Demonstratie protestgroep Viruswaanzin verboden, gaan zondag toch ‘op persoonlijke titel’ naar Malieveld

De protestgroep Viruswaanzin kreeg een verbod voor hun volgende geplande demonstratie aankomende zondag. Dit is al de tweede keer dat waarnemend burgemeester Johan Remkes een streep zet door de demonstratie. Actievoerder zeggen daarom nu dat ze ‘op persoonlijke titel‘ naar het Malieveld zullen komen.
Of het nou terecht is of niet dat deze protestgroep wederom een demonstratieverbod krijgt opgelegd, de overheid krijgt de schijn op deze manier wel flink tegen.

Op zich is de positie van Remkes & co. vrij helder. Men verwacht topdrukte, mede doordat er ook andere groeperingen zich bij het protest hebben aangesloten. Ze beweren dat er aanleidingen zijn om te vrezen voor ‘ernstige wanordelijkheden’. De vorige verboden demonstratie mocht uiteindelijk namelijk tóch doorgaan, en liep uit op rellen. Al gaan er nu geruchten dat de politie deze zelf zou veroorzaken, om zo zelf de legitimatie te creëren om in te kunnen grijpen. Anderen zeggen weer dat politie in burger juist de raddraaiers ertussenuit grijpen, om zo protesten in goede banen te leiden.

Wat hier dus eigenlijk aan de hand is, is een strijd om geloofwaardigheid. Viruswaanzin lijkt het vertrouwen in de overheid te willen doen ondermijnen. Het RIVM wordt daarvoor aangegrepen, want die bedonderen de boel en het kabinet gaat net zo vrolijk in alle adviezen mee. Maar Viruswaanzin lijkt ook het andere uiterste te vertegenwoordigen. Want prima als je kritiek op hebt op het RIVM, het kabinet en de aanpak van de coronacrisis, maar doe dan niet zelf een alu-hoedje op. Straks loop je het risico om zélf als honeypot-organisatie bekend te komen te staan: een undercover-overheidsorganisatie die een beweging, idee of sentiment de wind uit de zeilen probeert te nemen. Zoiets als een FBI die een nazi-beweging opzet om zo de echte nazi’s uit hun kelder te lokken.

Maar goed, hoe de vork ook in de steel zit, er ontstaat zo wel een frame van ‘links wel, wij niet’. Want die argumenten van de gemeente waren ook van toepassing op BLM-Nederland, maar omdat dat ‘goed’ is gegaan en het vorige protest van Viruswaanzin niet, schept dat een bepaalde context. Eentje waar Viruswaanzin misschien wel zelf schuld aan is, door de vorige demonstratie zo belabberd te organiseren.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Johan Remkes voert beleid zoals Halsema dat had moeten doen.

  1. Zich neutraal opstellen bij de demonstraties.
  2. Demonstraties verbieden als er aanwijzingen van topdrukte zijn.
  3. Niet met de beeldvorming, maar met beleid bezig zijn.

  Verstandig beleid van Remkes waar men in Amsterdam een voorbeeld aan kan nemen.

  Bravo!

  1. Maris Copoolse

   “Johan Remkes voert beleid zoals Halsema dat had moeten doen.”

   Met de wijsheid van de koe in de kont zal Halsema dit ongetwijfeld met je eens zijn, Meriadoc.

   1. Maurits Dekker

    Spuit 11 geeft modder.

  2. Rammstein

   Meriadoc: “2. Demonstraties verbieden als er aanwijzingen van topdrukte zijn.”

   Bedoel je daarmee te zeggen dat het aantal demonstranten maatgevend is voor het al dan niet toestaan van een demonstratie?

   1. Meriadoc Brandebok

    In normale omstandigheden niet. Maar de 1,5m-regel zal bij een drukke demonstratie aanzienlijk moeilijker te handhaven zijn dan bij een rustige demonstratie. Als Remkes aanwijzingen heeft dat de demonstratie tot een festival-achtige bedoening uitgroeit, moet hij die, conform de verplichtingen vanuit de landelijke overheid, verbieden. In feite heeft hij geen andere keuze.

    Toen Halsema aanwijzingen ontving dat het protest op de Dam tot enorme proporties kwam,had zij de demonstratie ook moeten afgelasten.

 2. AntiChrist

  ‘links wel, wij niet’.

  Hoppa, de leider van deze protestgroep is zo links als de pest.

  1. Jack Flash

   Heeft niets met links& rechts te maken sufferd.

   1. Lugor

    Wout Wauwelt: Maar goed, hoe de vork ook in de steel zit, er ontstaat zo wel een frame van ‘links wel, wij niet’.

