Het belang van de meningsvrijheid: tientallen opiniemakers ondertekenen ‘open brief’ tegen de cancelcultuur

Twee promovenda aan de Universiteit Leiden, Raisa Blommestijn en Bart Collard, hebben het initiatief genomen om een open brief te schrijven waarin ze het opnemen voor de vrijheid van meningsuiting — en stelling nemen tegen de verschrikkelijke cancelcultuur. De brief is ondertekend door onder meer Paul Cliteur, Jan Roos, Thierry Baudet, Ayaan Hirsi Ali, Eva Vlaardingerbroek, Andreas Kinneging én ondergetekende. 

“Na de dood van George Floyd in de Verenigde Staten laaide de discussie omtrent (institutioneel) racisme op. Hoewel iedere vorm van racisme moet worden afgewezen en de bestrijding hiervan belangrijk is, zitten er zorgelijke kanten aan de richting waarin deze discussie zich ontwikkelt,” aldus de open brief. “Als gevolg van het optreden van radicale groepen die (institutioneel) racisme zeggen te willen bestrijden, komt de vrijheid van meningsuiting onder druk te staan. Deze groepen willen anderen die niet ‘de juiste mening’ voorstaan, het recht op het geven van hun mening ontnemen.”

Want ja, dat zien we tegenwoordig overal gebeuren. De linkse fascisten willen iedereen die hun agenda niet deelt het zwijgen opleggen. Hoogleraren mogen geen college meer geven, columnisten worden eruit gegooid, websites worden op zwart gezet. Ze doen zelfs aan werkgevertje bellen.

“De vrijheid van meningsuiting is een van de belangrijkste waarden van onze democratische en open samenleving. Het is een grondrecht waar we pal voor moeten staan en dat we ons niet moeten laten afnemen door een kleine groep intoleranten,” stelt de brief terecht. “In een open en democratische samenleving heeft iedereen immers recht op vrijheid van meningsuiting en dient het debat over ieder onderwerp te kunnen worden gevoerd. Daar hoort ook – en misschien wel juist – bij dat er meningen geuit moeten kunnen worden waar u het ten diepste niet mee eens bent of die ingaan tegen het huidige maatschappelijk discours.”

Daarom roepen de ondertekenaars iedereen op pal te staan voor een open en frank debat. De ondertekenaars zijn, onder meer: Raisa Blommestijn, Bart Collard, Eva Vlaardingerbroek, Ayaan Hirsi Ali, Paul Cliteur, Andreas Kinneging, Willy Laes, A.J. Berkhout, Rutger van den Noort, Bart Nijman, Geerten Waling, Floris van den Berg, Yasmijn Fataie, Marga Bult, Sujet Shams, Thierry Baudet, Peter Vlemmix, Arnold Karskens, Jan Roos, Samira Tarrass, Joost Eerdmans, Cortés, Tanya Hoogwerf, Wim van Rooy, Jean Wanningen, Ehsan Jami, Richard de Mos, Aylin Bilic, Lilian Helder en, jawel, moi — Michael van der Galien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Xander XXL

  Zet mijn handtekening er ook maar onder.

 2. Pimpernel

  Waar kan ik tekenen?

  1. Dirk Derksen

   Op Radio 1 werd dit tijdens het nieuwsbulletin aangehaald. Daar werd echter alleen! gesproken over de ondergetekenden Baudet, Cliteur, Hirsi en de Mos.
   Gevalletje framing, of onder de noemer beperkte informatie?

 3. Aardvark blues

  Daar gaat dat linkse schorriemorrie zich toch niks van aantrekken, daar is meer voor nodig!

 4. Brenda Welsh

  Niet alles wat u zegt wordt ook geplaatst. Daar zie ik toch wel wat reaguurders over klagen.

  1. gedacht

   enz

  2. Waldorf_en_Statler

   De brief is ondertekend door onder meer Paul Cliteur, Jan Roos, Thierry Baudet, Ayaan Hirsi Ali, Eva Vlaardingerbroek, Andreas Kinneging én ondergetekende(Michael Van Der Galien ).

   Op 9 februari 2020 stelde dezelfde Michael Van Der Galien alhier:
   Jullie linkse zeurpieten hebben de vrijheid om hier te reageren omdat wij dat toelaten, niet omdat jullie dat verdienen. Die vrijheid kunnen we op ieder moment intrekken. Wen er maar aan. Doei!

   Wat betreft de vrijheid van meningsuiting: die heb je ten opzichte van de staat, niet ten opzichte van een private onderneming als DDS.

