CDA gaat toch wel lijsttrekker verkiezingen houden! ‘Met deze timing kan de nieuwe politiek leider zich goed voorbereiden op het lijsttrekkerschap’

De afgelopen maanden vroeg iedereen zich af wat het CDA ging doen: de nieuwe lijsttrekker zelf naar voren schuiven, of toch kiezen voor interne verkiezingen. Eindelijk hebben we hierop antwoord gekregen: het CDA durft het aan om weer een interne verkiezing te houden. Ondanks dat sommige CDA-prominenten hier niet op zaten te wachten. 

Partijvoorzitter Ploum is van mening dat de zomer dé perfecte tijd is voor een interne verkiezing. Afgelopen maanden waren tal van CDA-prominenten druk bezig met het managen van de coronacrisis, nu de verspreiding van het virus minder hard loopt dan afgelopen maanden is de partijvoorzitter van mening dat dit dan ook het geschikte moment is voor interne verkiezingen.

De topkandidaten voor het lijsttrekkerschap zijn Hugo de Jonge, Wopke Hoekstra en Mona Keijzer. Opvallend genoeg was De Jonge nog een van de grootste tegenstanders van interne verkiezingen. Hij vreest namelijk dat het alleen maar de partij kan schaden, er kan namelijk met modder worden gegooid.

Zowel Hoekstra als De Jonge genieten flink wat naamsbekendheid in Nederland, dit is voor het CDA fijne opsteker: Nederland kent beide heren al, dus aan naamsbekendheid hoeft men niet meer te werken.

De vraag is alleen wie van de drie het meest geschikt zal zijn, en ook wel koers de partij wil gaan varen. De VVD blijft in de peilingen groeien, en tot nu heeft het CDA hierop nog geen antwoord weten te vinden. Het CDA zal zichzelf opnieuw moeten uitvinden: ze moeten een karakteristiek geluid gaan maken om nog te kunnen concurreren met de VVD.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. 1000

  noch vlees , noch vis

  Een religie clubje genagen in zijn eigen moraal jasje

  1. 1000

   gevangen dus

   1. hans-e-pans

    Vraag me nu al af wie de ander een mes in de rug zal steken, en in welke mate ze er op vooruit zullen gaan.

    Zoals nog niet zolang geleden bij de PvdA gebeurde, die zijn er daarna niet vooruitgegaan.

 2. Kretoloog

  Doe mij maar Mona Keizer.

  Wopke Hoekstra is neoliberaal, een soort van christelijke VVD-er zeg maar. Wel miljarden overhebben voor KLM. Maar ziekenhuizen laat hij rustig failliet gaan.

  Hugo de Jong is een narcistische clown. Niet serieus te nemen, heeft ook vele fouten gemaakt in de coronacrisis.

 3. John F...

  Ik lach te pletter..ik die een heerlijke 6 cilinder SUV benzine youngtimer rijdt.

  Want Japie Krekel (Wiebes) wil in Europa gaan pleiten voor waterstof.

  Dus…… Zielig voor onze groene gekken die recent zo’n lelijk electriek vehicle hebben aangeschaft.

  Allemaal aan het gas…..uh,waterstof,sorry😂😂

 4. J.C.

  Van de week op tv naar de film “de bende van Oss” gekeken. En tot de conclusie gekomen, dat er sinds 1938 (de tijd waarin de film speelde en die gebaseerd is op historische feiten) nog weinig veranderd is.

 5. Paardenmiddel

  Wie de lijsttrekker ook wordt: cda is kleurloos geworden.
  Allemaal bagger. Boeren weg, vissers weg, mkb weg, ziekenhuizen, politie weg.
  Allemaal wegbezuinigd. Nu de rest van het mkb nog.
  Driekwart van de nederlandse wetten wordt in brussel beslist.dus, wat is het cda nou?

  1. AS210854

   Helemaal mee eens👍

 6. Machteld

  Altijd goed zo’n club om erbij te hebben om een meerderheid te behalen.

 7. plakband

  Het CDA moet een karakteristiek geluid laten horen.
  Het geloei van een paar koeien lijkt me wel wat voor het CDA.
  Van zwart-wit gevlekte of roodbonte koeien.
  Hoewel, bij nader inzien, ligt discriminatie hier niet op de loer ?

  Stem ze weg zodra het kan.
  Stem PVV of FvD en Nexit voor het te laat is.

  1. Rosasolis

   plakband. Ongeacht al de sensatie drama’s van Dandy Baudet, en al de dagelijkse reclame voor deze clown, komt er geen FvD-PVV regering, en Nederland blijft
   lid van de EU.

   1. plakband

    Arme Rosasolis, het artikel gaat over het CDA.
    Heb je dat weer niet begrepen ?

