Geert Wilders kraakt harde noten over woningtekort: ‘Voor wie bouwen we, de Nederlanders of de immigranten?!’

Het Nederlandse woningtekort loopt fors op, onder anderen omdat de immigratie de laatste jaren zo hoog was. PVV-voorman Geert Wilders vindt het onverteerbaar dat geboren en getogen Nederlanders nu geen woning kunnen vinden. Tegen al die asielzoekers “valt niet op te bouwen,” zegt hij.

Uit een rapport dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken liet opstellen door onderzoeksbureau ABF en dat vandaag uitkwam, blijkt dat het Nederlandse woningtekort schrikbarend hoog is. Eén van de belangrijkste oorzaken daarvan is de immigratie, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeds maar niet goed ziet aankomen. Het gevolg is dat er een woningtekort is van maar liefst 3,7% en de aankomende jaren is er nog geen verlichting in zicht:

“Volgens ABF heeft de woningbouw moeite om de onverwachte bevolkingsgroei bij te benen. In 2013 nam de Nederlandse bevolking met 49.000 toe, vorig jaar was dat 126.000 personen. Het aandeel van immigranten in de bevolkingsgroei is de laatste vijf jaar opgelopen van 40% naar 80%. Het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt door die toeloop ook steeds verrast, stelt ABF vast. „Als gevolg van de toenemende bevolkingsgroei is de nationale prognose keer op keer verhoogd.”

Geert Wilders vindt daarom dat er meer gebouwd moet worden “voor de Nederlanders“:

“Sinds 2014 zijn er al meer dan 87.000 sociale huurwoningen aan asielzoekers weggegeven. Daar valt niet tegenop te bouwen!
En Nederlanders maar wachten.

Voor wie wordt er bijgebouwd? Voor de Nederlanders of voor immigranten?”

Desondanks is er verder geen bestuurder in het hele woningdebacle die bereid is de oplossing te zoeken in het sluiten van grenzen. Sterker nog: door corona- en stikstofvoorschriften wordt het de bouw de komende jaren nóg ingewikkelder gemaakt dan het nu al is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Jack Flash

  De boeren moeten wijken voor het stikstofbeleid.
  Woningen bouwen voor “asielzoekers” mag wel.
  Ben ik nu een racist?

  1. Blitzkrieg

   Jack Flash :
   Quote : “Ben ik nu een racist?”
   Ja, maar het stigma komt met vele vrijheden. Vrijheid van meningsuiting… opeens geen probleem meer. Asieltuig mag je vrijelijk over spreken. Houden van de eigen cultuur is welhaast verplicht. Ouderwets sinterklaas vieren is een pre. Als racist ligt er een hele nieuwe wereld voor je open.

   1. Blitzkrieg

    Playbook from 77 years ago.
    h**ps://twitter.com/i/status/1273459795400355841

  2. Marija

   Zo ja, dan ben ik het ook 1000x
   Geert heeft weer groot gelijk en niemand luistert naar hem.

 2. Original NL

  Idd Geert..waar is “onze” regering mee bezig…in iedergeval niet met de autochtone nederlander.

 3. ikweetwatikwil

  Onze regering is een warreboel. Het gezonde verstand is daar ver te zoeken. Hoe heeft dit kunnen gebeuren.
  Stem PVV of FVD.

 4. Peetjoh

  Deze immigratie cijfers kloppen niet helemaal. Feit is dat de emigranten eraf worden getrokken. Dus de echte Hollanders die weg gaan zo’n 150000 per jaar worden in de cijfers gewoon vervangen er kwamen dus zo’n 270000 asielzoekers. En Hollanders weg dus de omvolking gaat sneller dan de cijfers laten zien.

  1. toetssteen

   @Peetjoh
   Correct.

   1. Maris Copoolse

    Toetssteen gooit een drol over de schutting.

   2. Mar

    @toetssteen

    Niet correct.

    Die 150.000 emigranten die vorig jaar vertrokken, waren niet allemaal enkel en alleen Nederlanders.

    25.000 hebben een Nederlandse achtergrond
    132.878 hebben een migratie-achtergrond

    5 jaar terug zijn zoon en schoondochter naar Amerika verhuisd.
    1 persoon met een Nederlandse achtergrond en 1 persoon met een migratie-achtergrond (Amerikaanse die 8 jaar eerder als immigrant in Nederland kwam)

    1. toetssteen

     @Mar
     Dat zegt Peetjoh niet!!!!

     1. Mar

      Dat zegtie wel, toets

      “Dus de echte Hollanders die weg gaan zo’n 150000 per jaar”

  2. Jack Flash

   Peetjoh@ Klopt, veel Nederlanders weten dit niet eens. Als je dit vertelt kijken ze je aan of ze het in Keulen horen donderen.

