Haha, succes ermee! Nederland moet 845.000 woningen bouwen in tien jaar tijd!

Dat Nederland een woningtekort heeft, kan niemand zijn ontgaan. Maar dat we zo’n 845.000 nieuwe woningen zullen moeten bijbouwen, puur en alleen om te voorkomen dat het tekort verder oploopt?! Dat is wat Ollongrens’ rapport zegt, dat ze vandaag aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.
‘We hebben 85.000 nieuwe woningen per jaar nodig.’ Het is toch ongelofelijk dat dit de conclusie is van het rapport? Niemand die zegt: ‘Goh, misschien moeten we eens niet zoveel mensen binnenhalen, dan hebben we ook niet zoveel lui die allemaal een woning willen.’ Nee hoor, gewoon volk binnen blijven halen omdat types als Rob Jetten daar zo hard op gaan.

Het lijkt wel een verdienmodel te zijn geworden! Meer aanbod van arbeid zorgt ervoor dat de lonen niet of minder hard stijgen (en dan ga ik er nog vanuit dat wat we binnenhalen ook daadwerkelijk aan de bak komt). Je krijgt dus grofweg twee groepen: mensen die uiteindelijk een uitkering krijgen of mensen die hun uitkering aanvullen met deeltijd werk. Beide zijn een kostenpost voor de samenleving maar hebben wel een huis nodig. Nou, daar profiteren woningbouwcorporaties, de bouw- en hypotheeksector en allerlei andere instanties dus van. En de prijzen blijven toch wel stijgen.

Het is toch belachelijk dat we bijna een miljoen woningen ‘tekort komen’? Alsof deze ontwikkeling een rotsvast feit is! Ik denk dat het beter is om ervoor te zorgen dat de vraag af gaat nemen, in plaats van te proberen om eraan te gaan voldoen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. JochemX

  Maar natuurlijk, al die migranten is door de afro-aziatische reisbureaus een huis plus uitkering beloofd. Daar moeten we natuurlijk wel aan vodoen.

  1. Original NL

   Anders krijgt de staat ( spreek uit: wij belastingbetalers) elke week een boete van een miljoentje of wat.

 2. Mar

  Hier wordt volop gebouwd. Als de gemeente ergens nog een grassprietje zien staan, wordt er een woonwijk gebouwd.

  Alleen niet het soort huizen waar de meeste vraag naar is. Allemaal koophuizen in het dure segment.

  1. Original NL

   Tja Mar..hoe groter de gemeente…hoe groter de wedde voor burgemeester en wethouders….!

   1. Mar

    Yep en stom toevallig hoor, een wethouder wiens vrouw een stuk land had gekocht en niet veel later bekend werd dat daar woningbouw stond gepland.
    Wethouder van de VVD dus.

    En dan nog een woningcorporatie, die flats en huizen eerst laat opknappen met subsidie van het Rijk en ze daarna in de verkoop gooit. Voorraad (sociale) huurwoningen slinkt ook omdat die of verkocht worden of tegen de vlakte gaan voor nieuwbouw koophuizen.

    En dan vinden ze het raar dat vooral jongeren de gemeente verlaten.

 3. palko

  Nederland heeft helemaal geen woningtekort. Het land heeft op dit moment simpelweg veel te veel inwoners. Daar moet wat aan gedaan worden. Ons land moet, om te beginnen, terug naar maximaal 15 miljoen inwoners. Indachtig het liedje uit 1996 van Fluitsma en Van Tijn; ’15 miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde’.

  1. Original NL

   Eind jaren 50 begin 60 werd door de overheid bij het bereiken van bijna 10 miljoen inwoners, de bevolking aangespoord om naar Canada of Australië te gaan emigreren.
   De huidige regeringen proberen zo snel mogelijk nederland te vullen met miljoenen gelukzoekers..vreemd? Ja!

   1. hans-e-pans

    In 1979 sprak koningin Juliana bij het bereiken van 10 miljoen (10.000.000) Nederlanders de volgende profetische woorden,

    “Nederland is vol, overvol. In Nederland is slechts plaats voor maximaal 10 miljoen inwoners”.

    In die tijd kon je dat nog met een gerust hart zeggen, niemand keek daar verbaasd van op.

