Merkel zegt weer “Wir schaffen das”, ditmaal tegen EU-fonds van €750 miljard voor voornamelijk Zuid-Europa

Nederland moet onder geen beding akkoord gaan met het steunpakket voor Zuid-Europa ter waarde van €750 miljard. De tijden zijn veel te onzeker om zo’n risicovolle investering in insolvabele landen te doen, schrijft macro-econoom Frits Bosch. Hij legt uit wat voor gigantische risico’s er op ons afkomen, van bankruns tot massa-werkeloosheid: “Ik wens minister Hoekstra zeer veel terughoudendheid toe jegens megalomaan Brussel!”

Angela Merkel zei tegen massa immigratie “wir schaffen das”, totdat bleek dat Duitsland het niet meer wilde ‘schaffen’. Nu zegt ze het weer, ze gaat door de pomp en zwicht onder Macrons druk om €750 miljard via de EU-lidstaten in te zetten voor herstel van vooral Zuid-Europa. Zuid-Europa wilde €1500 miljard als gift. De tactiek is om eerst te overvragen om uit te komen op wat je echt wil hebben €750 miljard als gift.

Gelukkig is onze minister Hoekstra (Financiën) Gekke Henkie niet met ons belastinggeld. We zullen helaas wellicht uitkomen op fifty-fifty giften en leningen, met voorwaarden en afspraken om te hervormen. Zullen deze landen zich aan de voorwaarden houden? Wat denkt u zelf? Ik heb hier eerder voorgerekend waarom deze Zuid-Europese landen feitelijk failliet zijn en iedere euro die je erin stopt in een put zonder bodem is. Dus niet doen, we zien het geld nooit meer terug! Dat is de ervaring van de afgelopen decennia. Deze landen zijn corrupt en door en door onbetrouwbaar. Wees niet zo naïef anders te denken. Ze willen gewoon gratis geld zonder voorwaarden, en dat is wat ze doen als het eenmaal binnen hebben. Dag!! Binnen de bestaande structuur van de EU staan andere landen vervolgens garant voor de insolventie.

Maar er zijn nog meer belangrijke redenen om de beurs nu verder gesloten moeten te houden voor externe ondersteuning. Economen zijn het altijd oneens met elkaar, maar nu doet zich een opmerkelijke overeenstemming voor. Wij zijn van mening dat nog helemaal niet bekend is hoeveel we kwijt zijn aan de eigen ondersteuning van bedrijven en werknemers. We weten wel dat het lang niet mals zal zijn. Ons begrotingstekort loopt op naar €94 miljard, 12% van het BNP, terwijl 3% het afgesproken EU-plafond is. Met andere woorden, we gaan pieken.

Er is nog een andere belangrijke reden. We gaan van een krappe arbeidsmarkt naar een werkloosheid van tenminste 5%. Slachtoffers bevinden zich vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt: vrouwelijke dienstverleners, laagbetaalden, schoolverlaters met hoge studieschulden, kansloos op een arbeidsmarkt in gruzelementen. Inkomensverschillen nemen enorm toe. Om de hoek loeren ook bij ons bewegingen als de gele hesjes, en mogelijk veel erger afhankelijk van de vraag of het coronavirus aanhoudt.

Om dit epistel te besluiten: ons financiële bestel is afhankelijk van drie zaken: vertrouwen, vertrouwen en nog eens vertrouwen. Mocht corona langer bij ons blijven dan financieel ‘gezond’ is, dan bestaat het gevaar dat een ineenstorting optreedt. Inclusief hyperinflatie, bankrun en heel veel zelfmoord, zoals dat ook gebeurde tijdens de Grote Depressie vorige eeuw. Zeg niet: dat zal nooit gebeuren. Zeg niet: ‘this time is different’, maar ‘anything goes’. Het kan allemaal in een een wereld waarin de staatsschulden oplopen naar €300 triljoen. We gaan mondiaal niet alleen qua gezondheid langs het randje, maar ook hevig in de financiële zin van het woord. En dat bij een economische groei van 1%, deglobalisering en een Koude Oorlog VS versus China.

Dit alles tezamen schreeuwt om een solide, financieel beleid. Dit gilt om ver weg te blijven van lieden die ons via een achterdeur in een fiscale en politieke unie willen rommelen met als argument “wees solidair en toon empathie.’ Om tenslotte te concluderen dat we met z’n allen in de goot belanden als het coronavirus hardnekkig is. Daarom: “Doe het niet Wopke. Geen giften en leningen van €750 miljard. Toon je een vent en houd je poot stijf!”

Ik wens minister Hoekstra veel wijsheid en vooral zeer veel terughoudendheid toe jegens megalomaan Brussel!

