De Hond krijgt steeds meer steun van deskundigen: ‘Neem verspreiding virus via aerosolen nu eindelijk eens serieus’

Opiniepeiler Maurice de Hond probeerde deze boodschap al eerder over te brengen bij het grote publiek. Vanaf het begin werd hij tegengewerkt, nu zijn er steeds meer deskundigen die ook roepen dat de rol van aerosolen niet worden verwaarloosd. Ventilatie zal enorm belangrijk zijn om binnenevenementen weer verantwoord door te kunnen laten gaan.

Een Nederlandse groep van binnenklimaat-experts maakt zich zorgen over de regelgeving die is opgelegd vanuit het RIVM. Zij menen dat de versoepeling – en de eisen die daarbij gepaard zijn – niet correct zijn. Er wordt nauwelijks aandacht gegeven aan binnenventilatie, terwijl dit ook meer aandacht verdient.
Veel experts vinden het onbegrijpelijk dat het RIVM de schijn wekt van willekeur; op sommige vlakken nemen ze wel het zekere voor het onzekere en op een ander vlak niet. Dit is onnavolgbaar.

,,Op andere gebieden wordt wel gekozen voor better safe than sorry”, zegt Francesco Franchimon, een wetenschapper die gespecialiseerd is in de relatie tussen volksgezondheid en binnenklimaat. ,,Waarom hier dan niet?”

De boodschap van de desbetreffende experts komt overeen met de boodschap van De Hond, er moet meer aandacht komen voor ventilatie.

,,Mensen actief aansporen om zoveel mogelijk te ventileren, wat kan daar op tegen zijn? Wie weet hoeveel besmettingen je daar mee voorkomt.”

Binnenklimaat/binnenmilieu-experts hekelen het feit dat het beleid wordt bepaald door voornamelijk wetenschappers met een medische achtergrond, terwijl zij buiten de boot vallen. Het probleem met de medische experts is dat zij niet beschikken over de kennis dat de overdracht via lucht kan plaatsvinden.

,,Die scheidslijn is echt hard, ze willen er gewoon niet aan. Terwijl er genoeg aanwijzingen zijn waaruit je kunt opmaken dat aerosolen een rol spelen. Bij koren, in slachthuizen, er zijn voorbeelden in overvloed. Ik vind het niet goed dat de overheid zomaar communiceert dat er meer mensen aanwezig mogen zijn bij binnenbijeenkomsten.”

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. gedacht

  tja gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee verschillende dingen.

  Ze kunnen niet om zijn studie heen. Ze kunnen hem niet langer voor gek verklaren.

  prutte en het rivm zullen overstag moeten

 2. Lugor

  zegt Francesco Franchimon, een wetenschapper die gespecialiseerd is in de relatie tussen volksgezondheid en binnenklimaat.

  h**ps://www.duurzaamgebouwd.nl/bedrijfsleden/c/franchimon-icm

  Ventilatie systemen verbeteren overstijgt zowel de tijdsduur en kosten van de huidige crisis.

  Aerosolen zijn onderdeel, geen hoofdoorzaak.

  1. Bloemkist

   En dus die factor dan maar gewoon negeren?

  2. gedacht

   pppppppppffffffffffff , cockje toch , hoe vindt overdracht plaats dombo ?

   ben je nu werkelijk zo dom of speel je het ? kan me haast niet voorstellen dat er schepsels zijn met het beperkte denkvermogen wat jij hier ten toon spreidt.

   Overdracht vindt nagenoeg enkel en alleen door aerosolen plaats ! Vandaar de 1,5 meter afstand dombo.

  3. Meriadoc Brandebok

   Lugor ontmaskert deze deskundige.

   1. Bloemkist

    En valt op dit punt anders weinig te ontmaskeren.

  4. M. Brandenburg

   Arme arme Lugor, zelfs het onderzoek dat word aangehaald om de anderhalve meter e onderbouwen haalt die regel onderuit, immers zelfs in dat onderzoek uit de jaren dertig komt namelijk naar voren dat een grote driuppel inderdaad met een meter neerslaat, maar veel belangrijker uit datzelfde onderzoek komt naar voren dat besmettingen met het aerosol van het geteste virus maar liefst 55x besmettelijker waren dan de druppels, om daarnaast ook het onderzoek te hebben gedaan met bacteriren en daar zijn de aerosols maar liefst 27x besmettelijker dan de druppels.

