Redenering Volkskrant: ‘Zwarte ouders pakken hun kans niet, dus vergroten basisscholen de segregatie”

Moet je dít toch eens zien! Utrechtse basisscholen krijgen, op basis van onderzoek(!), het verwijt de segregatie in Nederland te vergroten. Zij maken gebruik van een ‘schaduwlijst’ waar ‘witte’ Nederlandse ouders kennelijk wél gebruik van maken en allochtone ouders niet. Gaat toevallig ook erg vaak over scholen in de buurt van waar zij zelf wonen!
Men draait er met de conclusies uit het onderzoek aardig omheen. Utrechtse scholen doen aan schaduwlijstjes. Daarmee kunnen ouders hun kinderen stiekem éérder aanmelden voor een school, dan de wet voorschrijft (kind inschrijven vanaf 3 jaar). Nu zijn ze erachter gekomen dat voornamelijk hoogopgeleide ‘witte’ ouders hier gebruik van maken. Laagopgeleide (en kennelijk ook geen ‘witte’) ouders doen dit dan weer niet.

Maar is het nou zo dat die ‘witte scholen’ een geheim ‘wit netwerkje’ hebben en dat men binnen het netwerk óók weer moet concurreren voor een plek? Of zijn die ouders gewoon een flink stuk assertiever? Want dat is een eigenschap die vaker voorkomt bij hoger opgeleiden. En let op hè, het gaat hier nog steeds over scholen die dicht in de buurt zitten bij die ouders!

Het zal best hoor, dat er scholen tussen zitten die Ali en Mohammed ook onderaan dat schaduwlijstje zetten, of het hele bestaan van dat lijstje ontkennen tegenover hun ouders. Maar díe conclusie wordt niet getrokken. Er wordt wel naartoe gestuurd. Want je krijgt al die informatie uit het onderzoek, en dan ineens één anekdote van een geïnterviewde schoolleider:

Volgens een anoniem geïnterviewde schoolleider spelen ook andere motieven mee. ‘Vanuit mijn werkervaring op een andere school in Utrecht herken ik uit verhalen van ouders dat de wachtlijsten selectief gebruikt worden’, zegt hij in het onderzoek. ‘Dat Turkse of Marokkaanse kinderen en kinderen met een grote ondersteuningsbehoefte niet terechtkunnen op een school, maar dat er wel plek is voor Nederlandse kinderen.’

Het kan nog steeds dat dit ook voor de rest van de scholen opgaat. Maar we lezen hier maar één man, met één verhaal, over één school. Ik vind het nogal misleidend en overtrokken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Dirk Derksen

  Een goede zaak. Gezien het huidige tijdsbeeld zou ik mijn kinderen niet eens meer op een blanke school willen hebben.

  Low life white trash. Only Black lives Matters!

  1. AnnetKlaver

   @Dirk kom op, een zwarte orthodoxe school op de bible belt, voor minder doe je het toch niet.

 2. ervi

  George Floyds uitvaart gaande.
  Wel ironisch dat een chronisch crackrokende, zwangere vrouwen berovende crimineel, die op weg was naar “Third strike out” tot heilige martelaar is verklaard.
  Benieuwd wat hij er zelf van had gevonden.

  1. AnnetKlaver

   -Benieuwd wat hij er zelf van had gevonden.-

   Wat dacht je van, liever in leven gebleven….

   1. ervi

    @Annet,
    eerder “Crime does pay”.

  2. Pffff

   Dit is een geintje toch Dirk? Tenminste mag ik hopen anders ga Je toch lkkr naar Afrika dan zit je goed. Maar waar je nooit wat over hoort is dat de blanken daar massaal worden weg ge jaagt en vermoord worden in Zuid-Afrika beetje jammer vind ik dat. Ik noem het hypocriete struisvogel politiek

 3. Bullshit16

  Kijk jensen.nl rutte heeft een tweelingbroer namelijk robot jetten is zijn naam dat veklaard dat landverrader rutte jetten zijn portefeuille overneemt rutte roept op tegen zwarte Piet te zijn jetten heeft een filmpje gemaakt dat er wel rassime is

  Kijk en oordeel zelf

  1. AnnetKlaver

   @Bull
   Je ben net Adje, de schlemielige sidekick van Paul de Leeuw.

   1. Bullshit16

    Annetje
    Verklaar je nader

 4. NoDoubt

  Femke deed haar kinderen ook opeens op een witte school, maar wel toeteren over een multiculturele samenleving en dat de zgn asielzoekers moeten worden opgevangen. Hoeveel van haar partijgenoten hebben zo een asielzoeker in huis opgenomen. Laat me raden?
  Als je je kind op een witte school doet weet je zeker dat je niet te maken hebt met groepen met een leerachterstand waarbij deze nog een keer verergerd wordt omdat die kinderen vaak thuis ouders hebben die geen of amper NL spreken. Daarmee zullen de les niet bevorderlijk verlopen. En als je wat over hun kind zegt, dan discrimineer je als onderwijzer. Het is niet voor niets dat het niveau om te slagen naar beneden is bijgesteld. Anders kon die kansenparel groep niet meekomen.

 5. NoDoubt

  Mo heeft verboden te integreren want je mag geen vrienden hebben onder niet-moslims. Frans onderzoek wijst zelfs uit dat het volgens die wetgeving een sekte is

 6. Clark Krent

  Dat is de omslachtige manier om te vermijden dat er een A4tje op de deur moet hangen waarop staat; Verboodden foor Swarten en Arabie schorrie!!

  1. Jack Flash

   Segregatie toelaten omdat intregatie mislukt is; Je gaat niet in de bodem van het zinkende schip gaten boren om het overtollige water te laten weglopen

   1. Jack Flash

    Het summum van de idiote linkse politiek is wat mij betreft hiermede bereikt.
    Het volgende topic over biomassacentrales vertoond dezelfde debiliteit .

 7. Bon-vivant

  Welk punt wil onze DDS-journalist hier eigenlijk maken?

  1. Start

   Enzovoort?

 8. Henk Albarda

  Huidig Links wetenschappelijk onderzoek:
  Links hoort een gerucht dat er op 1 school door 1 persoon een ‘schaduwlijst voor-inschrijving’ bestaat. Links belt NRC, Volkskrant en NPO en stelt dat allochtone ouders achtergesteld worden.
  NRC, Volkskrant en NPO als brave volgers van extreem links verzinen er een verhaal omheen en brengen een volledig uit de duim gezogen verhaal.
  Overigens verlang ik een verschillende benadering, aangezien mijn familie al generaties lang vele uren in het onderwijs van alle kinderen op de school participeert met na-schoolse opvang, Lunch-moeders en schoolreisjes, waarmee de schoolreisjes ook voor minder bedeelden toegankelijk zijn.
  Er is geen Afrikaanse of MO import waar de moeder dat van de heerser(de vader) mag. Thuisblijven en alleen thuis de kinderen als moslim opvoeden. Schande!!

  1. toetssteen

   @Henk Albarda
   Zoëven wéér in het nieuws als zijnde waarheid. Dank u voor uw waarschuwing vooraf.

 9. Braboworstenbroodje

  In een Utrechtse elitewijk en het centrum van de stad moet je je kind,als je hem/haar daar heen wilt sturen ,aanmelden vanaf geboorte en geld onder de tafel.
  In dit geval gaat het erom dat er ook alleen elitekindjes op de scholen worden aangenomen en ook geen “normale” blanke kinderen laat staan Turken of marrokanen hahaha

 10. J.Rademaker

  Haalde mevrouw Halsema haar kinderen niet van de zwarte school.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.