Openbaar vervoer dringt aan op verplichte mondkapjes! ‘Anderhalve meter is onwerkbaar’

Het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB), waar de NS en regionale spoor-, stad- en streekvervoerders ook onderdeel van zijn, legt druk op het kabinet met een brandbrief richting staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. Zij pleiten namelijk voor verplichte mondkapjes, ‘anders is het onwerkbaar‘.

Personeel en reizigers moeten verplicht beschermingsmiddelen gaan dragen, want andere mogelijkheden zijn er volgens NOVB niet. Ze wijzen ook vooral naar hoe het in het buitenland gaat. Doen we dit niet, dan lopen de financiële tekorten zo hoog op dat de vervoerders in de problemen zullen komen. Ook vinden ze dat de overheid snel moet gaan beslissen over wie wel en wie niet met het openbaar vervoer mogen, en wanneer. Anders wordt het te druk.

Druk neemt toe
Met deze brandbrief legt de sector behoorlijke druk op het kabinet en met name het RIVM. Want pleiten voor beschermingsmiddelen, (dure) mondkapjes in het bijzonder, terwijl we hier zo’n schrijnend tekort aan lijken te hebben (en anders komt de sector in de financiële problemen)? Ai, wat een dilemma!

Het gepeupel in dure mondkapjes laten lopen zodat ze lekker kunnen treinreizen, gaat het kabinet niet doen. Mensen zonder mondkapjes de trein in laten, wil de vervoerder niet. En het RIVM heeft gezegd dat de meeste mondkapjes nauwelijks effect hebben, dus de goedkope (niet FFP2-) variant is ook geen optie.

Het zou mij niet verbazen als het RIVM straks buigt. Met ‘de kennis van nu’ is het dan straks ineens wel oké om huis-tuin-en-keuken-mondkapjes te dragen, maar zijn de risico’s wel voor de drager. Net als de vuistregel van het RIVM voor werkhervatting bij vitale beroepen, die ’24-uur klachtenvrij’-regel. De rest van Nederland kon tot nog wel drie weken na klachtenvrij te zijn, anderen besmetten. Behalve als je in een vitaal beroep werkte. Want daar woog het risico op besmetting niet op tegen de economische schade, geeft RIVM-baas Jaap van Dissel hier toe.

België begint ook aan zelfgemaakte mondkapjes, dus dikke kans dat Nederland snel volgt. Maar hey, kop op! We hebben al die tijd toch wel mooi geld bespaard!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. fisufisu

  We moeten terug naar het oude, daarnaast dient het openbaar vervoer gratis te worden gemaakt..

  1. Buzz68

   Natuurlijk moeten reizigers in het OV een mondkapje dragen.
   Je moet haast bij het RIVM werken om te geloven dat dit niet zou helpen.
   Bij het RIVM werken wetenschappers met een geheimhoudingsverklaring. Wetenschap duldt immers geen tegenspraak!

   1. Arbeider65

    Dus U weet het beter dan de wetenschappers. Gefeliciteerd. Ik ga U niet geloven.

 2. Lugor

  Omdat de gezondheid van onze lezers ons wél kan bommen is De Dagelijkse Standaard een partnerschap aangegaan met Stil.nl, een online webshop waar u coronamateriaal kunt kopen
  .
  Wout mompelt:
  België begint ook aan zelfgemaakte mondkapjes, dus dikke kans dat Nederland snel volgt. Maar hey, kop op! We hebben al die tijd toch wel mooi geld bespaard!

  1. Bertus bumperding

   Gekke willempie reageert weer inhoudelijk .
   Het is weer reclame , dus snel weer naar het toetsenbord .
   Gekke willempie wil wel inhoudelijk reageren maar zijn vingers zijn nog plakkerig van het friemelen aan zijn augurkje tijdens the voice kids en dus gaat het mis .
   Gekke willempie kan er niks aan doen . Zo is hij nou eenmaal opgevoed.

 3. Arbeider65

  Ik maak geen gebruik van commerciele vervoerders. Openbaar Vervoer bestaat al lang niet meer. En mondkapjes is een schijnveiligheid, volgens RIVM en de WHO. Allemaal staan ze in de paniek stand. Ben benieuwd wat er gaat gebeuren als er een normale griepgolf aankomt. Dan moet Leiden toch in last zijn.
  En ja, ik ben de 60 gepasseerd en maak me niet druk.

 4. lotje

  Ze zijn allemaal ziek daar in Den Haag. Geestelijke gestoorden en ze zijn erger dan de virus zelf

 5. JFU

  Natuurlijk zijn mondkapjes niet alles zalig makend, maar dat is de 1.50 meter ook niet.
  Geen van beiden geeft 100% bescherming. Maar beiden hebben ze wel degelijk nut.
  Met de mondkapjes is het weer mogelijk redelijk normaal om te gaan met elkaar in ruimten waar het niet mogelijk is afstand te houden. De omringende landen passen dit ook toe.
  Jammer dat ons kabinet alleen de orders van de RIVM op volgt en zich niet verder kijkt ,maar dat zijn we ondertussen wel gewend.

  1. Fortiori

   Een uur met een mondkapje aan een is al niet te doen. Dan moet je de reis onderbreken, daarna weer verder.

   1. Peetjoh

    8 uur hou ik hm op en dat kan een kapje of masker is gemaakt voor 1 schift.

 6. Peetjoh

  Openbaar vervoer?. Dat hebben wij niet. Want wij moeten gewoon betalen. En ook mensen zonder geld horen erbij. Die kunnen niet met het zogenaamde openbaar vervoer. Dus wij hebben duur betaald vervoer en dat is alleen voor mensen met geld dus niet openbaar.

 7. perry

  FFP2 mondkapje dragers hebben recht op een bus-tram zitplaats of 1eklasse reizen per trein, zelfgemaakte pruldragers en afgekeurde kapjes enkel staanplaatsen of 2e klasse treinreis!

  1. inert

   perry/
   De straatarmen die het openbaar vervoer niet kunnen betalen, gaan op eigen gelegenheid!
   Zij zullen de minst besmette bevolkingsgroep worden, immers veel minder contacten!

   1. Brenda Welsh

    In Rotterdam is het OV met de Ret gratis vanaf 65 jaar. De ouderen met dubbele pensioenen, dubbel AOW reizen voor niets. Met de electrische auto kun je toch niet uit de voeten. En er zijn ook nog taxi’s.

    1. Brenda Welsh

     Wat ? Antwoord aan mijzelf?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.