Onafhankelijk onderzoek naar Ossenaar die zichzelf in brand stak: ‘dood lijkt gevolg van behandeling door overheid’

Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans van Oss heeft op een persconferentie bekendgemaakt dat er een onafhankelijk onderzoek zal worden ingesteld, naar aanleiding van de 54-jarige dakloze man die zichzelf in brand stak en daardoor overleed.

Arie Dekker werd beschermd als getuige van een misdrijf. Door continu mismanagement vanuit de overheid, zo verklaarde hij, werd zijn situatie onleefbaar gemaakt. Hij moest onderduiken, contact vermijden en verhuizen. Hij kreeg later ook nog eens te maken met een brandbom die zijn huis in werd gegooid. En tot overmaat van ramp werd het getuigenbeschermingsprogramma vorig jaar stopgezet.

Met angst voor z’n leven, eenzaam en alleen op straat geëindigd. Alleen omdat hij de politie belde over geweerschoten die hij had gezien en gehoord. En pas nu hij zichzelf van het leven heeft beroofd, door zelfverbranding, weet hij eindelijk de aandacht te trekken voor hoe afschuwelijk hij is behandeld.

De Tweede Kamer eist opheldering, want het is wel héél opmerkelijk dat iemand zo jarenlang door de mangel is gehaald. Kloppen de regels niet of werden ze niet voldoende nageleefd? En hoe heeft het dan zo lang kunnen gebeuren?

Dit is echt ontzettend beschamend, want welke potentiële getuige denkt nu niet twee keer na voor die de politie belt? Ik hoop maar dat het een gedegen onderzoek wordt en dat men zich er straks niet makkelijk vanaf wil maken, door te stellen dat de man ‘al langere tijd leed aan psychologische aandoeningen’ en daardoor niet ‘voldoende meewerkte’ of iets dergelijks. Het is werkelijk schandalig wat er allemaal met die man is gebeurd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. NEXIT.

  Dat ding dat zich daar burgemeester noemt moet zich de ogen uit de kop schamen en direct aftreden. Helaas heeft deze incompetente heks dan nog recht op wachtgeld ook.

  Onbehoorlijk bestuur

  1. Reinoud van Gelre

   Is het wel eens bij je opgekomen dat als iemand bereid is zichzelf in de brand te steken bij voorbaat al niet spoort? En wie was deze dakloze dan precies? En waarom is hij dan niet vermoord of uit de weg geruimd door de criminelen die hem zoeken? Vragen, NEXIT, stel vragen!

   1. NEXIT.

    Is het wel eens bij je opgekomen dat als iemand bereid is zichzelf in de brand te steken dat hij ten einde raad is. Is het wel eens bij je opgekomen dat als iemand bereid is zichzelf in de brand te steken omdat zijn huis bestookt is met molotov cocktails hij ten einde raad is. Is het wel eens bij je opgekomen dat als iemand bereid is zichzelf in de brand te steken dat als iemand een verbied verbod krijgt omdat zijn woning in brand is gestoken en hij als het gevaar bestempeld wordt je ten einde raad bent.

    Er valt niets te vragen aan dit incompetente bestuur !

    criminelen die hem zoeken ? je hebt er weinig van begrepen dat is volledig duidelijk.

    1. Reinoud van Gelre

     “…Arie Dekker werd beschermd als getuige van een misdrijf…”

     Dus, tegen wie werd Arie den Dekker dan beschermd, boze bloemschikkers?

     1. NEXIT.

      werd ie maar beschermd ! Dan was zijn huis niet afgebrand en was hij niet dakloos en thuisloos

     2. combat le pelicule

      “Arie Dekker werd beschermd als getuige van een misdrijf…”

      Dat werd hij dus niet, zoals als blijkt uit zijn dodelijke wanhoopsdaad

   2. Maurits Dekker

    @RvG
    Is het wel eens bij je opgekomen dat als iemand bereid is
    zichzelf in de brand te steken bij voorbaat al niet spoort
    hij zo getreiterd is dat hij ten einde raad is?

 2. Charles Bingley

  “Het is werkelijk schandalig wat er allemaal met die man is gebeurd.”

  Wout weet al precies hoe het zit.
  Zonder enige kennis van het dossier is dat razend knap.

  1. combat le pelicule

   “Zonder enige kennis van het dossier is dat razend knap”

   charles meent dat met de dood van deze Ossenaar het dossier niet heel ernstig is te noemen, ik kan mij heel goed voorstellen dat er mensen zijn die charles’ gezicht echt een andere vorm zouden willen geven.

  2. NEXIT.

   dat is nu net jouw probleem tar-rel. Sommige mensen verdiepen zich eerst alvorens te roeptoeteren. Dat jij nog nooit dossier kennis gehad hebt wil niet zeggen dat anderen geen dossier kennis hebben. Ga nu maar weer verder met de boekhouding van martijn stront vlek.

  3. Maurits Dekker

   Ach, Charles Bingley weet het weer beter.
   Heeft men u, daar in die kliniek waar u verblijft, verteld hoe de vork in de steel zit?
   Of gebeuren er weer allemaal rare dingen in uw hoofd waardoor u zich niet lekker voelt?

 3. Pierre Tombale

  Deze afschuwelijke blunder zal de animo om in Nederland als klokkenluider of (kroon)getuige te fungeren bepaald niet doen toenemen.
  Daar ga je dan, als zogenaamde rechtsstaat.

 4. Ploppert

  Zolang ambtenaren NIET hoofdelijk aansprakelijk zijn voor hun dwalingen blijft dit zo door gaan. NIEMAND hoeft verantwoording af te leggen, en consequenties zijn er niet.
  “Was niet tegen de regels, of, was alles volgens de regels.” bla bla bla.
  En ondertussen geeft ratRutte miljarden aan zuid europa, en mogen de mensen in Nederland LATER met minder inkomen met pensioen.

 5. SilverFox

  Nee : deze dood is het gevolg van het in brand steken van jezelf. Brand is het gevolg van vuur. Vuur is het gevolg van de juiste combinatie van zuurstof, hittebron en brandstof.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.