EU-herstelfonds verstrekt miljarden aan corrupte landen – terwijl noden onderkant van onze samenleving sterk toenemen

Wij doen nu mee met onze miljarden in het EU-Herstelfonds van 750 miljard euro. De argumenten die we gehoord hebben zijn ‘solidariteit, goedertierenheid en het is in ons eigen belang’. We gaan miljarden verstrekken aan landen waarvan we weten dat ze door-en-door corrupt zijn met megaveel zwart geld. Alle dringende verzoeken om te hervormen hebben ze aan hun laars gelapt. Middelvinger. Nu komt Mark Rutte vol trots terug met de mededeling dat de miljarden ‘met de rem erop verstrekt worden’. De voorwaarden die gesteld zijn blijken echter boter en boter zacht te zijn. De Italianen, Grieken, Spanjaarden, Portugezen, etcetera lachen zich rot. “Die sukkels zijn er weer ingetrapt!” Ik vind het laakbaar dat wij dit soort solidariteit betonen, terwijl aan de onderkant van onze samenleving de noden sterk toenemen. Dit is in de afweging van de steun naar mijn mening volstrekt onvoldoende aan bod gekomen. Dat is verwijtbaar.

De pandemie heeft de ongelijkheden in het economische systeem nog verder aan het licht gebracht en versterkt. Witteboordenwerkers kunnen vanuit huis werken, maar werknemers met essentiële beroepen – verpleegsters, vuilnismannen, bouwvakkers, timmerlieden, loodgieters, thuisbezorgers – moeten op locatie blijven werken zoals voorheen. Ze lopen dus een ​​groter risico om Covid-19 te krijgen. Voor dat hogere risico worden ze niet gecompenseerd, bij een matig salaris. Flexwerkers in bedrijfstakken zoals bijvoorbeeld de horeca, zijn onevenredig jong, vrouwelijk en allochtoon. Vooral zij zijn de dupe van werkloosheid. De vele ambtenaren op kantoren ontspringen de dans.

Al voor Covid-19 begonnen beleidsmakers zich te concentreren op het negatieve effect van de toegenomen inkomensongelijkheid, waarvan ik recent melding maakte. Economen breken zich er het hoofd over welke maatregelen te nemen om het effect van de neergaande conjunctuurcyclus op de mensen met een lager inkomen te mitigeren. Het bedenken van nieuwe manieren om weer tot volledige werkgelegenheid te komen, is een topprioriteit geworden voor economen.

Maar sinds de economie is getroffen door de coronacrisis zijn de meest kwetsbaren het hardst getroffen. Er is dus een nieuw gevoel van urgentie ontstaan. Maar hoe pak je dat aan? In Europa zijn beleidsinstrumenten, als het rente- en geldbeleid, de nationale autoriteiten uit handen geslagen. Het is overgedragen aan de ECB. Nu wordt ook het fiscale beleid deels aan de EU overgedragen. We zijn nu volledig in het pak genaaid. Nationale overheden – en dus ook wij – zijn willens en wetens slachtoffer geworden van de Europese Commissie en het beleid van ECB economen in Frankfurt. Het ‘track record’ van de ECB is niet bepaald indrukwekkend, to say the least.

Sommigen beweren dat Covid-19 heeft bewezen dat beleidsmakers de neergang niet kunnen bestrijden. Zie de toegenomen werkloosheid, ondanks de fiscale stimulans van 4,4 triljoen dollar van de rijke landen dit jaar. Dit actieve beleid heeft grote nadelen. Hoe hoger het uitstaande aandeel van monetaire financiering in de totale overheidsschuld, hoe meer de overheid wordt blootgesteld aan schommelingen in de korte rente. De rente in de EU schommelt rond het nulpunt. Een beperkte rentestijging zal terugbetaling van leningen bemoeilijken en onmogelijk kunnen maken.

In de komende Pensioenhervorming is aangekondigd dat deelnemers van de pensioenfondsen beleggingsrisico’s vol voor de kiezen krijgen. Jongeren gaan meer in aandelen beleggen en ouderen meer in obligaties. De gedachte is dat ouderen minder risico kunnen lopen gezien de bescheiden periode die hen resteert om neerwaartse koersen te kunnen compenseren. Dat is maar betrekkelijk, want als de rente opveert van het nulpunt naar stel 1%, dan worden obligaties zwaar getroffen en de ouderen daarbij. Bedenk ook dat overheden de komende decennia nog meer onder druk komen te staan ​​door uitgaven voor gezondheidszorg in verband met een vergrijzende bevolking, investeringen in de strijd tegen klimaatverandering en eventuele nog meer rampen in de vorm van pandemieën.

