RIVM en Amsterdamse UMC negeerden luchtcirculatie als mogelijkheid bij verspreidingsonderzoek – Experts: ‘Besmetting in slecht geventileerde verpleeghuizen toch zeer aannemelijk!’

In dit artikel van Elsevier spreken enkele deskundigen van een vrij aannemelijk risico op virusbesmetting in slecht geventileerde ruimtes, met name verpleeghuizen. Toen ze dit bij de start van een onderzoek naar de verspreiding van corona probeerden aan te kaarten, werden ze praktisch doodgezwegen. Maar het risico blijft wel bestaan…

Luchtcirculatie
Ze maken een sterke casus voor een redelijk vermoeden dat het coronavirus zich wel degelijk via de lucht verspreidt en dat dit besmetting ook op deze manier plaatsvindt. Dat vermoeden probeerden ze dus al eerder te uiten, maar daar werd door het Amsterdamse UMC en het RIVM niets mee gedaan. Terwijl zij op dat moment juist bezig waren met de opzet voor een onderzoek naar de verspreiding van het virus. Heel vreemd, want bij het vergelijkbare SARS-virus uit 2003 waren daar ook al wel degelijk aanwijzingen voor. Dat zou je als onderzoeker dus op z’n minst moeten willen uitsluiten, toch?

Zij gaan in het artikel verder in op de implicaties voor coronabeleid en wat men zou kunnen doen om risico op besmetting toch te minimaliseren. Ze laten daarbij wel een belangrijke conclusie buiten beschouwing, want hun waarschuwing impliceert namelijk nog iets anders: Dat de aerosolen van het coronavirus, de kleine deeltjes die wél door de lucht kunnen zweven, dus wel degelijk gevaarlijk (genoeg) zijn om een ander mee te kunnen besmetten. Want in slecht geventileerde ruimtes is het kennelijk niet heel moeilijk om besmet te raken.

Dat zou wel eens kunnen betekenen dat mondkapjes (mits van goede kwaliteit en bij degelijk gebruik) toch wel véél effectiever zouden kunnen zijn. In tegenstelling tot wat het RIVM van begin af aan heeft zitten verkondigen (en nog steeds verkondigt). Kan namelijk zomaar zijn dat het RIVM zich baseerde op (onder andere) het voorgenoemde onderzoek. En al die tijd maar ‘geen doorslaggevend bewijs’ kunnen vinden… Ja, gaat ook moeilijk als je er niet naar zoekt!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Original NL

  Wat heeft rutte het toch fantastisch aangepakt….kom maar met de dankbetuigingen….!

  1. Alfred Bentinck

   Klopt, dit is de schuld van Rutte.

   Vierendelen op het Binnenhof?

   1. lotje

    Zo snel mogelijk

    1. Antihedo

     Ik zal de laatste zijn om te ontkennen dat Rutte fouten heeft gemaakt. Echter van alle acties van Rutten hebben Thierry en Geert maar op een paar commentaar. Dat houdt in dat ze het voor het overgrote deel met Rutten cs. eens zijn. Dat proberen ze overigens wel krampachtig te verbergen. Het moment dat de oppositie een totaalplan uit werkt, kan het anders worden. Zover is het nog lang niet.

     1. J.C.

      @Antihedo

      “Echter van alle acties van Rutten hebben Thierry en Geert maar op een paar commentaar”.

      Het is volledig andersom: Rutte reageert op de aanwijzingen van de heren Wilders en Baudet. Maar steeds in een heel laat stadium, en loopt dus steeds achter de feiten aan.

      Overigens: hoeveel mensen zijn er gestorven, omdat de behandeling vanwege de coronacrises werd uitgesteld? Is daar al duidelijkheid over?

   2. Original NL

    Ja..sorry alfred maar dat gaat mij zelfs te ver..iets minder overdadige rutte verering is mij genoeg.

   3. JochemX

    De eenzijdige samenstelling van het crisis-team is Rutte c.s. wel degelijk kwalijk te nemen. Kleine besmettelijke deeltjes zweven in een gebouw. Goed doorwaaien, ventileren dus, kan op zijn minst geen kwaad.