Frits Bosch, macro-econoom en auteur van onder meer “Risico als obsessie.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Duitsland is machtig genoeg om het continent te overheersen, dus waarom wenden we dat niet eens in ons voordeel aan? Men moet in Berlijn gewoon met de vuist op tafel slaan en de Zuid-Europese landen het noodpakket van de zuinige vier opleggen. Als zij daarna uit de EU willen stappen, dan doen zij dat maar. Het voortbestaan van de EU is niet afhankelijk van Zuid-Europa, noch van Frankrijk. En de Zuid-Europese staten zijn zonder EU zelf slechter af.

  Ik voorzie ernstige problemen voor de EU als het Duitsland op deze manier blijft toegeven aan het Zuiden.

  1. Vrijedenkert

   Meriadoc Brandebok,

   Gaat dit standpunt vooral bekend maken bij de fractie-voorzitters van de door u zo geliefde linkse partijen in de politiek! Schrijf allen een brief.
   Het zijn vooral de linkse partijen die altijd de EU promoten als de socialistische heilstaat en nooit kritiek hebben behalve de SP op enkele punten…

   1. Meriadoc Brandebok

    Het is evident dat de linkse partijen in deze aan ernstige tunnelvisie lijden. Met name in Duitsland, waar de softies in Berlijn worden achtervolgd door de spoken uit het Nazi-verleden. Een brief van mij zal niets uithalen, vrees ik.

 2. Bullshit16

  Maak je geen zorgen Rutte tekent wel kijk de laatste aflevering van café weltschmers er nog maar even op na dan word het je duidelijk
  Stem fvd of PVV uit de eu

  1. Marija

   Natuurlijk tekent Rutte, wie denkt van niet, die heeft het vieze spel niet door.
   Rutte heeft niets te vertellen en niets in de melk te brokkelen.
   De grote EU landen maken de dienst uit.
   Zolang Merkel regeert en links hier, worden wij als land gesloopt en Rutte grijnst.

 3. Bullshit16

  Sorry het moet zijn oorlog reeds verloren daar kan je zien waarom rutte gaat tekenen

 4. lotje

  Macron kun je links laten liggen want zijn eigen mensen in de regering verzetten zich tegen macron. Frankrijk is zo gebeurd en gaan dan frexit. Rutte zal wel hebben getekend want ik hoor de zuidelijke landen niet meer schreeuwen.

 5. rexm

  Als die slap janus van een Rutte gaat tekenen, zijn we verloren voor de komende 50- jaar.
  Zal ook niet veel overblijven van zijn zetels en andere partijen zien de bui al hangen zij kunnen het puin opruimen als ze niet incompetent zijn als nu het geval is.
  Eigenlijk moet die slijmbal van de EU, voor een tribunaal komen, met de woorden.
  Wat is de toegevoegde waarden om Nederland in al zijn facetten te verraden en te verkopen aan de EU.??

 6. Genoeg van linkse dictatuur

  Wie schaffen das, inderdaad, exxit. Samenwerking is goed, macht terug naar de landen.

 7. Kretoloog

  Je kon er op wachten: van het toegezegde geld gaan de zuidelijke landen cadeautjes uitdelen aan hun inwoners.

  Zo geeft de Italiaanse regering een subsidie van 500 euro op de aanschaf van een e-bike.

  De Franse regering maakt het nog veel bonter: president Macron heeft bij de aanschaf van een elektrische auto een bedrag van maar liefst 12.000 euro toegezegd. Twaalfduizend euro, afkomstig van onze (en Duitse) belastingscenten.

  Denk daar maar aan, als u volgend jaar de belastingen weer ziet stijgen. Voor uw huis, op uw spaarcenten en op de brandstofprijzen.

 8. Alfred Raevensburgh

  Nederland zal voor haar eigen belang akkoord moeten gaan met deze lijn.

  Hoekstra heeft al genoeg schade aangericht.

  1. Rammstein

   Wat is het ‘eigen belang’ voor Nederland in deze, Raevensburgh? Heb je het verhaal van Frits Bosch wel gelezen en een beetje gesnapt?

   1. Alfred Raevensburgh

    Het eigenbelang van Nederland bestaat uit het overeind blijven van de EU als politieke en economische unie. Zonder de EU is Nederland geen stuiver meer waard.

    1. Rammstein

     Lulkoek van de bovenste plank. Nergens op gebaseerd: je bent bang, dat is de hele kwestie.

     Lees de eerste reactie eens na (van Meriadoc): ik ben het in deze geheel met hem eens.

     1. Original NL

      Alfred lodewijk loopt de hele dag met een eu puntmuts op door de gangen van de afdeling hopeloze gevallen.
      Zijn therapeuten hebben al jaren geleden de handdoek in de ring gegooid…
      Een hopeloos geval.

     2. Alfred Raevensburgh

      Het uiteenvallen van de EU zou me inderdaad zeer bezorgd maken.

     3. Basko

      Alfred Rukker Raevensburgh, mede mogelijk gemaakt door hypo crieto Rampstein.

