Wilders geeft Baudet een (verkiezings)zetje: ‘Volkspolitiek versus Grachtengordeltaal!’

Niks om je zorgen over te maken, want Geert Wilders en Thierry Baudet kunnen het goed met elkaar vinden. Maar er komen verkiezingen aan, dus voelt Wilders de behoefte om nog eens het verschil tussen de PVV en FVD duidelijk te maken.

Exact een maand geleden (en wel te verstaan een dag) geleden klonk het nog zo mooi: Geert Wilders en Thierry Baudet slaan de handen ineen en komen met een gezamenlijke ‘vraag-en-antwoord-sessie’ op internet. Een datum werd daar niet aan gekoppeld. En het is nu ook wel duidelijk waarom: PVV-volksleider Wilders vindt dat de elitaire Baudet teveel ‘grachtengordeltaal’ uitslaat.

Een rel tussen de PVV en FVD lijkt geboren, zo zal de media wel weer oordelen. Maar niets is minder waar! Wilders en Baudet kunnen het nog steeds goed met elkaar vinden (sorry Volkskrant, excuses NRC) maar zijn gewoonweg alvast begonnen met hun verkiezingscampagne in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021. De verschillen op rechts moeten immers wel duidelijk zijn voor de stemgerechtigden.

Conclusie: Wilders is een patatje met, maar Baudet moeten we zien als een chique patatje met truffelmayonaise, aldus Wilders zelf. Maar uiteindelijk zullen beide heren sowieso bereid zijn om met elkaar een samenwerking aan te gaan.

Laat je dus niet gek maken door verkiezingsretoriek en stem waar je hart naar verlangt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

53 reacties

 1. Maris Copoolse

  “ Een rel tussen de PVV en FVD lijkt geboren, zo zal de media wel weer oordelen. Maar niets is minder waar! ”

  Gelukkig maar, guurrechtse krabbelaars moeten elkaar stevig vasthouden.

  1. Start

   Etc?

  2. Ab Infinitum

   Baudeth is gecharmeerd over de Islam. Hij heeft lang terug al aangegeven goede aanknopings punten te vinden in een vruchtbare samenwerking met de Arabische wereld.
   Voor Wilders is dat weer een brug te ver.

   1. Start

    Kletskoek leugenaar!

    Thierry Baudet: “Wat mij betreft, is de wet gelijk voor iedereen, dat is het
    uitgangspunt van ons hele programma. Ik zie zo ongeveer de meest tolerante en inclusieve samenleving uit de wereldgeschiedenis. En die dreigt ten onder te gaan aan haar eigen naïviteit, doordat wij een cultuur hier binnenlaten die absoluut niet van zins is ook maar een fractie van die tolerantie en ruimdenkendheid aan ons terug te geven. Dat breidt zich als een olievlek uit, van de moskeeën en scholen
    tot de publieke ruimte, waar het echt structureel onveiliger is geworden voor vrouwen, homo’s en iedereen. Onze feestdagen, onze taal, onze geschiedenis: alles moet steeds meer wijken voor iets dat daar haaks op staat.”
    Trouw, dinsdag 31 december 2019

   2. halo1

    Baudet speelt het/is heel wat intelligenter..Wilders met zijn keiharde anti-Islam-opstelling zal daar altijd op gepakt blijven worden (“”discriminatie!)-. Baudet is non-specifiek- etnisch tegen immigratie in het algemeen..veel slimmer dan Wilders met zijn (overigens terechte) etnische obsessie…

   3. SubTec

    Hahaha… zelf verzonnen?

  3. halo1

   Niet zo denigrerend a.u.b…Rechts is uitermate belangrijk als politiek correctie-model hoor. Een/iedere democrartie heeft de neiging automatisch steeds verder naar links te trekken, vaak het gemakkelijkst : geld en vrijheid geven..en de “lieve vredeis bereikt… goed image enz… desastreuze gevolgen voor later.. Dus af en toe een stevig rechtse correctie is levensnoodzaak. anders glijdt een democratie uiteindelijk af naar een (semi)-anarchie…

  4. Original NL

   Etc..enz..enz..bla bla bla..geeuw.

   1. Any How

    Het is tijd voor een frisse @Start lees ik.

    1. Start

     Etc?

  5. Henk Albarda

   U bent werkelijk ongelooflijk lachwekkend. Zelf groen links of d66 extremist, partij die bekend staat om anti-Isreal houding en daarmee het verlengde van anti-semitisch en anderen guurrechts verklaren.
   Zoals een enkeleing in de TK voor zijn kiezen krijgt, u bent een min mannetje.

