BOA Bond stelt zich aan en wil liever landelijke mondkapjesplicht: ‘lokale coronaregels maakt handhaven onnodig ingewikkeld’

Volgens de vakbond voor boa’s wordt het handhaven van de coronaregels “onnodig ingewikkeld” als gemeenten zelf het beleid mogen bepalen. Ruud Kuin, voorzitter van de BOA Bond, zegt: “Ik vrees dat dit veel discussie en zelfs agressie zal opleveren.” Maar degelijke argumenten blijven uit. De vakbond klinkt zelfs een beetje aanstellerig.

Het gaat echt helemaal nergens over en de vakbond zeurt om werkelijk helemaal niets. Ze zijn namelijk niet tegen een mondkapjesplicht, want “een mondkapje is beter te handhaven dan de anderhalve meter afstand”. Ook erkennen ze dat ze zien dat er bij de mensen weinig bezwaar is tegen het dragen van een mondkapje, “maar,” zo nuanceert Kuin, “dan moet het wel duidelijk zijn waarom de regels in een drukke winkelstraat in Nijmegen anders zijn dan die in de Kalverstraat in Amsterdam.”

Dus als een gemeente een mondkapjesplicht in wil voeren dan moet dat kunnen: check. Als boa is het makkelijker te handhaven én mensen lijken er geen bezwaar tegen te hebben, dus minder kans op discussie en agressie: check. Maar, dan is het dus wél belangrijk dat de mensen worden geïnformeerd over waarom die maatregel is ingevoerd, wat gemeenten dus al doen want ‘we constateren een opleving in het aantal nieuwe besmettingen in de wijken X en Y’, dus: check.

Het enige ‘probleem’ voor de BOA Bond is dus dat het geen landelijke maatregel is en ze moeite moeten doen om de regels te onthouden voor de gemeente waaraan ze zijn toegewezen. Nou, hou op hoor. Als je in Amsterdam meteen een boete krijgt als je geen mondkapje in de winkelstraat draagt, en in Rotterdam slechts een waarschuwing, dan gaan die overtreders maar een klacht indienen bij de gemeente.

Amsterdam beboet straatvervuilers geloof ik ook veel hoger dan andere gemeenten, of kijk anders naar het verschil in parkeertarieven! Het is echt een non-issue en die BOA Bond moeten niet zo zeuren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Arbeider65

  Klopt. Die BOA’s moeten niet zeuren Ik woon in een gebied waar het al weken lang Covid-19 vrij is. Moet ik zo’n kapje op in de, zgn, winkelstraat in mijn dorp, met ruimte om fatsoenlijk de 1,5 mtr in acht te nemen. Ik woon niet in Amsterdam of Rotterdam, daar zoeken ze het maar zelf uit.

  Val mij niet lastig daar mee. De regio’s kunnen het goed zelf bepalen. En het gaat tegen artikel 10 van de grondwet in, volgens deskundigen. Ik zou dus, bij een bekeuring, de naam en nummer van desbetreffende boa vragen, liefst met een foto. Omdat naar een gespecialiseerd advocaten bureau te sturen.

 2. Gebande3

  ‘lokale coronaregels maakt handhaven onnodig ingewikkeld’

  Begrijpelijk.
  Na de straatvegers komen de parkeerwachten en dan de Boa`s.
  Die mag je zulke ingewikkelde zaken niet laten uitvoeren.

 3. ervi

  “ze moeite moeten doen om de regels te onthouden voor de gemeente waaraan ze zijn toegewezen”.
  Het probleem is dus of het IQ van de BOA`s of geen zin hebben gemeentelijke regels voor mondkapjes te onthouden.
  Ik denk dat het laatste het gevolg is van het eerste.

 4. plakband

  De BOA’s hebben natuurlijk wel een punt.
  Zij moeten in een oogwenk besluiten of er een boete wordt uitgedeeld.
  De bestuurderselite blijft lekker buiten schot.
  De rechter die daarna de rechtmatigheid van de boete beoordeelt neemt daar maanden de tijd voor.
  En zolang een zaak ‘onder de rechter is’ jawel, onduidelijkheid.
  De minstbetaalde wordt afgerekend op het ‘een ieder wordt geacht de wet te kennen’.
  Het Nederland van Rutte.

  Stemzeweg zodra het kan.
  Stem PVV of FvD en Nexit.
  Het is nog niet te laat maar wel de laatste kans.

 5. Genoeg van linkse dictatuur

  De Boa’s zijn natuurlijk niet het intiligentse, dat ze daar moeilijk over doen begrijp ik. Laat die kneuzen hun mond houden, denken dat ze heel wat zijn.

 6. NEXIT.

  idioten zonder opleiding in een melkert baan gaan zich nu met de discussie bemoeien.

  Deze mafklappers die een normaal gesprek niet kunnen voeren – op een enkel uitzondering daar gelaten – gaan nu de onzinnige discussie leiden over een draagplicht van mondkapjes die niet werken tegen covid-19

 7. combat le pelicule

  Wat ze moeten handhaven is het verbod op gezichtsbedekkende kleding, maar owee als je als Nederlander geen kapje draagt

  1. Combats le pelicule

   Terwijl Corona niks meer is dan een onschuldig wintergriepje.

   We worden belazert, mensen?

 8. Hamer Sikkel

  Het is in de binnensteden van Rotterdam en Amsterdam nu eenmaal veel drukker dan in Drenthe of Zeeland.
  Vandaar dat de Marokkaan Aboutaleb en de Marxiste-Leniniste Halsema pleiten voor een mondkapjesplicht voor hun overbevolkte winkelstraten, omdat de 1,50 meter-regel daar niet te handhaven is.
  Degenen, die zich daar niet aan houden moeten dan maar flink in hun smoel gehoest worden, want het coronavirus stelt toch geen reet voor.
  Alsmede een fikse boete (390 euro) laten betalen.
  Trouwens, die BOA’s zijn net Melkert-banen; dat zal toch gewoon voor de politie moeten zijn of blijven deze klaverjassen?

 9. combat le pelicule

  De boa bond zou moeten pleiten om helemaal geen mondkapjesplicht in te voeren, mondkapjes zijn namelijk geen gezicht net als de boerka

 10. A-BBa

  De Boa’s moeten hun onkunde en amateurisme niet proberen te camoufleren door te proberen het voor henzelf uiterst gemakkelijkbte maken door aanpassing van de wet. Beter zou een professionele cursus sociale communicatietechnieken voor Boa’s zijn, waarbij een strenge test door een onafhankelijk orgaan hun licentie om te mogen werken zou moeten bepalen

 11. 56RdK

  Het in geen non-issue. Die BOA’s krijgen inderdaad te maken met dom volk dat bij benadering al agressief wordt, laat staan als ze worden aangesproken door zo’n nepagent. Want zo’n BOA had nooit en nimmer mogen worden gecreëerd. Handhaving had gewoon politiewerk moeten blijven, door puur op kwaliteit geselecteerd personeel.

  Ja, BOA, het zoveelste product c.q. resultaat van het mismanagement van Rutte c.s.

  En dom volk ja, dat denkt dat het Covid19 een simpel griepje is. Terwijl het eenmaal op gang, alles binnen het lichaam onherstelbaar sloopt!

  Ach, het geeft mooi de tijdgeest weer van de tijd waarin we leven.

 12. harte385

  BOA’s de overbodige club die geen bestaans recht zou moeten hebben. pure werk verschaffing en treiterclub voor bevolking

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.