegbaas dat ze t geen 2 maanden meer gaan redden!
   Ook in zuid holland gaan er een hoop kroegen open 1 juni !
   Ze riskeren naast boete celstraf “poging tot doodslag”??? (Idioot ! Want klant gaat uit vrije wil en risico erheen!)
   Maakt ze niks uit, want failliet betekent voor de meeste, levenslang een torenhoge schuld op je naam!!! (In onze hele oude wet hierover mag je zelfs nog stokslagen krijgen!)

 15. Paardenmiddel

  Ik krijg steeds meer kotsneigingen van dit kabinet. Hoezo eerst berekenen..rechtstreekse leugens wat rutje verkondigt.
  Eerst was het ” boertje pesten, daarna de vissers en nu het mkb. Ik word steeds bozer,

 16. Adriaanv

  Het land wordt bestuurd door RIVM/ WHO.
  Rutte is een manager en volgt simpel procedures en visie analisten, waar hij naar kan verwijzen.
  De Zweden hebben vooralsnog de beste koers gevaren en de balans gezocht.

  1. RPML

   Het WHO adviseert inmiddels de Zweedse methode… ra ra

 17. Paardenmiddel

  En wat al die stompzinnige maatregelen betreft: daar ga ik keihard tegenin. Gebaseerd op niets. Ik winkel, neem geen 1,5 m afstand, ik fiets, wandel enz.
  Dit heeft niets, maar dan ook niets te maken met gezondheid, maar alles te maken met een machtsstrijd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.