 2. Lugor

  Baudet moeten we zien als een zak patat met truffelmayonaise.

  Klopt

  1. Kees Kroket

   Mee eens. De een eet de kroket uit de hand, de ander op een bordje met mes en vork. Het maakt mij niet uit zolang ze maar bij mij gekocht worden.

 3. leukeditter

  lugoooor helaas gaat dit stel wel heeeel veel zetels halen over 9 maanden.. rutte zal door al zn gedraai en gelieg en geldweggeverij snel dalen in de peilingen

 4. Duckday

  Stem PVV of FvD breek het kartel geef ze een kans Daarna met spoed uit het monsterverbond de EU en EURO dat nog niks heeft bijgedragen voor de normale man vrouw in Nederland.
  Stuur dit kabinet naar huis Nederland is een afvalbak van europa geworden dank zei dit kabinet wat nog even onze vrijheid wil afnemen

 5. Paardenmiddel

  Deze twee partijen groeien goed, en houden elkaar in evenwicht. Wilders: rechtdoorzee Baudet:soms wat dromeriger.
  Geeft niet, zij hebben her hart op de goede plaats.
  Ga zo door mannen.

 6. Meriadoc Brandebok

  Als partijen met min of meer gelijke opvattingen een kartel zijn, waarom is Wilders/Baudet, waarvan hun achterban zo graag wil dat zij samenwerken, dan geen kartel?

  Daar krijg je nooit antwoord op.

  1. Original NL

   Een kartel is erop gericht andere partijen buiten te sluiten, in de vaderlandse politiek spannen partijen die niets gemeenzaam hebben ( buiten hun angst) samen om FVD en PVV buiten te sluiten….FVD en PVV sluiten niemand uit.

   1. Rammstein

    Zo’n prima verklarend antwoord is al meermalen gegeven aan lulletje Brandebok. Toch stelt hij altijd weer dezelfde vraag. Hij had het ook zelf kunnen bedenken. Oh nee, wacht …..

    1. Meriadoc Brandebok

     “Zolang de VVD Rutte niet terugtrekt zal de PVV niet met de VVD regeren.”

     Is getekend, Blonde Greet, 2016.

     1. combat le pelicule

      En terecht natuurlijk, want de VVD is niet te vertrouwen, en leugenclown Rutte spant de kroon, en het aller, aller, al-ler ergste is dat gasten als occult fantasietje dit verdedigen..

     2. Maris Copoolse

      Hij doet dus precies hetzelfde als wat hij de ‘kartelpartijen’ verwijt.

     3. combat le pelicule

      “Hij doet dus precies hetzelfde als wat hij de ‘kartelpartijen’ verwijt.”

      Nee hoor, onzin, Wilders heeft de onderhandelingen stop gezet in 2010 en dat heeft hij slim gedaan gezien “met de kennis van nu” partijen als d666 en PvdA die volledig onderuit gingen door samen te gaan met leugenclown Rutte…
      Dit heet geen kartelvorming dat is gewoon vooruitzien en de juiste keuzes maken, dat is wat Wilders doet…

     4. Beukman

      Geert heeft ook aangegeven dat hij nooit zal onderhandelen met GroenLinks, omdat PVV en GL programmatisch te ver van elkaar af liggen om onderhandelingen een kans van slagen te geven.

      Ik noem dat niet “cordon sanitair”, ik noem dat gezond verstand. Zoals het ook gezond verstand van een heleboel partijen is om niet te gaan beginnen aan onderhandelingen met de PVV; het leidt toch tot niets. Gezond pragmatisme.

     5. Kleurloze Politiek

      @combat le pelicule

      He kerel je hebt het elke keer maar weer over dat de islam een Satanistisch ideologie is …

      Leg mij eens haar fijn uit wat een Satanistisch ideologie is..

      En wist je trouwens dat al zondes die in de Koran staan die jij als kwaad beschrijft ook in de Bijbel en de Thora staan of hou jij liever blind voor andere religies om de Koran te kunnen aanwijzen als de boosdoener..

      Na zeg jij het maar waar wil jij het overhebben..

      De acceptatie van een huwelijk tussen twee gelijke geslachten

      Seks voor het huwelijk
      Een buitenechtelijke relatie
      Abortus
      De boodschap van Jezus verdraaien en verlogenen
      Of zelfs het ontkennen van zijn boodschap tot zijn volk.
      Afgoderij
      Mag een vrouw binnen de Christelijke geloof van de man Scheiden ( tot de dood ons scheid )

      Wat zegt de Thora over het volk van Mozes VZMH die tot het christendom zu in bekeerd.
      Wat zegt de Thora over de
      Echtscheiding van een vrouw.