   En geen hond die de onderzoeken leest die de overheid en haar incompetentie activisten van het RIVM de wereld inslingeren als bewijs. Het is al al die imbecielen die in manmade Global warming geloven, ze lezen enkel de gepresenteerde conclusies, maar de rapoorten lezen niet, daarom niet weten dat zelfs de VN organisatie achter de alle alarmisme in haar officiele rapporten heeft aangegven dat de mens niet de belangrijkste factor is achter het beetje opwarming dat we constateren, zoals ook CO2 dat niet is, en toch rollen we van onze maatregel naar onzin maatregel gebaseerd op aantoonbare en wetenschappelijk bewezen onzin

 3. Meriadoc Brandebok

  h**ps://twitter.com/HuubSchellekens/status/1280049278044508161

 4. Meriadoc Brandebok

  h**ps://twitter.com/apoorva_nyc/status/1279895851595333632

  1. gedacht

   wat is dat twitter ? is dat een wetenschappers magazine ?

   🙂 🙂

 5. Mar155

  Overdracht van virussen – ook van het gewone griepvirus – vindt voor 90% plaatst via de lucht. Vrijwel nooit via een handdruk, de deurkruk, een krant, een boek, etc. Winkelwagens wassen bij supermarkten is dus waanzinnig overbodig ! Ik doe er nooit aan mee, daar hebben ze toch wel personeel voor die daarvoor betaald wordt ?
  Maurice de Hond heeft heel goed onderzoek gedaan, gepubliceerd en doorgesproken met RIVM mensen. De 1,5 meter regel voor BUITEN is de grootste kolder die men bedacht, het doel is de mensen bang en onzeker houden.
  Verbazingwekkend dan ook dat dat Rutte nog steeds hieraan vasthoud. Mensen bang houden dwingt afhankelijkheid af en levert helaas VVD stemmen op. Het domme volk trapt erin. VVD = Volkspartij voor Vrijheidsberoving en Demonstratieverbod !

  1. gedacht

   10+ van de meester 🙂

  2. Piet51

   Als ventilatiespecialisten pleiten voor meer ventilatie en aanpassing van bestaande systemen, komt dat inderdaad zeer objectief en belangeloos over. 😉

   Vorige week was op TV een debat te zien tussen Andreas Vosse, Nijmeegs hoogleraar infectiepreventie, en Maurice de Hond. Op vier thema’s leken ze elkaar wat te naderen:

   * Ventilatie en de effecten ervan verdienen veel meer aandacht
   * Buiten zijn de risico’s op besmetting veel minder, maar niet nul
   * Er zijn meer besmettingsmogelijkheden dan door de lucht
   * Afstand houden, zeker binnen, blijft voorlopig heel belangrijk

   Op de suggestie aan De Hond om zijn visie in een wetenschappelijk tijdschrift aan andere wetenschappers voor te leggen, ging Maurice niet in. Waarom eigenlijk niet? Bij een bevestiging van zijn visie zou hij in één stap heel veel meer draagvlak verwerven. Maar hij houdt het graag bij zijn eigen niet geverifieerde visie.

   De grote fout die De Hond voortdurend maakt is het schofferen van mensen die zijn visie niet delen. Dat zijn wel internationaal erkende en gewaardeerde wetenschappers. Dat hoeft De Hond niet te vinden, maar de houding die hij nu laat zien, maakt acceptatie van wat hij vindt vrijwel kansloos. Bij het bedrijven van wetenschap hoort ook wetenschappelijke interesse, nieuwsgierigheid, in andere afwijkende visies.

   1. gedacht

    weerwoord van de heren wetenschappers was summier. Op geen enkel punt heeft men de hond kunnen weerleggen. Elk antwoord was , ja dat is zo maar ……..

    De corona onzin verspreidt door het RIVM en ingevoerd door het kabinet gevolgd door veel politie geweld , demonstratieverboden en een mislukte omzetting van noodmaatregelen in wetgeving is een gelopen race malle pietje.

