Burgemeester Halsema weigerde aangifte te doen van bekladding monumenten. Gevolg: opnieuw standbeeld beklad

Wat krijg je als je een burgemeester hebt die weigert aangifte te doen van vandalisme? Een vrijbrief voor vernielzucht. Dat is wat er nu gaande is in Amsterdam. Halsema had geen zin om aangifte te doen van de bekladding van Amsterdamse monumenten, vrij logisch dus dat activisten nu doodleuk verder gaan met het bekladden van andere beelden. Als de burgemeester geen initiatief neemt, dan doen ander politici het wel! Annabel Nanninga en Diederik Boomsma, CDA Amsterdam, stappen wel naar de politie! 

Annabel Nanninga heeft helemaal gelijk; als de burgemeester dit soort acties niet expliciet afkeurt dan blijft men doorgaan. Doordat Halsema weigerde om dit soort vandalisme de kop in te drukken blijft cultureel erfgoed geteisterd worden. Je kan bijna stellen dat ze de vandalen van dit soort acties een vrijbrief heeft gegeven, want het afkeuren van dit soort acties doet ze niet. Nanninga zegt het volgende over het incident:

“Het wekt geen verbazing dat na deze vogelvrijverklaring van onze monumenten door de burgemeester er vernielingen blijven plaatsvinden. Van gebouwen en monumenten blijf je gewoon af, we kunnen als beschaafde mensen in gesprek gaan met elkaar over historie en context als daar behoefte aan is. De burgemeester dient de stad veilig te houden. Wij roepen de burgemeester op tot meer surveillance en bij vernieling het consequent doen van aangifte.”

Het Monument Indië Nederland op het Olympiaplein is besmeurd met rode verf. Men heeft het monument beklad met de tekst: “Van Heutsz leeft! Stop alle vormen van racisme! Next stop: Coentunnel! #BLM”

Wel fijn dat de activisten vermelden wat hun volgende doelwit zal zijn. Nu zowel Nanninga als Boomsma aangiftes hebben gedaan, zal de politie hier hopelijk werk van gaan maken. Preventief ingrijpen voordat de boel helemaal in Amsterdam gaat escaleren, want ferme taal en beleid van Halsema zal er niet komen.

Het Amsterdamse college gaat uiteindelijk toch wel aangifte doen. Het was ook onhoudbaar om geen aangifte te gaan doen.

Nu is het tijd voor Amsterdamse bestuurders om dit soort ongein keihard aan te pakken. Het vernielen van monumenten is contraproductief en juist polariserend.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Vrijedenkert

  En weer niet plaatsen? Wat is dit voor onzin!

 2. Lefty

  Ik wordt doodmoe van dat primitieve geleuter van Annabel Nanninga. Daar komt werkelijk geen zinnig woord uit. Politiek bedrijven iets anders dan twitteren.
  Mens ga afwassen zou Pim Fortuijn gezegd hebben.

  1. Lefty

   Word. Eerste persoon enkelvoud 😛

   1. Forlan

    Dat interesseert me helemaal niks maar het is Pim Fortuyn. Maakt niet uit, de man is pas een jaar of 20 deel van onze geschiedenis

    1. Maris Copoolse

     Klopt, en Sint Pim leeft nog in de harten van een kleine roedel volgelingen. Die kunnen het lang volhouden, kijk maar naar de volgelingen van Lou de Palingboer.

     1. Forlan

      Jaakomtiehoppa

     2. Start

      Enz?

     3. combat le pelicule

      maris verheerlijkt de dood van Pim

      ~maris~
      Dat klopt, als Sint Pim premier was geworden had Nederland er heel anders voorgestaan.
      Toch goed dat er een God is.

     4. Maris Copoolse

      “maris verheerlijkt de dood van Pim”

      Ik hoop voor hem wel dat hij in de hemel terecht is gekomen. Daarover bestaat echter terecht onzekerheid dus blijf bidden!

     5. combat le pelicule

      maris rechtvaardigt de dood van Pim en verdedigd dit met hand en tand..

      ~maris~
      Dat klopt, als Sint Pim premier was geworden had Nederland er heel anders voorgestaan.
      Toch goed dat er een God is.

  2. Vrijedenkert

   Jij vindt handhaven niet belangrijk? En de gevolgen voor de samenleving doen niet terzake…

   Valt mij laatste tijd vaker op bij naief-links!

   P.S. Geen wonder dat ondernemers en de horeca Halalsema massaal uitkosten.

   1. Maris Copoolse

    Ik ben een groot voorstander van het handhaven van democratisch gemaakte wetten.

    1. Start

     Enz?

    2. combat le pelicule

     Verbod op gezichtsbedekkende kleding? jij bent een hypocriete oetl*l

  3. Rammstein

   Domme Lefty kan het niet hebben dat een politieke tegenstander veel verstandiger taal uit dan zijn eigen linkslullende partijtjes. Ik begrijp dat je heel moe wordt als je na lang nadenken er niks tegen in kunt brengen.

 3. Lefty

  Een standbeeld is zij geld in oud ijzer of brons waard. Iedereen die er meer waarde aan hecht is net zo onnozel als iemand die waarde hecht aan een Boedha

  1. Lefty

   beeld of Mariabeeld.

   1. Forlan

    Jij zou elke dag kaarsjes zetten bij een standbeeld van Paul “Khmer” Rosenmuller. Niet liegen

    1. Lefty

     @ Forlan: Paul Rosenmuller interesseert me geen biet.

 4. Mar

  Ik betwijfel of aangifte doen van bekladding standbeeld door Halsema de mensen ervan weerhoudt om het nog vaker te doen.

  Toch wordt er nu door de gemeente Amsterdam aangifte gedaan.

  “De gemeente laat weten aangifte te doen van de bekladding van het Monument Indië-Nederland. Na een aantal recente incidenten is het volgens burgemeester Halsema tijd een grens te stellen: “Wij zullen vanaf nu altijd aangifte doen bij bekladding of vernieling van gemeentelijk bezit.”
  (P*rool)

  1. Lefty

   @Mar: Mensen in de extreem rechtse of minder begaafde hoek hebben gewoon een hekel Halsema. Je moet toch ergens tegen schoppen.

   1. Hardline

    Lefty heeft geen hekel aan Halsema, en noemt tegenstanders minder begaafd.

    Erg sjiek.

    1. Lefty

     @Hardline: Als ik de argumentatie lees: Ja dan wel.

   2. combat le pelicule

    Mensen in de extreem linkse en tevens minderbegaafde hoek kunnen de waarheid rondom halalsema maar moeilijk relativeren, ze missen een paar chromosomen, lefty is daar het leidend voorbeeld van…

  2. combat le pelicule

   Ze moeten die gasten, die openbare bezittingen vernielen, keihard aanpakken, wat een hypocriete geneuzel hier…

 5. Response

  Toch maar weer herhalen; Verkeerde vrouw op verkeerde plek. Vertegenwoordigd alleen partij- en eigenbelang. De extreem linkse vrijstaat A’dam is op weg naar een anarchistisch crimineel bolwerk mede dankzij GL en de rest van het huidige extreem linkse bestuur.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.