Peilingen! VVD keihard onderuit, plusje voor FVD en Pieter Omtzigt in één klap één van ’s lands populairste politici

In de nieuwste peiling van I&O Research klettert de VVD onderuit, en moet maar liefst zes zetels inleveren. Allerlei partijen profiteren daarvan, waaronder Forum voor Democratie. Tegelijkertijd vestig Pieter Omtzigt zijn naam als één van de meest populaire politici van heel Nederland.

In de vandaag verschenen peiling van I&O Research moet de VVD een mokerslag incasseren. De coronabonus, waar de VVD de afgelopen maanden op kon rekenen, lijkt te vervallen en dat betaalt zich onmiddellijk uit: zes zetels moet de partij van Mark Rutte inleveren. Diverse partijen weten daarvan te profiteren, waaronder Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Die stijgt 1 zetel, evenals de PVV en GroenLinks. Mede-regeringspartijen CDA en D66 halen echter de grootste buit binnen en mogen drie zetels aan hun totaal toevoegen.

Veel slechter nieuws is er echter ook voor diverse partijen. DENK verdwijnt nog steeds uit de Tweede Kamer op basis van de huidige peilingen, en ook voor ruziepartij 50PLUS is het over en uit. De Partij voor de Toekomst, waar ex-FVD’er Henk Otten zich bij aansloot, weet ook nog steeds geen hoge ogen te gooien.

Interessant is ook de lijst met rapportcijfers voor Nederlandse politici:

Daarin zien we dat kiezers premier Rutte (VVD) en vice-premier Hugo de Jonge (CDA) nog altijd erg waarderen. Eerstgenoemde krijgt een ruime 7,3 toebedeeld, en de drager van bloemschoenen mag zich blij maken met een 7,0.

Opvallend is echter de nummer drie op de lijst, wiens populariteit voor het eerst gepeild werd door I&O. Dat is Pieter Omtzigt, en hij scoort een uitstekende 6,9. Daarmee streeft hij alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer voorbij, en komt daarbij op ooghoogte met partijgenoot en mede-lijsttrekkerskandidaat De Jonge. Staatssecretaris en CDA-kandidaat Mona Keijzer laat hij ver achter zich – zij moet het doen met slechts een 6,1. De peilsnelle opkomst van Omtzigt toont maar weer eens aan dat Nederland, zoals GroenLinkser Zihni Özdil dat omschreef, “snakt naar authentieke politiek.”

De partijleiders krijgen overigens pas in maart 2020 de kans om hun gepeilde zetelaantallen te verzilveren bij een stembusgang. De CDA-lijsttrekkers horen echter mogelijk morgen al wie het wordt, als één van de kandidaten méér dan 50% van de stemmen heeft weten binnen te halen. Zoniet, dan volgt er een tweede ronde die duurt tot en met maandag.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. Bullshit10

  Word het volk een keer waker zou tijd worden maar ook deze peilingen zijn een waseneus welk weldenkend mens stemt op dictatuur 66 die onze vrijheden wegneemt nog meer eu wil stemmen wil uitstellen referendum heeft afgeschaft enz welk weldenkend mens stemt op groen links die onze aarde vernietigd mensen denk na het is 2 voor 12 stem fvd of PVV uit de eu het

  Nog een kijkers tip kijk naar het nieuwe wereld 7 juli 2020 dar hadd6we veel meer van moeten hebben kijk en oordeel zelf

  1. Charles Bingley

   “Word het volk een keer waker zou tijd worden maar ook deze peilingen zijn een waseneus ”

   Is het mogelijk iemand te vervolgen vanwege misdadig beroerd Nederlands?

   1. Vanzelf

    Nee

   2. Marija

    Dat is een k.u.t.-opmerking van u.
    Bulshit is eerlijk, dat is meer waard dan “schoonschrijven”

    1. Crassus

     Boven de streep van 6 doet de prima donna Sigrid Kaag heel goed mee !

   3. Original NL

    Is het mogelijk iemand te vervolgen vanwege misdadige anti Nederlandse en pro islamitische uitlatingen dmv 150+ nicks?

 2. Charles Bingley

  Een paar zetels verschuiving binnen de fatsoenlijke partijen is natuurlijk prima.

  Omtzigt lijkt me een dagkoers. Dit autistische Kamerlid gaat dezer dagen de lijsttrekkersverkiezing verliezen en zakt dan weer weg in vergetelheid

  1. Vanzelf

   Nee

  2. Marija

   Ikhoop dat u het verkeerd ziet.

  3. Hardline

   Beter med wad talvaudjes een menink typen, dan als een autist reageren op taalvoudjez.
   U omschrijft Omtzigt als autist, maar U doet niet onder.

   Al gebruikt Omtzigt zijn naam, hij hoeft niet iedere maand van naam te feranderen.
   Jane

   1. Vanzelf

    Iedere week!

