‘Oplossing Pietenkwestie is heel simpel: komend jaar zwarte Sint en witte Pieten, dan witte Sint en zwarte Pieten!’

Nederland zit inmiddels al bijna een vol decennium muurvast in de Zwartepietendiscussie. Volledig onnodig, aldus auteur Frits Bosch. Hij heeft een compromis bedacht om zowel de voor- en tegenstanders van de traditie gerust te stellen: de Pietenkwestie moet worden opgelost door de huidskleur van de Goedheiligman en zijn knechten te laten roteren. Frits: “Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan?”

Wij Nederlanders schijnen ons niet te realiseren wat een uniek verbindend feest we in handen hebben met het Sinterklaasfeest. Het is het feest waar gekleurd en blank in verbondenheid een fantastisch feest vieren. Het is een feest als summum van inclusie. Wij Nederlanders – wit en gekleurd – zijn een voorbeeld voor de hele wereld hoe dit kan en dient te zijn.

Helaas is er nogal wat oppositie tegen het feest zoals het nu is. Dat is heel jammer. Het schaadt het feest en schaadt zowel gekleurd als blank. Laten we vaststellen dat als we het feest laten zoals het nu is, dat de weerstand voortduurt. Als we het veranderen naar roetveegpieten is ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking niet ‘blij’.

De oplossing is eigenlijk heel simpel. Laten we om en om jaarlijks van kleur wisselen. Het komend jaar: een zwarte Sinterklaas en witte Pieten. Het jaar daarop een witte Sinterklaas en Zwarte Pieten. Enzovoort.

Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan?

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

54 reacties

 1. CLoVis

   
  Waarom zou er een oplossing moeten zijn
  voor een niet bestaand probleem?

  1. Duidelijk

   Precies, en degene die het er niet mee eens zijn kunnen ook gewoon een enkeltje naar hun eigen Pietenland nemen.

  2. Maris Copoolse

   CloVis heeft wat mij betreft gelijk, Zwarte Piet is een niet meer bestaand probleem.

   Er wordt op rechtse blogs nog wat over nagemopperd maar in de praktijk is Zwarte Piet, op een paar dorpjes op het platteland na, nagenoeg verdwenen.

   1. CLoVis

    @lamlul

    Ik heb altijd gelijk
    hoe je mijn woorden ook verdraait.

   2. Blitzkrieg

    Maris Copoolse :
    Quote : “Er wordt op rechtse blogs nog wat over nagemopperd maar in de praktijk is Zwarte Piet, op een paar dorpjes op het platteland na, nagenoeg verdwenen.”
    Fijn, kan Jerry eindelijk opdonderen!

    1. Maris Copoolse

     Ja, ik denk dat de missie van Affriyie wel voltooid is.

     We hebben veel aan hem te danken.

     1. Duidelijk

      Etc?

     2. Blitzkrieg

      Maris Copoolse :
      Quote : “Ja, ik denk dat de missie van Affriyie wel voltooid is.”
      Voltooid leven… past dat even goed bij D66.

    2. Pienter

     Jerry Affriyie of Jenny Douwes ? Jenny wil de politiek in. Zonder Jenny is de gein eraf.

    3. John F...

     Maris copoolse,

     Nee nee, in HvH zijn er gewoon zwarter pieten in december.

     1. evil knievel

      Maastricht ook n zie ik n andere kleur:”schop ik m persoonlijk in zn gelaat!”😜
      Dus Mariska,je lult weer behoorlijk in de lucht,droeftoeter!😁

   3. RvdBe

    De simpelste oplossing is dit jaar een witte Sinterklaas en een zwarte Piet en volgend jaar en de jaren erop hetzelfde.

   4. Pienter

    Als het om de commercie gaat is Piet een hinderlijke onderbreking in de aanloop naar Kerst.

