Video! Marcel Crok gaat bij FVD Journaal los op de waanzin die “biomassa” heet

Klimaatonderzoeker Marcel Crok kwam deze week langs bij het FVD Journaal om daar te spreken over “biomassa.” Dit houdt feitelijk in: het verbranden van bomen om energie te winnen. Zoals presentator Thierry Baudet terecht stelt komt het eigenlijk neer op een enorme open haard. En wij moeten dat niet alleen normaal vinden, maar zelfs positief.

“Het is natuurlijk het tegenovergestelde van wat mensen associëren met groene energie,” aldus Crok terecht. “Je bent dus gewoon natuur massaal aan het vernietigen en in een kolencentrale aan het stoppen om een klein beetje energie op te wekken.” En let wel, met een “klein beetje” bedoelt hij ook echt een klein beetje. In Amerika bijvoorbeeld geldt dat ze daar alle bomen in het hele land moeten verbranden… om genoeg energie voor slechts één jaartje op te wekken.

Biomassa is dus niet alleen bijzonder onvriendelijk tegenover de natuur, maar het is ook nog eens bijzonder inefficiënt.

Totaal gestoord, natuurlijk, zeker omdat deze vorm van energie-opwekking gepromoot wordt door zogenaamde groene activisten (zoals die mafketels van GroenLinks). Maar wacht, het wordt nóg erger. Baudet legde tegelijkertijd uit dat die bomen eerst omgehakt moeten worden, wat gedaan wordt met behulp van zwaar gereedschap dat gebruik maakt van… diesel. Vervolgens worden de bomen naar de kolencentrale gesleept wat gebeurt door voertuigen die, jawel, diesel gebruiken. En oh, wacht eens even: bomen zetten CO2 om in zuurstof.

Als het Grote Doel is om CO2-reductie te bereiken zou je dus méér, niet minder bomen moeten willen.

Maar GroenLinks, VVD, PvdA, D66 et al. willen dat juist niet.

Je zou bijna denken dat het ze helemaal niet om de natuur te doen is, he?

Kijk de hele aflevering van het FVD Journaal hier:

Volg mij op Twitter.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. lotje

  En terecht.

 2. inert

  Biomassa, mijnwater verwarming, het zijn opgegooide milieuballetjes waarvan niemand weet weet of de kosten en de baten met elkaar in evenwicht zijn, daarenboven is boomkap geen oplossing, maar ontneemt de aarde van de meest essentionele levensbehoefte, zuurstof!
  Denktanks opperen dat mortuariums aan gemeentelijke warmtenetten gekoppeld kunnen worden!
  Geef mij maar gewoon Russisch aardgas en/of kernenergie.

 3. Steiner

  “Bomen zijn belangrijk voor de stad. De groene takken laten de stad er niet alleen mooi uitzien, bomen maken ons ook gelukkig en gezond. Ze vangen bovendien water op als het hard regent, ze bieden schaduw en koelte bij extreme hitte, ze absorberen CO2 en voorzien ons van verse zuurstof. Ook in Amsterdam zijn deze gevolgen van klimaatverandering steeds beter zichtbaar. Daarom is het belangrijk dat er meer bomen worden geplant in de stad”,aldus een mooi verkooppraatje van de Gemeente Amsterdam.
  Bomen zijn belangrijk voor de stad ???daarom wordt er natuurlijk zo’n met miljarden aan subsidie vervuilende biomassacentale bij de stad gebouwd.Dat er vervolgens “aan de andere kant van de wereld” massaal bossen worden gekapt en hierheen gesleept om te verbranden doet natuurlijk niet ter zake.
  Stelletje hypocrieten.

 4. RCS

  Ohw, dus ook biomassa wordt “het nieuwe normaal”, want een idioterie.

 5. Bullshit16

  Natuurlijk heeft crok gelijk het gaat nergens over complete bossen worden gekapt dieren worden de dood en gejacht GL moet zich diep schamen dat noemt zich een miljo partij als er iets is waar ze tegen moeten zijn dan is dit het wel
  Ik zal zeggen weg met biomassa centrale weg met die horizon vervuilende windmolens en weg met die zonneparken gewoon een kerncentrale bouwen ze zijn veilig en schoon en daar mee basta
  Stem fvd of PVV uit de eu

  1. Piet51

   @Bullshit16
   Soms geniet ik van je, echt. “Dieren de dood in jachten“. Dat is gewoon vernieuwing van de Nederlandse taal. Nog een tip: gebruik voortaan het woord “milieu” in plaats van “miljo”, want dat leest gemakkelijker.

