Ondernemers eisen steun bij ontslagvergoeding: de 1,5-meter samenleving betekent immers massaontslagen

MKB Nederland is in gesprek met het ministerie van Financiën over een nieuw plan: de overheid zou de kosten voor ontslag moeten vergoeden.

De Telegraaf bericht dat “een breed ondernemersoffensief” wil dat ontslagkosten vergoed worden. Normaal gesproken denk je dan: ben je wel goed bij je hoofd? De overheid betaalt ondernemers om mensen te ontslaan? Gestoord!

Ja. Maar dit keer is het anders. Want doordat de overheid ondernemers dwingt om allerlei maatregelen te nemen in verband met de ‘anderhalvemetereconomie’ moeten  er hele horden werknemers ontslagen worden. Gebeurt dat niet, dan overleven de bedrijven in kwestie gewoon niet, hoe triest dat ook is. Denk maar aan horecagelegennheden die opeens nog maar een bezetting mogen hebben van 30 procent (totaal gestoord, overigens).

Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland legt uit dat horecaondernemers “door hun reserves heen” zijn. “We mogen straks weer open, maar met restricties. Als je maar 30% van de omzet draait, heb je veel minder personeel nodig. Maar de transitievergoeding nekt ons. Daarom vragen wij het kabinet die ook te vergoeden. Anders volgt een extra golf aan faillissementen.”

Oke. Ik heb een veel betere suggestie: al die achterlijke restricties moeten wég. Als samenleving — als burgers — is het aan óns om ons leven richting te geven. Dit betekent dat wij bepalen hoe we omgaan met onze gezondheid én economische welvaart. Als wij besluiten dat we naar het café willen met z’n allen dan ís dat zo. Het is niet aan de staat om ons dat te verbieden. Nee, ook niet tijdens een epidemie. De overheid kan (en moet) ons wijzen op de risico’s, maar dat is het dan wel. Wat ons daadwerkelijke gedrag betreft dienen we vrij te zijn.

“Oh nee, oh nee, oh nee!!111!! Maar dan zijn er mensen die onnodige risico’s nemen!” Ongetwijfeld ja. Maar het gevaar daarop lijkt mij vele malen kleiner dan de gevaren die we creëren door de overheid dictatoriale bevoegdheden te geven. Ja, het nieuwe coronavirus is gevaarlijk voor, met name, ouderen en “kwetsbaren”. Maar een overheid die een anderhalvemetereconomie kan opleggen aan de bevolking is nog veel gevaarlijker — zeker op de lange termijn.

Denk ook eens aan al die mensen die hun baan verliezen. Wat denk je dat daarmee gebeurt? Normaal, als de markteconomie gewoon zijn werk doet, zeg je: er worden elders nieuwe banen gecreëerd. Maar dat is niet het geval als banen op deze kunstmatige, door de overheid afgedwongen manier vernietigd worden. Er ontstaat nergens iets nieuws. Mensen die hun baan kwijtraken moeten gewoon thuis gaan zitten… en de rest van hun leven onderhouden worden door Vadertje Staat.

Is dat de samenleving die wij willen?

Zo niet, dan zit er maar één ding op: de anderhalvemetersamenleving nú al afschaffen door naar Maurice de Hond te luisteren.

Volg mij op Twitter.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. feitelijk

  1,5 meter p.p geeft een persoonlijke zone van 7m2 .

  Nederland is te klein met zijn 33.000 km2 en 17.000.000 inwoners. Wie moeten eruit ?

  1,5 meter was een noodmaatregel. Stop de idioterie

 2. Sando

  Dus als jij naar een cafe wil zonder anderhalve meter dan moet ikmaar door jou besmet worden? Ben vroeger al genoeg besmet door de cafe bazen van Eén gulden naar Eén euro dus er is nog geld genoeg bij die gangsters en anders maar niet (ha ha)

 3. lotje

  Dit is precies wat Rutte wil. Massa ontslag.

 4. Bullshit16

  Pas maar op om steun te vragen bij de overheid net gehoord dat er al weer bedrijven zijn die volgens de staat onterecht steun heeft gekregen en dat ze dat moet terug betalen en reken maar met rente en een boete erbovenop
  Dus denk goed na als je de overheid vertrouwd dan weet je zeker dat je dubbel genaaid word
  Stem fvd of PVV uit de eu

  1. Antihedo

   Het leven is geen krentebol. Veel horecabedrijven waren toch al kansloos in het bestaan. We hoeven hier geen kansloze bedrijven te sponsoren van belastinggeld. Dat zou wel een heel links standpunt zijn om kansloze bedrijven te steunen. Laten we gewoon uitgaan van een rechts standpunt en heb je pech, dan heb je pech. De horecabedrijven gewoon failliet laten gaan en als het weer kan opnieuw beginnen. Zoals het al jaren gebeurd.

 5. LifeBuddy

  Het mkb heeft er voor gezorgd dat de Ultra sLinkse aan de macht zijn gekomen. Als ze slim zijn gaan ze achter Geertje Wilders staan. Alleen Geertje kan zaken doen met Trump, dat scheelt je zo 40 tot 60 Miljard GULDEN per jaar , voor de schatkist. Nu hoor je de mkb Bléééééhte.bah

 6. Bolland

  Waanzin de 1,5 mtr maatschappij het zogenaamde nieuwe normaal kijk naar bijv Hugo de Jong,voormalig leraar op lagere school en raadslid in Rotterdam, hij geniet van de macht maar bakt er niks van desalnietemin stuitende arrogantie in benadering anders denkenden .
  zijn totale falen op elk gebied en er vanaf druipende onkunde zijn stuitend.