 5. DennisEijs

  Bouwen we 30.000 woningen, dan nemen we 40.000 ‘asielzoekers’ op (een deel zijn dat echt). Je snapt al dat dat niet gaat werken.
  Tevens geven we asielzoekers voorrang, want de opvang moet leeg, voor de nieuwe ‘aanwinst’. Geen 8 jaar wachten op.een (oude) nieuwe woning voor hen. En dan ga je raar opkijken dat mensen er genoeg van beginnen te krijgen. Ik heb weinig tegen echte asielzoekers. Maar wel graag achteraan aansluiten. En dat ligt aan onze overheid, dat kan ik hen niet kwalijk nemen.

  1. LifeBuddy

   Dennis, de opvang is al leeg. Al die vvd,gl,d66,pvda,cda leden gingen een asielzoeker in huis nemen. Dus dat probleem is al [opgelost]. Net als het pensioen ook is opgelost. Eerst konden ze met de handen graaien en nu al met de kruiwagen. Het pensioen lost vanzelf op.

  2. Original NL

   Q….En dat ligt aan onze overheid, dat kan ik hen niet kwalijk nemen……..
   Echte asielzoekers maken maar een klein deel van de enorme hoeveelheid gelukzoekers uit…honderdduizenden marokkanen die hier, buiten gemakkelijk geld, feitelijk en wettelijk niets te zoeken hebben.
   Maar ja..half marokko is hier al..en de rest komt ook….
   En als musk klaar is met zijn wereldwijde internet en de rest van de wereld doorkrijgt waar je gratis geld en waar je- als iets je niet zint – alleen maar racist hoeft te roepen om een speciale behandeling en een ton schadevergoeding te krijgen..zal helemaal het hek van de dam zijn.
   Alles wat we nu aan gespuis voor de poort hebben staan was alleen maar mogelijk dankzij de smartphone…..en straks krijgen miljarden armoedzaaiers ook zo’n kijkje in onze rijkdom..( indien van toepassing)..en zullen er alles voor overhebben om ook hier naartoe te komen…

 6. RPML

  Wat zeker ook een rol speelt is dat enkele jaren geleden de woningbouwverenigingen door de overheid gechanteerd zijn, wat uiteindelijk eindigde in de verhuurdersheffing die de Staat enkele miljarden per jaar oplevert. De vermogenspositie van woningbouwverenigingen werd daardoor ernstig aangetast, waardoor sindsdien aan de onderkant van de woningmarkt nauwelijks nog bijgebouwd is, simpelweg omdat het niet meer rendabel is.
  Door het scheefwonen aan te pakken zijn daarnaast vele woningen die normaliter onder de huurgrens vielen ‘geupgrade’ (letterlijk enkele tegeltjes erbij zetten in de keuken levert weer verhuurderspunten op), waarna exorbitante huurprijzen gevraagd konden worden.
  De overheid samen met banken spelen een zeer kwalijke rol in de stagnering binnen de woningbouw; je kunt wel voor 1.100,- huren, maar een bank geeft je geen toestemming om een hypotheek te nemen die 900,- kost.

 7. Cycle25

  Voor prijzen Wilders…en als ex VVD er moet jij dat weten.

  Nederland, o Nederland, een land waar liberalen in elke sector tekorten heeft gefaciliteerd.

  Dan kunnen de prijzen jaar in/uit fors omhoog, het toppunt van uitbaten.

  Huur/koop/pacht…

  Het zijn gouden tijden voor de vastgoedsector.

  Die willen namelijk helemaal niet dat Zuid Europa terug krabbelt, het liefst zien zij Zuid Europa nog 50 jaar doormodderen, dat is goed voor de rente.

  Totdat een rijtjeshuis meer dan een miljoen kost, o wacht….Amster hippie dam :

  ht*ps://www.ad.nl/wonen/rijtjeshuis-van-1-5-miljoen-euro-is-al-verkocht-voor-bijna-de-vraagprijs~a2ca6434/

  VVD koestert van Nederland een 2e Monaco te maken, nu nog een imkomstentoets doorvoeren Rutte, en een 2e Zuidas…voila..

 8. Angelus pacis

  Door de wetgever zijn meerdere belangen in de Wet opgenomen, die kunnen worden geschaad. De wetgever stelt daarbij wel, dat voordat ten aanzien van bepaalde diersoorten handelingen worden verricht, alles naar redelijkheid is gedaan om schade te voorkomen. Wanneer schade niet is te voorkomen door verjaging en het weren van diersoorten in relatie tot het belang wat geschaad wordt, dan kan het voorkomen dat dieren moeten worden weggenomen. Vaak gebeurt dit door afschot, omdat vangen en verplaatsen in veel gevallen ook het verplaatsen van het probleem is.

 9. 1000

  tja , statushouders hebben voorrang ook al beweert men dat dit niet meer gebeurd.

  Daarna komen ze op de arbeidsmarkt met als steuntje in de rug dat allochtonen de voorkeur genieten.

  Wie wordt er eigenlijk gediscrimineerd ?

 10. Vrijedenkert

  Er is ook geen bevolkingsgroei in dit land, alleen maar immigratiegroei!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.