Syp Wynia: De VVD is niets meer of minder dan de Rutte-partij

“De VVD is in de veertien jaar dat Rutte partijleider is volledig de Rutte-partij geworden,” aldus Syp Wynia. “Op Rutte na is geen enkele top-VVD’er uit 2006 nog actief in de dagelijkse politiek — op Stef Blok na dan, maar die zit te verpieteren op Buitenlandse Zaken en was niet voor niets eigenlijk al vertrokken uit de politiek. En wie opstaat tegen Rutte, weet dat hij of zij geen kansen meer heeft op een verkiesbare plaats.”

Het is een bijzonder belangrijk punt, zeker omdat propagandisten van het partijkartel in de media te pas en te onpas roepen dat dit juist zo werkt bij Forum voor Democratie. Oh ja, FVD’ers zouden geen kritiek leveren op Thierry Baudet, want hij zou de almacht in handen hebben bij die partij. Maar diezelfde propagandisten reppen met geen woord over de interne gang van zaken bij kartelpartijen als de VVD.

“De Tweede Kamerfractie van de VVD is gezeggelijk stemvee,” gaat Wynia verder. “Eigenlijk geldt dat ook voor de VVD-bewindslieden. Die zijn geselecteerd om zonder gemor het regeerakkoord uit te voeren dat Rutte tijdens de formatie bij elkaar onderhandeld heeft. En iedere maandag checkt Rutte met de fractievoorzitters van de regeringspartijen of dat regeerakkoord nog staat. Dat overleg is de echte ministerraad.”

Dit is hoe het er écht aan toe gaat in de Tweede Kamer, in het kabinet, én in de VVD. Bij die laatste is er maar één man die er toe doet: Mark Rutte. Zijn wil is wet. Durf je een andere mening te hebben, dan word je er gewoon uitgewerkt. Want Rutte heeft een broertje dood aan mensen — echte liberalen — die zowaar voor zichzelf durven te denken.

Volg mij hier op Twitter en hier op Parler (waar ik tegenwoordig de voorkeur aan geef!). 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. plakband

  In het kabinet zitten ook alleen maar onder-de-rutte-maat figuren.
  Dan kan rutte gemakkelijker de baas spelen.

  stemzeweg
  stem PVV of FvD en Nexit voor het te laat is.

 2. werkloze generaal

  Onder Rutte is de VVD enorm links-liberaal geworden. Met de nadruk op links. Rechts-conservatief moet naar de PVV of FvD , nou dat doen we dan ook maar !

  1. Gerda2

   Werkloze Generaal
   Rechts-conservatief moet naar de PVV of FvD , nou dat doen we dan ook maar!

   Er zit tot nu toe weinig anders op, al zou het maar een strategisch uitgebrachte stem zijn.

 3. AntiChrist

  ”Zijn wil is wet. Durf je een andere mening te hebben, dan word je er gewoon uitgewerkt. Want Rutte heeft een broertje dood aan mensen — echte liberalen — die zowaar voor zichzelf durven te denken”

  Wat een leugens en dit wordt gewoon klakkeloos overgenomen.

  1. Gerda2

   AC
   Wat een leugens en dit wordt gewoon klakkeloos overgenomen.

   Ja, dat neem ik zo maar aan.

 4. Lugor

  De PVV is in de veertien jaar dat Wilders partijleider is volledig de Wilders-partij geworden,” aldus Lugor.
  En wie opstaat tegen Wilders, weet dat hij of zij geen kansen meer heeft op een verkiesbare plaats.”

  1. Hardline

   Het gaat om de VVD hier.
   Moeite met begrijpend lezen .

   1. Duidelijk

    @Hardline: Het is een zuigkok, hij is hier met een missie.

   2. Maurits Dekker

    Hardline,
    De PVV is in de veertien jaar dat Wilders partijleider is volledig de Wilders-partij geworden,” aldus Lugor.

    Lugor had het over de PVV.
    U heeft moeite met begrijpend lezen?

    1. combat le pelicule

     Ik denk het niet Maurits, dit is een bewussie

  2. Maurits Dekker

   Wel Lugor, ik wist niet dat u lid van de PVV was.
   Althans dat moet wel het geval zijn, want hoe komt u anders aan al die schokkende feiten?

   1. Duidelijk

    “(…) dat u lid van de PVV was.”

    Dat kan niet, de PVV heeft maar één lid en die wordt bovendien 24/7 bewaakt door minimaal 4 gewapende agenten.