Er is al voldoende gezegd en geschreven in de trant van: “doe niet mee aan het EU Herstelfonds ten behoeve van Zuid-Europese landen. Italië is qua individuele vermogens rijker dan wij”. Je kunt praten als Brugman, het gebeurt gewoon toch. Maar stel dat Covid-19 nog eens voor een tweede ronde gaat, dan zijn de instrumenten om de gevolgen aan te pakken, uitgeput. We moeten niet denken aan negatieve rentes zoals de voormalige hoofdeconoom van de Citigroup Willem Buiter voorziet. Spaarders die nu al zwaar getroffen worden gaan dan geld onder het matras stoppen of zetten het op rekening courant. Ik ken geen econoom die hier een solide uitweg in weet. Ze zijn er niet en economen spreken elkaar allemaal tegen.

We zitten in onontgonnen terrein en alleen de hemel weet hoe dit uitpakt. Gevaarlijk is het uiteraard wel. Mocht de spoeling nog dunner worden en de werkloosheid nog verder oplopen, dan is niet uit te sluiten dat bevolkingsgroepen zich tegen elkaar gaan keren. Dus niet onderklassen tegen het establishment, maar onderklassen tegen elkaar. Bangmakerij? Och, we hoeven maar de discussie in ons eigen land te volgen en even de blik te wenden naar de Verenigde Staten, dan weten we hoe solide de sociaal-culturele omgeving van het westen momenteel is…

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Maurits Dekker

  Als je als minister-president 30 miljard euro schenkt aan landen die niet weten wat ze er mee moeten doen, terwijl in eigen land een half miljoen mensen onder de armoede-grens leeft, dan ben je geen knip voor de (pinokkio-)neus waard.

  1. dosjenpeceta

   Vertel dat de Nederlander maar, ik snap niet dat mensen op leugenclown Rutte stemmen, het vermoeden rijst bij mij dat er fraude in het spel is, we moeten niet denken dat het in Nederland niet zou kunnen gebeuren, leugenclown Rutte heeft echt een dubbele agenda

  2. Cootje

   Nou de meesten zijn het met bootjes komen halen , dus dat verhaal valt wel mee

 2. LifeBuddy

  We weten Allemaal wat we in de kuip hebben en Nog gaat het Volk stemmen op de miljonairs, die kosten wat kost nog rijker willen worden. De media, cnv/fnv en mkb, hebben daar voor het grote gedeelte schuld aan. Nu is het huilen met de pet op. ……. Dikke bult.

 3. Cootje

  Niet alleen Rutte tekent bij het kruisje , maar de polderde Nederlanders ook die geven het oude zooitje bij elkaar opgeteld al is het met vijf partijen weer het vertrouwen, het enige wat echt helpt dat Corona nog even zijn werk blijft doen in Europa . Dan gaat de werkeloosheid in zuid Europa naar de 30/40% van de beroeps bevolking en bij ons naar 7/8% Nederlanders moeten het voelen in hun portemonnee , anders denken ze de buurman lost het wel op. Met die Corona gevolgen is Rutte in staat om de verkiezingen uit te stellen . Want dan wordt het dramatisch voor hem en het oude zooitje. Een harde brexit gaat ook wonderen doen , maar we hebben de Oekraine achter de hand

  1. Logica

   @ Nexit, klopt wat je schrijft. Weet je, ik geloof niet in complottheorieën maar wat de afgelopen jaren allemaal is gebeurd kan haast geen toeval meer zijn.

   Het begon met het afschaffen van referenda gevolgd door het Marakeshpact waarvan niemand weet wat dat Nederland zou moeten opleveren en nu dus de overdracht van miljarden richting de EU. Dan hebben we ook nog in een verder verleden miljarden geleend aan Griekenland waarvan nog nooit een cent retour is gekomen en kregen we nog maar kort geleden slechts 25 miljoen uitgekeerd tegenover 1 miljard aan niet EU land Marokko.

   Hier klopt helemaal niets van. De VVD stond decennialang voor verkleining van de staatsschuld en die loopt nu gigantisch op. We kunnen hiervan niet volledig de schuld leggen bij het Coronavirus. Het huidige financiële beleid is volstrekt onlogisch.

   Eergisteren weer een mooi interview gelezen op You Tube, café Weltschmerz. Het interview was met een hoogleraar Filosofie en die liet perfect zien hoe massa’s mensen beïnvloed kunnen worden. Ik ben de naam van die hoogleraar kwijt maar het interview vond plaats in een autoritje. Een aanrader voor iedereen. Het begon met een foto van een ijsbeer op een klein stukje ijs. Die foto wekt de indruk dat het heel slecht gaat met het klimaat en de ijsbeer zal komen te verdrinken. Maar dat beeld schept angst en is onvolledig. De ijsbeer kan vele kilometers zwemmen en zal overleven. Daarnaast is het geven van hoop belangrijk. Dan moet ik denken aan alle leugens die ons zijn voorgehouden decennialang. Het kwartje van Kok, Balkenende die zegt dat de EU zal ingrijpen als landen een hoger begrotingstekort hebben dan 3%, leningen die zeker terugbetaald gaan worden, niet dus, en nu dit herstelfonds weer waarbij corona wordt gebruikt om een grote EU droom te verwezenlijken. Ook dit deels geleende bedrag zullen we nooit terugzien en de giften uiteraard al helemaal niet.

