Jan Dijkgraaf is er klaar mee: stapt op bij radioprogramma Veronica Inside

Het zat er aan te komen: Jan Dijkgraaf heeft zijn column bij Veronica Inside — inderdaad, het radioprogramma van Wilfred Genee — opgezegd. Hij is er klaar mee. 

“Het waren zeventien mooie maanden,” schrijft Dijkgraaf in een “briefje aan Wilfred Genee.” “Je hebt het al van Rick Romijn gehoord: ik heb hem, de man die mij begin vorig jaar binnenhaalde als columnist bij je radioprogramma Veronica Inside, gisteravond verteld dat ik ermee stop.”

Waarom hij hiertoe besloten heeft, hoewel het hem 6.000 euro kost? “Ik wil mezelf in de spiegel kunnen blijven aankijken.” En dat kan hij niet als hij columnist blijft bij Genees programma.

“De dag na die geruchtmakende tv-uitzending van Veronica Inside spaarde ik jou,” legt Dijkgraaf uit. “Iedereen heeft weleens een heel slechte dag,” schreef hij toen. “Verdómd jammer dat jij ‘m uitgerekend gisteren had.” Zoals Dijkgraaf zelf toegeeft is hij “weleens minder subtiel” in zijn dagelijkse briefjes aan. “Eigenlijk altijd,” zelfs.

“Als ik niet een wekelijkse column bij jou had gehad, had ik mijn woorden anders gekozen,” geeft hij vervolgens toe. “Ik was er niet trots op, maar ik vond het nét acceptabel. Voor één keer.”

Hoe dan ook, na publicatie van dat briefje las Jan in de radioshow zelf een briefje voor aan Dries Boussatta, die hij “de Farid Azarkan van de Nederlandse voetballerij” noemt. Nadien vroeg Genee hem “of ik de boodschap (van je tv-show) wel begrepen had.” Ja, schrijft Dijkgraaf, “die had ik prima begrepen. Alleen liet ik me níet leiden door de waanzin die over dit land was gevaren.”

In de weken erna veranderde het radioprogramma van Genee “radicaal,” aldus Dijkgraaf. “Je kroop vol in de slachtofferrol en het moest allemaal anders. Positief. Vrolijk. Lief. Niet mijn kernkwaliteit als columnist.”

En toen… toen kwam de druppel die de emmer deed overlopen. Dijkgraaf had een briefje geschreven over Gordon, de idiote megalomaan die voortdurend in de belangstelling moet staan. Maar opeens werd Dijkgraaf gebeld door de redactie. Of hij een ander briefje kon schrijven, want ze wilden geen gezeik met Gordon. En ja, met Gordon wéét je dat hij bij de Talpa-leiding zou gaan huilen — Veronica Inside is immers van Talpa, en Gordon is een zogenaamde Talpa-ster.

“Ik vind het volstrekt legitiem dat een redactie een columnist kiest om een ander onderwerp te kiezen,” legt Dijkgraaf vervolgens uit. Als hoofdredacteur van Metro heeft hij dat zelf ook gedaan, bijvoorbeeld met Theo van Gogh, toen die een grote adverteerder voor de zoveelste keer wilde afzeiken.

Maar toch. Toch was het nu klaar. “Als ‘Gordon’ namelijk ‘Dreetje Hazes’ was geweest, hadden jullie zitten schateren in de studio. Nu het er eentje van Talpa is, kon het niet,” aldus Dijkgraaf.

Die beperking was de druppel. Want Talpa is één grote incestbende. Als je van Gordon moet afblijven dan moet je van alle Talpa-sterren afblijven. En als je dat doet… tja, dan houd je a) niet zo heel veel mensen meer over en b) ben je eigenlijk gewoon hypocriet bezig.

En dus houdt Dijkgraaf het voor gezien. Een moedige beslissing, zeker omdat het hem maar liefst 6.000 euro kost (in een half jaar tijd). Da’s veel geld.

Daarom zou ik zeggen: als je het ook waardeert dat Dijkgraaf staat voor zijn principes, steun hem dan op BackMe. Die 6.000 euro is hij kwijt, maar misschien dat DDS-lezers het verlies voor hem een béétje kunnen beperken. Dat verdient hij wel.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

52 reacties

 1. Mariposa78

  Michael lees je stukje nog eens na, wat stel schrijf fouten.
  Normaal ben ik geen taal n a s i echter valt het nu wel erg op.