   Gelukkig liggen er nog een paar inlogs op de plank.

   1. gedacht

    voorlopig hebben 2000 mensen ondertekend binnen enkele uren. Je mist dus nogal wat namen in je opsomming cock.

    uw linkse selectieve verontwaardiging is derhalve misplaatst maar past naadloos bij de inhoud van de brief. Je moet wel een droplul zijn om dat niet te zien en te erkennen.

 5. 75

  En nu maar wachten op da handtekening van Lodewijk Asscher die altijd de mond vol heeft dat we mogen zeggen wat we vinden in dit vrije land.

 6. Maurits Dekker

  “Daarom roepen de ondertekenaars iedereen op pal te staan voor een open en frank debat.”

  Links zal deze oproep niet ondersteunen.
  Zij steunen natuurlijk wel de vrijheid van meningsuiting.
  Maar alleen hun eigen vrijheid van meningsuiting.
  Andersdenkenden kunnen doodvallen, wat hen betreft.

 7. gedacht

  de vrijheid van meningsuiting wordt beperkt door politiek correcten en hun media.
  Kijk maar bij joop of nu. Zeggen wat je vind of denkt is onmogelijk door de cen- suur

  1. Heinz

   Censuur ? Meestal zorgen de reaguurders hier zelf wel voor. Geen moderator nodig.

   1. gedacht

    heinz heeft de discussies kennelijk gemist zoals vaak bij linkse adepten met hun absolute gelijk

  2. Xander XXL

   Jij noemt Nu……
   Dat is de overtreffende trap van censuur.
   Die gaan zelfs zover dat je een ban voor het leven krijg als je kritiek heb op die bijklussen de studentjes die zich opwerpen als redactie.
   Ik moet er van spugen van die zelfingenomen kleuters die de actualiteit dusdanig brengen en verdraaien dat het binnen hun gedachtengoed past. Het ergste is dan nog dat ze door het leven gaan als onafhankelijk en objectief. Het is een geoliede machine van verdraaide feiten gebaseerd op puur links gedachtengoed.

   1. Rene van der Grijp

    “In Nederland zijn de afgelopen 15 jaar alle grote Nederlandse uitgeverijen – Wegener, PCM en Sanoma – overgenomen door de Belgische De Pers Groep (DPG Media). Het gevolg is dat kranten als het Algemeen Dagblad, het Parool, Volkskrant, Trouw, Brabants Dagblad, De Stem, Tubantia, Eindhovens Dagblad, Zeeuwse Courant, De Stentor en de Gelderlander allemaal onder één baas vallen. Maar dat is niet alles. Ook NU.NL, Libelle, Viva, Magriet, Q Music, Independer, Tina, Schoolbank, Story, Veronica, Donald Duck en tientallen andere tijdschriften en websites zijn allemaal eigendom van DPG Media.”

    ht*ps://www.daardan.nl/2020/06/dit-is-waarom-de-media-onderwerpen-eenzijdig-belicht-aanpast-of-zelfs-niet-wil-brengen/

    1. Meriadoc Brandebok

     Hoe vaak ga je dat nog neerplempen, autist?

     Nu weten we het wel.

     1. Viracocha

      Hopelijk zo vaak als nodig is om je kop uit je eigen reet te halen. Als je het daglicht weer ziet, besef je misschien hoe gelijkgeschakeld en gestuurd de MSM in Nederland zijn. Daar ben jij een product van.

     2. Meriadoc Brandebok

      Stop jij je kop maar in je reet, Viracocha.

 8. Marija

  Daar wil ik ook wel voor tekenen.

 9. Adriaen van Bergen

  Goed bezig Michael.
  Je zal inmiddels ook wel ernstig bedreigd worden door de Akwasi-kliek, vrees ik.

 10. Che

  Nog al wat drammers, provocateurs, jankerTs, ultra rechtse, halve criminelen en geflopte artiesten enz.
  Mooi zootje.

  1. daswareinmal

   Ja, vreselijk al die mensen met een eigen mening. Zou verboten moeten worden. In ieder geval een stuk rustiger op DDS

  2. Hardline

   Het gaat Che allemaal ver boven zijn pet, dan is het misplaatste “ultra rechtse” om voor zichzelf dit ernstige gebrek te maskeren.

  3. Original NL

   En onder welke categorie plaatst chè van der Galien?

  4. gedacht

   en u bent die linkse ubermeneer die altijd spreekt over wederzijds respect , ruimte voor andere (culturen) en de gematigde toon ?

   meneer hu tt en bewijst wederom een respectloze flapdrol te zijn die lijdt onder zijn narcistische persoonlijkheid ! Das een feit en geen mening.