   Overigens moet ik je oordeel over GL v.w.b. biomassa corrigeren. Uit het GL-programma: “GroenLinks is tegen het gebruik van hele bomen of bossen voor de opwekking van elektriciteit. We zijn er ook op tegen dat Nederland miljarden subsidie geeft aan biomassa waarmee elektriciteit wordt opgewekt.”

   1. Bullshit16

    Piet51
    Beter lezen er staat geen jachten
    Verder hoe dom moet je zijn om te denken dat die biomassacentrales alleen op snoei afval kan draaien ze hadden kunnen denken dat er heele bomen opgebrand worden
    Als ik een boom wil kappen dan schreeuwen ze moord en brand maar híer zijn ze voor
    En wat dacht je van al dat graan dat opgebrand word er zijn werelddelen die sterven van de honger en hier word het vebrand schande

    1. Piet51

     @Bullshit16
     Ik leidde uit je voltooide deelwoord “gejacht” het werkwoord “jachten” af, zoals je vast gezien hebt. Dat lijkt me een toelaatbare vrijheid bij een reactie.

     Je reactie op mijn opmerking over GL bevestigt wat ik schreef en GL in zijn partijprogramma heeft staan: geen bossen en bomen in biocentrales. Dank.

     1. Bullshit16

      Piet51
      Ik bevestig HELEMAAL niet wat je zegt ik onderschrijf hoe dom je bent en dat voor een GL schaam je hypocriet

     2. Piet51

      @Bullshit16
      Man, man, lees eerst eens. Ik schrijf helemaal niet, dat je mij bevestigt. Je bevestigt wat GL al tijden in haar partijprogramma heeft staan, namelijk dat er geen bossen en hele bomen in biocentrales verbrand mogen worden. Ik begrijp je niet. Het is toch prachtig, dat zelfs je tegenpartij het met je eens is?

     3. Bullshit16

      Piet51 je draait het zo dat je gelijk wil hebben nou dat krijg je niet GL was voor biomassacentrales en als je voor biomassacentrales bent dan ben je voor bomenkap
      Fvd is ook tegen biomassacentrales en tegen die horizon vervuilende windmolens windmolens en tegen die zonneparken die ons vruchtbare grond in beslag neemt
      Fvd en ik ben voor kerncentrales ze zijn schoon en betrouwbaar
      Verder stel dat er wat gebeurd met die kerncentrale dood gaan we toch met die gigantische ontbossing gaan we ook dood dus wat is het verschil

     4. Alfred Bentinck

      “als je voor biomassacentrales bent dan ben je voor bomenkap”

      Dat is onjuist. GL en alle politieke partijen (en ik trouwens ook) zijn voorstander van biocentrales maar meen dat daar alleen hout in kan worden verstookt waarvoor geen andere bestemming bestaat. Bomenkap voor biocentrales is uit den boze.

     5. B. Pascal

      Alfred, waarom wordt het afvalhout nu afgekeurd voor de biomassa?
      Het afvalhout mag niet meer duurzaam verbrand worden. Nu komen we in Nederland met een reststroom van afvalhout, dat wordt nu al een probleem. Gevolg? Betalen bij de afvalverwerker. En wie zijn de afvalverwerkers? Wie hebben daar nu in geïnfesteerd?

      Allemaal vieze spelletjes op de achtergrond, het grote geld!
      Zie en walg van de stank, die voor duurzaam door moeten gaan.
      Het is een lobby van vuile handen, maffia voor gevorderden.

 6. RPML

  Als FvD en PVV zich sterk zouden maken om het kappen van een gezonde boom als milieudelict te zien (en dus ook de invoer van gekapte/geshredderde bomen) dan zouden alle linkse partijen vóór moeten zijn toch? Einde biomassa…

  1. Alfred Bentinck

   Ik denk dat FvD en PVV, als ze dit middels een wetsvoorstel of anderszins zouden bepleiten, Kamerbrede steun krijgen.
   Hierover bestaat volgens mij geen politiek verschil van inzicht.

  2. Piet51

   @RPML
   GL links heeft dit al in haar partijprogramma staan: geen bossen of hele bomen in biomassacentrales.

