Komst tweede virusgolf onzeker: ‘Een grote golf is onwaarschijnlijk, het ontstaan van lokale clusters is het meest reëel’

Experts van het RIVM menen dat de kans op een tweede virusgolf kleiner is dan de meeste mensen denken. Een grote uitbraak zoals we in maart zagen zal waarschijnlijk niet plaatsvinden. Wel moet men rekening houden met lokale uitbraken, die dankzij goede monitoring ook lokaal zullen blijven. 

Hoe Nederland er nu voorstaat is de kans klein dat we een tweede virusgolf tegemoet gaan als we de experts van het RIVM moeten geloven. Zij menen, doordat ze veel efficiënter zijn geworden in monitoring en onderzoek, dat een grote uitbraak onwaarschijnlijk is. Waar Nederland wel rekening mee moet houden zijn kleine, lokale uitbraken.

“Met hoe we op dit moment de monitoring inrichten, en met goede bron- en contactopsporing, lijkt het ontstaan van lokale clusters het meest reëel. Toch kun je een tweede golf niet compleet uitsluiten.”

Wel vreest het RIVM dat Nederlanders steeds lakser worden omdat zij zich ‘veilig’ wanen. Men moet namelijk niet vergeten dat het virus nog steeds aanwezig is. En omdat het aantal besmettingen niet zo hoog is als enkele weken terug, betekent niet direct dat het virus ‘weg’ is.

,,Het virus is niet het land uit, er kunnen weer haarden ontstaan. Zolang er nog mensen met Covid-19 in Nederland zijn, zal het loslaten van deze basisregels onherroepelijk leiden tot een snelle toename van het aantal besmette personen. Afstand houden blijft nodig.”

Het RIVM kaart een terecht probleem aan, mensen worden inderdaad veel lakser. Nu komt dit ook deels omdat de anderhalvemetersamenleving buiten bijna onhoudbaar is. Maar de kans op besmettingen op de werkvloer is nog steeds vrij groot. We zien nog geregeld dat bedrijven de deuren moeten sluiten omdat een deel van het personeel besmet is geraakt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Gerda2

  We wachten af.
  RIVM gaat al wat inbinden.

 2. JBoul

  Wanneer gaat DDS stoppen met de hele covid hoax? “experts van het rivm zeggen”……. pfffff

 3. JochemX

  Al die “experts” zijn mij te vaak door het ijs gezakt. Gelukkig is het ontzettend meegevallen, maar dat kunnen ze niet toegeven na drie maanden bangmakerij. Het is getalsmatig allang geen epidemie meer. Een positieve test wil helemaal niet zeggen dat je ziek bent of wordt. Ook die getallen zijn alleen bedoeld om de angst erin te houden.

 4. Bolland

  Nu begin ik me zorgen te maken…

 5. SubTec

  Vind je het erg als ik adviezen van RIVM daar leg waar ze overduidelijk thuishoren… de vuilnisbak?

 6. M. Brandenburg

  RIVM begint langzaam te draaien en meer en meer de experts die eerder nog werden verketterd te volgen. De grote demonstraties hebben aangetoond dat er zo goed als geen enkel risico bestaat wanneer men zich buiten bevind. Daarmee de kist wetenschappelijk onderbouwde anderhalve meter de nek omdraaiend. Immers wanneer je met duizenden tegelijk op de Dam kan staan of de Erasmusbrug dan kan je ook gewoon de terassen vol hebben. Er is dan geen enkele reden die anderhalve meter te totalitair op te leggen. Opvallend is dat de experts die puur naar de data keken het sinds Februari eigenlijk al aan het goede eind hadden en de experts die op emotie draaien aantoonbaar steeds verder in het leugenhoekje komen te staan. Zelfs het WHO is al bijna 180 graden gedraaid. Het blijft opvallend te zien dat elk land ongeveer dezelfde besmettingsopbouw laat zien en het in een zelfde periode weer afvalt waar de extreem grote landen juist door het oppervlak de piek iets langer vasthouden, immers Maastricht-Rotterdam is makkelijker te bereiken dan New York City-Los Angeles, een normale situatie. Opvallend omdat er zo goed als geen verschil is tussen landen met een complete lockdown en landen die zo goed als niets dan wel niets op slot gooiden. Enige uitzondering is Taiwan, maar die hingen in de eerste week van December al aan de bel bij het WHO over de uitbraak in China en werden ercgens net als Japan compleet genegeerd ten faveure van China. Die namen in December al maatregelen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.