  2. Maris Copoolse

   “Nederland heeft helemaal geen woningtekort. Het land heeft op dit moment simpelweg veel te veel inwoners. “

   Hilarisch.

   1. Original NL

    Enz..etc etc..

   2. Hardline

    Verklaar dan waarom het hilarisch is.

    Men hoeft het niet eens te zijn, maar het is wel waar

    1. Jack Flash

     Op de middelbare school werd in 1970 onderwezen bij het vak staatsinrichting dat toekomstige gezinnen niet meer dan 2 kinderen moesten nemen.
     Vanwege overbevolkt Nederland. Echte Nederlanders hebben dit advies niet in de wind geslagen.
     Kunnen we van de nieuwkomers niet zeggen, die hadden de “fokpremie” ontdekt..

    2. Start

     “Verklaar dan waarom het hilarisch is.”

     Enzovoort om een verklaring vragen? Zonde van je tijd!

     1. Original NL

      Precies start..voederen der tròllen…niet zo slim.

    3. Original NL

     Het is niet mogelijk, dus niet slim het met de waarheid oneens te zijn…..behalve voor koning tròl, die leeft in zijn eigen autistische wereldje.

    4. Maris Copoolse

     Als we meer inwoners hebben dan huizen hebben we toch een woningtekort, Hardline?

     1. RvdBe

      Een inwoner ben je als je ergens woont, niet als je je in een rubberbootje laat aanspoelen en dan de status inwoner claimt.

   3. Braboworstenbroodje

    @maris de huistr@l heeft weer eens aan de waterpijp gehangen en ziet de wereld door een vrolijke bril.

  3. Rammstein

   “Het land heeft op dit moment simpelweg veel te veel inwoners.”

   Zo is dat Palko. Nederland is het dichtstbevolkte land van Europa met 421 inwoners per km2. ‘Nederland is vol, vol vol’ verkondigde Juliana al in haar troonrede van 1950. Dat herhaalde ze nog eens in 1979 “Nederland is vol, ten dele overvol”. En Juul had daarin volkomen gelijk: wil je in een land prettig wonen, dan zou maximaal de helft (210 inwoners) per km2 draaglijk zijn. De waanzinnige huizenprijzen zouden meteen gereduceerd worden tot een normaal niveau.

   In plaats van een gestage en gereguleerde groei lieten de respectievelijke overheden alles op zijn beloop en haalden ook nog eens ruim 2 miljoen mensen van buitenaf binnen. Dat is ziek beleid.

   1. Vrijedenkert

    Geimporteerde overbevolking, mede mogelijk gemaakt door voornamelijk rechts-conservatieve partijen in de jaren ’60 die goedkope lage lonen gastarbeiders van buiten Europa wilden voor hun firma’s en in de jaren ’70 en erna is dit beleid voornamelijk door linkse en liberale partijen uitgebouwd tot huidige massa-immigratie en alles is welkom beleid!

    Ook het aandeel van toen (nu niet meer) rechts-conservatieve partijen in de jaren ’60 mag niet onvermeld blijven.

    1. Dirk Derksen

     Met name de VVD en het CDA zijn hier verantwoordelijk voor. De Nederlanders zijn slecht van geheugen.

     1. halo1

      Dat klopt wel maar het was altijd voor tijdelijk (goedkope werkkrachten) bedoeld.. links is gaan dreinen om die mensen hier te houden en alles te saboteren..

 4. Original NL

  Hè Wout..jullie hebben toch nog ruimte in Twente voor 2 steden ter grootte van amsterdam en rotterdam??

 5. Finish

  Er zullen vele bouwers nodig zijn om dat aantal te realiseren en ook de wegenbouw profiteert dan mee. Die moeten er wel zijn. Waar haal je ze vandaan ?

  1. Original NL

   @ Finish….Waar haal je ze vandaan ?…..
   Uit oost europa..(noord) afrikaantjes, surinamers en moslims zijn namelijk onbruikbaar.
   Alleen waar moeten die oostblokkers dan weer wonen, daarmee is de cirkel weet rond.

   1. Mar

    Oostblokkers worden met een man of 15 in een woning gepropt. Huiseigenaren die hun huis niet zo snel kwijt raken, verhuren de woning dan. Huisjesmelkers doen ook goede zaken. Panden opkopen en dan verhuren aan Oostblokkers.

