Hahaha! Hongaarse premier Orbán: ‘Rutte gebruikt communistische begrippen’

De Hongaarse premier Viktor Orbán vergelijkt Ruttes’ optreden op de EU-top over het coronaherstelfonds met een communistische dictatuur uit de Koude Oorlog. Daarmee voegt Hongarije zich in het rijtje landen van Frankrijk, Spanje, Portugal en met name Italië, dat Nederland en/of premier Rutte met moralistische en morele argumenten heeft geprobeerd onder druk te zetten. Al doet Orbán het dan wel een stuk intelligenter.

De Hongaarse premier meent dat Rutte hem en zijn land ‘haat’, want “hij valt zó hard aan.” Het lijkt Orbán echter niet zozeer om Nederland specifiek te gaan, maar meer om de reden waarom Hongarije volgens (onder andere) Nederland van het herstelfonds moet worden buitengesloten.

De Hongaarse premier licht toe. De reden voor Nederland om Hongarije uit te sluiten is omdat zij ‘de rechtstaat afbreken’. Dat is volgens Orbán te ruim gedefinieerd en laat daardoor te veel ruimte voor willekeur. Want wat zijn de criteria voor Hongarije om niet langer met een label van ‘afbreker van de rechtstaat’ rond te moeten lopen? Daar werd geen antwoord op gegeven. Voor Orbán betekent dat dus wat hij ook probeert, men nog steeds kan zeggen dat het niet goed genoeg is, en dan zit hij nog zonder subsidie. En dit scenario beschrijft hij als een communistische handelswijze: ‘Rutte gebruikt zonder het te beseffen communistische begrippen’.

Orbán stelt zich echter welwillend op en schat in dat overeenstemming over de rechtstaatkwestie nog ‘meerdere dagen vergt’. Hij wil desnoods best een week blijven. Als het uiteindelijk stukloopt, ‘dan is het niet door mij maar door die kerel uit Nederland’.

Volgens mij is die communistische invalshoek meer een populistische tactiek voor de Hongaarse kiezer, dan puur giftige taal richting de Nederlandse premier. Orbán heeft namelijk wel een punt, maar ik denk niet dat hij zelf snel duidelijke criteria zou accepteren, mochten ze aan hem worden voorgelegd.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Xander XXL

  Dus als ik het goed begrijp wil Rutte niet dat Hongarije mee profiteert van dat herstel fonds.
  Moet niet gekker worden.

  1. Charles Blingley

   Dat heb je gedeeltelijk goed begrepen!

  2. hans-e-pans

   Wat dacht je van het bedrag dat ze Polen willen toeschuiven? Dat zou je een poging tot omkoping kunnen noemen.

   Alsof Nederland helemaal geen last heeft gehad van Corona/Covid-19.

   1. Maurits Dekker

    De Visegrad landen krijgen van Brussel ook een paar miljard toegeschoven.
    Betrouwbare bronnen in de EU zeggen dat Merkel en Macron dit benoemden als “een scheutje olie in de machine”.

 2. NO8DO

  DDS steunt een politiek leider welke een media als DDS in zijn land onder zijn bewind nooit zou accepteren.

 3. Che

  Nooit maar dan ook nooit zal Rutte het volgens de guur rechtse reaguurders goed doen.
  Tekent hun ongelooflijke haat jegens links, want ja, ook de VVD is links.

  Als Sp’r is voor mij de VVD nog steeds behoorlijk rechts, maar in een coalitie is het nemen en geven.

  1. Bullshit10

   Che
   Ach hoe dom moet je zijn om te denken dat vvd rechts is je bent ongelooflijk dom of je begrijpt er helemaal niks van
   Vvd neemt wel heel veel linkse standpunten over van links hoeveel van die beloftes zijn ze nagekomen na die verkiezingen ik geloof niks kan jij mij iets noemen

   1. Charles Bingley

    Hoe dom moet je zijn om als volwassen man het Nederlands slechts te beheersen op het niveau van de laagste klassen van het basisonderwijs?

    1. Hardline

     Probeer het eens op inhoud.
     Iemand afzeiken op taal, wat een ontzettende zielige figuur ben je toch.

     Op Wiki kon het niets vinden, dus dan maar iemand kleineren.

     Hypocriete hufter dat je bent.
     Begrijpelijk dat iedereen je uitkotst.

     Maar ocd kan behandeld worden, zoek dus hulp Charles….

    2. gedacht

     ENZ

  2. RvdBe

   Che, Rutte doet het pas goed als hij zijn rug een keer recht houd, ervaring leert dat hij dat niet doet.
   Anders dan de linksmens rekent de rechtmens af op prestaties en niet op
   mooie praatjes, eens evalueert de linksmens ook wel tot dat niveau, maar dan noem jij ze wss rechtsmens.