   2. Koudewijn Pummelhink

    Probeer dat de andere reageerders van DDS maar eens wijs te maken.

 3. Lugor

  Viruswaanzin is voor een vreedzame demonstratie.

  Oh, komen daar ook relschoppers op af?
  Dat wisten we niet.
  Als wij van Waanzin dat geweten hadden, waren we echt niet gaan picknicken op dat grasveld.
  Maar niemand had ons verteld dat er problemen zouden kunnen ontstaan.

  1. combat le pelicule

   Over de inhoud zal je lugor natuurlijk niet horen, uiteraard vind lugor het geen viruswaanzin

 4. Maris Copoolse

  “Al gaan er nu geruchten dat de politie deze zelf zou veroorzaken, om zo zelf de legitimatie te creëren om in te kunnen grijpen”

  Als Wout dit soort vage geruchten op geen enkele wijze onderbouwt is het niet meer dan domme en ondermijnende laster.

  1. combat le pelicule

   maris denkt echt dat dit beleid mensen rustig maakt, dat mensen dit ook pikken, dus de politici lokken het gedrag uit waarop ze kunnen zeggen zie je wel en marisje vindt dit legitiem..

  2. Original NL

   Gelul??..Idd gelul.

  3. Maurits Dekker

   Als Wout dit soort vage geruchten op geen enkele wijze onderbouwt is het niet meer dan domme en ondermijnende laster.

   Als Maris deze beweringen op geen enkele wijze kan weerleggen pleegt hij niets meer dan domme en ondermijnende laster.
   Maar ja, zijn geestelijke vermogens stellen hem niet in staat om een inhoudelijke bijdrage te leveren.
   Nog steeds met proefverlof Maris?

 5. Antihedo

  Je hebt toch wel een enorme plaat voor de kop als je nu nog weer naar het Malieveld gaat.

  1. evil knievel

   Denk (n hoop!)toch dat t druk gaat worden!
   Net als op de DAMned!😜
   Waar geen haan naar kraaide btw!?🤨

 6. M. Brandenburg

  Er zijn geen geruchten dat de politie de rellen zelf begint, er is gewoon beeldmateriaal dat dit onderstreept. De vraag is waarom men deze beelden negeert, ja er zijn altijd undercover agenten, en dat is het probleem niet, het probleem is het beeldmateriaal, alsmede de getuige verklaringen van mensen die absoluut niet tot de hooligans behoren en al uitgebreid hebben uitgelegd wat hen overkwam toen zij vertrokken op het moment dat de order kwam om de demonstratie te beeindigen, en dat was op geen enkel moment een frisse of normale gang van zaken vanuit de politie, let wel dit gedrag wordt van hogerhand opgelegd aan de politie die dit niet zelf doet, dat agenten dit vervolgens ook uitvoeren is een compleet andere zaak en verklaart waarom de overheid de selectieprocedure zo heeft uitgekleed, het zijn geen mensen meer met een gezond stel hersenen maar een groep blinde schapen die elk totalitair befehl zullen uitvoeren.

  1. Mar

   Als politie Haaglanden zegt dat je het terrein moet verlaten, kun je dat beter ook doen, want anders helpen ze je wel het terrein af.

   Die jongen in dat rode shirt die werd voortgesleept, was een van de relschoppers. Ze probeerden hem af te voeren totdat er een losgeslagen meute op hen afkwam.

   Met politie Haaglanden is best wel iets mis, maar met die relschoppers ook. Die waren daar niet voor een vreedzame demonstratie.

   1. combat le pelicule

    “Als politie Haaglanden zegt dat je het terrein moet verlaten”

    Zeiden ze dat maar op de dam hè, jullie snappen niet dat mensen het niet meer pikken.

    “Die jongen in dat rode shirt die werd voortgesleept, was een van de relschoppers.”

    Hoe weet je dat? of vind je dat omdat de politie hem wegsleept? wat zou jij doen als een vriend van je onterecht en met grof geweld over de grond wordt getrokken? ik weet wel wat jij doet, je schijt in je broek en rent weg, nou in Nederland zijn er mensen die dit niet pikken…

  2. Koudewijn Pummelhink

   “het moment dat de order kwam om de demonstratie te beeindigen,”(…)

   En daar zal het in werkelijkheid wil mis zijn gegaan: het mentaal aankunnen om legale, rechtsgeldige bevelen op te volgen, oftewel om te vertrekken.
   Zoals van de week al in het nieuws was: de mensen van deze tijdgeest hebben niet meer van huis uit meegekregen om ook “gehoor te geven” in plaats van alleen maar te spugen.
   De keerzijde van de doorgeschoten hyper-individualistische maatschappij.