  1. Roelof Rechts

   Mariposa78,

   Ja leuk en aardig maar geef is en reactie.

   1. Dennis Krauthammer

    is moet eens zijn

    1. Roelof Rechts

     Krauthammer moet Mofffenhamer zijn?

    2. Roelof Rechts

     Zuurkoolhamer kan ook nog.

    3. Roelof Rechts

     Maar even bloedserieus, heeft u nog de intentie om hier vertrekken en weer terug naar Joop te gaan om daar uw bagger te verkondigen of zit dat er niet in?

     1. Dennis Krauthammer

      Ik heb niet de intentie hier te vertrekken, geachte Roelof. Ik vind uw bijdragen veel te interessant.

     2. Brenda Welsh

      Joop van den Ende ? Dat is toch TV !

    4. Oepsie

     Dt-fetisjist, grammar nazi of hoe je jezelf ook wilt noemen: je bent een onaangenaam persoon en je hebt een moeilijk karakter. Dat staat althans in dit onderzoek van de Universiteit van Michigan.
     Volgens onderzoekers is er een duidelijke relatie tussen taal en persoonlijkheid. Hoe je gebruik maakt van taal zegt namelijk iets over je karakter. De researchers kwamen dit te weten door 83 proefpersonen meerdere e-mails door te laten lezen.
     In sommige mails zaten veel typefouten en grammaticale fouten, terwijl andere correct waren geschreven. Na het lezen werd gevraagd wat de proefpersonen van de teksten vonden en moesten de proefpersonen de schrijvers beoordelen op intelligentie en vriendelijkheid.Wat bleek? Voor de test moesten de proefpersonen vragen beantwoorden en informatie over zichzelf geven. Dit gaf de onderzoekers een beeld van hun karakter. Ondervraagden die een vriendelijk karakter hadden, konden door de spelfouten heen kijken en beoordeelden de schrijvers van de mails meer inhoudelijk.
     Dus? Je bent een vervelend stuk vreten. Blij, dat ik je niet persoonlijk ken!

   2. Vanzelf

    Valt Roelof (etc) even door de Krauhammermand! (enz). Hij verbetert zichzelf.

   3. Mariposa78

    Ik geef nu EEN reactie op jou.

    1. Roelof Rechts

     Mariposa,

     Ik mag aannemen dat U bedoeld?

     1. Vanzelf

      Nee

  2. Xander XXL

   wat stel schrijffouten……. bedoel je.
   Iets met een pot en een ketel?

  3. Bullshit10

   Marl
   Schuitdoos huilbaby

 2. Dennis Krauthammer

  Wat een verlies voor Veronica, geen briefjes meer van vieze Jan!

  1. Vanzelf

   Nee

   1. Enz-etc

    Vanzelf etcetera.

 3. Beukman

  Van een afstand bezien gaat dit over een stel heren die zichzelf allemaal erg belangrijk vinden, maar het totaal niet zijn. Klopt dat?

  1. Hardline

   Absoluut.

   1. Beukman

    Een soort Story voor oudere mannen dus?

    1. gedacht

     enz

     1. Charles Bingewatch

      etc

  2. Dennis Krauthammer

   Dat klopt wel, Jan Dijkgraaf is een waardeloze rechtse lulkont. Hoe minder die man in beeld is hoe beter het is.

   1. Vanzelf

    Nee

    1. Enz-etc

     Natuurlijk etcetera.

     1. Charles Bingewatch

      nein

   2. Beukman

    Dan is het dus jammer dat hij op de radio zat en niet op de tv.

    1. Mart

     Op een TV had hij hoger gezeten…tenminste als het een oud model is.Op die nieuwere flatscreens had ie vlug pijn in zijn reet gehad.Maar Jan heeft dat helemaal niet nodig…….komt zo ook duidelijk over.

   3. Roelof Rechts

    Dennis Krauthammer,

    U lijkt op een bij van een aggresieve bijenras die een vreedzame, nuttige binnendringt en deze wil uitroeien, door standvastig hier niet te willen vertrekken na al 2 vriendelijke verzoeken dit te doen.

    1. Vanzelf

     nee

    2. Dennis Krauthammer

     ‘die’ moet ‘dat’ zijn.