  4. Bolland

   @ Charles 1) Achtenswaardig 2) Behoorlijk 3) Beschaafd 4) Betamelijk 5) Braaf 6) Burgerlijk 7) Christelijk 8) Civiel 9) Correct 10) Decent 11) Degelijk 12) Deugdzaam 13) Eerbaar 14) Eerlijk 15) Eerzaam 16) Fair 17) Fatsoenshalve 18) Fijngevoelig 19) Gepast 20) Gevoeglijk 21) Goed 22) Goedgemanierd 23) Hebbelijk

   Autisme is een aangeboren pervasieve ontwikkelingsstoornis die zich kenmerkt door beperkingen op het gebied van sociale interactie en (non-)verbale communicatie en door een beperkt, repetitief of stereotiep gedragspatroon.

   Dan weet u de betekenis van de “moeilijke” woorden die u gebruikt

   1. Charles Bingley

    De gegeven definitie van autisme lijkt correct.

    1. Vanzelf

     Nee

  5. Crassus

   Het is net als op de beurs, daghandel. Plotseling grote vraag. Als de storm voorbij is, gaat het weer de andere kant op.

  6. gedacht

   De fatsoenlijke partijen moeten nog pieken. Voorlopig hebben fvd en pvv bijna 30 zetels

   geweldig , gewoon hilarisch 🙂 🙂

  7. Lex

   Ach je bedoeld de collatie partijen die Nederland naar de afgrond helpt. Droom lekker verder.

   Het kan vreselijk pijn doen als je wakker word uit die bubbel en de werkelijkheid onder ogen ziet.

 3. Marija

  Ik schat Pieter Omtzigt al jaren zeer hoog.
  Ben blij dat nu in de peilingen bevestigd te zien.
  Mensen als hij hebben wij heel hard nodig in de huidige verwarrende tijden, waarbij het vaak moeilijk is te beoordelen wie voor landsbelang en waarheid en rechtvaardigheid is. Daar hoef je bij Pieter Omtzigt NOOIT aan te twijfelen.
  Ik hoop dat hij het gaat winnen van die praatpop De Jonge, de narcistische brekebeen in de Corona crisis, die ook nog eens een broer heeft met belangen in de pharmaceutische industrie. Dat moeten wij niet willen hebben.
  Wij en ikhoop CCDA kiezen voor eerlijk en degelijk, dus voor Pieter Omtzigt.

  1. Bullshit10

   Marija
   Het zal goed zijn dat pieter omtzigt ging overstappen naar het fvd dan doet hij zich zelf een groot plezier mee daar kan hij zijn eerlijkheid tonen bij het cda word hij toch terug gefloten

   1. Che

    Overstappen naar het FVD ‘bij het cda word hij toch terug gefloten’

    Die is goed 🙂 🙂 🙂

   2. EvertB

    @Bullshit, Omtzigt zal van zijn leven nooit overstappen naar FvD. De beste man wil iets betekenen en vooral iets bereiken en dat lukt niet bij FvD.

    1. Bullshit10

     Evert8
     Met list en bedrog inderdaad dan berijk je ook wat maar of je daar de geschiedenis boeken voor wil ingaan ik betwijfel het

     1. EvertB

      @Bullshit, schone politiek is niet altijd mogelijk. Een goede politicus moet op momenten ook geslepen zijn om zijn doel te bereiken. Of zelfs (kiezers)bedrog plegen. Jouw politiek vader weet dat als gedoger ook.

   3. Charles Bingley

    Als Omtzigt overstapt naar het FvD (zal hij niet doen want alleen bij het CDA houdt hij zicht op het pluche) krijgt hij binnen de kortste keren ruzie met de narcist Bidet. Die kan geen alternatieve geluiden in zijn omgeving verdragen.

    1. Original NL

     Q…Die kan geen alternatieve geluiden in zijn omgeving verdragen…..
     Dat heeft hij dan gemeen met trõllemans.

   4. Marija

    Ik heb hem daarover een mailtje gestuurd, maar hij blijft trouw aan het CDA, jammer genoeg.

 4. Che

  Waardering Baudé 3.8
  Wanneer gaan bij het FvD de ogen open?

  1. Bullshit10

   Che
   Waneer gaat bij jij de ogen open

   1. EvertB

    @Bullshit, bij 80 procent van de kiezers zijn de ogen al lange tijd open. In menig opzicht is B*det labiel maar zijn beroerde rapportcijfers tonen het tegenovergestelde namelijk stabiliteit.

 5. Roelof Rechts

  Grote politiemacht ontruimt kermis in Zevenaar…….
  Knokpartijen, autobranden, schietpartijen. De media smullen er iedere dag weer van. Zou er een geheim verband zijn? Het land holt achteruit ook met of zonder Omtzigt en/of Baudet.

  1. Charles Bingewatch

   Sorry maar zijn mensen tegenwoordig nog wel in staat ook eens een keer de orders van het bevoegd gezag op te volgen?? Individualisme is mooi maar het moet niet doorschieten.