  3. Meriadoc Brandebok

   “er is gewoon beeldmateriaal dat dit onderstreept.”

   Je kletst maar wat. Er is geen enkel beeldmateriaal dat zoiets bewijst. En relschoppers opvoeren als “ooggetuigen” is gewoonweg hilarisch.

   1. 1010

    wij van wc-eend adviseren youtube punt nl. Buitensporig disproportioneel politiegeweld waarneem baar wat wij destijds in China op het plein van de vrede allemaal veroordeelde

    korea aan de noordzee

 7. Willem Bever

  Viruswaanzin heeft een dilemma

  Wel gaan geeft ongetwijfeld ongeregeldheden al of niet door de politie uitgelokt en helpt niet bij de beeldvorming van viruswaanzin wat weer gebruikt wordt door de overheid om viruswaanzin op alle mogelijke manieren te framen.

  Niet gaan ….je geeft toe aan de klaarblijkelijk bestaande rechtsongelijkheid hetgeen niet echt een sterke indruk zal achterlaten en wellicht sympathie kan kosten
  Bovendien draag je je punt niet uit wat dus geen olievlek reactie zal opleveren

 8. combat le pelicule

  Ongelofelijk en onterecht, er wordt van alles bij gehaald waardoor mensen nog bozer worden en het dan raar vinden dat mensen op eigen houtje gaan demonstreren, die politici lokken dit gedrag uit, mensen zijn het zat, getuige ook de hoeveelheid mensen die dit niet pikken, daarnaast bepalen dus politici hoeveel mensen er max mogen demonstreren, dat is niet democratisch!!!
  De 1.5meter is gebaseerd op onzin, geen wetenschappelijke onderbouwing

 9. 1010

  Alle demonstraties ten spijt. Ze hebben wel onverkort aangetoond dat het 1,5 meter regiem klinklare onzin is.

  Dus rutte , het rivm zegt de beslissing ligt bij het kabinet je moet dus je verantwoordelijkheid nemen en je idioterie inslikken ouwe doemdenker. Als je zo gedacht en gehandeld had in het EU debat dan was de nexit een feit

  1. combat le pelicule

   Natuurlijk is het onzin, op de dam is het immers ook goed gegaan en het gaat voortreffelijk in Nederland, en ga de komende dagen vooral op de dijk staan er is immers kou en regen op komst, en hoe bouwt men weerstand op?

 10. Hamer Sikkel

  De ‘fans’ van ADO en Feyenoord zullen er ook weer bij zijn.
  Gezellig!
  Die jongens zijn altijd zo verantwoordelijk bezig.
  Henk Bres is tevens van de partij.
  Dat maakt goede indruk bij de rest van Nederland.

  1. Koudewijn Pummelhink

   Daar hebt u dan weer gelijk in.

   1. Willem Bever

    Ach lul toch niet zo dom

  2. Brenda Welsh

   Het zijn cultuur beschermers, maar bij het beeld van Pim zie ik ze niet meer. De gein is er gauw af. Rellen is toch interessanter.

  3. evil knievel

   Als jij nu ook van de partij zou zijn,liefst samen met Neukhol,Mariska,Anti-shit,Steunbeer,MaffeAchterlijkeRanddebiel,Leftybefty & co,met n mooi Antifa vaandeltje in de hand,zou t pas echt gezellig worden snikkel!😁😜

 11. RPML

  Het is van belang dat de bevoegde autoriteiten goed voor ogen houden dat het bij de vrijheid van demonstreren om de uitoefening van een fundamenteel grondrecht gaat, dat ook – of misschien juist – tijdens een crisis gestand moet worden gedaan. Dat een meerderheid de inhoud van een demonstratie wellicht verwerpelijk, belachelijk of onzinnig vindt, doet niet ter zake. De grondwettelijke vrijheid om te betogen is zodanig vorm gegeven dat de bevoegde autoriteit zich te allen tijde – ongeacht de inhoud van de demonstratie – dient in te spannen om die zoveel als redelijkerwijs mogelijk is te beschermen en te faciliteren. Helaas moeten we vaststellen dat de voorzitters van de verschillende veiligheidsregio’s die opdracht niet altijd serieus hebben genomen.

  Een uitgebreide toelichting is te vinden onder:
  h++ps://www.openbareorde.nl/tijdschrift/coronacrisis-en-het-recht-deel-11/

  Citaat: Het zich niet houden aan de in de noodverordening gestelde anderhalve-meter-eis, kan geen zelfstandige reden zijn om de demonstratie te beëindigen.