   1. Bullshit16

    Piet51
    Met mij heb je verloren nu probeer je rpml te overtuigen
    Man je schrijft tegen beter weten en

    1. Piet51

     @Bullshit16
     Sorry, ik wist niet dat je er een wedstrijdje van maakte. Volgende keer weer.

     1. Bullshit16

      Piet51
      Nee hoor het is geen wedstrijdje het is een feit dat ik gelijk heb
      Maar dat is bij jullie nog al een probleem om je fouten toe te geven en om die reden is ons land naar de kloote om dat betweterige landverraders kabinet het ook altijd beter wil weten en altijd achter de feiten aan loopt
      Dus pietje51 verbeter je wat dan kan het ooit nog wat worden begin allereerst op fvd of pvv te stemmen dan ben je al op de goede weg

     2. Piet51

      @Bullshit16
      Maar Bullshit16, dat kan natuurlijk niet. Gelijk hebben is toch een soort winnen, maar dan op argumenten, toch. En je kunt niet winnen zonder er eerst een wedstrijdje van te maken. Maar als één van beide partijen niet weet, dat het een wedstrijdje is, kan de ander ook niet winnen. Want het was immers voor hem geen wedstrijdje.
      Voorbeeld ter verduidelijking: Je kunt niet met iemand een eindje gaan fietsen en na afloop zeggen dat jij als eerste thuis was. Je kunt dat wel zeggen, maar dat slaat dan helemaal nergens op, want de ander deed gewoon een rondje. Die vindt het alleen fijn dat hij weer thuis is, als eerste of tweede, who cares? Zo simpel is het nu eenmaal. Of toch niet? Ik weet het eigenlijk ook niet. Tot morgen!

   2. RPML

    Greenpeace is (nu) ook tegen biomassa, maar deze lieden zijn wel diegenen die het in eerste instantie erdoor gedrukt hebben. De corona-crisis is nog snel gebruikt om de biomassa-centrale in Diemen erdoor te drukken. Gisteren is een aangevraagd debat weggestemd door alle bandieten die dit op hun geweten hebben, puur en alleen omdat ze bang zijn dat ze met de billen bloot moeten. 25 miljard gemeenschapsgeld is erdoor heen gegaan, maar als de KLM gered moet worden staat Greenpeace te schreeuwen dat hier geen gemeenschapsgeld voor gebruikt moet worden als niet ook hun eisen worden ingewilligd…

 7. B. Pascal

  Eenvoudig de verbrandingswaarde van gas is 2,346 keer hoger dan hout. Dus je moet 2,346 keer meer hout verbranden om dezelfde energie waarde op te wekken. Het is nogal wat, men wil alles op elektra, waardoor we tien keer meer capaciteit nodig hebben. Maar men wil het opbrengen met bronnen die 2,346 minder krachtig zijn. Want ook wind is minder krachtig als kool of gas. Kind kan uitrekenen dat het niet kan.

  De grootste grap is dat men afval hout in Nederland vanaf 01 jan, niet meer mag gebruiken voor Bio Industrie. Dat betekend dat er alleen A keuze verbrand mag worden. A Keus is nieuw hout, of reststof uit nieuw hout.

  1. Mickel Bloemkust

   En de windvoorraden zijn in uw belevingswereld ook uitputtelijke energiebronnen zeker?

   Overigens, let op uw werkwoordsvervoegingen.

   1. B. Pascal

    Wind is er genoeg. Maar de windmolens kunnen de vraag niet aan. Immers alleen al voor de Nederlandse energie voorziening moeten we dan half Groningen volbouwen met molens.

    Taalkundig, ach het is hier niet nodig hoogstaand te zijn. Jij kan in ieder geval niet rekenen.

    1. Mickel Bloemkust

     Allemaal prima, maar dan mag u in het vervolg geen uitlatingen meer doen in de trant van

     “het taalgebruik is in Nederland zo achteruit gegaan”. (nota bene!)

     1. B. Pascal

      Uit jou ideeën vloeit het volgende: eens een lekke band, betekend nooit meer rijden.

      Het is een al oud spelletje: wanneer een partij aan de verliezende hand is, dan spreekt men ineens over de vorm en sprake, de kern wordt dan onder rook gezet, om in de verwarring tijd te winnen.

      Als u maar weet, ik ben vrij man, jij beperkt mij niet. Liever inhoud met lek en gebrek, dan oppervlakkigheid met een nette tong.