      Kijk combat le pelicule
      Jij denkt dat ik als moslim achterlijk ben en niet weet wat al die drie Heilige Boeken gemeen hebben.

      Kijk mensen zo als jij noem ze hypocrieten die willen graag andere mensen laten doen geloven dat de Islam fout is maar vergeten vaak dat de Koran met de zelfde woorden spreekt als de andere belangrijke geschriften als het gaat om de grote zondes

      Ik heb meer joodse vrienden dan jij in je vriendenkring hebt en hoe zou dat toch kunnen .. een moslim die joodse vrienden heeft.
      Nou ik zal het je vertellen
      Wij zijn namelijk niet zo Hypocriet naar elkaar toe als het gaat om religie
      En laten ons niet hersenspoelen door Wilders Baudet of wie dan ook..

      Kijk ik spreek altijd met respect over andere religies
      Ongeacht religie en spreek vaak uit kennis.

      Daar waar jij als gehersenspoelde islam hater puur uit woorden van Wilders je conclusie trekt.

     6. Vince Blank

      @kleurloze.
      Volgens moslims ben jij geen moslim.

   2. Any How

    Niet helemaal correct, of helemaal niet correct. PVV heeft zichzelf buitengesloten vanwege haar Islamstandpunt wat niet werkbaar is voor welke partij dan ook. Dat weet Geert. Om die reden stuurt hij bewust aan op het opzettelijk ontlopen van regeringsverantwoordelijkheid. Je hebt er dus niets aan PVV te stemmen.

    1. Rammstein

     Any Low vindt het fantastisch dat alle andere partijen graag de grenzen wijd open zetten voor een voortgaande instroom van islam & immigranten. Hij kan niet wachten tot Nederland volslagen geislamiseerd is.

     Any NSB.

     1. Beukman

      Je draait er (weer eens) omheen, @Rammstein. Als Geert echt wil samenwerken, dan zal hij water bij zijn islamwijnstandpunt moeten doen. Het is echter duidelijk dat Geert geen vuile handen wenst te maken. Prima, maar dan moet ie ook niet zeuren dat ie wordt buitengesloten.

      Zoals hij pragmatisch is in zijn opvatting dat onderhandelen met GL zonde van de tijd is, is het voor veel partijen gezond pragmatisme om niet aan onderhandelingen met Geert te beginnen.

     2. Rammstein

      Als je mijn bericht zou lezen, zie je dat ik het niet over Wilders heb maar iets zeg over de ‘nieuwe aanwinst’ Any Cow.

     3. Beukman

      … en je grapjes, @Rammstein, zijn inmiddels belegener dan de grapjes die J. Derksen over 15 jaar zal maken. Werk daaraan, wil je, want je zet jezelf voor gek.

     4. Rammstein

      Krijg de tyfus, Beukman. Je belerende onderwijzerstoontje hangt menigeen hier inmiddels de keel uit. Mij o.a. Je bent een vervelende betweter geworden die iedereen stalkt. Laat dat, wil je.

     5. Maris Copoolse

      De WOEDE, de WOEDE!

     6. combat le pelicule

      “Als Geert echt wil samenwerken, dan zal hij water bij zijn islamwijnstandpunt moeten doen”

      Nee dat moet Geert helemaal niet, als de partijen met Geert samen moeten werken zullen ze hun islamstandpunten aan moeten passen

    2. combat le pelicule

     Onzin, de PVV is voor Nederland, de islam hoort niet bij Nederland en terecht het namelijk een satanische ideologie.
     De PVV is er op tijd uitgestapt toentertijd omdat Geert natuurlijk precies aanvoelde wat de d666 en de PvdA niet aan zagen komen en dat heeft ze ontzettend veel zetels gekost, wat overigens weer hel goed is..

 7. ikweetwatikwil

  De PVV en de FVD zijn de enige partijen waar ik vertrouwen in heb. De rest is draaideur politiek. Veel beloven weinig geven . En daar moet de Nederlander tevreden mee zijn.
  Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat we op allerlei gebied belazerd worden. Het stinkt.

 8. Beukman

  Baudet heeft een verschil tussen hem en Wilders helder verwoord:

  Ik vind niet dat Wilders het positieve verhaal vertelt over waar hij naartoe wil. Het is niet inclusief. Ik ben er, anders dan Wilders, van overtuigd dat er in de hele islamitische traditie allerlei aanknopingspunten zijn voor een veel plezieriger interpretatie van dat geloof.

  Omgekeerd beweert Wilders dat het islamstandpunt van Forum hetzelfde is als dat van ‘het partijkartel’. “Gevaarlijk en jammer”, aldus Wilders.”