  3. Logica

   Rechts of links? Ik praat liever over gezond verstand. De SP lijkt sociaal economisch erg op de PVV. De PVV is alleen duidelijk over immigratie. Binnen de SP is men daar erg verdeeld over. Zo gingen 2 leden over naar andere partijen. Anja Meulenbelt naar BIJ1 en een ander, ik ben haar naam even kwijt, naar Groen Links. Beiden vonden de SP teveel anti immigratie worden.

   Nederland moet uit de EU. Dit blijft doormodderen. In Italië wil men de BTW verlagen. Gaan wij dat betalen? Nee toch, gebruik het gezond verstand. Tegenstanders hebben het dan wellicht over geld dat alleen besteedt mag worden aan kosten voortvloeiend uit de corona maar uiteindelijk komt het gewoon Utrecht op hun “bankrekening” terecht. Bij ons is de BTW nog maar kort geleden verhoogd.

   Het argument dat we zoveel verdienen aan de Europese markt is enerzijds waar maar anderzijds heeft de gemiddelde Nederlander daar niets van gemerkt. Ik heb de guldentijd lang mee mogen maken en toen had de gemiddelde Nederlander het echt beter.

   Over 2 jaar zal het geld er door heen gespoeld zijn en zal er weer een beroep op onze “solidariteit” worden gedaan. Ook dan zal men weer zeggen dat men er niet blij mee is maar tja, we verdienen aan de Europese markt. Maar landen als Zwitserland en Noorwegen zitten ook als niet EU landen op de Europese markt en betalen een kruimel van wat wij betalen.

   Ik ben er klaar mee. Heel snel een Nexit graag. Maar als we volgend jaar geen regering krijgen met PVV en FVD dan krijgt Nederland wat het verdient. Ik zie het overigens wel als laatste kans. Nog 4 jaar VVD, CDA, of welk links dan ook, zal ons land rechtstreeks richting federale EU leiden. Dan is er geen weg meer terug. Ieder land krijgt wat het wil.

  4. Oepsie

   ”Also sprach die onrendabele!” Weet het allemaal beter, is een grote aanhanger van ”de genocide leer’, waarmee je een leven kan vullen, als je genocide Google, zijn ‘politieke bloedgroep’, staat er prominent tussen. Mag ik een teiltje?

 4. Bullshit10

  Des te meer reden om uit de eu te gaan ze willen maar een dimg dat is ons geld
  Maar goed maak je geen zorgen onze landverrader Rutte gaat wel teken

 5. AS210854

  Zelf alle regels van de eu aan de laars lappen, en dan maar afgegeven op Rutte en de Nederlandse belastingbetaler die dit geld ophoesten . Snap werkelijk niet wat in die hoofden van al die landen die zo op Nederland afgeven, zich afspeelt. Als Rutte nu betaald is dat met bloedgeld van de Nederlandse belastingbetaler.

 6. Lex

  Veel landen willen het liefst gratis geld zonder voorwaarden.

  Ik hoop nu eens een keer dat Rutte niet door de pomp gaat en zijn poot stijf houd en ook ruggengraat laat zien.

  Nederland staat al snel voor 35 miljard garant wat door de belastingbetaler opgehoest moet worden.

  Dan nog de bezuinigingen waar Nederland na de Zware Griep “Corona” ingestort gaat worden.

  Nederland glijd steeds verder af naar een land waar velen niet meer willen wonen, mensen die over wegen te gaan emigreren.

  Ook Veel boeren hebben het helemaal gehad.

  Ik hoop dat de nederlanders volgend jaar anders gaan stemmen op, De PVV en FVD deze partijen kunnen het roer nog omgooien en het schip een andere koers laten varen.

  anders komt er geen einde aan de alles links slopende samenleving.

 7. Lefty

  Rutte zet de hakken stijf om eventueel met het FvD te flirten. Typisch VVD.

 8. Bes Tolen

  CBingsley. Het resultaat van jarenlange regeringspolitiek is niet anders dan dat je moet verwachten, dat het niveau van het onderwijs onder de norm van het basisonderwijs komt te liggen. Dat is volstrekt logisch. Dus is uw kritiek het beste op haar plaats bij de Tweede Kamerfracties van partijen als CU, D66, Groen Links.