 2. Maris Copoolse

  “Nederland zit inmiddels al bijna een vol decennium muurvast in de Zwartepietendiscussie. ”

  Dat is niet mijn waarneming. De discussie wordt de komende jaren afgesloten met het volledig verdwijnen van Zwarte Piet.
  Iets wat niet te handhaven is zal ook niet worden gehandhaafd.

  Er is nog wat acherhoedegepruttel maar dat gaat feitelijk nergens meer over.

  1. CLoVis

    
   Aldus de voorspelling van ‘maris de Hond’.
   Binnenkort start hij hier een eigen rubriekje:

   ‘Vraag het aan Cassandra’.

  2. RPML

   Als je in Den Haag of Amsterdam woont is je reactie begrijpelijk, oh nee, wacht… je woont niet in Den Haag?

   1. Maris Copoolse

    Gaat RPML ons nog informeren over zijn NAW-gegevens, of wil hij, net als iedereen hier, liever anoniem blijven?

    1. Duidelijk

     Etc, enz?

  3. Dirk Derksen

   En wat gaan de rasisme roeptoeters daarna uit de kast toveren? Juist, het Sinterklaasfeest is te blank. Gevolg is dat er vanzelf weer zwartepieten en of een zwarte Sinterklaas in beeld komt, maar dan zonder schmink. En het gevolg hiervan is weer dat het schoorsteen verhaal richting prullenbak verdwijnt, met uitkomst dat we nazaten van slaven als zwarte piet gaan optreden.

   Eigenlijk best hilarisch.

  4. ego mirantibus

   ” Iets wat niet te handhaven is zal ook niet worden gehandhaafd “.

   Iets dat onder dwang wordt opgelegd kan ook alleen maar onder dwang gehandhaafd worden. En je kan Zwarte Piet wel uit Nederland halen, maar daarmee heb je hem nog niet uit de Nederlander. Je moet ook niet zo naief zijn om te denken dat het probleem met het verdwijnen van Zwarte Piet zal zijn opgelost. Het sinterklaasfeest is pas in december, terwijl er mensen zijn die zo door de zwartepietenfiguur geobsedeerd zijn dat ze er al in februari wakker van gaan liggen en rode vlekken in hun nek krijgen. Ze hebben de strijd tegen Zwarte Piet nodig om hun leven inhoud te geven en als die er niet meer is, zullen ze ongetwijfeld in een diep (excusez le mot) zwart gat vallen. Alleen al voor die mensen zou je Zwarte Piet gewoon zwart moeten laten. Aan de ander kant kan je de zwartepietenstrijd het best vergelijken met 2 buren die 40 jaar tegenover elkaar wonen. En waarvan de ene buur al 40 jaar een grote boom voor zijn huis heeft staan en de andere buur na 40 jaar eist dat hij die boom moet omzagen omdat die hem het uitzicht ontneemt. In zo een geval hoef je geen psychologie gestudeerd te hebben om te kunnen begrijpen dat die boom niet het echte probleem is. Ik denk dat het bij de zwartepietenstrijd van het zelfde laken een pak is en de antizwartepietenlobby gewoon een ander blank object zullen zoeken waardoor ze zich gekwetst kunnen voelen. Feitelijk zijn ze daar nu al mee bezig, gezien de weerzinwekkende beeldenstorm.

   1. Blitzkrieg

    ego mirantibus :
    Quote : “Ik denk dat het bij de zwartepietenstrijd van het zelfde laken een pak is en de antizwartepietenlobby gewoon een ander blank object zullen zoeken waardoor ze zich gekwetst kunnen voelen. Feitelijk zijn ze daar nu al mee bezig, gezien de weerzinwekkende beeldenstorm.”
    Ook dit is bedoeld om blank en zwart tegen elkaar uit te spelen, we moeten elkaar de ogen uit steken zodat de NWO zijn verstikkende dictatuur kan installeren. Ik heb een veel beter idee, schaf alle Sinterklaas intochten allemaal af; inmiddels is de lol daar wel helemaal vanaf. In plaats daarvan kunnen mensen zelf in hun eigen familiekring of straat, net hoe groot je het wil maken hun eigen feest organiseren. Kan Jerry lekker in het niks schreeuwen en de mensen die Sinterklaas willen vieren lekker hun gang gaan. Je zal zien dat dat Sinterklaas feest in no time weer terug gaat komen, en sterker dan daarvoor. De overheid en de media is de vijand van het volk geworden, laat het idee varen deze mensen bruikbaar zijn voor een mooi feest als Sinterklaas. #WWG1WGA

