Pijnlijk amateurisme minister Schouten: slechts één ambtenaar gaat over veevoermaatregel en hij is ‘even op vakantie’

De beruchte veevoermaatregel, waardoor vanaf 1 september boeren hun vee tijdelijk een ander voer moeten geven om te zorgen dat de dieren niet teveel stikstof uitscheiden, is gebaseerd op rekensommen van slechts één ambtenaar van het ministerie van Landbouw. Die pijnlijke waarheid kwam gisteren aan het licht in een rechtszaak tegen het ministerie.

Over precies een maand krijgen de Nederlandse koeien hun laatste reguliere ochtendmaal: daarna moeten ze over op eitwitarm voedsel, omdat zo de landelijke stikstofuitstoot binnen de perken gehouden kan worden. Een nogal vergezochte maatregel, vinden boeren, en bovendien eentje die mogelijk effect heeft op de gezondheid van koeien.

Maar gisteren werd het nóg gekker: het blijkt namelijk dat de berekeningen die schuilgaan achter deze wanhopige regel helemaal nergens op papier staan. Ze bevinden zich “in het hoofd” van slechts één ambtenaar die werkzaam is voor LNV-minister Carola Schouten. En guess what? De man is nu “op vakantie” en dus is niemand beschikbaar om in de rechtbank het gekozen beleid te onderbouwen en verdedigen.

Je gelooft je ogen niet:

“[Aanklagende partijen Stikstofclaim en STAF, red.] hadden al het vermoeden dat de onderbouwing van de voermaatregel tekort schoot, maar dat het ministerie de onderbouwing niet heeft gedocumenteerd, zien beide stichtingen als een forse tekortkoming. Eén ambtenaar blijkt de nieuwe voedernormen voor melkvee te hebben berekend, maar het is onbekend of deze ambtenaar zijn berekeningen kan reproduceren. De berekeningen zitten in het hoofd van deze ambtenaar, die momenteel op vakantie is.”

Forum voor Democratie heeft Kamervragen aangemeld. “Wat zouden de gevolgen zijn indien de desbetreffende ambtenaar iets zou overkomen, en er op een later moment besluiten worden aangevochten die zijn gebaseerd om zijn geheimzinnige rekenmethoden? Klopt het dat die rekenmethoden in dat geval door niemand meer te achterhalen zouden zijn?” Aldus de politieke partij, en vraagt minister Schouten om de maatregel op te schorten totdat de gevraagde deugdelijke berekening van de veevoermaatregel geleverd kan worden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. rexm

  Ik dacht altijd dat onze regering in een team werkte, nu zit ieder voor zich alleen te prutsen, de linker hand weet niet wat de rechter doet.
  De cijfers zullen wel weer van de bekende chinees wisseltruck zijn, of het bekende antwoord van een ambtenaar: We tillen het over het weekend.
  Het is weer bananas in de Duitse provincie.

  1. Bloemkust

   Tot zover blijkbaar de theorie van een eendrachtig samenwerkende linkse samenzwering op per definitie het hoogste niveau.

 2. NEXIT.

  Zoals de boeren al meermaals gevraagd hebben aan deze incompetente trut
  ” welk beleid ligt ten grondslag aan uw handelen ” ?

  Er is dus geen beleid laat staan cijfermatig doorgerekend beleid. Het is de idioterie ten top gebaseerd op de gedachte van 1 ambtenar.

  We worden geregeerd door een club idioten.

  Stem sociaal, stem PVV

  1. Bullshit10

   Nexit
   We worden niet geregeerd door een stel idioten.we worden geregeerd door een stel leugenaars ze hebben hun plan al lang rond daarom kunnen ze op vakantie
   Kijk blue tiger studio op YouTube je broek zakt er vanaf met sypke
   Stem fvd of PVV voordat het te laar is het is er op of er onder

 3. Ab Infinitum

  Van de PPV is er op gebied van landbouw en veeteelt weinig te verwachten. LTO-voorzitter Marc Calon vreest voor de opkomst van ‘protectionisme als gevolg van nationalisme’: „Want 58 procent van het Nederlandse handelsoverschot is te danken aan de handel in landbouwproducten. Als partijen zoals Forum voor Democratie en Partij voor de Vrijheid het voor het zeggen krijgen, bestaat de kans dat de grenzen dichtgaan, de euro valt en dat Nederland niks meer kan exporteren.”
  Met andere woorden, laten die twee opportunistische bedrijven zich maar buiten de discussie houden de oproepers om op PPV te stemmen ten spijt.
  Bron: veeteelt.nl

  1. Ab Infinitum

   bedrijven = partijen

  2. Bullshit10

   Ab
   Pvv zul je bedoelen en LTO ach man laat mij niet lachen die doen geen flikker voor de boeren het zelfde is TLN doen ook geen flikker voor transport bedrijven
   LTO EN TLN zujn er alleen maar voor multinationals maar voor de kleine doen ze niks mark calon spreekt weer voor eigen gewin en is vast een VVD’er of CDA’er na wij zien wat deze partijen doen voor transport en de boeren en visserij niks maar dan ook hellemaal niks ze laten ze liever kapot gaan en waarom heb het vaker gezegt ze HEBBEN grond nodig voor huizen te bouwen voor die gelukszoekers die ze hier naar toe hallen voor die horizonvervuilde windmolens voor zonneparken .dus nogmaals wil je ons land naar de kloote (wat het al is) stem gerust op die kartel partijen wil je Nederland redden srem dan fvd of pvv en het heeft niks met handel te maken zweden betaald maar 50 euro per gezin aan Brussel en die heeft net zoveel voordelen als Nederland wij betalen 1000 euro per gezin

  3. Lefty

   @ Ab Infinitum: Klopt, maar dat snappen PVV en FvD stemmers niet. Die kijken niet verder dan hun eigen grenzen.

 4. George D

  Nou nou, wat een ophef over deze minister. Zij komt van een hele kleine partij. Ze maakt kennelijk ook beleid met de gedachtegang van een kleine partij. Niet teveel mensen erbij betrekken en vooral niets op papier. Want dat is al eerder gebeurd, met “kwijtgeraakte” bonnetjes als voorbeeld. Dat moet ons niet gebeuren. Ook de premier niet inlichten, want die vergeet zo af en toe ook wel eens wat. Met de pulsvisserij liep het ook niet goed af voor de Nederlanders. Zo wordt Nederland langzamerhand naar de klote geholpen. Maar wel flink storten in de eu bodemloze put, dank u in deze mevrouw Schouten.

 5. J.C.

  Die rechter zal nu wel achter z’n of haar oren krabben, en zijn of haar oordeel kan waarschijnlijk geen andere zijn, dan de maatregel op te schorten totdat het ministerie klaarheid kan geven.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.