   1. andergeluid

    je moet eens Agenda 2030 gaan lezen en de Bilderberg groep en de Cabal en de agenda 21
    misschien dat u een beetje wakker word wat er allemaal echt aan de hand is
    en Hugo de Jonge met zijn broer Marien kijk hier maar eens freesuriyah.eu/?p=4332
    en de hele 1,5 meter hype die maar normaal gevonden moet worden om de mkb de nek om te draaien

 6. Ritter

  “De WOKE revolutie is eng” – Het Panel #17

  ht*ps://www.youtube.com/watch?v=aovMwdjW8N8

  1. Beukman

   Coronavirus is going to sort of just disappear, I hope.
   – D. Trump

 7. Bolland

  Peilingen zeggen niks, maart weten we alles

  1. EvertB

   Helemaal waar, @bolland.
   Toch is de voorpret van het grote zetelverlies van de VVD nu aangenaam.

   1. Bolland

    eens hoop dat deze regering weggevaagd wordt

   2. Positieve Bijkomstigheid

    Evert Bolland en Bolland zijn het eens. Heel aandoenlijk en kneuterig.

 8. Piet Klein

  Het is zo overduidelijk. Aandacht in de media is meer zetels. Rutte kan uitermate slechte aanpak op de corona hebben maar dankzij zijn persconferenties is er veel aandacht en vangt jij stemmen. CDA kunnen slap lijsttrekkers debat in de media komen met de Jonge die een mede regievoerder is op slechte corona-aanpak, een App verzint die enerzijds de privacy schendt en anderzijds maar zeer beperkt helpt bij het oplossen van de corona problemen, een onzinnig wetvoorstel doen, alle zorgmederwerkers 1000 euro beloven waarna iedereen in verwarring is, maar media aandacht geeft meer stemmen. Ligt dat aan deze politici, nou ja misschien voor de helft maar het ligt nog meer aan kiezers die mee waaien met de media onzin. Welkom is ons nieuwe Nederland.

  1. Bullshit10

   Piet klein
   Dat is het probleem die linkse overheid krijgt alle positieve aandacht van die staatszenders en staatsomroep elke week of misschien wel elke dag een dictatuur 66 aan het woord terwijl fvd en pvv constant weggezet worden als racist
   Stop dit zooitje saneer npo geen belasting geld meer naar die staatsomroep en staatszenders laten ze zich maar zelf bedruipen moet ongehoord ook die krijgt ook geen subsidie en daar hoor je wel het ware nieuws

 9. EvertB

  Volgens het CDA-bestuur is de stemming voor de lijsttrekkersverkiezing niet koosjer verlopen. Vanaf donderdag staat elke te kiezen lijsttrekker weer op nul.

 10. EvertB

  P.s.:
  Donderdag een artikel over één van de drie CDA’ers die zich verkiesbaar heeft gesteld voor het lijsttrekkerschap.

  Het artikel is bepaald geen lofzang…

 11. hollandia

  rutte en de jonge massa. m

 12. FuisCklam

  De meest onsympathieke klootzakken krijgen de hoogste cijfers. Wat zijn NLers toch een stom volk. Gadver.

 13. Henk Albarda

  De enige geloofwaardige classering in deze peiling is Pieter Omtzigt. En zelfs die is niet geloofwaardig want Pieter Omtzigt is aanzienlijk populairder bij de kiezer dan hugo de Jonghe.
  In de zetels peiling is de enige bij benadering geloofwaardige classering die van de VVD die nu in stapjes richting de iets realistischer peiling van MdH gaat.
  Echter volgens deze onbetrouwbare peiling staat Groen Links op 16 zetels en dat is kletskoek. Klaver en rutte draven als goede gedresseerde paarden achter Rosenmoller aan en er is niemand die nu zo helderziende is inzicht te hebben in de uitslag bij de eerstvolgende TK. Zeker niet als dictator Ollongren met rutte besluit tot uitstel of tot ‘corona’ verkiezingen.

 14. andergeluid

  Deze man populair ??? als je bij op1 van de NPO zit te vertellen dat minister Carola Schouten bedreigt word en dat kan absoluut niet en deze mensen vervolgt moeten worden en nog meer grote woorden gebruikt.
  Dan ben je pas een echte vent als je het dan ook over Wilders hebt want die word al minimaal 15 jaar bedreigd en daar doet een groot deel van de tweede en eerste kamer leden helemaal niets aan.
  Meneer P Omtzigt wat hypocriet bent u toch het is al te gek dat de boeren jaren lang uitgeknepen worden en wij burgers ook.
  als je bedenkt wat de boeren b.v voor een ton aardappels krijgen en wat de retail er dan boven op gooit en wij moeten betalen in de winkels is toch te gek!!!
  de retail zou er veel minder aan moeten verdienen en wij zouden een veel lagere prijs in de winkels moeten betalen.

 15. Jetske

  Wat een overdreven poppenkast gedoe over FvD. Eén zeteltje bij deze peiling erbij , bij andere peilburea’s zijn ze keihard onderuit gegaan, kijk maar even!

 16. Lex

  sssssssssOch Och Och Och

  CDA en Dcc66 +3

  Het ergste vind ik D66 nog wel de afbraak partij van Nederland.
  Het CDA de partij waar de boeren decennia op hebben gestemd en de boeren nu laten stikken in de stikstof.

  Hoe serieus moeten wij deze peilingen nemen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.