   2. Mart

    Judas wist óòk alles van het Jesus clubje.

  3. combat le pelicule

   Wilders staat op voor Nederland dat is zeker, lugor wenst Nederland op te heffen en er een provincie van Europa van te maken

   1. Duidelijk

    Dat willen alle d666’rs.

 5. Kretoloog

  Rutte heeft altijd al een links profiel gehad. Zo’n 15 jaar geleden nog stelde hij, samen met Melanie Schultz, voor dat de VVD zou fuseren met D66. Het rechtse geluid binnen de VVD (Wiegel, Bolkenstein) wordt niet meer gehoord. Het enige rechtse VVD-kamerlid, Wybren van Haga, is zelfs uit de fractie gezet en gaat nu als zelfstandige verder.

  De verlinksing van de VVD speelt het FvD wel in de kaart. En als de CDA-leden zo dom zijn om Hugo de Jonge als partijleider te kiezen, wordt dat effect nog versterkt.

 6. Duckday

  Dit kabinet bestaat louter uit HOOGMOED WAANZIN BELUST OP MACHT.
  Leugens bedrog hoogmoed waanzin Nederland is volkomen stuurloos activisten hebben de macht dit kabinet gaat met dwazen om en doet wat zij willen want de kliek wil blijven zitten op het pluche. Vriendjes helpen vriendjes aan dik betaalde banen
  BREEK HET KARTEL en STEM PVV of FvD dit zijn de twee partijen die dit land nog uit het slijk kunnen halen.
  Daarna snel uit het monsterverbond de EU en Euro wat nog niks bijgedragen heeft aan veiligheid en voorspoed. Sluit de grenzen NEDERLAND is vol.Teveel hoogopgeleide geluks zoekers die een aanslag plegen op onze sociale voorziening
  STEM PVV OF FvD

 7. Duidelijk

  En Rutte is niets meer en minder dan Bilderberg, NWO & Brussels poedel.

  1. Lugor

   Een soort aardse drievuldigheid.
   Dat belooft dan nog wat.

  2. combat le pelicule

   Precies Duidelijk, leugenclown is geen leider maar uitvoerder van bilderberg/EU/nwo beleid, op naar afschaffing van de grondwettelijke mensenrechten in Nederland…

   1. Duidelijk

    En kokkie zuigt!

    1. Original NL

     Q..En kokkie zuigt…..
     Hij zuigt zo hard en zo lang dat er een lagedruk gebied is ontstaan..hierdoor verandert het klimaat..
     Ook boven den haag begint zich een depressie van ongekende omvang te vormen…..
     Grote kans op regen tijdens de demonstratie.

 8. Meriadoc Brandebok

  Nee hoor, de VVD is geen Ruttepartij. Rutte blijft aan zolang hij verkiezingsoverwinningen boekt en daarna treedt hij af, net als Balkenende bij het CDA aanbleef tot hij het CDA niet meer de grootste kan maken. Of FvD en PVV ooit een andere leider krijgen is de vraag.

  1. combat le pelicule

   Leugenclown Rutte is een machtswellustige randdebiel

 9. Genoeg van linkse dictatuur

  Rutre is zowel binnen de vvd als premier een dictator. Bakellende was al een ramp, Rutte moet je vervolgen wegens misdaden tegen de mensheid.

 10. Bolkestein

  Als je VVD stemt krijg je D’66- en Groen Links beleid. Je krijgt wat je stemt. Wees geen Mark. Stem geen Mark.

 11. Cootje

  Teven . Bolkenstein , Henry keizer , Zijlstra , Snel , Harbers, Hennis, van der Steur, Weekers, en nog vele andere zijn ter ziele gegaan onder de vergeetachtige licht demente premier Rutte. En hij heeft Nederland als een rijke provincie van Europa naar de ondergang geleid , mensen zijn met werken armer geworden onder zijn leiding , maar zolang er een meerderheid is die door hem genaaid wil worden , en wat te denken van de sterke Nederlandse instellingen, het WODC het UWV het CBR en de belastingdienst , het uitstekende zorgbeleid , de top prestatie van politie douane en het leger / vele feestjes/ dan kan u u kinderen recht in de ogen aankijken en vertellen , hij heeft ons er ingeluisd

 12. Cootje

  Narcisten hebben geen relatie , hebben geen gevoelens en hebben vaak maar een missie , van deze narcist is het Nederland naar de kl’oten helpen

  1. Oepsie

   Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft opgeblazen gevoelens van eigen belangrijkheid en is steeds op zoek naar bewondering van anderen. Daarbij hebben mensen met deze stoornis een gebrek aan inlevingsvermogen in anderen.

   Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis verwachten vaak een speciale behandeling van anderen en kunnen kritiek slecht verdragen. Zo kunnen ze erg boos worden als iemand kritiek op hen levert, of ze doen juist net alsof het hen niets uitmaakt. Relatieproblemen, afwijzing en verlies zijn veelvoorkomende gevolgen van het gedrag van iemand met deze stoornis. Doordat mensen met deze stoornis een kwetsbaar gevoel van eigenwaarde hebben, zijn zij gevoelig voor depressie.

   1. Original NL

    Q…Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft opgeblazen gevoelens van eigen belangrijkheid en is steeds op zoek naar bewondering van anderen…..
    Maris in een notedop!

 13. kees cup

  Tja, het kan verkeren.

  Het totalitaire D66 is ooit, onder van Mierlo eens begonnen als een liberale partij …

 14. Maurits Dekker

  De VVD bestaat al lang niet meer.
  Al sinds Rutte II is de ziel van de partij verdwenen, opgelost, ins blaue hinein.
  Je kunt de partij met een gerust hart omdopen in ‘RuttePartij’ o.i.d.
  Rutte lijdt zijn partij als een dictator. Alle VVD’ers kruipen voor hem want ze weten dat als ze iets doen wat hun leider niet bevalt hij begint te stampvoeten en te tieren met als gevolg dat ze er bij een volgende verkiezing uit liggen.
  Rutte zou ook het liefst fuseren met D’66. Want de lieden van deze partij hebben evenveel op met de democratie als hijzelf.
  Namelijk:
  NIETS

  1. Ad Fundum

   Het is de perfekte partijleider die er de stelling op na houdt ; vertrouwen is goed, contr()le is beter. Ernst Happel.

 15. Maris Copoolse

  ““De VVD is in de veertien jaar dat Rutte partijleider is volledig de Rutte-partij geworden,””

  Ja, dat lijkt me wel juist, zoals elke grote Regeringspartij gaandeweg de stijl van de leider aanneemt.
  De VVD heeft zich ontwikkeld tot een gematigd liberaal-conservatieve middenpartij en voert inhoudelijk geen andere koers dan het CDA zou hebben gevoerd als ze haar positie in het centrum van de macht had behouden. Die tijd is geweest.

  In dit geval speelt de stijl van de leider wel een belangrijke rol. Rutte behoort tot de grootste staatsmannen die Nederland ooit heeft gekend en belichaamt perfect de pragmatische poldercultuur met behoud van een op eigen voordeel gerichte handelsgeest waar ons land groot mee is geworden. Hij heeft die techniek tot een hoog niveau opgevoerd en het kan niet anders dan dat de VVD die volgt. Het wringt ideologisch ook niet, voor zover er bij de VVD ooit van stevige ideologie sprake was.

  Uiteraard is dat ook een zwakte, de PvdA was na Kok, en het CDA was na Lubbers, ook even de weg kwijt. Dat komt wel weer goed. Op enig moment staat er weer een liberaal op die de actuele tijdsgeest weer precies aanvoelt.

  1. Duidelijk

   ENZ

  2. combat le pelicule

   De VVD is een links georiënteerde partij geworden met een leugenclown die geen leider is maar puur uitvoerder is van EU/bilderberg/WHO beleid, niets heeft met Nederland verder, behalve het land naar een zeer bedenkelijk niveau te brengen, een Afrika niveau zeg maar, geen geld voor onderwijs, open grenzen etc etc..

 16. HD

  Rutte lijkt een aardige man, voor zijn opdrachtgevers ja.
  Maar voor de ouderenzorg waar ik al een flink aantal jaar in werkt is dat anders, al jaren, eigenlijk vanaf het moment dat de VVD clan aan de macht kwam is het echt schrikbarend veel bezuinigen geblazen.
  Nu is het weer een sigaar uit eigen doos die ons is beloofd.
  Doet me een beetje denken aan de belofte van Rutte dat iedere werkende € 1000 zou krijgen, we weten allemaal wat die belofte betekend heeft.
  Als ik nu steeds hoor dat Rutte, “ heb ik het nog niet eens over de clown van het CDA “, het zo goed doet denk ik, wat zijn de Nederlanders kort van memorie.