    1. Dirk Derksen

     “schaf alle Sinterklaas intochten allemaal af; inmiddels is de lol daar wel helemaal vanaf. In plaats daarvan kunnen mensen zelf in hun eigen familiekring of straat, net hoe groot je het wil maken hun eigen feest organiseren”

     Juist Blitz,

     Terug naar hoe het ooit begonnen is. Zo vieren wij (mijn familie) het al jaren, bevalt goed.

     1. Blitzkrieg

      Dirk Derksen : Wij doen het ook zo, en het is altijd super fantastisch. Het is alleen in de perceptie waar ze kunnen manipuleren, op de rest hebben ze geen enkele invloed. Wil de media uitstralen dat zwarte piet dood is, prima dan focus ik me op datgeen echt belangrijk is.

      Het is een angstige maar ook een mooie tijd waarin we leven, steeds meer mensen worden wakker en beseffen wat men met ons van plan is. De bevolking wordt steeds verder één en dat is fantastisch om te zien.

 3. LifeBuddy

  De Oplossing Pietenkwestie is heel simpel: Kick out ultra sLinks, blm en antifada en in nederland hebben we dan weer een Eerlijke en VEILIGE samenleving voor onze kinderen. Dat wordt Genieten.!!!

 4. Duidelijk

  Pietenkwestie?

 5. ego mirantibus

  Lijkt me geen goede oplossing. Omdat er dan ongetwijfeld over de schimmel gevallen gaat worden. De beste oplossing lijkt mij het invoeren van schaduwpieten, ook al is het wellicht lastig om het in de praktijk uit te voeren. Hang een groot wit doek voor de pieten en richt er een grote lamp op. Dan zie je alleen nog de contouren van de pieten, worden ze automatisch van hun raciale kenmerken ontdaan en blijven ze toch gewoon zwart. Iedereen blij.

  1. Blitzkrieg

   ego mirantibus :
   Quote : “Dan zie je alleen nog de contouren van de pieten, worden ze automatisch van hun raciale kenmerken ontdaan en blijven ze toch gewoon zwart. Iedereen blij.”
   Wat is er mis met raciale kenmerken? Laat ze maar gewoon zwart, niks mis mee.

 6. RPML

  Sinds wanneer is de ‘Pieten-discussie’ een rassen-discussie? Zwarte Piet is zwart van de schoorsteen, en zo heb ik het ook mijn kinderen weer doorgegeven. En zwarte Piet geeft kadootjes aan kinderen, een echte aimabele kindervriend.

  Het is behoorlijk discriminerend om er opeens een rassendiscussie van te maken. Ik zou me echt kapot schamen als ik dat er opeens bij zou gaan betrekken…

  1. Duidelijk

   Een definitie: “Racisme is het idee dat menselijke rassen gerangschikt kunnen worden als beter en slechter ten opzichte van elkaar.”

   Tja, je kunt het de groenlinksfascisten niet kwalijk nemen dat hun brein niet groter is.

 7. Robert75

  De enige oplossing is dat we gewoon een blanke sint hebben met zwarte pieten. En iedereen die daar aanstoot aan neemt moet in een ander land gaan wonen waar ze geen sinterklaas vieren. Iedereen is vrij om te verhuizen.

 8. Willem Alexander

  makkelijk doen:

  negeren!
  Sinterklaas en Zwarte Piet blijven zoals ze waren en zijn. Het is een kinderfeest en nog nooit is iemand maar ook op enige manier racistisch geworden van dit kinderfeest.
  Gewoon erover ophouden.