 9. Bes Tolen

  Nederland bezuinigt al sinds de jaren tachtig. Er zijn groepen, die maatschappelijk van grote betekenis zijn, die zwaar achteruit zijn gegaan sindsdien. De profiteurs zitten meest op links. Daar zijn de managementlagen in een deel van de overheid o.m. onderwijs, vrijwel de hele semi overheid en aanverwant de grote winnaars o.m. volkshuisvesting. Inclusief dus groepen zelfstandigen betaald uit de overheidskassen, veel sociaal werk basis declaratie. De meerderheid van de advocaten bijvoorbeeld. Veel uitgaven zijn overbodig en dan hoeven we maar te beginnen de waardeloze en wel heel beroerde immigratie te stoppen om enorm te bezuinigen. Het is helemaal niet nodig de sierbloementeelt zwaar te subsidiëren om eens een voorbeeld te noemen. [Dat is de oude confessionele politiek en Jetten heeft dat uiteraard nier door].
  Dat de Belastingdienst er slecht voor staat is ook logisch. Daar zijn voor bepaalde groepen als registeraccountants en inspecteurs indertijd twee hogere salarisschalen weggenomen. Het is dan geen wonder mee gezien het gebrek aan inzicht bij de leiding dat daadwerkelijke inbreng tegen gaat, dat zo’n club faalt. Demotivatie is troef. Er is onvoldoende geschikt personeel op hoog en hoger niveau. Daar is het land nooit mee gebaat. In Nederland ontbreekt de waardering. Wel links hobbyisme waar je als werknemer ziek van wordt. Nederland heeft behoefte aan meer gezond verstand. Zo voortgaand lukt het niet.

 10. kees cup

  Die Orban toch, bla bla bloody bla.

  Ik denk zo maar, dat Hongarije uiteindelijk bij de netto ONTVANGENDE kant van het steunfonds terecht gaat komen.
  Orban komt dus gewoon voor zijn eigen belang op, maar ook voor zijn volk, en dat laatste daar kan Pinokkio nog wat van leren, na ZIJN toneelspelletje laat HIJ zijn eigen volk gewoon barsten en mag de werkende Hollander bloeden.

  Voor wat betreft het Hongaarse beleid op het gebied van asieleisers en ander soort gelukszoekers, ben ik het overigens helemaal met Orban eens, ook daar zou Pinokkio wat van kunnen leren, maar ook op dit gebied laat hij zijn eigen volk verrekken.

 11. Morgan4321

  Die zogenaamde afbraak van de rechtsstaat in Hongfarije is ongeveer vanhetzelkfde kaliber als datgene wat het kabinet met hun coronawet hier ook wil invoeren. Om nog maar te zwijgen over de Spaanse toestanden in Catalonie. Een tamelijk hypocriete houding dus, dat gezeur tegen Hongarije. Men is vooral tegen Orban omdat hij niets siet in de globalistische heilstaat.

 12. Meriadoc Brandebok

  Iedereen in Brussel is collectief kwaad op Rutte, hetgeen erop duidt dat hij het goed doet.

  Wel lastig: iedereen van guurrechts moet het riedeltje “voor de bühne, getekend bij het kruisje”, opgeven, want dan maken ze Orban uit voor een leugenaar. 🤷‍♂️

 13. George Knight

  Premier Viktor Orbán wordt door velen de meest ondemocratische leider van Europa gezien. Hij breidelt in zijn land de media, schakelt de oppositie op oneigenlijke gronden uit, zet de rechterlijke macht onder druk en neemt een loopje met de rechtsstaat.

  Kortom, Orbán heeft een geloofwaardigheidsprobleem. Hij is niet wie hij zegt dat hij is.

  Orbán valt premier Mark Rutte aan omdat die voorwaarden van rechtsstatelijkheid wil verbinden aan financiële steun aan landen. Want dat EU-geld gebruikt Orbán om te verdelen over zijn zakenvriendjes en zijn partij. Zodat Orbán notabene met Europees geld de Hongaarse democratie om zeep helpt.

  Het is goed dat Rutte deze voorwaarden stelt aan Hongarije. Politiek komt het Rutte goed uit om door de meest ondemocratische leider van één van de EU-lidstaten als ondemocratisch en zelfs als pseudo-communistisch te worden aangemerkt. Iedereen begrijpt dat Orbán zo fel reageert omdat zijn verdienmodel via EU-subsidie in gevaar dreigt te komen.

  Rutte had op deze lastige top in Brussel geen betere publiciteit kunnen krijgen dan de aanval van Orbán. Rutte ligt van vele kanten onder vuur. Van Merkel en Macron, en van de Zuid-Europese landen die giften willen zonder te hoeven hervormen. Rutte speelt dat spel hard, maar met open vizier. De kritiek van Orbán heeft hem rugwind gegeven die hij in de andere dossiers mist.

