Huizencrisis in aantocht: ‘Prijzen bestaande huizen stijgen met 8 procent, hoogste niveau ooit’

Het CBS meldt dat de huizenprijs van bestaande huizen nog nooit zo hoog is geweest als nu. Bestaande koopwoningen waren in de maand mei bijna 8% duurder dan het jaar ervoor. Vergeleken met 2013 is de huizenprijs zo’n 48% gestegen. Het aantal verkochte woningen is ook sterk gedaald de laatste tijd. Daar bovenop krimp onze economie met 6%. Het gaat een heftige crisis worden.

Op papier klinkt het allemaal veelbelovend: de prijzen van de huizen zijn weer flink aan het stijgen. Het CBS meldt wel dat de meeste cijfers zijn gebaseerd op statistieken pre-corona. Wat dus de werkelijke huizenwaarde gaat zijn de komende tijd blijft onduidelijk.

De Nederlandsche Bank meldde al dat de economie gigantisch krimpt, en ook verwachten zij dat huurprijzen zullen gaan dalen. De economie heeft flink wat klappen gekregen, er zijn veel bedrijven failliet gegaan en dus zijn flink wat mensen hun baan kwijtgeraakt. Dat de huizenprijs nu zo hoogstaat zegt vrij weinig, want wie is er nu instaat om deze hoge prijs te betalen?

Het is te hopen dat we niet in een bubbel raken zoals in 2007/2008, waarin de huizenmarkt in één klap in elkaar donderde.

Alle ogen zullen op Den Haag gericht zijn de komende maanden, want hoe raken we uit deze crisis?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Duckday

  De regering de gemeente en donkergeld drijven de prijzen op. De gemeente blijft toestemming geven met opbouw .En de kopers zijn knettergek om top bedragen naar te tellen.Straks kelderd de prijs en dan is men het geld kwijt.OOk het steeds maar binnen laten van geluks zoekers en de instroom van oost europa doet mee

  1. Blitzkrieg

   h**p://www.stopderestschuld.nl/

 2. Blitzkrieg

  Uit het artikel :
  Quote : “Het is te hopen dat we niet in een bubbel raken zoals in 2007/2008, waarin de huizenmarkt in één klap in elkaar donderde.”

  Dat is zeker, als je nu een huis koopt koop je iets dat de helft nog niet waard is, wees gewaarschuwd.

 3. marianne71

  Maar wat moet je dan doen? Blijven huren? Dat is ook niet te betalen en je bouwt geen vermogen op. Met het woningstekort wat voorlopig blijft aanhouden en alleen maar erger wordt, zie ik de prijzen niet zo snel gigantisch kelderen.

  Als het zo door gaat is een huis kopen alleen nog voor de rijken en kan je zelfs met twee starters samen niets meer kopen. Er moet meer gebouwd worden, NL zit vol.

  1. Cycle25

   Welkom in de liberale wereld, de rekenmeesters bij VVD weten precies dit uit te spelen. Krapte op de koopmarkt creëert idiote prijsstijgingen, het “arm” houden van Zuid Europa laat de rente verdampen, de huisjesmelkers beleven gouden tijden.

   VVD koestert van Nederland een 2e Monaco te maken, ze slagen aardig als je in Amsterdam 1.450.000 euro betaalt voor een rijtjeshuis.

   1. Blitzkrieg

    Cycle25 :
    Quote : “VVD koestert van Nederland een 2e Monaco te maken, ze slagen aardig als je in Amsterdam 1.450.000 euro betaalt voor een rijtjeshuis.”
    Totdat de bubbel klapt, dan zit je opeens met een onverkoopbaar huis en een potentieel gigantische restschuld, door de corona crisis – en het idiote (toeristen) beleid van Femke – kan je zomaar opeens zonder baan komen te zitten.

    1. Cycle25

     Totdat de bubbel klapt, laat dat maar aan de rekenmeesters over Blitz, zij zijn heer en meester in “ellende van een ander…voor weinig”.

  2. Bullshit10

   Marianne
   Een huis is voor rijken en gelukszoekers de jeugd heeft het na kijken

  3. Peetjoh

   Er moet niet meer gebouwd worden. Er moeten mensen weggestuurd worden. Zo’n 3 miljoen mogen terug naar hun roots. De oplossing voor alle Nederlandse problemen. Weg woningnood. Weg wachtlijsten in de zorg. Weg files. Weg criminaliteit. Weg rasisme gezeik. Weg werkeloosheid. Weg 90 %uitkeringen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.