Eindelijk schot in de zaak: boa’s krijgen eindelijk wapenstok!

De kogel is door de kerk! Minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid heeft toestemming gegeven voor het bewapenen van boa’s. Dat gebeurde eerder al bij uitzondering, maar wordt nu dus regel! Pepperspray wordt nog naar gekeken, maar heeft nu ook meer kans om in gebruik te worden genomen.
De mishandeling van boa’s is al jaren een wezenlijk probleem dat telkens de discussie over bewapening weer doet oplaaien. Het meest recente bekende voorval was tijdens Hemelvaartsdag in IJmuiden. En dat bleek de druppel! Grapperhaus houdt niet langer vast aan het argument van het geweldsmonopolie, dat volgens hem bij de politie moest blijven.

Onder bepaalde voorwaarden wordt het nu mogelijk dat burgemeester, politie en justitie boa’s in hun gemeente gaan bewapenen. Ze zullen dus voornamelijk met hun wapenstokken te zien zijn bij de ‘agressie-hotspots’ van Nederland. Grote steden, notoire uitgaansgebieden, bijzondere situaties zoals demonstraties/protesten etc.

En het is maar goed ook. Dit had al veel eerder moeten gebeuren. Ik snap de risico’s die eraan verbonden zijn, hoor. Want zo’n gewapende boa heeft ook training nodig en kan ook misbruik maken van z’n nieuwe machtsmiddel. Maar ze vangen de laatste jaren ook wel echt behóórlijke klappen. Dan maar even een wat hoger risico op excessief geweld door boa’s, ze kunnen zich straks tenminste fatsoenlijk verdedigen. En als het een keer misgaat heb je het tegenwoordig ook zo op camera staan. Ik hoop dat ze die pepperspray ook als optie krijgen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Ik ben het eens met Wout.

  Geen speld tussen te krijgen

 2. NoDoubt

  BOA´s zijn begonnen als parkeerwachters. Door de giga bezuinigingen van de VVD op de politie, massale toestroom van kansenparels, zijn de taken meer en meer verschoven. Ze worden ten onrechte bewapend. Het lijkt zielig dat er geweld tegen ze wordt gebruikt maar de oorzaak ligt bij de politie zelf. Die heeft ze maar meer en meer opdrachten gegeven die eigenlijk de politie moet vervullen. Grapperhous heeft zelf gezegd dat gewelddadig optreden naar de burger is voorbehouden aan politiemensen en het leger.

 3. Rammstein

  De politiestaat is bijna afgerond.

  1. Meriadoc Brandebok

   Rammstein, ooit bekeurd door een BOA vanwege het foutparkeren van zijn scoot mobiel, is er weer als de kippen bij om op de BOA’s in te hakken.

   1. Rammstein

    Ik trek het iets breder, Malle Babbe. Ik kijk naar de politieke legitimatie van de verbreding van het geweldsmonopolie en de maatschappelijke effecten/impact daarvan.

    Voormalige parkeerwachten en plantsoenendienstmedewerkers krijgen van overheidswege het recht om jouw harses in te slaan. Dat lijkt me een slechte ontwikkeling.

    1. Meriadoc Brandebok

     “…krijgen van overheidswege het recht om jouw harses in te slaan.”

     Tuurlijk niet. Men krijgt het recht om diegene de hersenen in te slaan die hen de hersenen proberen in te slaan.

     1. Rammstein

      Achterlijke gombal: het geweldsmonopolie dat bij de overheid berust, wordt nu uitgebreid naar tokkievolk zonder enige opleiding dat al op zoveel plaatsen en momenten voor agressie en onvrede zorgt door hun rigide en ondeskundige houding. BOA’s zijn Melkertbaners die nu bewapend worden en die wapens mogen gebruiken.

      En jij, als simpele ziel, ziet het aan en vindt het goed omdat je de verdere implicaties ervan niet doorziet – daar ben je namelijk te stom voor.

     2. Meriadoc Brandebok

      @Rammstein

      BOA’s zijn niet onopgeleid en dat weet je ook wel. En Melkertbanen bestaan niet meer.

      Als men geweld gebruikt tegen BOA’s is het toch noodzakelijk dat men hen uirust met een gummiknuppeltje? Sommige mensen in Nederland zijn allergisch voor elk overheidsuniform. Ongewapende BOA’s zijn een, om een Britse uitdrukking te gebruiken, “sitting duck” als zij handhaven moeten op een plaats waar lieden met losse handjes rondlopen.