   Is het al te laat voor een Nexit? Is dit nog omkeerbaar?

   1. Ché

    Kon je weer niet slapen?

 4. NEXIT.

  uiteraard , onze nationale droplul die zich minister president noemt denkt dat wij geldboompjes hebben in de achtertuin. Begonnen met de multikul en honderden duizenden gelukszoekers zonder perspectief binnen halen gevolgd door een energietransitie die duizenden miljarden gaat kosten heeft deze randdebiel nu besloten om 750 miljard in de bodemloze put de EU te storten.

  De volslagen idioot had zijn veto kunnen uitspreken maar zadelt nederland op met schulden waar onze klein-klein achterkleinkinderen nog last van hebben. De idioot liegt en bedriegt en een groot deel van het electoraat staat nog steeds achter deze debiel. Je krijgt het bestuur dat je verkiest en verdient. Ik red me wel en hoef niet naar de voedselbank. De mensen van de voedselbank en de schuldsanering weten waar ze het geld kunnen halen. Niet meer zo links selectief janken aub

 5. Gebande2

  Zo gehersenspoeld is de bevolking al dat ze maar achter die volksverlakker aan blijven lopen.
  Na de oorlog vroeg iedereen zich af hoe het toch mogelijk was dat half Duitsland achter de Fuhrer aan liep.
  Ik zou zeggen kijk om je heen hoe slim en uitgekookt dat gebeurd.
  Liegen en bedriegen als waarheid verkopen is de oplossing.
  En wanneer de bevolking dan ook nog eens angst wordt aangepraat ten gevolge van de Corona dan is de buit binnen.Allemaal als makke schapen achter de herder aan.

 6. Charles Bingley

  Wat een naargeestig hetzerig artikel.

  Frits radicaliseert met de dag. Triest.

  1. Rood

   Flikker dan op stinkzwijn!

  2. Maurits Dekker

   Charles,
   En nu gauw je pillen slikken.
   En dan naar bed.
   Hup!

  3. combat le pelicule

   nou charles dan flikker je toch op linkse fascistische eurofiel

   1. combat le pelicules

    De EU is het Vierde Rijk met plannen om miljoenen rechtse burgers zonder enig proces in vernietigingskampen te vermoorden.

    1. dosjenpeceta

     En hup daar is pelicules het andere stinkzwijn die zijn pillen niet kan vinden..

     1. Combats le pelicule

      Dosjenpeceta is ook dol op babies.

     2. dosjenpeceta

      “Dosjenpeceta is ook dol op babies.”

      Waar je hart van vol is, ik heb begrepen, al de reacties teruglezend, dat jij een smerige ped*seksueeltje bent op kleine jongetjes valt, eentje die het bewust vermoorden van weerloze, recht op leven hebbende baby’s promoot en zeer progressief aanmoedigt..

     3. combat le pellicule

      dosjepeceta fantaseert nog even door over het misbruiken van kleine kinderen. Walgelijke viespeuk maar hij is niet de enige hier. De pédootjes zoeken elkaar op op DDS. Onbegrijpelijk dat dit zo maar mag.

    2. TIXEN

     Waar slaat deze opmerking op, terwijl u hier 2x reageert achtereenvolgend ?

     1. Rood

      De man die de namen omdraait.

     2. dosjenpeceta

      tixen is een beetje dom of juist psychopathisch of beide

  4. Logica

   Beste heer Bingley, zou u bij uw reacties eens wat argumenten willen inbrengen? Alleen dan komen we verder.

 7. Logica

  Ik schreef eerder dat de zuid Europese landen over 2 jaar weer komen bedelen. Dit omdat ik dacht dat het voor Europese belastingen te vroeg zou zijn. Maar dat is dus niet zo. Vanaf januari 2021 worden die ingevoerd. Men kan de kas dan veel makkelijker spekken.

  Dit is volstrekt onaanvaardbaar. Ons land heeft dit geld zelf veel te hard nodig. Maar we krijgen wat we verdienen. Zolang ons volk er niet voor zorgt dat de PVV en FVD in de regering komen , ook zij moeten het trouwens nog bewijzen, zal het snel bergafwaarts gaan. Dat ligt maar gedeeltelijk aan de corona. Ook zonder corona is dit hele EU gebeuren vreselijk. Graag een Nexit. Dat kost ook een hoop geld maar na een paar jaar zullen we genezen zijn.

 8. macsjang

  Een bekend spreekwoord luidt: “Zachte heelmeesters maken stinkende wonden”. Maar met deze deal is de rottige stank van de heelmeester himself niet meer te harden. De oplossing?: Héél ver rondom de rottigheid wegsnijden, liefst op 17 maart 2021.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.