Voormalig voorzitter Onderzoeksraad voor Veiligheid: ‘Femke Halsema was eindverantwoordelijk voor demo op de Dam!’

Tjibbe Joustra, de voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), heeft gehakt gemaakt van het beleid van Femke Halsema. Volgens Joustra is Halsema eindverantwoordelijk voor het al dan niet ingrijpen tijdens het overvolle Damprotest van afgelopen maandag.

In het programma Buitenhof laat de voormalig OVV-voorzitter geen spaan heel van het (niet) handelen van de Amsterdamse burgermoeder. Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus treft dan ook geen enkele blaam volgens Joustra.

De oud-bewindsman omschrijft het falen van Halsema eigenlijk als een optelsommetje in de vorm van een tweeluik. Ten eerste stelt Joustra dat app-berichten niet de beste manier is om te communiceren tijdens een crisissituatie. “Dat is meer voor de informele sfeer”. Ook hamert Joustra erop dat enkel en alleen burgemeester Halsema zelf verantwoordelijk was voor haar besluiten en niet minister Grapperhaus.

Zonder het direct te benoemen uit Joustra in zijn betoog ook kritiek op de algemene houding van Halsema, die de schuld gedeeltelijk in de schoenen van Grapperhaus probeerde te schuiven om haar eigen hachje te redden, om het maar eens op z’n Amsterdams te formuleren.

“Jij bent als burgemeester eindverantwoordelijk en dat betekent dat je moet uitleggen wat er gebeurd is”, aldus Joustra. Om te vervolgen: “Ik denk dat er nog wel ruimte is voor een systematische uitleg.” De voormalig OVV-voorzitter vraagt zich dan ook af of Halsema steken heeft laten vallen. Joustra wijst er dan ook op dat een onafhankelijke partij de hele zaak moet onderzoeken: “De burgemeester speelt een rol, de korpschef speelt een rol, dat moet je onafhankelijk laten doen.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

55 reacties

 1. lotje

  Aftreden deze linkse heks.

  1. Peter Loosduinen

   mee eens !
   Maar helaas vermoed ik dat het linkse addergebroed in Amsterdam haar niet laat vallen.

 2. Vrijedenkert

  Ook het zelf bezoeken van demonstratie door burgemeester(volgens mij als betoger) en niet vooraf samenkomen of overleggen met driehoek was een hele vreemde gang van zaken in dit geval!
  Ook interne berichten van politie die burgemeester niet hebben bereikt was heel vreemd volgens Joustra.

  Afschuifen op eigen organisatie en minister, eigen fouten ontkennen maar kort gezegd Halalsema functioneert gewoon niet en zelf geheel eindverantwoordelijk voor de gehele gang van zaken en dus wieberen.

 3. Ritter

  Oproer en plundering zijn verkeerd. Rellen en plunderen over een illusie – vanwege iets dat niet eens waar is – is een tragedie.

  Wat vertellen ons de feiten over (vermeend!) anti-zwart politiegeweld?

  De politie doodde in 2019 negen ongewapende zwarten en 19 ongewapende blanken, volgens een database van de Washington Post, tegen respectievelijk 38 en 32 in 2015.

  De post definieert ‘ongewapend’ breed met inbegrip van zaken als verdachte in Newark, NJ , die tijdens een politiejacht een geladen pistool in zijn auto had. In 2018 waren er 7.407 slachtoffers van moord door Afro-Amerikanen.

  Uitgaande van een vergelijkbaar aantal slachtoffers vorig jaar, vertegenwoordigen die negen ongewapende zwarte slachtoffers van schietpartijen van de politie 0,1% van alle Afro-Amerikanen die in 2019 zijn gedood.

  Een politieagent daarentegen heeft 18½ keer meer kans om te worden gedood door een zwarte man dan door een ongewapende zwarte man wordt gedood door een politieagent.

