VVD legt Grapperhaus vuur aan de schenen: ‘boa’s moeten nu knuppels krijgen!’

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zou veel te weinig voor de boa’s doen, stelde VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz vanmiddag tijdens het vragenuurtje. Die moeten wat haar betreft vandaag nog worden uitgerust met een gummiknuppel en pepperspray. Maar Grapperhaus is nog niet overtuigd
De mishandeling van boa’s op het strand vlakbij IJmuiden heeft de discussie over de bewapening van boa’s weer doen opleven. Yesilgöz hield een emotioneel beladen betoog en sprak schande van het incident, na de beelden te hebben gezien en wil zo snel mogelijk bewapenen. Toch ging Grapperhaus niet zomaar overstag.

Hij wil het geweldsmonopolie namelijk niet zomaar (gedeeltelijk) overhevelen van de politie naar de boa’s. Wel zegt hij open te staan voor een “fundamentele discussie”.

En hoewel ik het toch met Yesilgöz eens ben en dus vind dat boa’s wapenstokken moeten krijgen, begrijp ik Grapperhaus ook wel heel goed. Hij is namelijk bang voor machtsmisbruik door boa’s, gekoppeld aan de theorie dat gewapende boa’s juist nog meer agressie bij sommige burgers zullen gaan oproepen. Een terechte twijfel van hem, want als beide tegelijk realiteit worden dan escaleert de boel. En ja, wat dán?

Ik denk echter dat er een oplossing voor kan worden gevonden, een soort middle road. Is het misschien een idee om boa’s fatsoenlijk op te gaan leiden voordat je ze, met een knuppel in de hand, de straat op stuurt? Dan heeft het namelijk ook zin om ze te bewapenen en kunnen ze zich ook verdedigen als er wat gebeurt. Want geheid dat er een paar mafkezen rondlopen die weleens uit willen testen hoe goed ‘zo’n boa’tje’ nou echt is getraind.

Tegelijkertijd kun je ook een trainingsonderdeel opstellen over hoe boa’s de-escalerend kunnen handelen, met name in geval van mogelijke inzet van wapens. Zou volgens mij kunnen helpen, met als neven-effect dat boa’s mogelijk ook minder geneigd zijn om hun wapens in te zetten als middel voor machtsmisbruik. Ik denk dat Grapperhaus van die punten overtuigd moet zien te worden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Duckday

  VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz weet niet waarover zij praat en is volledig de weg kwijt.
  Hoe is het mogelijk om deze arogante mensen een wapenstok te geven. Straks is men weer verbaast verast en ongeloof.Het zal vreselijk uit de hand lopen als men dat doorzet.
  Als je de afgelopen tijd de berichten leest zak je vertrouwen in het OM volledig in.Gasten die deel nemen aan die knok partijen staan binnen enkele minnuten weer buiten en komen er zonder veel problemen van af met een zeer lichte taakstraf En Mw van de VVD wil gewoon oorlog met haar opmerking

  1. Pijnstiller

   En maak sylvana simons premier van NL. Als we toch bezig zijn om extreem domme beslissingen te nemen

 2. stoppen

  als je een echte geweld explosie wil hebben moet je die simpele zielen bewapenen.

  Wel eens geluisterd hoe de gemiddelde boa iemand aanspreekt ?

  1. JFU

   Precies, de agressie van die lui is walchelijk. Geef ze een wapen,en er vallen gegarandeert doden. Ze voelen zich nu al oppermachtig.

  2. Peetjoh

   Altijd lachen met die Turk. Die mag in de eigen land niet eens wat zeggen op straat want het is maar een wijf. En dan hier mag dat gewoon een mening hebben. En die mening is dan dat een stelletje ongeletterde uitkering trekkers waar al jaren problemen mee zijn, dat die kunnen beslissen over goed en fout. Ik snap die Turken wel dat zoiets gewoon d’r muil moet houden.

 3. Michael M

  We roepen al een poos dat Grappenhuis de Grappenmaker de verkeerde man is op deze post. Hij hoort daar niet. Klaar! Grappenhaus ist nicht in haus als je hem ook echt nodig hebt. Deze man kan makkelijk praten langs de zijlijn en op zijn kantoortje en heeft nog nooit meegemaakt blijkbaar wat een bedreiging is maar vindt het dus ongewenst om een BOA te voorzien van een wapenknuppel of desnoods een gummiknuppel maar laat een BOA dus het risico lopen om eerst helemaal in elkaar getrapt te worden voordat de politie hulp kan bieden. En als zij er dan zijn dan is het kwaad meestal al geschied. Wat een domdenkende man die Grappenhaus.

  1. Jack Flash

   Als je die bimboa’s knuppels gaat geven werkt dat als een rode lap op een stier, zeker als je mensen geld gaat aftroggelen ivm die spastische maatregelen.
   Ze zullen de “verkeerden” tegenkomen.
   Grapperhaus weet dat.