  Alsof dit een probleem is!

  1. Maris Copoolse

   Dat vind ik ook Willem, laten we erover ophouden. Deze discussie kan worden afgesloten.

   1. Duidelijk

    Etc?

 9. Willem Alexander

  Het is ontzettend naief te denken dat als je zwarte piet opheft het wel ophoudt…
  een negerzoen kan niet meer
  blanken mag niet meer
  een standbeeld mag niet meer
  humor mag niet meer
  geloven mag niet meer
  geschiedenis mag niet meer
  maar alles van ons de blanken europeanen/westerlingen moet worden vernietigd, want wij zouden het kwaad der aarde zijn en zo slecht..
  alles allochtoon van middenoosten en zwart komen niet hier naar toe voor democratie, een beter leven (alleeen als het voor niks is), maar gewoon uit pure haat en jaloezie, want ze hebben nog nooit wat zelf bereikt of gepresteerd.
  De meest vooruitstrevende, veilige en egalitaire maatschappijen en mensen moeten knielen voor lui die maar een ding kunnen: haat en niks.
  Niemand hoeft in Nederland excuses te maken voor discriminatie of racisme en zeker niet aan dit gepeupel uit mo en afrika die nog nergens in staat zijn geweest een fatsoenlijke maatschappij op te bouwen. We moeten van ze af en enkel nog samen leven met gewone mensen die wel wat presteren als oost aziaten, chinezen e.d. links laten liggen .. we hebben er niks aan..

 10. 1000

  Om de kinderen niet in verwarring te brengen heb ik nog een veel simpelere oplossing.

  Sint = Sint
  Zwarte piet = Zwarte piet

 11. 56RdK

  Inderdaad @Robert75, een helemaal raak standpunt.

  Want door toe te geven aan de steeds meer overheersende idioterie c.q. zwakzinnigheid raakt het einde zoek.
  Zwakzinnige idioterie ja, zoals het benoemen van witte i.p.v. blanke mensen, namen van bloemen, gebak, grappen, schilderijen, straatnamen en standbeelden aan te passen, geschiedenis van dit land te willen herschrijven of de handhaving van de politie te ondermijnen, alléén vanwege een paar overgevoelige parasitieve zieltjes hier gevestigd, die ook nog door ons in vele opzichten worden onderhouden. Overgevoelige parasieten die het met behulp van verachtelijk, achterbaks deug een prachtig mooi feest, het Sinterklaasfeest mét Zwarte Piet, totaal verzieken, terwijl dit door meer dan 16 miljoen mensen decennia lang (en nog steeds) op handen wordt gedragen!

  Dus ja, als je het hier niet bevalt, ga terug naar het land van je voorouders!

 12. struisvogelpolitiek

  Ik begrijp het niet. Wij hebben een hond en die heet Blacky, daar doet niemand moeilijk over.

  1. Maris Copoolse

   Dit zal dan wel niet het enige zijn dat u niet begrijpt.

   1. struisvogelpolitiek

    Klopt! Wat ik ook niet begrijp is dat Maris Copoolse hier zijn shit neer plemt.

 13. Rosasolis

  Gisteren was er een bericht vanuit de VN, aan de regering van Nederland. Dat Zwarte Piet discriminerend is tegen mensen met kleur. Met de vraag om Zwarte Piet te verbieden…Misschien moet ons regering een brief aan zowel de VN als aan Disney productions en Disneyland, om een eind te maken aan het bestaan van Sneeuwwitje!
  het wordt steeds gekker met al het kleur gedoe.
  Sinterklaas is van ouds een traditionele kinderfeest. Of het moet doorgaan zoals eeuwenlang met zwarte pieten, of afgeschaafd, zodat zowel volwassenen als kinderen vieren uitbundig kerst, zoals het gebeurt en de meeste westerse landen. In ons Noordelijk-West provincies, krijgen de kinderen achter elkaar 4 feesten, compleet met cadeautjes en veel snoep en andere lekkernijtjes:
  Sint Marten, rond 11 november
  Sinterklaas, 5 december
  kerstmis, 25 -26 december
  oudejaar, 31 december
  Heel veel kinderfeesten gedurende twee maanden.
  Gelezen gisteren in de krant: de makers van Barbie Dolls gaan nu kleurling Barbie popjes maken. Chique geklede Barbie’s met een choco-bruine kleur…Die zullen een
  grote internationale hit worden rond de Sinterklaas – Kerst weken…
  Dus laat de pietjes doorgaan, ook als zij mooie blauwe ogen hebben.

