Paul Cliteur: Moeten we de slavernij bij wet gaan bestempelen tot een misdaad tegen de menselijkheid?

We zouden geen excuses moeten gaan aanbieden voor het slavernijverleden, schrijft Peter Nicolaï in Het Parool (27 juni 2020), advocaat en senator voor de Partij voor de Dieren, maar een wet moeten aannemen waarbij de slavernij wordt bestempeld als een misdaad tegen de menselijkheid.

Is dat een goed idee? De kwestie is actueel geworden omdat op 1 juli 2020 de afschaffing van de slavernij wordt herdacht. In 1863 werden immers wetten aangenomen waarbij de slavernij werd afgeschaft. Nu is dat begrijpelijk: een wet waarbij een kwalijke praktijk wordt verboden. Daar zijn wetten ook voor: het ontmoedigen van sociaal onwenselijk gedrag. Maar zou men wetten ook moeten gebruiken om, zoals hier wordt voorgesteld, een immorele praktijk uit het verleden af te keuren? In de meest krachtige termen af te wijzen? Wat is daarvan de meerwaarde?

Als men die weg inslaat kunnen we nog heel wat symbolische wetten gaan aannemen. Een wet die de deportatie van de joden naar de vernietigingskampen afwijst. Een wet die de inval van Napoleon in Rusland verwerpt. Een wet die het als historische vergissing aanmerkt dat de Katholieke Kerk Giordano Bruno heeft laten verbranden (1600). Een wet die kolonisatie achteraf afwijst.

Wetgeving verandert van een instrument om de toekomst te modelleren in een vlagvertoon over wat we allemaal willen afwijzen in het verleden. Is dat wel verstandig? Zou het niet beter zijn de aandacht te richten op de hedendaagse slavernij dan de slavernij uit het verleden? Denk aan prostitutie. Denk aan onmenselijke uitbuiting in delen van de wereld waar vormen van slavernij nog steeds bestaan.

Dit artikel is geschreven door Paul Cliteur en Loek van Wely.

Paul Cliteur en Loek van Wely zijn lid van de Eerste Kamerfractie van Forum voor Democratie.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Brenda Welsh

  Paul is een grappenmaker met artistieke beeldspraak.

  1. Duidelijk

   enz

 2. AntiChrist

  Wauw, dat geschreven door twee grootheden van het FvD…

  1. Duidelijk

   sterft tweemaal

 3. Ooggetuige

  in zijn vorige bijdrage noemde Cliteur prostitutie en het lidmaatschap van de NSB in een adem; nu stelt hij prostitutie en slavernij gelijk. Waar komt die obsessie toch vandaan?

  Verder is de redenering van dit stuk van een niveau waar een propedeuse-student bij Cliteur hopelijk een flinke onvoldoende voor haalt: het is een slecht idee om slavernij te bestempelen als een misdaad tegen de menselijkheid en dan veel redenen noemen waarom het een goed idee is. Wat een gebazel.

  1. Petrazoveel

   “het is een slecht idee om slavernij te bestempelen als een misdaad tegen de menselijkheid en dan veel redenen noemen waarom het een goed idee is.”

   HUH?!

   Waar staan die goede ideeën dan in bovenstaande tekst?

   Vragen om de aandacht te richten op iets wat vandaag de dag nog steeds voorkomt is niet hetzelfde als het verleden in een wet te gieten.

   1. Rammstein

    Ooggetuige = Frits Jansen = DidiMadloba = een warhoofd die tot niets anders in staat is dan wartaal.

   2. Ooggetuige

    “Zou het niet beter zijn de aandacht te richten op de hedendaagse slavernij dan de slavernij uit het verleden? Denk aan prostitutie. Denk aan onmenselijke uitbuiting in delen van de wereld waar vormen van slavernij nog steeds bestaan.” Dat zijn toch argumenten die pleiten vóór het bestempelen van slavernij als misdaad tegen de menselijkheid?

  2. Dirk Derksen

   Begrijpend lezen is niet voor eenieder weggelegd. Nederlands spreken maar de taal daadwerkelijk begrijpen blijkt een heikel punt.

  3. ego mirantibus

   ” Verder is de redenering van dit stuk van een niveau waar een propedeuse-student bij Cliteur hopelijk een flinke onvoldoende voor haalt: het is een slecht idee om slavernij te bestempelen als een misdaad tegen de menselijkheid en dan veel redenen noemen waarom het een goed idee is. Wat een gebazel “.

   De redenering is voor jouw denkniveau kennelijk iets te hoog gegrepen. Je hebt duidelijk geen enkel idee wat Cliteur nu feitelijk wil zeggen. Dat een wet om slavernij te bestempelen als een misdaad tegen de menselijkheid, een voorbeeld is van linkse symboolpolitiek die helemaal niets oplevert omdat de slavernij al in 1863 is afgeschaft. Bovendien is er al een wet waarin dat is vastgelegd. Excuses aanbieden voor iets dat lang voor dat de huidige generaties überhaupt waren geboren, al is afgeschaft, is van hetzelfde laken een pak. Dat is volslagen nutteloos en dan wil ik het nog niet eens hebben over het feit dat niemand het mandaat heeft om dat zonder toestemming van de huidige generaties namens hen te doen. Het heeft ook geen enkele zin om van mensen verontschuldiging te eisen voor iets waar ze part nog deel aan hebben en waar ze zelfs als ze dat gewild zouden hebben, niets aan zouden hebben kunnen doen omdat ze toen nog niet eens geboren waren. Het geeft een inkijkje in de stuitende arrogantie van linkse pseudo intellectuelen als Jesse Klaver die kennelijk vinden dat ze zomaar over de mening van andere mensen kunnen beslissen. Je moet ook niet gek opkijken dat er een nieuwe actie #nietnamensmij in het leven zou worden geroepen als Als Rutte het in zijn hoofd zou halen om hier aan toe te geven.