    De onzin wordt door steeds meer mensen niet meer geaccepteerd malle pietje. Tevens heeft halalsema aangetoond dat je straffeloos 15.000 man bij elkaar kan laten komen zonder uitbreiding van besmettingen malle pietje.

    De erkende instituten die volgens jouw bekrompen mening de specialisten zijn verslikte zich in sars en de mexicaanse griep en doen precies hetzelfde trucje nu met covid. Ondeskundig paniek voetbal gevolgd op een voorspelling van 200.000 doden door die minkukels.

    De arrogantie voorkomt dat men sorry zegt we hebben het foutief ingeschat. Net zoals in het klimaatdebat , net zoals in het migratiedebat en net zoals in het stikstof debat. Onkunde regeert dat is zover duidelijk. Ga jij je nu maar met asiel zoekertjes bemoeien want waarschijnlijk staan ze in het dorp de Etos leeg te jatten

  3. ikweetwatikwil

   Ook van mij een 10+ Mar155 . Dat spul bij de winkels om je handen te ontsmetten is rot spul. Je handen gaan er kapot aan als je het een aantal keren op een dag gebruikt. Het “grappige” is ,dat winkels manden vol goed voor hun deuren hebben waar een ieder in graait. Er is zoveel tegenstrijdig dat ik denk, krijg de rambam maar.

   1. Gerda2

    ikweetwatikwil
    Je handen gaan er kapot aan als je het een aantal keren op een dag gebruikt.

    Handen gewoon wassen zoals je voor de corona gewend was.
    Ik heb mijn handen amper meer gewassen en gewoon met vloeibare zeep.
    Geen desinfecterende zeep gebruiken.
    Allemaal troep en het is ook niet goed voor je immuunsysteem.

    Tenzij je natuurlijk beroepsmatig een desinfectans moet gebruiken.

 6. Mar

  Wat te denken van overgeïsoleerde woningen. Daar knapt een mens ook niet van op.

  1. gedacht

   ook correct , echter is dat voor virus besmettingen van covid van minder belang. Das meer een discussie bij de krankzinnige energietransitie discussie en de gezondheid van mensen in het algemeen door de gevolgen van die achterlijke beleidsmaatregel dat Nederland van het aardgas af moet

  2. Gerda2

   Ja Mar, dat heb je natuurlijk ook.
   Ik informeerde pas over isolatie van mijn spouwmuren.
   Van verschillende kanten kreeg ik het advies om dit niet te doen.
   Hebben mensen op deze site hier een goed advies over?

  3. Mar155

   Thermische isolatie van je woning heeft helemaal niets, maar dan ook niets met ventilatie te maken. Ga gerust je woning isoleren, maar vergeet de ventilatie niet. Alle nieuwbouw woningen en andere gebouwen zijn door het strengere bouwbesluit verplicht tot hoge thermische isolaties. Over-geïsoleerde woningen is niet ongezond, het is alleen zinloos en prijzig. Eerst werd in een woning 6 cm isolatie in de spouw gebracht, daarna 10 en thans 15 cm of meer. Alleen de grens voor thermisch geïsoleerd glas is wel bereikt. Nu wordt glas met U-waarde 1,0 aangebracht of triple-glas met U-waarde 0,8. Maar vergeleken met een dak of gevel is dat nog een behoorlijk energie-lek, waardoor warmte in de winter verdwijnt. Bij de huidige nieuwbouw woningen, maar ook andere gebouwen, is een uitgekiend, meestal elektronisch CO2 gestuurd mechanisch ventilatiesysteem noodzakelijk om aan de juiste ventilatie hoeveelheid per persoon te komen. Ik ben voorstander van gezond ventileren. Heb je een oud huis zonder mechanische ventilatiesysteem, zet dan bij een grote personele bezetting (bv. verjaardagfeestje) voldoende ramen of deuren op een kierstand. Een goede ionisator helpt ook in dat geval om zwevende deeltjes onschadelijk te maken, zodat bijv. een virusdeeltje geen kwaad doet in je longen.

   1. Gerda2

    Dank Mar155.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.