  Alleen als er een algehele noodtoestand is afgekondigd, mag demonstreren verboden worden. In alle andere gevallen dient de overheid de demonstratie te faciliteren. Zie ook de casussen waarbij de rechter in de afgelopen periode uitspraak heeft gedaan: voor het grootste deel disproportioneel.

  Kortom, het is (vaak) afhankelijk van de willekeur van een burgemeester, en vind de burgemeester een demonstratie ‘erg belangrijk’ dan geeft de desbetreffende burgemeester toestemming. Remkes vind de demonstratie kennelijk niet belangrijk, anders faciliteerde hij het protest wel met ME, EHBO-busjes, waterkanonnen en wapenstokken of eh, die zijn er ook als hij het niet goedkeurt.

 12. Maurits Dekker

  Deze actiegroep moet gewoon oproepen tot demonstratie.
  Wel moeten zij een maximum aantal deelnemers van 14.000 instellen.
  In dat geval zijn ze namelijk juridisch gedekt, omdat een demonstratie met dit aantal deelnemers in Amsterdam wel toegelaten werd.

 13. andergeluid

  de VVD staat natuurlijk grotendeels uit mensen die de integriteit niet hoog in het vaandel hebben zitten.
  Dat blijkt al uit de lange lijst die de kamer in een korte tijd hebben verlaten en nu lekker van hun ruime wachtgeld de bloemetjes buiten zetten.
  Remkes is net Rutte gelooft vooral zichzelf maar niet in de democratie Wilders legde gisteren nogmaals de 1,5 meter buiten uit dat dit aan alle kanten bewezen is dat het onzin is aan de hand van de aerosols.
  Maurice de Hond en Willem engel hebben daar alle cijfers en bewijzen van.
  Maar Rutte moet natuurlijk Naar de WHO en het RIVM en niet te vergeten Agenda 2030 luisteren en uitvoeren. dus struisvogel politiek gewoon je kop in het zand steken lekker op reces gaan en ook buiten gewoon de 1,5 meter uitvoeren dan kan de economie lekker stuk gaan en de mensen massaal naar de WW en de voedselbank.en waar voor ???

 14. Genoeg van linkse dictatuur

  Remkes, de vvd er antie democratie, net als Rutte, wat laten ze zich weer kennen. Zijn bang geworden vd partijen van Wilders en Baudet, in maart de afrekening,

 15. Heras

  Goed zo. Gewoon gaan protesteren.
  Gelukkig wordt het tegengeluid steeds luider. Nu de meeste mensen weten dat ze belazerd zijn, kan het bananenkabinet de boemerang terugverwachten.
  Men schat dat er ruim 150.000 bedrijven failliet verklaard worden en gaan bejaarden massaal dood door eenzaamheid. Ik hoop dat er meer procedures tegen de staat gevoerd worden, zodat er nog meer mensen wakker worden.

 16. Heras

  Wat een simpele man is die Remkes toch. Weet hij niet dat “de geest al uit de fles”is, en dat verbieden niet kan???

 17. Maris Copoolse

  Het is opmerkelijk dat velen hier moord en brand gilden over het feit dat Halsema een te omvangrijke demonstratie op de Dam niet wist tegen te houden om nu te bepleiten dat een nog veel grotere demonstratie in Den Haag kan doorgaan.

  1. combat le pelicule

   Dat heet meten met 2 maten, op de dam wel en de rest selectief niet..

 18. evil knievel

  Mijn steun hebben ze & voor mijn part plunderen,roven & branden ze heel dat Den Haag plat!🔥
  Dan heb ik t niet over de kleine ondernemer maar grote,A-NLse concerns als bv AH n andere mosselvriendjes!😜
  Benieuwd of r dan ook gehandeld wordt als in de states waar ze WEL hun gang mochten gaan!😁
  Goedschiks bereik je in dit bananenland schijnbaar nix meer!😔

  1. Meriadoc Brandebok

   Het valt mij op dat het bij demonstraties altijd zo’n gezellige boel is in Nederland. Meestal gaat men in het weekend demonstreren, als men vrij is. Dan wordt er al gauw koffie rondgedeeld, worden de barbecue-stellen geplaatst en eet iedereen een broodje saté. Daarna wordt men uitgenodigd op het Catshuis om, onder het genot van een hapje en een drankje, met de regering te spreken. Traditioneel wordt er met deuren geslagen, uit iedereen hevige emoties en wordt er een hoop geschreeuwd. Maar doordeweeks gaat iedereen weer aan het werk.

   Demonstraties waarbij het uit de hand loopt zijn zeer zeldzaam.

   Toch opmerkelijk.

 19. combat le pelicule

  Het recht op demonstreren wordt met handen en voeten getreden

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.