    1. Rosasolis

     Arme plakband. natuurlijk ging het over de CDA!. Ik heb vandaag eerder uitgebreid over ons CDA geschreven!!! Blijkbaar bent u zo dom dat u deze artikel over de CDA helemaal niet heeft gelezen. Alleen domme grote
     bekken doen zo dom om te proberen niet gelijk denkende te vernederen.
     Ja, een oude trucje uit Amerika, die jullie extreem-rechts idioten proberen over te nemen. Maar het zal jullie idioten niet lukken, we weten hoe het gaat.
     Heeft U het niet begrepen dat het NIET gaat over wat uw schreef:
     “stem ze weg zodra het kan. En verder: Stem PVV of Fvd en nexit voor het te laat is”… Er komt geen FvD-PVV takeover in ons land.

     d

     1. plakband

      Rosasolis,
      Bedankt voor de extra aandacht voor de goede zaak.
      Stemzeweg zodra het kan.
      Stem PVV of FvD en Nexit voor het te laat is.
      Dat kan niet vaak genoeg worden herhaald.

 8. Rosasolis

  Zowel Hoekstra als De Jonge zijn bekende, trouwe CDA vertegenwoordigers. Maar sommige partij medewerkers hebben speciale talent. Mona Keijzer heeft heel veel bekwame werk verricht in haar functie als stads-secretaris economie. Zo’n grote talent moet niet terzijde gelegd worden.
  Als lid van de CDA wordt Mona Keijzer mijn keus als lijsttrekker.

  1. Blitzkrieg

   Rosasolis :
   hebben speciale talent?
   veel bekwame werk?
   stads-secretaris economie?
   Zo’n grote talent?
   niet terzijde gelegd worden?

   Rosasolis, het beste van Mona 🙂 .

   1. CLoVis

    @Blitzkrieg

    Doe maar
    ‘het beste van Mora’
    (die van het bak- en braadmiddel).

    Mona Keizer is meer een braakmiddel.

 9. John F...

  Een Neger als lijsttrekker vind ik wel (heel) grappig. 😂😂😂

 10. Massa

  Wat betekent die foto van Alexandros bij dit artikel ?

 11. EvertB

  Voor het CDA in het bizonder en voor alle andere partijen in het algemeen: kies Wopke Hoekstra.
  Een CDA’er aan de rechterflank die redelijk wat zetels van de VVD kan snoepen. De virtueel te grote VVD daalt in de peilingen (en hopelijk ook op de verkiezingsdatum), en kan zo minder harde eisen stellen bij een volgend kabinet.

  1. Maris Copoolse

   Hoekstra heeft zijn glazen ingegooid door zijn debiele opstelling in Europa. Die gaat het dus niet worden.

   1. Kretoloog

    Rutte was zo slim om Hoekstra het VVD-standpunt in Europa te laten verwoorden. Dit toont aan dat Hoekstra inderdaad niet geschikt is als partijleider van het CDA.

   2. AS210854

    De waarheid komt hard binnen bij jou, dat weten we nu WEL. MC

 12. Lugor

  het CDA durft het aan om weer een interne verkiezing te houden.

  Waren dit soort verkiezingen maar bij meer politieke partijen populair .

 13. Bes Tolen

  Kretoloog. Als u al wat langer uw aandacht had gevestigd op die ziekenhuizen dan had u geweten, dat juist deze ziekenhuizen al jarenlang zijn open gehouden wat niet de bedoeling was van degenen, die op dit punt de beslissing moesten nemen en terecht ook al hadden genomen: sluiten. Zoals in Amsterdam bijvoorbeeld, een overcompleet slecht ziekenhuis dat op aandrang van de multicult open is gehouden. De redenering was dat die vrouwtjes uit de buurt anders niet dicht genoeg bij een ziekenhuis woonden.
  Zo wordt het geld bij honderden miljoenen over de balk gegooid als de opgeklopte zieligheid haar zin krijgt. U weet vast wel hoe dat zit.
  Misschien hadden ze daar stevige voorlichting moeten krijgen over geboortebeperking. Dat was nog wat geweest.

 14. Bes Tolen

  Tot heden komen de drie genoemde kandidaten niet al te sterk over. Er ontbreekt nogal eens aan inzicht. Dat van de KLM is bekend. Dat was Hoekstra.
  Als we al die buitenlanders uit verre landen hier niet hadden gekregen, had Schiphol ook niet zo uitgebreid hoeven te worden toch? En dan die zwaar gesubsidieerde sierbloemen, die elke ochtend snel met vliegtuigen weg moeten. Typisch CDA behoefte die christelijke kwekers, die al zo lang tot en met beschermd worden. Kortom, er is helemaal geen reële visie bij het CDA. Alleen een CDA visie en die stuurt ons land de verkeerde richting in. Al zo lang.
  Zijn die De Jonge, Hoekstra en Keijzer minder geschikt dan zou je aan iemand anders moeten denken. De man met de meest uitgewogen ideeën is de nieuwe als tijdelijk geziene fractieleider Heerma, die sterker over komt dan indertijd zijn (al zieke?) vader als politicus. Moeilijk om dat te zeggen maar zo ligt het. Goed of niet goed, ik doe het. Maar Heerma is geen showman, hij is denkelijk te bescheiden en maakt daardoor te weinig indruk op veel mensen. Dat komt doordat mensen niet echt kunnen luisteren. Dat is ook altijd zo bij het CDA zo geweest. Het CDA is met een showman aan het bewind gestart. Het was goed voor het CDA maar slecht voor het land. En toch, ook nu zal het CDA een showman of misschien wel showvrouw zoeken. Want zo worden de meeste CDA-leden warm gemaakt. Altijd al. Maar zo erg als Van Agt kan het niet meer worden. Schrale troost?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.