EU-top herstelfonds begint somber, Merkel: ‘dit worden zeer, zeer zware onderhandelingen’

In Brussel is de EU-top over het Europese herstelfonds voor de coronacrisis van start gegaan. En die wordt nu al ‘zeer zwaar‘ genoemd door Angela Merkel, die op haar eigen verjaardag naar Brussel heeft moeten komen. Maar goed, het gaat dan ook over 750 miljard euro!
“De hele wereld kijkt naar Europa”, voerde voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie de spanning op. “Dit is niet zomaar een kwestie van geld, het gaat hier om de toekomst van Europa”, aldus Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad.

Met dat soort retoriek is het ook niet zo gek dat men hier zo zwaar aan tilt. Men probeert de druk op deze manier op te voeren met drogredenen. Want als Nederland z’n veto gebruikt, dan is dat dus direct ‘tegen de toekomst van Europa’? Kom nou!

Rutte heeft weinig zin om in te stemmen met een pakket dat voor twee derde uit giften bestaat en waarvan hij één van de hoofdsponsoren zou gaan worden. De ‘verzachtende’ voorwaarden, die zijn aangeboden om de deal aantrekkelijker te maken, komen neer op een sigaar uit eigen doos. Ik mag toch hopen dat Rutte die niet serieus gaat overwegen en gewoon voet bij stuk houdt en die veto uitroept.

Dit soort gezwets over ‘de toekomst van Europa’ en gelijksoortige doemdenkerij wil je toch niet horen, elke keer dat de Europese Unie of haar lidstaten voor een probleem staan? Trap maar mooi op de rem.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. Adriaen

  Trap op de rem en spring uit de wagen die recht op het ravijn aanraast.
  Wie nu nog tegen een Nexit is zou zich bij een gerenommeerd psychiater moeten vervoegen.

  1. Chen

   Ja leuk leuk maar dat is ook een mening

 2. CLoVis

   
  Gelukkig is de hele kwestie
  niet afhankelijk van ruttekop alleen.

  Er zijn nog drie andere landen
  die hun vetorecht kunnen gebruiken.

  1. CLoVis

    
   Aanvulling:

   …met fatsoenlijke staatshoofden

  2. Maurits Dekker

   Er zijn nog drie andere landen
   die hun vetorecht kunnen gebruiken.

   Ja, maar als de leiders van die andere 3 landen net als Rutte een rug van papier-maché hebben dan kunnen we alsnog de vele miljarden, die we niet hebben en dus moeten lenen, doorschuiven naar Italië, Spanje etc.

   1. CLoVis

     
    Maar daarbij komt
    dat de regeringsleiders daar
    géén EU laven
    (larven mag ook) zijn.

    1. Chen

     slaven

 3. Blitzkrieg

  Quote : “EU-top herstelfonds begint somber, Merkel: ‘dit worden zeer, zeer zware onderhandelingen’”

  Voor die gasten betekenen “zeer zware onderhandelingen” zoiets als een overvloed aan decantentie en ordinaire vreetpartijen.

 4. Blitzkrieg

  h**ps://twitter.com/__zeyno_____/status/1280226281708310533

 5. RPML

  Hoezo onderhandelen? Mijn buren, bulkend van de goudreserves, komen met het voorstel dat ik hun geld ga betalen omdat ze zo arm zijn… moet ik daarover onderhandelen dan?

 6. Xander XXL

  Dit worden geen zeer zeer zware onderhandelingen.. Ja voor de bühne, maar ze weten allang dat die leugenaar over de brug gaat komen. Hij zal er wel weer een inlegvelletje in laten doen om zich weer te redden. En eurofiel Nederland hangt de vlag weer uit.

  1. Blitzkrieg

   Xander XXL :
   Quote : “Dit worden geen zeer zeer zware onderhandelingen.. Ja voor de bühne, maar ze weten allang dat die leugenaar over de brug gaat komen.”
   Je ziet het FOUT, Rutte is al lang over de brug gekomen… tijden geleden al. Het is heel simpel als er landen in problemen komen moeten wij ze ‘helpen’, daar is al voor getekent. Rutte heeft jarenlang een villijn dubbelspel gespeeld door steeds te zeggen dat we niet gingen betalen terwijl hij ondertussen wel allerlei handtekeningen heeft gezet in geval van crisis. Nou, die crisis is er nu!

  2. Original NL

   merkel en von der leyen lachen de europese bevolking in hun gezicht uit..voelen zich onaantastbaar.