    1. Antihedo

     Hoe kun je goed ventileren? Het is helaas niet altijd zo eenvoudig als het lijkt.

     1. JochemX

      Een bouwkundige inschakelen inplaats van een viroloog! Kost wat centjes, maar scheelt een hoop doden.

 2. Bullshit16

  Zal het nog een keer zeggen alles eigenbelang van het rivm die word gesponsord door die smerige oplichter bill gats
  Onze landverraders kabinet wil ons hier zo lang mogelijk inhouden
  De jonge heeft het ook gezegt niemand de stadion en zonder een vaccin paspoort dus het wachten is op een vaccin man word waker je word genaaid waar je zelf bij staat

  1. feitelijk

   klopt , alle aangevraagde patenten liggen op straat.

   Gates en Clinton zijn ware schoften. Groots in de kranten dat ze investeren voor de mensheid om vervolgens het grote geld binnen te harken met een vaccin
   (als ze het al vinden )

   1. Lugor

    Gates en Clinton?

    Gelukkig, was al bang dat Soros en de Bilderbergjes er achter zaten..

    1. kees cup

     En ik maar denken aan een complot tussen aliens en illuminatie 😉

 3. Bullshit16

  Belasting dienst leuker kunnen we het niet maken wel makkelijker

 4. Bolland

  Heel kwalijk, maar wel in lijn der verwachting RIVM schat vanaf het begin bijna alles verkeerd in, en voert zwalkend beleid.

  Wat mij ook zeer verbaasd is dat Jaap van Dissel nog steeds in functie is buiten het feit dat hij aantoonbaar de ene op de andere inschattingsfout stapelt staat hij ook nog eens op een zwarte lijst zwartelijstartsen.com

  Geen letter over gelezen….

  1. Politiek Profeet

   De omvolking in de eliminatiefase…de oudjes eerst, daarna ….? wie biedt??

 5. LifeBuddy

  Al tientallen jaren krijgen 80% van onze kinderen les in een zeer slecht geventileerde klaslokaal . Al tientallen jaren kijken de ultra sLinkse weg van het probleem. Het zal je kind maar wezen.

  1. Politiek Profeet

   Deze deugkneusjong zitten nu half dement in de politiek en de deugkneusjes in de families stemmen op dit soort afval….tja…elk land krijgt hetgeen het stemt….ook stront zal hun lekker ruiken…

 6. Steven Opti

  Onze Covid19 freak Wout.. Ik lees jou artikelen niet eens meer. Wanneer ga je naar de NPO? Alsjeblieft, ga weg!!!

 7. gustav

  Allicht zijn er veel besmettingen, de meeste moderne grote gebouwen hebben WTW luchtsystemen, de aerosols worden vrolijk van éne besmette ruimte rondgepompt door het hele gebouw!
  Het hoofd onderhoudsdienst moet meteen ontslagen worden wegens ernstige nalatigheid!
  De mogelijkheid om speciale filters te plaatsen is wegens laksheid en/of onkundigheid niet benut!
  Ik heb dat systeem ook in mijn woonhuis, maar bij visite meteen uitgeschakeld, het huis kan ook men ook luchten door op gezette tijden vensters/deuren tegen elkaar open te zetten!

 8. maartenvasbinder

  Ramen open, ook in het Torentje en Rutte naar buiten smijten. Zal een hoop frisse lucht opleveren

 9. Waarom 1

  Leugen op leugen op leugen op leugen. Wanneer gaat het volk ingrijpen. Rutte met z’n bende en RIVM weg. Geloof me als ik zeg dat we nog maar aan het begin van de grote ellende zitten. Dit jaar komt er een soort oerknal van ellende veroorzaakt door VVD en Rutte. Wij als gemiddelde Nederlander gaan bloeden. Wij zullen moeten betalen voor alles en krijgen niets terug. Alles gaat naar hulp aan anderen behalve aan Nederlanders. En naar de al stiekem doorgedrukte klimaat waanzin

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.