 11. plakband

  Opvallend:
  De politici die pvv–stemmers voor ‘bruinhemden’ uitschelden hoor en zie je niet.

 12. Pierre Tombale

  Diep tragisch dat dit anno domini 2020 überhaupt nodig is.
  Onze beschaving holt achteruit i.p.v. zich gestadig voorwaarts te bewegen.
  Zou het iets met ongebreidelde immigratie of tomeloze islamisering te maken hebben?
  Ik noem maar iets…

 13. ikweetwatikwil

  Ik wil wel tekenen.

 14. RPML

  door Peter Louter

  De term gutmensch is aan het verdwijnen en lijkt te worden vervangen door de term ‘deugmens’. Dat is een goede ontwikkeling. De gutmensch kan zich nader beschouwd helemaal niet beroepen op zijn goedheid. Hij wil als regel deugdzaam zijn. Maar dat geeft problemen. Omwille van de deugd kiest hij voor een standpunt en handelt daarnaar, ongeacht de gevolgen.
  Als hij ‘welkom vluchtelingen’ roept, handelt hij vanuit de deugd om mensen in nood te helpen. De vraag of het werkelijk om mensen in nood gaat, interesseert hem nauwelijks. Als er ‘hulp’ wordt geroepen, ga je helpen. Of de hulp helpt, interesseert hem ook nauwelijks. Hij heeft goede bedoelingen en dat moet genoeg zijn. Of we in staat zijn om alle mensen die om hulp (asiel) vragen te helpen, interesseert hem ook al niet. Hem interesseert slechts de houding. Die is goed of niet goed.
  De deugmens is een respectloos mens. Dat gebrek aan respect begint al als hij na het roepen van ‘welkom’ naar huis terugkeert en het aan anderen overlaat om zich over de gevolgen van zijn ‘goed zijn’ te ontfermen. De deugmens is in de geschiedenis een akelig mens. Ooit was het deugdzaam om heksen te verbranden of te verdrinken. Ooit was het deugdzaam om ketters te vervolgen en hielp de deugmens om de inquisitie op te tuigen. De deugmens is nogal modegevoelig. Tot op de dag van vandaag vindt hij nieuwe doelen om zijn deugdzaamheid te bewijzen en aan anderen op te leggen.
  De deugmens is een narcist die zich moreel verheven voelt en geen antenne heeft voor wat anderen beweegt. Hij heeft geen respect voor de gevoelens en inzichten van anderen die afwijken van de zijne. Als hij zo’n afwijking aantreft, zet zijn narcisme hem er toe om die te vernietigen. De tegenwoordige modes betreffen vooral klimaat en migratie. De deugmens is in discussies over die onderwerpen aan te treffen als donderprediker die anderen voorhoudt wat de juiste houding is. Wie zich daarin niet schikt, loopt tegen de inquisitie aan die hem verbaal vernietigt en van zijn reputatie berooft.
  Schuld en boete lijkt ten grondslag te liggen aan wat de deugmens beweegt. Hem is gemakkelijk schuld aan te praten, het is zijn kwetsbaarheid. De opvatting dat narcisme in feite een overcompensatie is van angst en minderwaardigheidsgevoelens, kon wel eens kloppen. De deugmens heeft behoefte om voor anderen een deugmens te zijn. ‘Zie mij’ is zijn spel, ‘waarom ben je niet even deugdzaam als ik?’. Het geeft hem macht over anderen en daar ligt de feitelijke psychische behoefte van de deugmens.
  Ondertussen is de deugmens allesbehalve deugdzaam. Hij maakt slachtoffers en schept maatschappelijke problematiek. Hij bestrijdt niet het kwade, maar degenen die hem niet volgen. Democratisch respect voor andere inzichten dan de zijne behoort niet tot zijn deugden. Hij is nietsontziend in het afdwingen van zijn standpunten. In het trouw blijven aan zijn eigen deugdzaamheid is de deugmens zowel hypocriet als opportunistisch. Ook dat behoort tot zijn narcistische persoonlijkheid. Slechts zelden neemt hij zijn standpunten serieus in zijn eigen leven. Dat is logisch want hij gebruikt die standpunten slechts om macht uit te oefenen.
  Een goed voorbeeld is te vinden bij de problematiek van ‘witte scholen’. De deugmens die diversiteit prijst, kiest er toch maar liever voor om de eigen kinderen naar een ‘witte’ school te sturen. Wat er ook wordt geprobeerd, het lukt maar niet om het probleem van ‘witte’ en ‘zwarte’ scholen op te lossen. De deugmens haakt af waar het zijn eigen vermeend belang raakt. In het maatschappelijk debat lijkt de deugmens de overhand te hebben. Dat betekent dat ‘narcisme’ een nog onvoldoende herkend maatschappelijk fenomeen is en daarom kan voort woekeren.