   1. Blitzkrieg

    h**ps://twitter.com/__zeyno_____/status/1280226281708310533

   2. Meriadoc Brandebok

    Inderdaad. Sieg heil en leeg je zakken maar.

    Pestland.

 7. plakband

  Zware onderhandelingen.
  Wat een onzin.
  De landen die zo ruimhartig willen schenken kunnen dat gewoon doen.
  Net als de miljard die Rutte al heeft weggegeven.

  Dan blijft er ook veel minder aan de EU-strijkstok hangen.
  Of wringt daar soms de schoen?
  Weg met de EU.
  Stem PVV of FvD en Nexit voor het te laat is.

  1. GvdGvd

   Het waren zware onderhandelingen vorige week met o.a. Macron en Conte, en dat alles onder een lichte lunch, wat zullen ze allemaal besproken hebben, Mark oké jongens komt allemaal goed. De enige die geloofwaardig overkwam was Geert Wilders met zijn protestbord, geen cent naar Italië.

 8. GvdGvd

  Test..test !

 9. GvdGvd

  Even voor de goede orde, mijn nickname Gvd heeft niets met vloeken te maken maar is gewoon mijn naam, oke thx !

 10. Bullshit10

  Man man rutte had toneelspeler moeten worden het is hier vaker gezegt het word moeilijk ach man rutte gelooft zich zelf weet u het nog geen cent meer naar Griekenland u weet wat er is gebeurd en dit geen subsidiesluperden windmolens meer en wat gebeurt ons LAND word vol gezet met die horizon vervuilende windmolens en dat gebeurt nu ook weer wees maar niet bang zijn baantje en brussel is ondertussen zeker gesteld
  Stem deze landverraders weg
  Stem fvd of PVV ….uit de eu

  1. GvdGvd

   Wel een goede toneelspeler als je bedenkt dat het gros van de Nederlanders steeds weer stemmen op deze (soap) acteur. Bedoel als je na 10 jaar nog niet in hebt gezien dat hij alleen maar toneel speelt. Maar misschien liep daarom die soap “Goede tijden, slechte tijden ” ook wel zo goed. Misschien straks een nieuwe serie; Slechte tijden, slechtere tijden “, en daarna stoppen we onze oordopjes in de oortjes gaan ontspannen luisteren naar ‘Doe Maar” naar hun hit uit 1983 maar nog altijd actueel………… “De Bom “….

 11. Cootje

  Europa is verrot , Polen Hongarije doen hun eigen zaakjes , Roemenië Bulgarije en gast land de Oekraine zijn totaal corrupt, Italië Griekenland zijn compleet failliet en spanje Frankrijk portugal op een haar na , dus Corona nu het er toch is legt dit heel fijn duidelijk uit. Malta Cyprus houden zich niet aan de wet en zitten dubieuze bestuurders. Corona is wereldwijd en is niet over , dus nu geld naar Zuid-Europa is zorgen voor een dood paard . Want die zuiderlijken landen gaan naar 30/40% werkeloosheid , en wij naar 10% dus het uiteenvallen de gemaakte broederschap Europa gaat gebeuren , en dan heeft Corona toch nog wat goeds opgeleverd .

  1. GvdGvd

   Dus Rutte zo snel als mogelijk vliegtuig terug en zijn ballen tonen aan Merkel, en die hele snuffers.

   1. Jopie

    Die “schrikt” van zulke balletjes.

 12. hollandia

  rutte heeft al lang getekend elke keer hetzelfde riedeltje
  dit is van rutte alleen voor de zetels volgend jaar
  merkel zal zeggen rutte wat lig je weer dwars
  macron zal zeggen wat lig je weer dwars
  op het eind zal rutte zeggen dit was het beste wat ik er uit kan slepen voor nl
  het is al lang voor mekaar het is voor de buhne??
  dat was het voor 2 maanden geleden
  wat een dom volk zijn wij
  alles wat ouder is dan 50 en stemt op rutte heeft zelfmoordneigingen

 13. Meriadoc Brandebok

  Ik snap niet hoe het kan dat de Duitse oppositie toestaat hoe Merkel haar zakken voor Zuid-Europese landen leegt, in plaats van dat zij de zuinige landen steunt en met de vuist op tafel slaat. In Nederland zou zo’n houding allang tot zware electorale consequenties hebben geleid. Merkel, daarentegen, blijft maar stijgen in de peilingen.

  Het heeft iets weg van Befehl ist Befehl.

