Russische invloed in het VK: ‘niemand bewaakt het democratisch proces voldoende’

Een gezaghebbend Brits parlementair comité concludeert, na twee jaar onderzoek, dat het democratisch proces van het land onvoldoende wordt bewaakt. Of eigenlijk: vrijwel niet wordt bewaakt, want niemand voelt zich er voor geroepen…

Het onderzoek is gedaan naar aanleiding van een vermoeden, dat meerdere Britse verkiezingen zijn beïnvloed door de Russen. En dat lijkt inderdaad het geval te zijn. Het gaat hier echter niet om Russische trollen, Twitterbots of hackers. Nee, dit is beïnvloeding op de ouderwetse manier.

In 1994 konden rijke Russen zich inkopen voor een verblijfsvergunning, door in het VK te investeren. No questions asked. Waarschijnlijk was men in de veronderstelling dat deze Russen niet langer loyaal zouden zijn aan Rusland. Wellicht omdat het leek alsof ze een onderdrukkend regime aan het ontvluchten waren?

En voor de Russen is het de perfecte manier om alles te kunnen ontkennen natuurlijk, want die rijke Russen zitten daar op persoonlijke titel. En volledig volgens de Britse wet- en regelgeving!

En dat is ook de zwakke plek van de conclusie van het onderzoek. Uit één voorbeeld blijkt dat ene Ljoebov Tsjernouchin 160.000 pond aan een goed doel doneerde, om met Boris Johnson een potje tennis te kunnen spelen. Dat is nog steeds geen hard bewijs, ondanks het feit dat het gaat om een Rus die donor is van de Conservatieven en de vrouw is van een oud-minister onder president Poetin.

Of het dus écht zo is, valt technisch gezien nog niet te zeggen. Maar het klinkt wel als een perfect uitgedachte diplomatieke manoeuvre, een powermove. Want je kunt ze volgens mij niet heel veel maken, tenzij die (initiële) verblijfsvergunning andere rechten en voorwaarden met zich meedraagt. Maar dat lijkt me sterk aangezien die rijke Russen dus wel gewoon flink mochten doneren.

Ik ben benieuwd hoe de Britten dit nu aan zullen gaan pakken! Want dat er iets aan moet gebeuren is wel duidelijk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Morgan4321

  Waarom is het wel duidelijk dat er iets moet gebeuren? Heeft de Russofobie hier ook toegeslagen? In Nederland doen we toch ook niks aan de invloed van Erdolf op het Turkse deel van de bevolking?

  1. kist

   Maak er maar weer een lolletje van.

  2. kees cup

   Jaja Russofoben zijn gek.

   Delen van karelie. Waren voor wo2 Fins.
   kalinigrad, was duits.
   de koerillen, was japans.
   de helft van het eiland sachalin, was japans.
   Abchazie. was georgisch.
   Zuid ossetië, was georgisch.
   De Krim, was oekraïns.
   Oost oekraine, was oekraïns.

   Ooit in de dertiger jaren van de vorige eeuw was er iemand die had het over “lebensraum” en “heim ins reich”, Poetin zijn gedrag doet mij aan diegene denken, we kunnen de kwesties oost oekraine en de krim met een soort “anschluss” uit die tijd vergelijken. Dan kunnen de oost oekraïnse russen, bij deze, vergeleken worden met de südeten duitsers van toen.
   Oh ja, in de baltische landen wonen dan ook nog wat “südetenrussen”, gaat dat Poetin zijn volgende zet worden?
   De ervaring met die man uit de jaren 30 t/m 45 vorige eeuw was dat hij never nooit stopte met zijn landjepik spelen, de uiteindelijke gevolgen zijn bekend.

   Russofoben zijn dus gek.

   Maar ik begrijp dat een ware poetinlover zou kunnen zeggen “alle voormalige sovjetrepublieken plus ex warschauwpactlanden waren Russisch” … lik lik.

 2. JochemX

  Ik sta ook onder Russische invloed, drink eerst een wodka voordat ik ga stemmen. Doe wel aluminium onder mijn hoed, dan kan Poetin me niet instralen. Wel jammer, want nu moet ik zelfstandig een keuze maken en dat is in Nederland vrijwel onmogelijk.

  1. kist

   Sterker nog, jij staat onder permanente Roomse invloed. Althans dat is de lijn van het Centraal Orgaan van de geloofsgemeenschap waar jij bij hoort.

 3. Waldorf_en_Statler

  Jammer dat Wout probleemloos een Borisje doet.

  Premier Johnson kreeg het onderzoek in oktober al, kort voor de Britse verkiezingen,en hield het toen geheim.

 4. Charles Bingley

  De vieze dictator Putin wordt op DDS hoger geacht dan onze eigen democratisch gekozen bestuurders.
  Dit soort feiten vallen hier dus niet zo lekker.

 5. henk43

  Zo lukt het Poetin mooi om het westen te destabiliseren wat hij nu ook in de Ukraine doet.
  Verdeel en heers .Donald op de troon in de VS en Boris in de UK. Ook daarom is het belangrijk dat Europa verenigd wordt. En door dit rapport voor de verkiezingen achter te houden pleeg je in feite kiezersbedrog.

  1. Fortiori

   Dit belangrijke punt, een verenigd Europa, is Rusland een doorn in het oog. De invloed kwijt in oost Europa voelt Putin in zijn nieren. Uitgeweken kritikasters worden uitgeschakeld door de geheime dienst. Zie de documentaire Chodorkovski. Michail Borisovitsj Chodorkovski is een Russische ondernemer die tot de Russische oligarchen wordt gerekend en hij was een van de “zeven bankiers” die in ongenade viel. Uit de EU zegt Wilders die hiermee Putin een eind tegemoet komt. Maar hij heeft dan ook een vriendschapsspeldje gekregen. Gewoon te koop of op een verzamelaarsbeurs te verkrijgen.

 6. Bes Tolen

  Fortiori. Je vriend is afkomstig uit één van de joodse families (hoe en wanneer tot stand gekomen?), die grote invloed hadden onder het communisme en indertijd de grondslag hebben gelegd voor hun vermogen. Die vriend van jou door de invloed in de Konsomolsk. Wat zou dat? Uiteraard beschermt het westen altijd eerlijke mensen, niet waar? Helemaal niet één en al rottigheid en een steeds meer volledig geïndoctrineerde bevolking? Russofobie komt voort uit de grote oude ondemocratische macht. Waarmee ik niet wil zeggen, dat het westen nu maar een kinderlijk vertrouwen moet hebben in Rusland. Maar dit:
  waarom moet het westen van Europa dan kapot door massa immigratie en alle daarop gerichte politiek? Dat is de kwade werkelijkheid. Dat vinden de Russofoben aantrekkelijk en dat is verraad van de hoogste orde.
  De grote ondemocratische macht. Rome: ”wie de grondgedachten van de democratie aanhangt, wie de vrije meningsuiting voorstaat, wie gelooft in de aanspraken van de wetenschap op waarheid; anathema sit; hij zij vervloekt”.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.