  Voor een zinnige uitleg smartexit.nu initatief Maurice de Hond

 7. Cycle25

  De opmaat is gelegd voor een nieuwe maatschappij/wereld, miljoenen werkenden komen nooit meer aan de bak. De Bureaucratie groeit door met deze sanering, de politiestaat is een kwestie van tijd.

  Den Haag, je zou ook eens de helft van al je panden kunnen legen, veel te veel regelneven omwille van een economie die stil is gevallen.

 8. Piet51

  Van der Galien heeft De Hond niet helemaal begrepen. De Hond pleit inderdaad voor het opheffen van die 1,5 meter, maar niet zonder voorwaarden.
  Hij stelt, dat dan wel de ventilatie in alle gesloten ruimtes geschikt gemaakt moet worden om virusdeeltjes op een effectieve manier af te voeren.

  En dan vergeet De Hond ook nog volledig, dat het gedrag van mensen toch wel moet veranderen. Want bijvoorbeeld schreeuwen in de nabijheid van iemand is funest, zo vertelt ons de beruchte voetbalwedstrijd in Bergamo. In iemands gezicht praten, fluiten, zingen in de nabijheid van iemand en nog veel ander gedrag, kan dan nog steeds niet.

  De Hond wijst, nog niet onomstotelijk aangetoond, op de mogelijkheden om die 1,5 meter af te schaffen. Maar wel onder een aantal strikte en kostbare voorwaarden. Bovendien stelt het hoge eisen aan gedrag van mensen.

  1. feitelijk

   er is nog steeds niet aangetoond dat de 1,5 meter ook maar iets bijdraagt aan de virus bestrijding malle pietje

   Het is weer tekenend hoe je het een voor zoete koek slikt en het andere ter discussie stelt.
   Je selectieve denkvermogen is weer uitermate goed op stoom

   1. combat le pelicule

    1.5 meter is gebaseerd op pure angst

    1. Antihedo

     Nee, op het feit dat de zorg overbelast raakte.

   2. Piet51

    @feitelijk
    Ik sluit niet uit dat ik maar wat naklets, want ik ben geen virusspecialist. Maar ik lees wel alles wat ik kan lezen uit verantwoorde bronnen en op die manier kan ik mijn keuzen maken. Bij beweringen als die van jou krijg ik altijd de indruk, dat zo iemand naar zijn eigen gewenste visie toeredeneert en alles wat daarmee in strijd is, wegpoetst.

    Je hebt misschien gisteravond bij Op1 prof. Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie aan de Radboud universiteit, niet gezien? De moeite waard om nog eens terug te kijken.

    Voss onderschreef de visie van Maurice de Hond, dat het buiten veiliger is. Hij bevestigde, onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek, dat het virus buiten niet snel overspringt zeker niet in de periode die er nu aankomt. Maar hij beperkte dat wel tot een korte tijd in elkaars nabijheid. In de uitzending werd een foto van een overvolle sluis gepresenteerd. Niet zo’n probleem, zei de prof, want dat duurt maar kort. Een voetbalwedstrijd, ook geen probleem, hoewel hij wel wat vraagtekens had bij de uitwasemende lichamen(met aerosolen!) bij sporters. De gillende supporters op de tribune is een heel andere kwestie. Naarmate iemand langer in de buurt van anderen is, ook buiten, neemt de kans op besmetting toe. Binnenshuis is die overdracht heel veel groter.

    Ventilatie is een oplossing, maar lang niet overal mogelijk en zeker niet in korte tijd te realiseren als vervanging voor die 1,5 meter. het lijkt me wel een goede stap voor eventuele toekomstige uitbraken, ook van nieuwe virussen.

 9. Vogel

  Horeca steeds maar horeca
  Steeds maar steun dit steun dat. Het zijn allemaal profiteurs. Hebben de bonden al salaris ingeleverd?
  En wie moet er weer betalen, juist de burger. De binnensteden zij volgepropt met horeca bedrijfjes. Dit moest wel fout gaan

 10. 56RdK

  “al die achterlijke restricties moeten wég. Als samenleving — als burgers — is het aan óns om ons leven richting te geven. Dit betekent dat wij bepalen hoe we omgaan met onze gezondheid én economische welvaart.”

  Een uitermate domme, zéér domme argumentatie Michael.

  Want zo’n argumentatie gaat alleen op als men geheel zelf verzorgend is, met andere woorden, als men door bewust handelen en wars van gezondheidsadviezen Corona krijgt, dat men dan géén beroep hoeft te doen op de gezondheidszorg.

  Alleen dat geschiedt alleen maar in de natte dromen van hersenloze personen, Michael, want door hun egocentrisch gedrag belast men dan de gezondheid van de verzorgenden die daardoor levensgevaar lopen én de budgetten van de zorginstellingen, waardoor geheid nog hogere premies!

  En ten aanzien van de ondernemers, tja, risico van het ondernemersschap is dat men failliet kan gaan, tja, het zij zo. Zijn daarna genoeg vangnetten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.