  1. Waldorf_en_Statler

   RPML doet alles om niet niet bij die ene groep deugers te horen.
   Kijk hem eens deugen door aan te tonen dat die andere deugers niet deugen.
   Is hij ineens van een niet deuger een deuger aan de andere kant van het schoolplein te horen.

   1. Original NL

    Slap gelul van “onze” deugmuppet..hij voelt zich aangesproken..en terecht!

   2. RPML

    Er zijn inderdaad stuitend veel voorbeelden van deze deugdenkers: Klaver met zijn houtkacheltje in een witte wijk, EasyJetten die zijn gevlieg wel afkoopt van zijn riante salaris, Halsema met haar witte school en stinkende oude diesel-Benz, alle moslim-knuffelaars die de andere kant opkijken als diezelfden homo’s en Joden het ravijn willen induwen, de Amsterdamse GL’ers die geen ‘documentlozen’ in hun achtertuin willen, Akwazi die een rechtstreekse afstammeling is van slavendrijvers, moeten uitleggen dat een boomstam uit Canada in NL verbranden geen CO2 reduceert, dat een elektrische auto aan de kolencentrale hangt, dat een windmolen niet te recyclen valt… ga er maar aanstaan door dat soort deugdenkers de les gelezen te krijgen terwijl ze de feiten waarom het werkelijk gaat proberen weg te poetsen…

    1. evil knievel

     Kunt u niet wat freqeunter op dit forum aanwezig zijn RPML!?🙏🏼
     Kan r nl zo van genieten als u weer ns de vloer aanveegt met die sLinkse gedrochten!👍🏼😜👊🏼

     1. RPML

      Het is niet mijn bedoeling om ‘de vloer aan te vegen’; ik zou veel liever de discussie aangaan… alleen ben ik er onderhand wel achter dat dat vrijwel onmogelijk is; de deugmens wenst namelijk geen discussie omdat hij/zij inhoudelijk zelden op de hoogte is. Valt hij daarmee door de mand (meestal laat hij het zover niet komen…) dan resten hem slechts een aantal mogelijkheden: 1. je uitmaken voor racist/fascist/klimaatontkenner/br++nhemd/rechts-radicaal 2. de inhoudelijke discussie afleiden door naar een ander onderwerp te springen 3. je aanspreken op ‘de toon’ 4. over schrijf- of taalfouten vallen 5. zeggen dat ze geen ‘inhoudelijk’ debat kunnen voeren omdat je niet op de hoogte bent…

      Been there, done that.

     2. RPML

      Kijk in de Kamer en dezelfde retoriek is zichtbaar, Klaver die Baudet wegzet met ‘u kunt niet rekenen’, terwijl hij zelf de rekenfout maakt… maar vervolgens is de ‘discussie’ doodgeslagen. Klaver (=Duyvendak) die wat schaapachtig staat te kijken als hij het verwijt krijgt juist zelf als partij een blinde vlek te hebben ten aanzien van de gevolgen van het communisme en de onderdrukking; Jetten die wat schaapachtig kijkt als alle reisjes worden opgesomd, Jetten die pertinente onwaarheden verkondigd over de voordelen van de EU (je geeft de Italianen 100,- en dan besteden die 1,- in de NL-economie en dat noemt hij dan een voordeel); een CU-Kamerlid die even roept ‘bs’ en daarmee de discussie doodslaat… zodra het inhoudelijk wordt komt er een afleidingsmanoevre om de ware discussie niet te hoeven voeren

  2. Original NL

   @ RPML…zo is het en niet anders!

  3. evil knievel

   Pats,Boem ende PAF!👍🏼😜👊🏼

 15. evil knievel

  Langzaam,…heel langzaam begint r iets op gang te komen!🥳👊🏼🇳🇱
  Hoop dat die sLinkse jankerds blijven janken,des te meer mensen die NL n warm ❤️ toedragen,worden de splinters uit de ogen getrokken!🎉
  Gaat i.e.g de goede kant op,laat t nog maar ff borrelen!😁

 16. 56RdK

  @RPML: 4x chapeau!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.