     1. Oepsie

      Dt-fetisjist, grammar nazi of hoe je jezelf ook wilt noemen: je bent een onaangenaam persoon en je hebt een moeilijk karakter. Dat staat althans in dit onderzoek van de Universiteit van Michigan.
      Volgens onderzoekers is er een duidelijke relatie tussen taal en persoonlijkheid. Hoe je gebruik maakt van taal zegt namelijk iets over je karakter. En “Ü” bent een? Juist ja! Op geen enkel gebied, maar iets te melden en al jaren afhankelijk van een ‘aalmoes’.

  3. Mart

   ”Heren”??Een stelletje doorgesnoven klooioos bedoel je zeker?

 4. Kretoloog

  Jan Dijkgraaf toont aan dat ook hij deel uitmaakt van het incestueus mediawereldje, dat elkaar afwisselend afzeikt en weer in de armen sluit. En het gekke is: Ze verdienen er ook nog eens heel veel geld mee!

  1. Dennis Krauthammer

   Er is kennelijk markt voor negatief en kwaadaardig gekanker.

   1. Vanzelf

    Nee

 5. Brenda Welsh

  Jawel, de publieke omroep is zo slecht nog niet. Story en Privé journalistiek wordt hier op DDS omarmd, het leest zo gemakkelijk weg en daarmee ook hun programma’s, het gaat namelijk nergens over. Gordon, Dreetje, de Katja’s, Verlinde’s.

  1. Vanzelf

   Nee

  2. gedacht

   enz

  3. Gerda2

   Brenda@Jawel, de publieke omroep is zo slecht nog niet.

   Beide zijn 1 pot nat.

    1. gedacht

     etc

 6. Roelof Rechts

  Krauthammer,

  U heeft generlei de intentie om te vertrekken las ik zojuist, wat jammer is…..wel, dan ga ik nu even mijn uitgestelde uitwerpselen / fecaliën lozen en mij daarbij inbeelden dat dit op uw hoofd terecht komt.
  (Preischotel gegeten gisteren, dus u zult hardnekkig naar dit goedje blijven rieken)

  1. Dennis Krauthammer

   Ik wens Roelof een plezierige stoelgang toe.

   1. gedacht

    enz

 7. Bullshit10

  Al die politiek correcte idioten zouden is en de spiegel moeten kijken en zich zelf afvragen waar ben ik mee bezig .kan ik dit allemaal nog wel verkopen wand op deze manier gaat ons hele land naar de klooten
  Ik zeg spreek je uit.en tegen die nep journalisten zou ik zeggen doe gvd is een keer jullie plicht en ga op onderzoek uit ga kijken wat er en Nederland gebeurd onschuldige burgers worden zonder reden gearresteerd het is een schande doe gvd je werk en anders blijf thuis wand ilk weet zeker dar merendeel van Nederland jullie politiek correcte gelul meer dan zat zijn
  Stem fvd of PVV …..uit de eu

  1. LifeBuddy

   bullshit, ik ben dat ultra sLinkse propaganda Nep politiek correcte gelul ook meer dan zat. Met die sLinkse cda euro en nu weer dat koolmezen pensioen, ben ik nu 2 vrijstaande huizen armer.

 8. evil knievel

  Goed zo jantjuuuuuuuuhhhh!👍🏼👊🏼

 9. Pierre Tombale

  Anders dan rasopportunist Genee beschikt Jan Dijkgraaf wèl over ruggengraat.
  Helaas is dat een uitstervend ras.
  Het met alle winden meewaaien is mateloos populair in laflinksche kring.

 10. plakband

  Discriminatie is big business.
  Wordt je terecht door een ander gecorrigeerd, discriminatie.
  Krijg je onvoldoende bijstand of subsidie, discriminatie.
  Wordt je beboet voor een overtreding, discriminatie.
  Wordt je gearresteerd voor een misdrijf, discriminatie.
  Wordt je niet aangenomen voor een andere baan, discriminatie.
  Moet je ergens je legitimatie tonen, discriminatie.
  Als dit te eentonig wordt voeg je er ook de kreet racisme aan toe.
  De pro-deo advocaten staan handenwrijvend te wachten.
  Elke klacht is weer een duizendje of meer euros.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.