  1. Maris Coppoolse

   “Een politieagent daarentegen heeft 18½ keer meer kans om te worden gedood door een zwarte man dan door een ongewapende zwarte man wordt gedood door een politieagent.”

   Ja, temeer ook omdat er onnoemelijk veel meer zwarte mannen bestaan dan politieagenten.

   Moeten we in dit soort racistische logica trappen?

   1. Ritter

    Maris Coppoolse

    U kunt geloven wat u wilt…………..ik hou baseer mij op de feiten.

    1. Original NL

     Aan feiten heeft pol potse een broertje dood…hij gelooft steeds sterker in zijn eigen lulverhalen..zielig figuur.

 4. Kretoloog

  In de media zie je de bekende stuip: Die nemen Halsema opzichtig in bescherming. Om 2 niet-rationele reden: 1. Ze is vrouw
  2. Ze is links.

  Daarom blijft Halsema zitten. Was ze van de VVD geweest in plaats van GroenLinks, dan was aftreden onontkoombaar (zie bv. Paulien Krikke, ex-burgemeester van Den Haag, die moest aftreden vanwege uit de hand gelopen nieuwjaarsbranden).

  1. Lefty

   Ik hoop dat je het bij het goede eind hebt. Halsema is een uitstekende burgemeester.

 5. rexm

  Halsema, speelde gewoon met 8 duizend mensenlevens, met haar geleuter.

 6. Maris Coppoolse

  “Volgens Joustra is Halsema eindverantwoordelijk voor het al dan niet ingrijpen tijdens het overvolle Damprotest van afgelopen maandag.”

  Dat wordt door geen hond betwist, ook door Halsema niet.

  1. Start

   Enzovoort?

 7. Maris Coppoolse

  “De voormalig OVV-voorzitter vraagt zich dan ook af of Halsema steken heeft laten vallen. ”

  Je kunt je van alles afvragen maar in dit geval lijkt het me duidelijk: Halsema nam een verstandig besluit.

  1. Start

   Enzovoort ?

 8. Ritter

  “Het grootste schandaal vind ik dat een beweging als ‘Black Lives Matter’ niet wordt geconfronteerd met haar eigen uitgangspunt, namelijk dat zwarte levens er toe doen.

  Waarom ageert de beweging niet tegen de stijgende criminaliteit door zwarten, die vooral gericht is tegen andere zwarten?

  Wel aandacht voor een relatief gering aantal politieblunders, maar niet voor de 6000 zwarten die jaarlijks door zwarten worden gedood.

  In Amerika is het gros van de criminaliteit intraraciaal, binnen de eigen bevolkingsgroep. Van de zwarten wordt 94% door zwarten gedood, bij blanken is 84% intraraciaal.

  ht*ps://denieuwezuil.nl/oorzaak-amerikaanse-politiegeweld-racisme-of-criminaliteit/

 9. tata

  Dat was meteen al wel duidelijk.

  1. Original NL

   Ons wel ja…onze linkse fantasten niet echt.

 10. Ben-NIET-Groen-L

  Voormalig voorzitter heb je helemaal niets aan…huidige voorzitter ook niet…heulen allemaal met onze laffe overheid.

 11. Bullshit16

  Er moet geen onderzoek komen deze zaak is zo duidelijk als wat ze meet met 2 maten en dat is ongehoord en dat mag gezegt worden los daarvan heeft ze wel aangetoond dat die 1.5 meter onzin er wel af kan maar dat is een andere discussie
  Stem fvd of PVV uit de eu

 12. Cootje

  Toen haar zoontje de opleidingen op de zwarte scholen niet mocht af maken , is zijn kennis voor wapens niet gestopt , en door nalatigheid van zijn ouders kon hij er mee experimenteren , alleen toen hij er mee gepakt werd zet zij alle zeilen bij om het in de doofpot te laten verdwijnen en het verhaal verschrikkelijk klein maken, en dat doet ze nu weer , je als burgemeester met een slaven Button in het openbaar te begeven , is precies het electoraat van GroenLinks vertegenwoordigen , op de Amsterdamse markt verkoopt een viswijf vis , maar dat een Amsterdamse burgemeester onzin verkoopt voor haar vreselijke eenrichtingsverkeer met het goed praten en andere de schuld geven , is voor haar elke publieke functie onwaardig , misschien kan ze nog hand en span diensten doen voor sylvana Simons , maar openbaren functies onbekwaam ,