      Tegenwoordig lopen er ook al genoeg Nederlanders rond met een busje pe*perspr”y. Of men heeft een honkbalknuppel klaarliggen om een stel criminelen uit huis te ranselen. Dus ik zie het probleem niet zo.

     3. Rammstein

      Meriadoc, de ‘opleiding’ BOA staat voor iedereen open (dus zonder vooropleiding) en omvat 10 lesdagen die na goed gevolg worden afgesloten met een getuigschrift. Daarna kan men aan de slag.

      Nogmaals: het geweldsmonopolie ligt bij de overheid, lees de politie. Zonder slag of stoot wordt dit nu uitgebreid naar een groep onopgeleide heikeuters en ongeleide projectielen die BEVOEGD zijn om geweld te gebruiken: dat is een ernstige glijdende schaal. Als jij daarvoor blind bent is het slecht met je gesteld.

      Het wordt tijd dat de burgers zich gaan bewapenen, uit zelfbescherming.

     4. Meriadoc Brandebok

      Allemachtig, Rammstein, het gaat om een gummiknuppel of pep*erspr*y, niet om een machinegeweer. En die mag uiteraard slechts worden ingezet tegen lieden die BOA’s belagen.

      Ik zie echt het probleem niet. Dacht je dat die BOA’s massaal burgers een pak op de broek gaan geven, of iets dergelijks?

   2. Blitzkrieg

    Meriadoc Brandebok : Bij een Melkertbaan nu een gummi-knuppel cadeau, omhooggevallen steuntrekkers bewapenen lijkt me niet echt een goed idee.

    1. Meriadoc Brandebok

     Waarom niet?

     1. Blitzkrieg

      Meriadoc Brandebok :
      Quote : “Waarom niet?”
      Het zijn vaak nogal verongelijkte mensen die tekort gedaan zijn door de maatschappij en er een rare willekeur op na houden. Vervolgens hoor je er niks over in de msn, worden ze niet veroordeelt door D66 rechters en worden de schandalen onder het tapijt geveegd. Als je mensen hier dan vervolgens op aanspreekt krijg je te horen dat dit democratie is en dat we dit met z’n alle zo hebben gewild.

     2. Meriadoc Brandebok

      “Het zijn vaak nogal verongelijkte mensen die tekort gedaan zijn door de maatschappij en er een rare willekeur op na houden.”

      Kun je dat onderbouwen?

 4. Vera Camlet

  Heel veel DDS’ers zien deze bewapening niet zitten. Heeft de minister daar wel rekening meegehouden?

  1. Rammstein

   Vera probeert snedig te zijn. Als ammoniakgleuf gaat haar dat niet best af.

  2. Vera Camlet

   Kan er niet een keer een komplimentje vanaf 🎀

   1. Rammstein

    Nou vooruit, omdat het vrijmibo is. Well done Vera! Ga zo door meid, misschien dat je er ooit nog in slaagt om wel grappig te zijn.

   2. Start

    Maris Alfred Vera Coppoolse? Mede mogelijk gemaakt door R*mmstein!

  3. Blitzkrieg

   Vera Camlet :
   Quote : “Heel veel DDS’ers zien deze bewapening niet zitten. Heeft de minister daar wel rekening meegehouden?”
   Als je “DDS’ers” verandert door “mensen” denk ik dat je groot gelijk hebt.

 5. fusilier

  Denk dat volkert van de graaf ook wel in dat straatje past om boa te worden.

 6. Vrijedenkert

  Als het aan mij ligt verdwijnen alle gemeentelijke BOA’s openbaar toezicht in dit land en komen daar surveilanten bij politie voor terug die deze taken gaan uitvoeren…
  Alle BOA’s bij geschiktheid bijscholen/omscholen en trainen tot surveillant!

  Het is natuurlijk van de zotte dat deze BOA’s taken moeten uitvoeren die normaal gesproken door politie worden uitgevoerd maar niet als zodanig worden opgeleid en betaald.
  Functie van surveillant is ook ooit ingevoerd bij de politie om dit soort taken uit te voeren of als ondersteining van agenten.

  1. Vrijedenkert

   Voor de taalnazi’s: ondersteining moet zijn ondersteuning.

   1. Willem Wever

    Bedoelt u: onderstutting?

  2. Meriadoc Brandebok

   Mee eens.