  Dir lijkt me toch wel een elementair twistpuntje binnen het kartel van PVV en FvD.

  1. combat le pelicule

   We zijn het er uiteraard allemaal over eens dat de islam absoluut niet in onze maatschappij hoort…

   1. Beukman

    @pedicure
    Thierry ziet dat dus anders dan jij.
    Als jij vindt van niet en je stemt PVV maar Geert heeft kartelafspraken gemaakt met Forum, dan krijg je dus PVV-lite: vlees noch vis.
    Goed om je te realiseren voor je gaat stemmen.

    1. Start

     Zuigman?

     1. Beukman

      Nee, Zuigers. Geert Zuigers voor jou.

     2. Start

      Zuigman?

    2. leukeditter

     kijk hier maar naar en dan weet je wie je niet moet stemmen :https://www.youtube.com/watch?v=NP3RkRDEfVM

    3. combat le pelicule

     “Thierry ziet dat dus anders dan jij.
     Als jij vindt van niet en je stemt PVV maar Geert heeft kartelafspraken gemaakt met Forum, dan krijg je dus PVV-lite: vlees noch vis.”

     Onzin, wat jij doet is een bepaalde richting in duwen, dus als je niet van de black lives matter bent ben je racist, zoiets…

     1. Beukman

      @pedicure
      Als jij op één van die twee partijen van het kartel stemt, dan krijg je die andere partij er gratis bij.

      Als jij PVV stemt, dan krijg je er gratis een partij bij die meent dat er in de islamitische traditie allerlei aanknopingspunten zijn voor een veel plezieriger interpretatie van dat geloof. En omdat het een kartel is, betekent dat water bij de wijn, ofwel vlees noch vis.

     2. combat le pelicule

      Kartel?

 9. Maris Copoolse

  Mooi betoog van Tommy Wieringa over Baudet.

  Politiek verslaggever Xander van der Wulp vroeg zich vorige week af waarom Thierry Baudet zo’n hekel aan de publieke omroep heeft. Een paar dagen later liep het stabiele genie weg bij het radioprogramma Met het Oog op Morgen. Hij kreeg vragen die hem niet bevielen. De presentatrice wilde zijn gedachten horen over de antiracismedemonstraties, Baudet wilde promotie maken voor het campagnekrantje waarvan hij er een miljoen heeft laten drukken. „We gaan het nu nog even hebben over mijn krant”, zei hij na een paar minuten geagiteerd, maar de presentatrice wilde eerst antwoord op haar vraag. „Nou, dan ga ik nu weg”, zei hij, en verliet de studio. De volgende dag wandelde hij over het krakend gebeente der inlanders naar het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn om een bloemetje te leggen.

  Vragen en doorvragen, Baudet houdt er niet van. Ze dagen hem uit om dingen te zeggen waarvoor hij in deze fase van zijn machtsontplooiing nog niet volledig wil uitkomen. Hij is een zender, zijn woorden zoeken de kortste weg van zijn mond naar het oor van de luisteraar. Interrupties zijn rimpelingen in het spiegelende oppervlak waarin hij zichzelf bewondert. Alle tirannieke naturen in machtsposities, ongeacht hun formaat, zoeken manieren om dat hinderlijke journalistieke gewroet uit te schakelen.

  De monoloog is het natuurlijke genre van de tiran. Urenlang kan hij naar zichzelf luisteren, alleen applaus en gejuich mogen zijn eenspraak onderbreken. Op een langspeelplaat met een toespraak van Stalin was de B-kant in zijn geheel ingeruimd voor applaus. Fidel Castro sprak ooit langer dan zeven uur, Nicolás Maduro hield het meer dan vier uur vol bij zijn inauguratietoespraak, Moammar Gaddafi testte het uithoudingsvermogen van de vergadering van de Verenigde Naties door eens anderhalf uur te speechen.

  Waarom houdt de tiran niet van journalisten? Niet omdat die de waarheid najagen, maar omdat ze hem tegenspreken. Voor de waarheid is hij immuun, die maakt hij simpelweg onklaar door er zijn talloze onwaarheden tegenover te stellen, het zijn de interrupties die hem buiten zichzelf brengen. „Heerlijk”, zei Baudet voor de camera van zijn eigen FVD Journaal, „hier word je nu eens niet in de rede gevallen door journalisten die je op een foutje willen betrappen”.