 14. Alarmbel

  Oplossing is heel simpel. Leven en laten leven. Iedereen zijn eigen feesten. En Sinterklaas en zijn (Zwarte) Pieten in de kleur die al die vrijwilligers zelf (mogen) kiezen. Wil er iemand als roetveegpiet of groenpiet, prima. Maar laat de Zwarte Pieten ook met rust. Landelijke Sint en Pieten kunnen dan een beetje de afspiegeling zijn van de landelijke doorsnede. En AUB geen opgeheven vingertje via de linkse publieke oproepen.

  1. Vrijedenkert

   Dat gaat niet werken, de nieuwe Nederlanders willen Zwarte Piet weg hebben koste wat kost, want de eeuwenoude tradities, rituelen en gewoonten van de autochtonen zijn fout en moeten verdwijnen!
   Er wordt door enkelen ook al gesuggereerd dat de autochtone burgers maar verplicht inburgeringscursussen moet gaan volgen…

   1. Maris Copoolse

    “de nieuwe Nederlanders willen Zwarte Piet weg hebben koste wat kost,”

    Dit is een misverstand. De afschaffing van Zwarte Piet gebeurt op grote schaal door autochtone Nederlanders in gemeenten, scholen, brandweer- en politiekorpsen, winkels en Sinterklaasverenigingen.

    Het zijn roomblanke Nederlanders die beseffen dat Zwarte Piet echt niet meer kan.

    1. Vrijedenkert

     Het heeft niks met ‘zelf willen of besef’ van autochtonen te maken!

     Zwarte Piet heeft niks met discriminatie of blackface te maken, het is allemaal gebaseerd op de eeuwenoude tradities zoals Krampus, Knecht Ruprecht etc van ver voor de slavernij.

     Het is toegeven onder druk, meebuigen en geen zin hebben in het gedoe eromheen en voor veel grote bedrijven de exportpositie, en winkeliers omzetverlies of dreiging dat hun zaken worden vernielt of beklad, en voor velen is de reden om maar toe te geven om van het aanhoudende en drammerige gezeur af te zijn.

     Goede vrijdag, pasen, hemelvaart, pinksteren en kerstmis en andere zullen de volgende tradities zijn die onder druk gaan verdwijnen.

     1. Maris Copoolse

      “Zwarte Piet heeft niks met discriminatie of blackface te maken, het is allemaal gebaseerd op de eeuwenoude tradities zoals Krampus, Knecht Ruprecht etc van ver voor de slavernij.”

      Klopt, en zeker ook met de ondergeschikte positie van zwarte mensen in blanke samenlevingen.

      Dat zit ze dwars en dat snapt elk normaal mens.

     2. Vrijedenkert

      Zij, de nieuwe Nederlanders die denken dat ze een ondergeschikte positie hebben en de eeuwenoude lokale gebruiken en tradities van autochtonen niet los kunnen zien en niet los kunnen koppelen van tegenwoordige problemen, die in feite eigenlijk niets met elkaar hebben te maken is niet mijn probleem maar hun probleem!
      Dat zij in hun denkwijze dit niet kunnen scheiden zit in hun hoofd niet in de mijne, dingen zoals tradities van autochtonen dan maar simpelweg afschaffen zodat dat de nieuwe Nederlanders hun denkwijze niet gaan veranderen/niet aanpassen is een zwaktebod.