 4. LifeBuddy

  ”Denk aan [kinder]prostitutie. Denk aan onmenselijke uitbuiting in delen van de wereld waar vormen van slavernij nog steeds bestaan”. Die uitbuiting is heel Dichtbij. Er zijn bepaalde ultra sLinkse partijen die zich daar schuldig aangemaakt hebben, met een Misdaad tegen de mensheid. Het bizarre is dat Niemand daar Een woord over vuilmaakt!

 5. Maris Copoolse

  Ik heb hier al vaker mijn verbazing uitgesproken over het feit dat de Universiteit vanLeiden deze babbelaar als hoogleraar handhaaft.

  1. Rammstein

   Velen hebben hier hun verbazing uitgesproken over het feit dat De Dagelijkse Standaard jou hier nog gedoogt.

   1. Maris Copoolse

    Goedemorgen, beste Ramsteen!

    Beetje vrolijk uit het ledikant gestapt?

    1. Duidelijk

     enz

   2. Meriadoc Brandebok

    Om een en dezelfde reden als dat wij hier worden gedoogd, Rammstein.

   3. Lugor

    Heeft Cliteur een artikel geschreven over de ballotage commisie van DDS?

 6. Aborifa

  Als Gloria Wekker hoogleraar kon worden……..

  1. Maurits Dekker

   Als Gloria Wekker hoogleraar kon worden……..

   Dan kan zelfs Maris dat ook bereiken, bedoelt u?

 7. Cycle25

  Slavernij is nooit afgeschaft, mensenhandel floreert, het aantal slaven op Aarde anno 2020 is 0,5% van de hele wereldbevolking.

  1. 1010

   En het floreert vooral in de landen waar de roeptoeters vandaan kwamen als gelukszoeker.

   Hier een grote bek in hun land van origine een vieze laffe gevluchte leugenachtige gelukzoeker.

   Opzouten met die mafklappers

 8. Mar

  Het zal wel. En wat is dit dan, Cliteur? Een loos stukje tekst?

  “In het Statuut van het Internationaal Strafhof zijn misdrijven tegen de menselijkheid gedefinieerd als ‘moord, uitroeiing, slavernij, deportatie, willekeurige gevangenneming, marteling, verkrachting, vervolging op politieke, raciale of religieuze gronden en andere onmenselijke daden, indien deel uitmakend van een wijdverbreid of stelselmatig patroon’. In Nederland kunnen degenen die verantwoordelijk zijn voor misdrijven tegen de menselijkheid worden vervolgd op grond van de Wet internationale misdrijven.”

  1. 1010

   Mar quote In Nederland kunnen degenen die verantwoordelijk zijn voor misdrijven tegen de menselijkheid worden vervolgd op grond van de Wet internationale misdrijven.” end

   Je gaat ze uiteraard allemaal opgraven. Hangen zullen ze !

   idioot

   1. ego mirantibus

    Het is wellicht iets teveel gevraagd, maar probeer eens om te laten doordringen wat iemand zegt. Wat @Mar probeert te zeggen, is dat het volslagen achterlijk is om voor een wet te pleiten die feitelijk al bestaat.

    1. Duidelijk

     etc

 9. 56RdK

  Inderdaad dient de aandacht gericht te zijn op het heden. Met de geschiedenis als basis!

  Maar ja, daar worden de verre, verre, zeer verre nazaten van de enkele slaven die Nederland heeft gehad persoonlijk en financieel niet beter van en dat was nu juist de bedoeling! Is Zwarte Piet dus voor niks door hun als breekijzer gebruikt!

 10. plakband

  Slavernij uit het verleden is voorbij.
  Slavernij in het heden wordt verzwegen.

  Voetballen wordt verheerlijkt.
  Maar, er is niets racistischer dan voetballen.
  De bal bijvoorbeeld: er zijn meer zwarte blokken dan witte.
  Witte spelers trappen bij voorkeur tegen het zwarte vak van de bal.
  Zwarte spelers trappen tegen het witte vak.
  Zo geven ze vrijwel onmerkbaar toe aan hun racistische frustratie.
  En het publiek juicht. En de belastingbetaler betaalt.

 11. Adriaen

  Cliteur is zonder meer één van meest inspirerende rechtsgeleerden van Nederland.
  Zijn filosofische denkwereld, zijn oorspronkelijke zienswijzen en zijn originele standpunten
  maken hem weinig geliefd bij het grauw van de academische wereld maar immens populair bij de naar nieuwe horizonten hunkerende intelligentsia.
  Een praktisch mens, een creatief denker, laten we er zuinig op zijn.

 12. Telex

  Je kunt de geschiedenis niet herschrijven, ook niet wanneer die je niet welgevallig is. Ik vraag me af wat daar zinvol aan is , keer op keer blijkt dat we steeds in dezelfde fouten vervallen. Er wordt ook geweldig van geprofiteerd, door de aandacht steeds maar weer van de grote problemen af te leiden. Inmiddels dendert de Europeesche trein lekker door, vraag aan de willekeurige burger wat er precies gaande is en men snap er werkelijk niets van. En dat is nu precies bedoeling! Een cursus massapsychologie zou hier niet misstaan. We horen geen veroordeling over de eigen rol in de geschiedenis, Barbarijse zeerovers, slaven karavanen, Hoetsies en Toetsies verhouding Inkatha – ANC etc. Of moet hand alleenin andermans boezem?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.