  1. Beukman

   Precies, @George!
   De op DDS zo populaire Orbán is een corrupte nepotist, die EU-geld misbruikt om onzinnige spoorlijntjes aan te leggen, een gigantisch voetbalstadion te bouwen in een dorp (niet toevallig zijn geboortedorp) en meer van zulke dingen.
   Orbán is hiermee een makkelijk maar ook terecht doelwit.

   ad.nl/buitenland/orban-strooit-kwistig-met-eu-geld-in-zijn-geboortedorp~a2186bdd/

   Beelden van het spoorlijntje van 2 miljoen:
   youtube.com/watch?v=0H_UCQ8NIBw

   1. Grasmaaier

    Als Beukman eenmaal een vooroordeel in zijn kop heeft geprent, krijg je het er met geen 10 paarden meer uit.

    Hopelijk luchtte het op, Beuklulletje?

    1. Beukman

     Ik laat juist zien dat het géén vooroordelen zijn, Maaier.
     Ik begrijp dat je er inhoudelijk niets tegenin te brengen hebt. Begrijpelijk. Hier op DDS zijn ze dol op corrupte populisten.

     Vriend zijn van Orbán levert veel (EU-)geld op
     Hun steun voor de Hongaarse premier Viktor Orbán legt zijn vrienden, familie en naaste medewerkers geen windeieren. Volgens een deze week verschenen lijst van rijkste Hongaren is het gezamenlijke vermogen van Hongaarse miljonairs de afgelopen tien jaar haast verdrievoudigd en met zo’n 8,5 miljard euro gegroeid.

     trouw.nl/nieuws/vriend-zijn-van-orban-levert-veel-eu-geld-op~b5e9d4ab/

     1. Grasmaaier

      Beukman: “Volgens een deze week verschenen lijst van rijkste Hongaren is het gezamenlijke vermogen van Hongaarse miljonairs de afgelopen tien jaar haast verdrievoudigd en met zo’n 8,5 miljard euro gegroeid.”

      Wat je hiermee wilt beweren is een raadsel. Deze tekst is 1 op 1 ook van toepassing op de Nederlandse miljonairs en alle andere miljonairs in alle andere landen ter wereld.

      De rijken worden steeds rijker. Wist je dat niet?

     2. gedacht

      blabla bekmannetje , de onzin druipt eraf

     3. Beukman

      De rijken worden steeds rijker. Wist je dat niet?

      Ja, en worden die rijken rijker omdat ze vriendjes zijn met Rutte, die hen lukratieve contracten toeschuift? Laat Rutte van EU-geld nutteloze voetbalstadions en spoorlijntjes aanleggen?
      Zelfs de Hongaren zetten vraagtekens bij Orbáns “daden”:

      Net als veel andere Hongaarse miljonairs verdienden Mészáros en Tiborcz (en Simicska) hun geld grotendeels in openbare bouwwerken en infrastructuur. Het zijn projecten die grotendeels gefinancierd worden uit EU-fondsen. De toewijzing van die EU-steun verloopt via een organisatie die verbonden is aan het bureau van de premier. Dat zelfs regeringsaanhangers daar niet gelukkig mee zijn, blijkt uit een opiniepeiling die deze week verscheen.
      Zo’n 65 procent van alle Hongaren, waaronder de helft van de Fidesz-kiezers meent dat ‘om corruptie te bestrijden’ een onafhankelijk EU-bureau de fondsen zou moeten verdelen. Ook meent 68 procent dat dat geld vooral naar onderwijs, gezondheidszorg en de ontwikkeling van arbeidsplaatsen zou moeten gaan en niet naar grote, en voor een enkeling zeer lucratieve, infrastructurele werken.

     4. gedacht

      blabla bekmannetje , de onzin druipt eraf.

 14. WWW

  Orban heeft duidelijk een punt. Het gaat hier om de economie. Om hier de rechtspraak bij te betrekken is krom.

 15. ReneR

  Daarnaast is Rutte, natuurlijk gewoon een communistische marxistische landverrader die nu zijn eigen hachie probeert te redden. Waarna hij Nederland en alle Nederlanders gewoon weer een mes in de rug steekt, zoals hij ALTIJD doet. De misleidende rat.

 16. Lucky Luke

  Deze man heeft de democratie in zijn land om zeep geholpen, de pers monddood gemaakt en de Hongaren ontvangen al miljarden uit Brussel zonder eisen hoe het te besteden, dus wie is hier de communist?

  1. Grasmaaier

   Heeft Lucky Luke bronnen voor het gelul uit zijn nek?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.