  1. Maris Copoolse

   Er is nog nooit zoveel geld naar de ouderenzorg gepompt als door dit en het vorige Kabinet. De ouderenzorg stond kwalitatief ook nooit op het, ook internationaal, hoge niveau als op dit moment.

   Dit populistische gelul slaat gewoon nergens op.

   1. combat le pelicule

    Er is nog nooit zoveel weggehaald bij de mensen die in de zorg werken, met name die aan het bed werken, dus op de werkvloer, dus wat maris hier nu weer zegt is natuurlijk volledig uit zijn duimpje gezogen, ik verdenk hem er ook van nog dat hij nog nooit 1 slag hard heeft gewerkt in zijn miezerige leventje

 17. Piet Klein

  Het is een uitermate labiele situatie. De kracht van Rutte is dat hij voor de camera een ongekend betrouwbare indruk maakt. Zo zeer zelfs dat bij sterk falend corana beleid waarin voorbereidingen onvoldoende waren, er gestart werd met een compleet verkeerde aanpak van groepsimmuniteit (draaide later gelukkig een beetje bij), ouderen onbeschermd in de verpleeghuizen en thuiszorg geholpen werden door medewerkers met onvoldoende beschermingsmiddelen kregen en daardoor veel doden tot het gevolg. Dat Rutte nog steeds vertrouwen wekt op de camera. Het is zijn kracht die het doet op een NL-bevolking waar kennelijk enig serieus beoordelingsvermogen compleet verdampt is. Dat de VVD eigenlijk alleen nog maar Rutte is, blijkt uit het feit dat Dijkhof zijn slimste mens vaardigheden en politieke ambities ver moet onder drukken. Maar erger dat het de VVD (en CDA en D66) compleet ontbreekt aan talenten waardoor ze de zeer sterk falende Timmermans in Europa laten zitten. Zelfs als Timmermans het goed zou doen zou je hem vervangen door iemand uit de coalitie. Maar deze falende Timmermans had zeker vervangen moeten worden. Dit is een sleutelpositie die veel kan helpen en kruisbestuiving kan doen. Het was al uiterst merkwaardige keuze om Timmermans te laten zitten. Zijn falen was al voldoende om hem te vervangen maar kennelijk lukt dat de VVD en haar coalitie genoten niet om in haar eigen gelederen talent te vinden. Datzelfde zien we bij burgemeester benoemingen. Utrecht krijgt een PvdA burgermeester, den Haag krijgt een PvdA burgemeester het is kennelijk armoe troef in de gelederen van de coalitie genoten. We zitten met een Rutte opgescheept die dan een goed camera performance heeft dankzij slapjanussen bij de MSM en een bevolking die het serieuze beoordelingsvermogen is kwijt geraakt. Rutte moet blijven doorgaan anders gaat de VVD en haar kartel compleet ten onder. terwijl hij menig dossier in een puinhoop heeft weten te transformeren, corona, stikstof, EU-afdrachten, Brexit, pensioenen, zorg, ouderenzorg, huizenmarkt. Het is een drama.

 18. fanof43

  Klopt. Zo heeft Rutte destijds Rita Verdonk op infame wijze buitenspel gezet. Bij de lijsttrekkersverkiezing in 2006 stond Rita dik voorop in de polls. Het hoofdbestuur steunde Rutte. De leden kregen de mogelijkheid óf digitaal óf door middel van een stembrief te stemmen. Destijds waren veel ouderen, de Rita-fans dus, nog niet best ingevoerd in internet. De stembrieven werden verstuurd in neutrale, witte enveloppen. Veel mensen, in de veronderstelling dat het om reclame ging, gooiden de enveloppen ongeopend weg. Daartegenover stond een enorme internetcampagne onder de jongere leden. Het Rutte-kamp had – in strijd met de partijreglementen – de hand weten te leggen op de adresgegevens, inclusief e-mailadressen, van de VVD-leden in de kamercentrale Den Haag, onder wie veel yuppen. Aldus won Rutte, geheel onverwachts. Rita behaalde vervolgens bij de verkiezingen de meeste voorkeurstemmen, nog méér dan de lijsttrekker. Een parlementair unicum. Dus werd ze te bedreigend voor Rutte. Naar aanleiding van een interview in een café, waarbij zij vraagtekens plaatste bij het beleid van de VVD, werd zij, ondanks de steun van Bolkestein, tijdens een ledenvergadering uit de fractie gegooid. Ik zie Rutte en Zalm nog smalend lachen. Walgelijk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.