    2. Cootje

     Maar de Europese unie gaat gewoon naar de kloten , die Corona recessie komen de Engelsen goed uit die spelen een keiharde brexit over de rug van Corona, en wat te denken van een zeer zware recessie in turkey die er op zeker gaat komen , en Erdogan als gastheer de grenzen gaat open zetten dat wordt het laatste zetje van de unie Dan duikelen ze allemaal over elkaar heen dan krijgt MACRON Merkel niet meer in een gelid zelfs niet in twee met al zijn vingers er bij

 9. Steiner

  1914,1940,2020.

  1. Original NL

   2020…Der Untergang!

 10. AadM

  Wanneer er dan toch een akkoord moet (gaat) komen kunnen de 4 zuinige landen wellicht afdwingen dat de EU stopt met dat maandelijkse verhuiscircus van Brussel naar Straatsburg, anders geen handtekening. Kan het daaraan verkwiste geld vast naar het steunfonds.

 11. denktenk

  Bij het eerste Wir schaffen dass, financierden de Gutmenschen het nog zelf. (?)

  Bij deze Wir schaffen dass, mogen anderen al flink mee-betalen.

  Ben benieuwd, wat de volgende Wir schaffen dass gaat brengen.

 12. Duckday

  We moeten zo snel als het kan uit dit monsterverbond de EU en EURO gaan.
  Wat voor voordeel welvaart werkgelegenheid heeft de normale man vrouw nu van dit monsterverbond de EU.We zijn een afvalbak van de eu geworden ze klikken de normale man leeg en ontnemen ze onze vrijheid. Stem PVV of FvD daarna snel uit de EU en EURO terug naar de EEG .

 13. Vrijedenkert

  Het is inderdaad te gek voor woorden dat we als Nederland voor anderen moeten betalen aan giften en leningen terwijl we zelf een enorm begrotingstekort hebben en zelf tijdens de corona-crisis aan de vooravond staan van een wereldwijde economische crisis en massaontslagen…
  In feite kunnen we dit soort opgedrongen verplicht voor anderen betalen niet eens betalen!

  1. Vrijedenkert

   Niet alleen Nederland maar alle van de gierige vier wat in feite gewoon de zuinige vier zijn moeten gewoon poot stijf houden en dit afblazen met een veto!
   Zak hooi Merkel en MacroNapoleon hebben al genoeg schade aangericht op dit continent…

 14. Cootje

  Ik heb al eens eerder geschreven dat oude vrouwen kenner MACRON , Merkel met enkele vingeroefeningen tot grote extase kan brengen, hij heeft namelijk verstand van dat soort, er zijn meer jonge mannen die oudere vrouwen hun hoofd op hol kunnen brengen , maar er bestaat er niet een die zegt regel even 500 miljard euro om weg te geven, normaal denk je dat zulke lui in een gesticht moeten, maar die ervaren rot heeft haar beneveld en toen zijn vinger spel Ingezet . Er is een ding waar we blij mee moeten zijn de Fransen en de rest van de zuid Europese bende is faiiliet en niet meer te redden , 2021 wordt het jaar van de gele hesjes die met 25/30% werkeloosheid in die regio’s zich gaan verzetten , en zuid Europese bevolkingen kunnen niet polderen of kijken wat een ander doet , dus wel of niet die giften en subsidies , zijn niet meer te redden

 15. yellow thread street

  Nederland zou best mee mogen doen, maar alleen op de voorwaarde als we dit keer wat meer krijgen dan we betalen.
  Daar hebben we ook wel een keer recht op, we hebben al genoeg afgedragen aan de EU.
  En we kunnen het geld goed gebruiken.

 16. Fe

  de politieke moeder van prutte is stapelgek

 17. Bes Tolen

  Uiteindelijk wordt het toch een kwestie van elkaar de hersens inslaan. Dat zie je na decennia wanbeleid opkomen. Het failliet van de democratie wordt gesymboliseerd door Duitsland waar nogal wat partijen stammen uit clubs, die elk voor zich in het verleden heel wat moordpartijen nodig hadden om zich te handhaven. Met die moordpartijen werden de beste mensen uitgeroeid. Dat gebeurde overal waar de Rooms katholieken de meerderheid weer kregen of konden behouden. Ook in Nederland en aangrenzende streken. Je zag met de komst van het nazisme dat in de Rooms katholieke streken uiteindelijke de haat tegen deze onderdrukker leidde tot verschrikkelijke wraak in de Tweede Wereldoorlog. [Kijk maar naar de afkomst van de top van de nazi’s]. Laten we het eens over oorzaken hebben. Zo, even keihard dus.

 18. Michael M

  Laat ze gaan. Laten ze lekker miljarden wegpompen. Op een gegeven moment storten die landen zelf in welke alsmaar miljarden blijft wegpompen zodat op een gegeven moment de euro vanzelf als een kaartenhuis in elkaar klapt. Zijn We gelijk van de walgelijke macht vanuit Brussel ook kwijt. Nexit, Duixit, Italxit, Spanxit enzovoorts. Terug naar de tijd waarin Europa veel beter samenwerkten dan dat we met zen allen erin doken in 2000 met het monopoly geld dat de euro heet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.