    1. toetssteen

     @Mar
     Ik neem aan dat u weet met hoeveel mensen studenten soms in een flat zitten…..
     Doen ze zelf hoor! Een van mijn eigen zoons niet uitgezonderd. De andere twee kozen voor wat langer reizen en thuis wonen.

     1. Mar

      @toetssteen

      En beide groepen (studenten en Oostblokkers) worden uitgemolken. Achterlijk hoge huur wordt er gevraagd voor bijv. een kamertje van 2 bij 2.

      Bij Oostblokkers wordt de huur vaak ingehouden op het loon door de uitzendbureaus.

    2. Original NL

     Q….Huiseigenaren die hun huis niet zo snel kwijt raken, verhuren de woning dan…….
     Ja dat deed een kennisje van mij ook…ze moest daarna de woning grondig renoveren en de schade laten herstellen.

 6. Jan de Haas

  Nu al een rapport, wow! Als je je wat verder in de materie verdiept, weet je dat er jaren geleden al sprake was van het feit dat er minimaal 100k woningen per jaar gebouwd moesten worden. Deze informatie is veelvuldig richting overheid gegaan maar zoals helaas met meerdere thema’s, nooit serieus opgepakt. Zolang dit land wordt bestuurt door mensen die de grote problematiek niet begrijpen dan wel uit de weg blijven gaan, zie ik een serieus probleem als deze ook niet snel opgelost worden.

  1. Original NL

   Zolang ik me kan herinneren is er al krapte op de woningmarkt geweest Jan…

   1. Jan de Haas

    Er is inderdaad in het verleden vaker sprake van krapte geweest op de woningmarkt alleen zo slecht als nu hebben we er zelden voor gestaan. In de jaren 2010-2019 werd er zo’n 20 tot 25% minder gebouwd dan de 10 jaren ervoor. Daarbij neemt het aantal eenpersoonshuishoudens enorm toe wat zorgt voor de noodzaak van nog meer woningen. Het enorme migratie overschot is de spreekwoordelijke druppel voor de onmogelijkheid tot het aanschaffen van een woning voor vele Nederlanders.

 7. RPML

  Al sinds de 2de Wereldoorlog is er een woningtekort, en nog nooit, ik herhaal, nog nooit is het de bouwsector gelukt om het geplande aantal te halen. Waarom niet? Hele bouwprojecten worden opgehouden door een beschermde grasparkiet, hele bouwprojecten worden opgehouden door inspraakprocedures, hele bouwprojecten worden opgehouden door ambtelijk geneuzel en hele volksstammen willen niet hutje-mutje wonen in een Vinex-wijk, waarvan de prijzen door het dak gaan door het gespeculeer van de gemeentes. Dat er teveel buitenlanders in te korte tijd het land binnenkomen is maar één oorzaak, ook de veranderde samenstelling van huishoudens, eenpersoonshuishoudens en echtscheidingen zetten de markt onder druk.

  1. Jan de Haas

   Helaas is het migratiecijfer veel belangrijker in deze discussie dan dat u er van maakt. In 2019 hadden wij een migratiesaldo van 109k. Een gemiddeld huishouden in NL bestaat uit 2,1 personen. Dus alleen voor deze groep hadden we al 51k huizen nodig. Zolang dit onbespreekbaar blijft en mensen inclusief de politici niet naar de harde feiten willen kijken is een echte oplossing ver weg.

   1. RPML

    Eén klein lichtpuntje misschien: onder de migranten is er geen sprake van 2,1 personen per huishouden waardoor de 51k wat ‘gunstiger’ uitvalt?

 8. Vrijedenkert

  Massaal bouwen en toewijzen aan statushouders, en vervolgens door middel van massa-immigratie zorgen voor nog veel meer statushouders die uiteindelijk allemaal genaturaliseerd worden tot Nederlander, ook illegalen en economische migranten als die maar lang genoeg blijven worden genaturaliseerd en vele kinderpardons inclusief familiehereniging en vervolgens hier allemaal blijven en vermenigvuldiging…

  Op die manier heb je aan tien miljard nieuwe woningen nog niet genoeg!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.