     2. Mickel Bloemkust

      Een storend gebrek aan zelfkennis zou ik anders geen spelletje willen noemen.

     3. Blitzkrieg

      Mickel Bloemkust :
      Quote : “Een storend gebrek aan zelfkennis zou ik anders geen spelletje willen noemen.”
      Nou, dan noem jij het geen spelletje.

  2. Alfred Bentinck

   “De grootste grap is dat men afval hout in Nederland vanaf 01 jan, niet meer mag gebruiken voor Bio Industrie.”

   Heeft u een bron voor deze bewering?

   1. B. Pascal

    Multiplex, Spaanplaat, MDF, geperst hout is vanaf 01 januari gekwalifisseerd tot B keuze, mag daarom niet meer gebruikt worden voor biomassa. Helaas verbrand men daarom nu meer Duits of Amerikaans hout, gekapt om de keteltjes aan de gang te houden.

    Conclusies Brief Wiebes, DGKE-K 19233140, 18 nov. 2019
    De uitwerking daarvan start juni 2020.

    1. Politiek Profeet

     xxxxxx en toen was het stil…..muisstil

 8. Original NL

  Het gaat er niet om wat groen links vindt..het gaat erom wat de consequenties zijn van de linkse dogma’s.
  Bijvoorbeeld dat de productie van een zonnepaneel of elektrische auto meer schade aan milieu en klimaat aanricht dan het aan schone energie opleverd.

  1. B. Pascal

   Inderdaad een e-auto is 20% schoner als hij op duurzame energie rijdt. Nu is hij 35% slechter voor het milieu omdat hij op bruine stroom rijdt. Er is maar 10% echte groene stroom. Men begint met auto’s te verkopen, maar men begint aan de verkeerde kant.

 9. Pjotter

  Zelfs kinderen weten dat het slechtste wat je kan doen is onze zuurstof producenten (longen der aarde) te slopen.

 10. Michael M

  Heel veel mensen lezen te weinig in Nederland. Weinig mensen weten werkelijk wat Biomassa is. In Amerika staan in een aantal gebieden gigantische hoeveelheden oerwoudbossen. Ook in andere landen waaronder Brazilië bijvoorbeeld. Wat doen deze oeroude bossen? Deze bossen houden onze planeet koel. Ze zorgen voor regenwater, ze maken zuurstof wat wij met onze longen inademen en bomen ontwikkelen stapelwolken waaruit regen valt. Dit alles is nodig om de mensheid in leven te houden. Wat voel je als je in een bloedhete zomer door het bos loopt? Precies: Verkoeling,…en loop nu eens over een grote plaat beton daar waar de bomen zijn gekapt. Voel je de hitte? Ja hè? Dat is wat er nu gaande is in de wereld. We merken het want er valt steeds minder regen. Elke dag verdwijnt er een oerbos zo groot als Nederland is. Veel van deze oerbossen dat onze planeet koelt, regen brengt, zuurstof geeft en ervoor zorgt dat de temperatuur niet in rap tempo stijgt wordt massaal omgehakt om dat te gebruiken voor biomassa. Dus we doen dus drie vreselijke domme dingen op deze planeet, punt 1, we hakken als een gek de oerbossen om dat we hard nodig hebben, punt 2, we stoken lekker al dat hout, vervuilen de lucht en maken het op de planeet nog warmer, punt 3, we zijn nog niets opgeschoten om de planeet te redden van de opwarming. De mens denkt slim te zijn maar denken niet verder. Dus heel snel stoppen met het verbranden van oerbossen.

 11. Michael M

  Heeft er dan niemand natuurwetenschappen op school geleerd vanaf de brugklas? Bomen geven je zuurstof, regenwater, verkoeling en maken produceren regenwolken. Regen is nodig voor al het leven op aarde. De wereld vergaat op deze manier en kan haast geen 10 miljard mensen meer dragen. Eens is het uitgeput. Einde der mens?????

 12. Racerfirst

  Bomen moeten weg van groen en links want die staan klimaat waanzin wetten in de weg!
  De zogenaamde oermosjes die je bij elke tuincentra kan kopen en op voor volk afgesloten gebieden leven zijn in gevaar!
  Rot op, ons levenswijze en banen zijn in gevaar!!! Affikken die gebieden en massa bomen planten!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.