Zonder slag of stoot omgerold! De Vrije Universiteit evalueert lesmateriaal en kiest eindelijk voor kansengelijkheid

De Vrije Universiteit zag de demonstraties, plunderingen, gevandaliseerde standbeelden en de slachtoffers aan beide kanten, en trok zelf ook eindelijk de conclusie: dit kan zo niet langer. Ze hebben besloten het eigen lesmateriaal nog eens goed tegen het licht te houden én gaan ook eindelijk een einde maken aan de ‘kansenongelijkheid bij een academische loopbaan’. Wat een helden.
Na jarenlang bepaalde groepen misschien wel systematisch te hebben onderdrukt, door hun eigen discriminerende personeel, zet de Vrije Universiteit er eindelijk een streep doorheen en zegt:

‘Stemmen van woede en verdriet, uit de eigen gemeenschap en van daarbuiten, houden ons een spiegel voor. Ze dagen ons uit om ook naar ons eigen verleden te kijken, ons eigen handelen, onze eigen structuren en onze eigen vooroordelen en vanzelfsprekendheden.’

Maar laten we nou niet te vroeg juichen, want dit is natuurlijk een schuldbekentenis van niks! Ze gaan hun lesmateriaal tegen het licht houden. Dat betekent niet dat er ook wat gaat veranderen. Ze gaan hun eigen geschiedenis, specifiek de koloniale, onder de loep nemen. En ze gaan hun personeelsbestand nog eens bekijken, zodat studenten van bepaalde rassen meer docenten van hun eigen soort kunnen tegenkomen. Dat moet ze het idee geven dat óók zij op basis van hun huidskleur een positie binnen de Vrije Universiteit kunnen bemachtigen!

En dat nieuwe tolerante diversiteitsbeleid is geheel te danken aan de demonstranten. Zonder jullie waren ze nooit tot dit inzicht gekomen, een echte topprestatie. Bedankt allemaal!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. CLoVis

  “De kansengelijkheid”
  waar ze het over hebben;

  bestaat aleen uit de kans
  dat iemand anders hun baantje krijgt
  als ze niet netjes mee lullen
  met de rest.

  1. CLoVis

   De laatste regel kan beter:

   ‘om hun zakken te vullen’.

 2. Piet Klein

  Goed bericht dat de VU van zich zelf herkent dat ze iets hebben in te halen als het over ongelijkheid gaat, als het over niet racistisch zijn gaat. Jammer dat zo’n gerenommeerd instituut het zo slecht doet en kennelijk zoveel achter loopt op wat al gewoon is in de maatschappij. Maar goed dat ze dan achter in het peloton aansluiten en eindelijk aan de slag gaan. Wellicht is het zinvol dat de toezichthouders en anderen onderzoek doen hoe het komt dat de VU zo land kennelijk niet begreep dat we in Nederland niet aan racisme doen. Maar goed beter ten halve gekeerd dan geheel verdwaald.

 3. Maris Copoolse

  Een mooi initiatief.

  1. CLoVis

   @lamlul

   Als het niveau aan de universiteiten
   nog veel verder omlaag gaat;

   kun jij over twintig jaar
   ook eens met recht beweren
   dat je een ‘universitair niveau’ hebt.

   1. CLoVis

    Jouw natte droom toch?

 4. Bullshit16

  Kijk dan rutte die linkse deug rat sloopt mkb zzp’ers boeren visserij
  Wie staat wel voor de zzp’ers boeren visserij mkb juist fvd
  Nu staan ze weer voor de kermis klanten en de horeca te vegten ze hebben een motie ingediend GL stemde tegen
  Kijk en oordeel zelf

  FVD journaal op YouTube

 5. Dirk Derksen

  “En ze gaan hun personeelsbestand nog eens bekijken, zodat studenten van bepaalde rassen meer docenten van hun eigen soort kunnen tegenkomen”

  Volgens enkele reaguurders bestaan verschillende rassen toch niet?

  1. Original NL

   Dat heet positief racisme.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.