  1. Fortiori

   Een viswijf verkoopt vis, trots op deze uitspraak @cootje? Deze mevrouw werkt op de markt, betekent vroeg op, hard werk, en het is beslist geen koud kunstje. Waarom “wijf” ?

 13. bandini

  Dat dat akelige mens helemaal verantwoordelijk was en is wist iedereen al maar dat linkse gespuis probeert alleen maar mist te spuien om haar aan te kunnen laten blijven. Ze denken natuurlijk: “als Trump met allerlei leugens kan wegkomen dan kan H. dat ook!”

  1. Maris Coppoolse

   Dat Trump met alle leugens wegkomt is inderdaad een feit.

   Halsema kon ik nog niet op een leugen betrappen, maar wellicht weet bandini meer.

   1. Start

    Enzovoort?

 14. Paardenmiddel

  Halasma is geen burgemeester, maar een activist. Ze heeft niets met blanke burgers.
  Daarom moet ze gewoon ontslagen worden. Ze verbindt niet, maar verdeeld juist. Ongeschikt dus.

  1. Maris Coppoolse

   Misschien kan Paardenmiddel wel een ‘leugen’ van Halsema benoemen.

   Ik denk het niet.

 15. Vogel

  Waarom kan je geen aangifte doen tegen Halsema.
  Het in gevaar brengen van de gezondheid van duizenden mensen is toch strafbaar.
  En wie wil een Burgemeester met een strafblad

  1. Maris Coppoolse

   Halsema handelde verstandig door de demonstratie niet met geweld af te breken. Een moedige bestuurder.

  2. Beukman

   Tja @Vogel, de BOA’s hadden hier voor miljoenen aan boetes kunnen uitdelen. Waar waren ze?

   Op dit forum wordt al maanden opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid tav de anderhalve meter. Van Dissel wordt stelselmatig ondergeschoffeld, en De Hond, die gehakt maakte van de anderhalvemeterangst in de open lucht, werd op het schild gehezen.

   Hoe merkwaardig dat Femke nu niet wordt geeerd als de kampioen van de burgerlijke ongehoorzaamheid.

  3. Fe

   handhaven en valsema is een contradictie.

   De gezichtbedekking handhaafd ze niet
   De stupide 1,5 meter handhaafd ze enkel bij de individuele burger die machteloos staat.

   valsema is een hork die de ambtseed geweld aandoet want haar politieke voorkeur krijgen prioriteit terwijl ze gezworen heeft de wet te respecteren.

   Walgelijk wijf

   1. Eksteroog

    Geef eens concreet aan welke wet zij, wanneer overtreden heeft? Ik zou niet weten welke.

    1. Maris Coppoolse

     Ik zou het ook niet weten, Eksteroog.

     Je kunt uiteraard altijd kritiek hebben op de beleidsbeslissingen die ze nam (ik overigens niet; ze handelde bekwaam en wijs) maar van enige wetsovertreding was zeker geen sprake.

    2. Rene van der Grijp

     @ Eksteroog: Ze heeft de noodverordening inzake corona aan haar laars gelapt.

     Dat is voor een burgemeester een doodzonde.

     Maar ze gaat ermee wegkomen en dat is nog veel erger. Dat geeft aan dat de Nederlandse rechtsstaat moreel failliet is.

     1. Maris Coppoolse

      Nee hoor, ze werd overvallen door een veel hogere opkomst van demonstranten dat ze voorzag en nam een besluit in de geest van de noodverordening. De Minister had er begrip voor en elke verstandige waarnemer ook.