 7. ET007

  Vroeger bij Luchtmachtbewaking ook wapenstok gehad. Mocht hem ook gebruiken toen Kees Koning zo vrij was Vliegbasis Volkel te betreden tijdens de lunch.
  Met wapenstok moet je kunnen omgaan. De klem tegen de achillespees is wel leuk, maar verder kun je er weinig mee als je niet goed opgeleid bent. Ik stak door het hek heen en kreeg je ervan langs door leidinggevende. Zeker nu met een telefoon op zak zullen sommige BOA’s de Sjaak zijn.
  Waar ik het meest bang voor ben, is dat de wapenstok afgepakt gaat worden. Dat is namelijk heel makkelijk. Een onruststoker is vaak vrij en snel en voordat je het weet is de stok weg. Tijdens oefening was het de kunst om als zogenaamd indringer de wapenstok van de bewaking dan ook af te pakken.
  Overigens zeggen ze bij de Oosterse vechtkunst wel eens dat wanneer je niet met je handen kunt vechten je beter geen wapen kunt pakken omdat het het verlengde van je arm is.
  Dus ik vind het een ontzettend slecht idee. Neem liever meer politie aan en verdeel de politie op basis van training en geschiktheid.
  Voor iemand die ervaring heeft met vechten stelt een wapenstok helemaal niks voor.

 8. Duckday

  We gaan het mee maken waar dit geweld stopt.
  Zal machtwellust gaan zege vieren dank zei de onbekwame bestuurders van dit kabinet

 9. Kretoloog

  Niet verstandig om boa’s te bewapenen. Maar Grapperhaus is al dagen de weg helemaal kwijt.

  1. lotje

   Al dagen? Hij heeft zijn verstand nog nooit gehad

 10. Sleipnir

  Boa’s zijn hoofdzakelijk allochtonen en autochtonen met een IQ van hun schoenmaat, die moet je dus niet gaan bewapenen, dan escaleert slechts het geweld in hun richting.

 11. JFU

  Dit gaat dus helemaal fout. BOA’s zijn in principe aangesteld als hulp van de politie, door taken te vervullen als b.v. parkeerwachter, het signaleren en de politie oproepen bij ongeregeldheden in winkelcentra e.d. Hun korte opleiding is niet te vergelijken met een politie opleiding. Veel BOA’s wilden bij de politie, maar ongeschikt bevonden. Bewapenen is vragen om problemen, dat eist zelfbeheersing en takt. Daar kunnen de meesten niet mee overweg. Bij calamiteiten direct politie assistentie inschakelen is de beste optie.

  1. toetssteen

   JFU
   Yups.

 12. lotje

  Hahahahaha hahahaha. Ze hebben overal de sociale werkplaatsen gesloten en nu weet ik ook waar deze mensen zijn gebleven. Het zijn boa’ s geworden. Ze kunnen me één keer slaan met dat ding en Ik knoop ze dat ding om hun nek.

  1. Willem Wever

   Blijf eens een tijdje van die flacon af. Met je hysterische gelach.

  2. Vera Camlet

   Van Boa’s blijf je af. Bevel van de Minister President.

 13. Fe

  Wilders heeft dit proces bewust geforceerd. Dat zou je wel een politieke actie kunnen noemen.

 14. Fe

  ongelofelijk , politiewerk nog verder uitgehold.

  Als zo een melkert baan ooit een wapenstok durft te trekken vreet ie hem op ook.
  Je laat toch niet aanspreken als een hond door dat nsb tuig ?
  befehl ist befehl kunnen ze aan maar een menselijke kant beoordelen is een brug te ver voor dit ongeletterde volk

 15. Meriadoc Brandebok

  @Rammstein

  BOA’s zijn niet onopgeleid en dat weet je ook wel. En Melkertbanen bestaan niet meer.

  Als men geweld gebruikt tegen BOA’s is het toch noodzakelijk dat men hen uirust met een gummiknuppeltje? Sommige mensen in Nederland zijn allergisch voor elk overheidsuniform. Ongewapende BOA’s zijn een, om een Britse uitdrukking te gebruiken, “sitting duck” als zij handhaven moeten op een plaats waar lieden met losse handjes rondlopen.

  Tegenwoordig lopen er ook al genoeg Nederlanders rond met een busje pep*erspr*y. Of men heeft een honkbalknuppel klaarliggen om een stel criminelen uit huis te ranselen. Dus ik zie het probleem niet zo.

  1. Fe

   opsporing hoort bij de politie net zoals het monopolie om te handhaven zoals destijds afgesproken bij invoering van de melkert banen

 16. BroncoII

  Ik en veel andere zien dit al HEEL LANG aankomen.Het Hek is van de Dam. Op in de volgende stap naar een Politie Staat.Kijk maar naar de gebeurtenissen van de afgelopen jaren in de VS. Dit is het schrikbeeld waar wij op weg naar toe zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.