Alle ogen op Grapperhaus! Burgemeesters willen meer maatregelen tegen coronavirus

Burgemeesters Aboutaleb (Rotterdam) en Halsema (Amsterdam) willen nieuwe coronamaatregelen, die alleen minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ze kan geven. En dat doet ‘ie vooralsnog niet. Wie wil weten welke koers Nederland gaat varen wat betreft de coronamaatregelen, moet op Grapperhaus letten.

Burgemeesters hebben, in de context van een epidemie als deze, een uitvoerende en ondergeschikte rol. De ministers bepalen het beleid. De minister van Volksgezondheid neemt daarin de leiding, en de justitieminister rolt de maatregelen uit en stelt de kaders op.

Grapperhaus, die dus de beweegruimte voor de uitvoerende burgemeesters dicteert, wordt verzocht deze te verbreden. Dit zou kunnen gaan betekenen dat steden en gemeenten straks de ruimte krijgen om lokale lockdowns af te kondigen. Maar denk ook aan strengere maatregelen rondom mondkapjes, of het maximale aantal toegestane bezoekers voor een restaurant of een winkel. Een verplichte quarantaine voor positief geteste mensen zou ook tot de mogelijkheden kunnen behoren.

Grapperhaus zal denk ik niet zó ver gaan dat hij de burgemeesters praktisch vrij baan geeft. Maar het is niet ondenkbaar dat burgemeesters binnenkort wel wat meer ruimte krijgen om op de lokale situatie in te kunnen spelen. Denk aan een tijdelijke quarantaine voor de bezoekers van een dorpscafé waar het merendeel van de besmettingen naar te herleiden viel.

Wat mij betreft moeten burgemeesters inderdaad wat meer ruimte krijgen om het coronavirus effectief te kunnen bestrijden, door in te kunnen spelen op de lokale situatie. Maar daar mag wel eerst héél goed bij gekeken worden of die extra ruimte niet tot excessen kan of gaat leiden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Grapperhaus: Burgemeesters krijgen de vrijheid om de anderhalve meter-regel niet te handhaven.
  Halsema: BLM KOM ALLEMAAL PROTESTEREN OP DE DAM, HOE MEER HOE BETER!!!

  1. Blitzkrieg

   Meriadoc Brandebok : Dat Halsema een antifa bitch is wist iedereen.

   Hoe anders is dat dictatoriale pokkewijf als het om vrijheid gaat!
   h**ps://twitter.com/carlajeboon/status/1280175423461171200?s=20

 2. Kretoloog

  Mondkapjes helpen niet. Want de mondkapjes die wel helpen (FFP 2 en 3) die mogen niet door burgers worden gedragen.

  Ofwel, die burgemeesters hebben geen idee wat ze eisen. Met de Rotterdamse PvdA-dwaas Aboutaleb voorop.

  Hopelijk houdt minister Grapperhaus zijn rug recht tegen dwingeland Aboutaleb.

 3. Bullshit10

  Flikker op met nog meer maatregelen het word noord Korea stop er gvd mee

  Luister hier maar na nog meer reden om op fvd of pvv te stemmen kijk de nieuwe wereld op YouTube 28 juli 2020 weg met deze mainstream media
  Laatste kans stem fvd of PVV …..uit de eu het

  1. Heinz

   Zijn er stemmingen binnenkort?

   1. Rood

 4. Blitzkrieg

  Wout Willemsen :
  Quote : “Wat mij betreft moeten burgemeesters inderdaad wat meer ruimte krijgen om het coronavirus effectief te kunnen bestrijden, door in te kunnen spelen op de lokale situatie.”
  Wat mij betreft moeten de gore machtswellustelingen lekker hun bek dicht houden. Corona is een griepje die de goorste macht fantasien in mensen naar boven haalt. Oppleuren met die zooi!

 5. ervi

  Al die Covid-19 onzin ten spijt, lokale lockdowns zijn altijd nog beter dan het hele land maar weer in de ellende te donderen.

 6. ikweetwatikwil

  Wat Aboutaleb en Halsema willen kunnen ze niet aan heel Nederland opleggen. Hier in het Noorden komen we er redelijk goed van af. En als de vakantiegangers uit het westen en het Zuiden van het land zich ook een beetje gedragen , blijft het hier goed.
  Wij willen niet opdraaien voor Halsema’s 15.000 duizend demonstranten. En Aboutaleb zal zich wat meer zorgen moeten maken over de islamitische feestdagen en hun andere gewoonten. Met 10 tot 20 mensen in een huiskamer, daar schiet je ook niets mee op.

 7. Florissa

  Als iemand graag een mondkapje opzet moet hij dat zelf weten,er bestaan geen regels voor een kapje,iemand met een gebreide onderbroek voor zijn neus voldoet al aan de regels ,Halsema helpt heel Amsterdam om zeep, met haar waan ideeen.

  1. Heinz

   De helft van een BH zal met wat aanpassingen ook wel helpen, maar niemand doet dat.

 8. J.C.

  Femke Halsema en de ruggenspraaktruc, ha,ha…….

 9. NEXIT.

  wordt hier nou bedoeld dat de burgemeesters meer macht willen hebben om demonstraties met hun gedachten wel goed te keuren en anderen te laten zwijgen ?

  15.000 man op de dam geen besmettingen

  Stop de corona idioterie

 10. Rood

  Contr[]le, ja dat willen die burgemeesters wel, maar euh… ze zijn daar neergezet door hun kartelvrienden.

 11. Paardenmiddel

  Hou nou eens op met die corona hype
  Meer dan 70% wil weer terug naar normaal.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.