      Niemand met enige kennis van zaken verwijt haar wetsovertreding.

     2. Eksteroog

      @René van der Grijp,
      In de noodverordening staat geen enkel artikel, dat zij overtreden heeft. Je hebt geen flauw idee welk deel van de kritiek terecht kan zijn.
      In het artikel wordt Joustra geciteerd. Die komt niet verder dan de vraag stellen of Halsema steken heeft laten vallen.
      Wat heeft zij echt misdaan, behalve links en vrouw en zijn, en is dat voldoende reden om haar te laten aftreden? Graag serieuze argumenten.

     3. Rene van der Grijp

      Als je gelooft dat ze er door werd “overvallen” ben je al niet helemaal lekker, maar ZELFS als dat zo zou zijn dan had ze nog steeds in kunnen grijpen door de toegangen naar de Dam af te sluiten rond 17:00 op z’n laatst.

      Dat heeft ze welbewust nagelaten. Case closed.

      De smoesjes daaromtrent zijn bekend en ik twijfel er geen moment aan dat de vooringenomen gemeenteraad die voor zoete koek zal slikken en dat regering en parlement zich daarbij neer zullen leggen.

      Zo ziek is Nederland inmiddels.

     4. Rene van der Grijp

      “In de noodverordening staat geen enkel artikel, dat zij overtreden heeft.”

      Geen samenscholingen, anderhalve meter.

      Ben jij wel lekker?

     5. Maris Coppoolse

      René heeft zichzelf weer in de hoek geschilderd met een onhoudbaar standpunt.

      Kennelijk geniet hij van billenkoek.

     6. Maris Coppoolse

      “Dat heeft ze welbewust nagelaten. “

      Dat denk ik ook, René, reagerend op de ontstane situatie meende ze Corona noch Openbare Orde een dienst te bewijzen door de politie met donder en geweld de demonstratie uit elkaar te laten meppen.

      Alleen wijze bestuurders houden in lastige momenten het hoofd koel.

     7. Fe

      nee een eksteroog is vervelende aandoening en kan flink door etteren

     8. Rene van der Grijp

      Ze heeft dat bewust nagelaten omdat ze politiek op dezelfde lijn zit als de demonstranten en ze zag er zelfs geen been in om mee te gaan doen.

      Wat een verschil met Aboutaleb, die wel ingreep.

      Iedereen die haar wanbeleid steunt is gewoon een hypocriet.

     9. Maris Coppoolse

      Dat René vanuit het verre België wel precies zegt te weten hoe je moet handelen bij dreigende ordeverstoringen bij demonstraties in Amsterdam werkt enorm op de lachspieren.

      Dank daarvoor.

     10. Rene van der Grijp

      “vanuit het verre België”

      Ik zie dat Coppoolse door z’n inhoudelijke argumenten heen is.

      Kennelijk geniet hij van billenkoek.

     11. Maris Coppoolse

      Misschien hebben ze in België heel andere gemeentelijke verordeningen, René.

      🙂

     12. Eksteroog

      Heeft zij onvoldoende afstand gehouden? Waaruit blijkt dat? Was jij daarbij, is daar een filmpje van? En is dat voldoende reden om haar te dwingen af te treden? Had Baudet niet met opzet ook geen afstand gehouden die ochtend samen met Hiddema, zij ook aftreden? Of alleen Halsema, omdat zij links en vrouw is?

     13. Fe

      slechts een sukkel vraagt naar de bekende weg en heeft de beelden van activist valsema niet gezien tijdens de demonstratie.

      nog maar eens een verse pleister plakken

     14. Rene van der Grijp

      Eksteroog schreef: “Heeft zij onvoldoende afstand gehouden? Waaruit blijkt dat?”

      Eksteroog houdt zich van de domme, neem ik aan.