      Het gaat er bij mij niet in dat zaken zoals eeuwenoude tradities en gebruiken maar even simpelweg moeten worden opgeofferd voor een generatie nieuwe bewoners die hier de afgelopen 50 jaar zelf uit eigen beweging naartoe zijn gekomen.

    2. evil knievel

     Ga toch vissen man,…waswijf!😩

 15. plakband

  Dus het ene jaar krijgt de meerderheid zijn zin.
  Het andere jaar is de minderheid aan de beurt.
  Democratie is hier ver te zoeken.
  Wordt dat het nieuwe normaal. ?
  Is helemaal onoverzichtelijk als elke minderheidsgroep mee mag doen.

 16. John F...

  Dan komt het probleem weer naar boven……..
  De spierwitte schimmel.
  (dat is het vervoermiddel van de zwarte sint….een paard)

 17. jorisxl

  het probleem van zwarte piet is zo opgelost maak in het vervolg alle pieten wit misschien wordt dat wel geaccepteerd kan ook dan weer zijn dat ze zich gediscrimineerd voelen dat er witten pieten rond lopen.

 18. Bes Tolen

  Er kunnen in deze geen concessies worden gedaan. Van oorsprong bemoeide de politiek zich niet met Sinterklaas. De intochten in steden zijn van de laatste tientallen jaren. Het feest is daarmee door plaatselijke politiek genaast en dat leidt tot staatsinmenging, die niet mag. Sinterklaas hoeft echt niet me gevierd worden door allochtonen. Het moet een feest blijven zoals het heel lang altijd is geweest, een huiselijk feest, ook in verenigingen en dergelijk. Dat heel vroeger Sinterklaas en niet altijd begeleid door één Zwarte Piet op school kwam, is ook geen probleem te noemen. Dat moeten de scholen zelf maar zien. Alleen het kenmerk Zwarte Piet moet zwart blijven zoals het altijd al was vanuit prehistorische tijden. En dat kenmerk heeft niets met zwarte mensen te maken. En illegaal hier binnen gekomen vreemdelingen moeten worden uitgezet. ook al zitten ze hier al jaren. De politiek heeft hier gefaald en dat komt ons duur te staan. Maar als nog: uitzetten. Ook al zijn het meer dan een miljoen. Dat is de langste weg om met legaal binnen gekomen vreemdelingen om te gaan. Pak de lieden, die hier zich met illegale immigratie bezig hielden en houden strafrechtelijk flink aan.

 19. Florissa

  Beter wat meer protesten tegen al die sinterklazen die in de regering zitten ,die zwarte Pieten zijn maar wat afleiding van wat er werkelijk loos is . De top steelt zich schatrijk .

 20. Sabreur

  Niks daarvan!!!!

  Het is óns land, ónze cultuur en ónze invulling aan óns kinderfeest. Iedereen is van harte welkom om het mee te vieren, maar blijf af van ónze tradities. Als het je niet zint dan blijf je weg, want je bent niet verplicht om het mee te vieren. Je bent wel (moreel) verplicht om je aan te passen aan ónze waarden en normen. Het zijn namelijk óók ónze waarden en normen, die ervoor zorgen dat jij hier veilig mag wonen, dat jij alle kansen krijgt om iets te maken van je toekomst en die je opvangt als het even minder gaat. Wees dus geen ondankbare hond en als je ónze waarden en normen niet wilt omarmen, dan ben je vrij om je heil in een ander land te zoeken. Dus, omarmen, negeren of wegwezen.

  Het wordt dringend tijd dat aan deze onzin een einde komt. Stop racisme! Stop de discriminatie van ons volk en stop de vernietiging van onze beschaving!

 21. Willem Bever

  Jawel Clovis dan kan ik gaan huilen bij aquarius en wil ik geld zien …hij is rijk

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.