  2. Kretoloog

   Jammer Michael, maar je betoog landt niet. Grapperhaus is 1 van de weinigen in dit kabinet in wie ik nog een beetje vertrouwen heb.

   Even een overzicht.

   Geen vertrouwen: Rutte, Dekker, van Nieuwenhuizen, Wiebes, Bijleveld, Hoekstra, de Jonge, van Engelshoven, Kaag, Ollongren, Slob. Totaal 11.

   Een beetje vertrouwen: Blok, Grapperhaus, Koolmees, van Rijn, Schouten. Totaal 5.

 4. lotje

  Als de boa zich gewoon normaal gedragen en niet als een gek meteen overal bonnetjes voor gaan schrijven dan hebben ze ook geen knuppels nodig. Nu heb je kans dat ze zelf geknuppeld worden met hun eigen knuppel waar ze om gezeurd hebben.

  1. Appelstroop

   Helemaal gelijk in, dikke kans dat boa’s met hun eigen knuppels in elkaar gemept worden straks, ik zou op z’n minst de knuppel afpakken als ik word aangevallen door zo’n nep-agent, zou niet gaan meppen, maar kan me voorstellen dat anderen dit wel doen als ze net een mep hebben gekregen als ze toch al pissed waren.

 5. Lefty

  Geen zorgen, de politie nog de BOA’s weten hoe ze een gummiknuppel moeten vasthouden, ik spreek uit ervaring. Ondanks dat promo filmpje op het NOS journaal met een in scene gezette wapenstok actie.

  1. Lefty

   Noch voor ik het weer verknalt hb.

 6. struisvogelpolitiek

  BOA’s zijn een voortvloeisel van stadswachten. Stadswachten opgericht door gemeenten om langdurig werkelozen een baan te geven, de zg. Melkertbanen. De grootste fout was om deze stadswachten een opsporingsbevoegdheid te geven, de BOA’s. Sindsdien lopen de voormalige stadswachten, de BOA’s naast hun schoenen. Veel arrogantie en weinig autoriteit uitstralend. Ja, ik heb ook dat filmpje gezien uit IJmuiden. Een stel snotapen mishandelen BOA’s. Ik snap die BOA’s niet, weglopen voor dat tuig. Snap ik niet. Waarom verdedigen zij zich niet? Ik zou mij niet laten vernederen door die snotapen en keihard terug gemept hebben tot die apen niet meer wisten of zij een mannetje of een wijfje waren. Die snotapen zouden dan honderd keer nadenken voor zij een BOA aanvallen.

  1. Lefty

   Die BOA’s waren zwaar in de minderheid en dat autochtoon tuig- ja u leest het goed- was bezopen en / of zat onder de pillen.

  2. Marija

   Wie worden ter verantwoording geroepen denkt u, en wie als er al gestraft wordt, komt met een foei ermee weg, denkt u?

   1. struisvogelpolitiek

    @Marija

    Juist. En daar ligt het probleem. Autochtoon of allochtoon, tuig is tuig. Door het jarenlange slappe overheidsbeleid is de autoriteit gedaald tot het nulpunt, niet alleen van de BOA’s maar ook van de politie. Geef die diensten fatsoenlijke uniformen waarmee zij autoriteit uitstralen en niet van die modieuze apenpakjes waarmee zij nu de straat worden opgestuurd. Hef die bezuinigen op op de diensten en breid ze uit. Heropen de gevangenissen die gesloten zijn en sluit die gastjes op voor een jaar of 5 als zij dienders aanvallen en mishandelen. Het hoort zich allemaal dictatoriaal aan wat ik hier zeg, maar het tuig vraagt erom. Heropvoeden die hap.

 7. Pijnstiller

  Laten we de Jostiband gelijk uitrusten met automatische wapens

  1. lotje

   Wat, wil je deze regering een wapen geven

   1. stoppen

    🙂 🙂

   2. Lefty

    @Lotje: Nee, maar met 10 mensen er 2 aan puin rammen die zich niet kunnen verdedigen is ronduit laf en crimineel.

 8. fusilier

  Waarom leert die boa niet gewoon een vak, zoals ieder normaal mens dat doet.

 9. yellow thread street

  Echte agenten die de orde behoren te handhaven zie je nauwelijks nog op straat.
  Ze zitten de hele dag op kantoor lange rapporten te tikken.
  BOA’s moet je geen wapenstok geven, het lokt agressie uit.

 10. Rosasolis

  Ik heb eerder geschreven over deze probleem. En steun gegeven aan het beleid van Grappenhuis. Heel merkwaardig is het dat mijn eenvoudig bericht van gisteren….die door iemand van de redactie van DDS werd doorgestuurd naar een week- oude artikel rubriek werd gestuurd, die over een heel ander onderwerp ging! Blijkbaar willen sommige redactie leden van DDS zorgen dat ons vele leden die helemaal niets zien in Gorgeous Geert, of Dandy Baudet, ons meningen niet mogen dagelijks doorgeven.

  d

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.