      Of zou hij echt zo dom zijn dat hij niet weet dat de burgemeester verantwoordelijk is voor de handhaving van de noodverordening en dat door haar nalatigheid ca 8000 mensen hutje mutje op elkaar gepakt stonden?

     15. Eksteroog

      @Fe, NOS journaal had geen beelden, dat zij zelf geen afstand bewaarde. Waar wel? Of zijn ze er toch niet.

      @Rene van der Grijp,
      Dus geen regel overtreden, ik ben gezond, en jij deed een onware bewering. Maar geen spijt, want zij is links en vrouw en dan mag alles.
      Zij maakte dus een beleidsfout. Een zware? Zij had de demonstratie alleen kunnen verbieden, op grond van openbare orde. Met de politie die haar vertelde, dat er weinig mensen kwamen en de onverantwoordelijk idioot Baudet, die ’s ochtends op de tv vertelde, dat er geen risico’s waren?
      Moet iedere politicus aftreden, die Baudet serieus neemt? Of alleen als je links en vrouw bent?

     16. Maris Coppoolse

      Raak, Eksteroog.

     17. Start

      Enzovoort?

 16. Lefty

  Het Parool, 5 juni 2020.

  Burgemeesters verrast over bemoeienis Kamer met lokale autonomie
  Voorzitter Liesbeth Spies van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) is verrast over ‘de mate waarin de Tweede Kamer zich uitspreekt over zaken die de lokale autonomie betreffen’.

  ANP5 juni 2020, 13:29

  Liesbeth Spies, Voorzitter Nederlands Genootschap van Burgemeesters.BEELD ANP
  De Kamer vroeg en kreeg tekst en uitleg van justitieminister Ferd Grapperhaus over de stekelige woordenwisseling tussen hem en Halsema over de demonstratie van maandag op de Dam in Amsterdam. De minister maakte de uitgewisselde whatsappjes openbaar op aandringen van PVV-leider Geert Wilders.

  “Het is bekend dat appberichten openbaar gemaakt kunnen worden. Dat legt een extra druk op het contact tussen mensen die actief zijn in het openbaar bestuur,” zegt Spies, die naast NGB-voorzitter ook burgemeester is van Alphen aan den Rijn. “We moeten oppassen dat dit ons functioneren niet negatief gaat beïnvloeden.”

  Haar Nijmeegse collega Hubert Bruls zei donderdag het een slechte zaak te vinden dat appverkeer tussen de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en Justitieminister Ferd Grapperhaus openbaar is gemaakt. De twee communiceerden over de toestroom van demonstranten tijdens de antiracismebetoging in Amsterdam, eerder deze week.

  Bruls vroeg zich openlijk af of hij nog wel met de minister kan appen en of hij een encrypted telefoon moest aanschaffen, waarmee informatie versleuteld wordt verzonden.

  Na eerdere demonstraties tegen racisme en geweld in onder meer Amsterdam en Rotterdam worden vrijdag betogingen gehouden in in Utrecht, Nijmegen en Enschede.

  Het Parool, 5 juni 2020.

  1. Fe

   ppppppppfffffffff

   corona wetgeving is nationale wetgeving en die moet een burgemeester handhaven. De selectieve verontwaardiging is derhalve weer eens merkwaardig.

   valsema had in haar rol als burgemeester zorg moeten dragen voor handhaving in plaats van de activist spelen. Dat daar kamervragen over komen begrijpt een ongeboren vrucht voor lefty is het moeilijker.

   1. Lefty

    Ik vind de uitleg van Halsema meer dan overtuigend : ht*ps://ww*.youtube.com/watch?v=DuABznufeYg

 17. Yoyo

  Alles wijst op aftreden van Halsema.
  Helaas zullen in Amsterdam andere regels gelden.
  Na veel draaikonterij zal ze toch wel blijven zitten, vrees ik.
  Wel beschadigd.
  Als ze slim is…..dan houdt ze de eer aan zichzelf.

  1. Start

   De Nederlandse politiek is ultralinks, Rutte incluis!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.