  Laten we ons geen illusies maken, als hij meer macht krijgt, zal hij die onmiddellijk inzetten om tegenspraak het zwijgen op te leggen. Hij kondigde het al aan bij WNL, toen hij VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer toebeet: „Als ik straks de grootste partij word, bent u de eerste die eruit vliegt.” Niet dat hij daarover gaat, maar het gunt ons een blik in de toekomst. Na de provinciale verkiezingen, in de langste overwinningsrede uit de Nederlandse politieke geschiedenis, kondigde Baudet al aan de publieke omroep te zullen saneren. Zolang hij nog niet de middelen heeft om de NPO aan zijn wil te onderwerpen, neemt hij genoegen met een eigen krant en een dagelijks journaal op YouTube. In de leader van het FVD Journaal komt zijn portret liefst vijfmaal voorbij, in het bulletin zelf interviewt hij mensen die hetzelfde zeggen als hij en maakt hij reclame voor zijn eigen boek. Hij is zijn eigen gast in een studio die spiegelpaleis en echokamer ineen is. Nergens interruptie of tegenspraak, ruim baan voor brutale leugens en lulkoek. Het lijkt of hij de kunst heeft afgekeken bij de dagelijkse nieuwsbulletins in Congo onder Mobutu, waar de president in de leader als een godheid neerdaalde uit de wolken, en in het journaal zelf alleen zijn naam genoemd mocht worden.

  Baudets eeuwige verwijt is dat de media vooringenomen en partijdig zouden zijn. Om de verdenking van vooringenomenheid en partijdigheid in zijn eigen krant weg te nemen, bied ik me hierbij aan als columnist. Zoals hij in het recente verleden columns schreef voor deze krant, zal ik die graag schrijven voor de zijne. Vijfhonderd woorden per keer en een vrije onderwerpskeuze, zoals dat hoort op een werkelijk forum voor democratie. Over de prijs worden we het wel eens.

  1. combat le pelicule

   “Hij kreeg vragen die hem niet bevielen.”

   Onzin, leugenaar, ze hebben hem voor een heel andere reden uitgenodigd namelijk zijn krant en dáár wilde de presentatrice het niet over hebben.
   Sterker nog, Baudet zei heel duidelijk, ik heb antwoord gegeven op al je vragen, heb het minuten lang aangehoord en nu wil ik het over hetgeen hebben waar ik voor naar de studio ben gekomen..

   1. Antihedo

    Thierry blijft zwak in de dialoog. Misschien niet zo erg als in het begin waar hij totaal afging in de debatten in de tweede kamer.

  2. Nexit218

   Ik snap die mensen niet,die hier komen en dan alle artikelen die ze hier lezen moeten afzeiken. Hebben jullie geen leven ofzo. Is er dan echt niemand in “de echte”wereld die op jullie mening zit te wachten? Ik begin het echt heel sneu te vinden.

   1. Antihedo

    DDS-berichten worden overal naartoe gezonden. De berichten op DDS kwamen zelfs tussen de nieuwsberichten op mijn telefoon. Als DDS vervolgens een bak onzin verkoopt gaan mensen reageren. Dan hadden ze beter low-profile kunnen blijven. Dan houdt je de site beperkt tot je eigen kringetje.

 10. SubTec

  Ik zie noch de PVV en noch de FvD kunnen samenwerken met een van de oude partijen. Rutte III, een samenraapsel van die oude partijen, hebben nu toch wel heel duidelijk laten zien dat het welzijn van Nederland en/of de Nederlanders bij hen geen enkele prioriteit heeft.

  Ik zie een PVV en FvD kabinet juist heel goed zitten omdat feitelijk alle lagen van de bevolking door deze 2 partijen bestreken wordt.

 11. Rosasolis

  Vroeger of later zullen de PVV en FvD tot een fusie moeten gaan worden. Het zijn twee extreem-rechts partijen met weinig verschil in hun opvattingen. Alleen de FvD is veel meer actief in het beleid van steeds meer zieltjes te lokken. En daar is het verschil:
  de veel eerder extreem-rechts PVV werd door G. Wilders als prive societeit opgericht,
  die geen leden heeft, geen “ledenvergadering”, en geen stemmen. De FvD lokt vele leden met een goedkope abonnement, een nu een Thierry boekje, met dezelfde boodschap als Wilders. Kortom, waar is er eigenlijk een duidelijk eigenzinnig boodschap van of de PVV of de FvD? Nergens. Het is allemaal hetzelfde racist discriminatie. Wanneer het eindelijk afgelopen met Trump zal zijn, zal gorgeous Geert
  niet meer uitgenodigd zijn om naar de Trump Golf Course in Florida te komen om alweer een racist speech af te leveren. Dus waarschijnlijk gaat Wilders of naar Hongarije of Israel immigreren…hoewel velen in deze land fel tegen de annexatie van noch meer illegale land gebieden zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.