  1. Cootje

   De Duitsers hebben alleen in Beieren een grote bek , maar hebben verder een oorlogsdrama gevoel waar ze niet van afkomen. Maar Corona lost de boel gewoon op , en verder kunnen wij de zuid Europese opvreters een goedkoop bosje tulpen sturen en ze verder gewoon aan hun lot over laten , zit niets van mij genen die zuiderlijken rotzooi

 14. combat le pelicule

  Welnee iedereen zet zo meteen netjes de handtekening bij het kruisje en l*lt wat over hoe zwaar het allemaal was tussen de dikke diners en dure hotels door…

  1. Carstens van Schagen

   Ja zo gaat dat steeds maar weer, iedere vier jaar opnieuw!

   1. Chen

    Waar heb jij het over

 15. JFU

  Binnen 10 minuten is het opgelost: veto uitspreken en opstappen…klaar! Maar ja…..

  1. yellow thread street

   Het is voor de meesten een lang weekendje uit.

   Lekker vreten, flink zuipen en veel vrouwen.
   De volgende dag uitslapen, een champagne ontbijt.
   En daarna begint het hele circus weer opnieuw.
   Belangrijk is het om niet tot een overéénstemming te komen.
   Daarna wordt de datum voor het volgende weekenduitje vastgelegd.
   En dit alles op kosten van ons.

   Pleur op met de Eu en de Euro.

 16. Heras

  Ja, wordt zeker zwaar.
  Bij de lidstaten heb je al aangekondigd dat je mee doet; Hoekstra heeft vorig jaar al getekend.
  Maar als je aan de nederlanders moet uitleggen dat ze per huishouden 4000 euro op jaarbasis kwijt zijn, dan zak je in de peilingen.
  Ik denk dat het zo gaat; rutje komt terug en verkondigt dat het hartstikke zwaar was. (Schouders gezakt en berouwvolle houding) Ze gaan overstag omdat de zuiderburen alle aangekondigde hervormingen zullen doorvoeren (wat ze nooit gedaan hebben, en ook niet van plan zijn om te gaan doen), en dat we solidair moeten zijn, maar dat het gelukt is. Een deel van de pensioenen worden weggegeven, en onze belastingen gaan flink omhoog.
  Met andere woorden: mensen met lage-en middeninkomens, stik maar want jullie geld gaat naar de zuiderburen die het verrekken om belastingen te gaan betalen aan de overheid.
  “nee, nee joh’…

 17. kees cup

  “Zware onderhandelingen”.
  Haha.
  Het spelletje wordt door de noordelijke regeringen leuk gespeeld richting hun kiezers.
  Maar de uitkomst is allang bekend.
  De hard werkende noord Europeaan mag, alweer, bloeden voor de potverterende zuid Europeaan.
  En we zien die centen nooit meer terug.

  De volgende uitkomst is ook allang bekend.
  De Nederlandse kiezer moppert wel wat, maar stemt volgend jaar uiteindelijk toch maar weer op “het kartel”.

  1. Crassus

   De “potverterende” zuid europeaan heeft niet veel te verteren. Hoge werkloosheid, vnl onder de jeugd. Het is het dubbele van de euro zone en een sterke economische krimp.
   Daarnaast de gevolgen van de corona crisis.g

   1. kees cup

    En dat hebben ze toch maar netjes helemaal zelf voor elkaar gekregen.

   2. A-BBa

    De gevolgen van de coronacrisis? Polen, die bijna het grootste bedrag krijgt, heeft helemaal geen gevolgen van de coronacrisis omdat er in Polen bijna geen corona was. En de economische crisis die er al was daar zou dit geld eigenlijk niet voor bedoeld zijn.

 18. A-BBa

  Ach het gaat allemaal gewoon door zoals gepland en zoals Merkel wenst. Deze zogenaamde verhandelingen zijn een groot acteerspel, alleen bedoeld om het gezicht te redden van enkele personen zoals Rutte vanwege de verkiezingen. Er zullen enkele nietszeggende aanpassingen in het verdrag komen te staan en dan zal Rutte ondertekenen. En iedereen trapt er weer in. Wout Willemsen, de schrijver van bovenstaand artikel, schrijft: “Ik mag toch hopen dat Rutte die niet serieus gaat overwegen en gewoon voet bij stuk houdt en die veto uitroept.” Of hij probeert ons voor de gek te houden met zijn artikel óf hij is oerdom. Ik denk het eerste.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.